❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaký 10 GHz spoj s propustností nad 20 Mbit/s FD?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
McCall
Kontaktovat uživatele:

Alcoma a Prvni antenni

Příspěvekod McCall » 18 years ago

Máme na síti několik spojů od ALCOMY a několik spojů od první anténní ... od ALCOMY to jsou vše 16 Mbit a od první anténní 34 Mbit ...

spolehlivost podobná (u našich spojů) ... ale ve městě je ještě jeden od první anténní co dělá problémy (a jeden co nedělá, jsou to spoje konkurence) ... jednomu našemu spoji od ALCOMY (jsou na tsejnem stozaru na jedne strane a na druhe strane posunute o cca 20 m) ... jde o to že sem tam se "něco" stane .. .a daný spoj dokonale zruší naši alcomu ... za pár minut je vše zase v pořádku :-(

ALCOMA 16 Mbit ... jede reálně 16 Mbit (5 kusů)
první anténní 34 Mbit a jede reálně 31,5 Mbit (2 naše + 2 konkurence)

měli jsme i pronajatý 34 Mbit od ORCAVE ... jsem z něho zklamán ... jel kolem 32 Mbit v reálu ... při vyšším průtoku hodně ztrátoval ...

naše postřehy jsou ... ALCOMA je ideální pro samoinstalaci ... velmi jednoduché vše si udělat sám ... první anténní lepší poměr cena výkon ... ale samoinstalace není možná ... tedy nám nebyla umožněna ...
0 x
SW správa sítě Hlucin.net

Zdeněk.hb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk.hb » 18 years ago

Používám SUMMIT10G a je v pohodě ... cca na vzdálenost 8km v časy v klidu pod 0.5ms, při zatížení cca 6Mbps mi jedou časy do 1ms
Mám tedy zatím jen 20Mbit FD spoj ale lze ho povýšit na 40Mbit FD(reálných)
0 x
Zdeněk Slanina
Havlíčkův Brod

Návštěvník

Příspěvekod Návštěvník » 18 years ago

Zdeněk.hb píše:Používám SUMMIT10G a je v pohodě ... cca na vzdálenost 8km v časy v klidu pod 0.5ms, při zatížení cca 6Mbps mi jedou časy do 1ms

Na kolik tě vyšel a s jakejma anténama? Myslím průměry antén
0 x

TomNet

Příspěvekod TomNet » 18 years ago

basty píše:
raven-il píše:
basty píše:
jirkaehmm píše:svm nedoporucuju, predrazeny balast :) mame to na siti a je to hruza, pri prvni prilezitosti pujde pryc ... nahradime pravdepodobne spojem od 1. anteni, vypadaji celkem zajimave a narozdil od svm komunikuji ....
jj taky jsem slysel, pri -20 ze se to chova divne.

Co SVMko ?
Jasny no, znamy to ma na siti je to des.

Musis mu pritopit. Taky se nam to stalo. Dva dny laborovani v mrazu na stozaru a mala zarovicka pripojena na napajeni vse vyresila. Ti sikovnejsi si tam mohou dat topitko.
0 x

TomNet

sub_zero píše:

njn pekny :roll: jen v USA maj trosku jiny limity (pokud vubec nejaky maj) :twisted: :twisted: :lol:

Uz se to pouziva i u nas. Je to v licencnim pasmu.
cca 500 000,-
0 x

TomNet

Zdeněk.hb píše:Používám SUMMIT10G a je v pohodě ... cca na vzdálenost 8km v časy v klidu pod 0.5ms, při zatížení cca 6Mbps mi jedou časy do 1ms

Prave mi dosel ten sam ale 40Mbit. Latence 0,5ms. Propustnost jsem zatim netestoval, ale pisou real 39,6. Samoinstalace, spektrak, zda se to jako vyborna masinka.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

TomNet píše:

Prave mi dosel ten sam ale 40Mbit. Latence 0,5ms. Propustnost jsem zatim netestoval, ale pisou real 39,6. Samoinstalace, spektrak, zda se to jako vyborna masinka.

Na kolik Vas to teda celkem vyslo?? Uvazuji taky mezi UNI 10G od summitd a 1 anteni, ale co se tyce te 1 antenni se docela pbojim toho, ze kdyz se neco posere, tak budu muset platit 10000 za vyjezd (jsou z prahy), prakticky si tam nic neudelam sam, kdezto u toho summitd si vse, vcetne zmereni volne frekvence, udelam sam....
Nebo se pletu, co se tyce te 1. antenni??
0 x

Chimiak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Chimiak » 18 years ago

1. Antenni ma zastupce v kazdem kraji, takze vetsinou instlace provadi servisni firma vc. garancek a nahradnich dilu na sklade.

net.work píše:
TomNet píše:

Na kolik Vas to teda celkem vyslo?? Uvazuji taky mezi UNI 10G od summitd a 1 anteni, ale co se tyce te 1 antenni se docela pbojim toho, ze kdyz se neco posere, tak budu muset platit 10000 za vyjezd (jsou z prahy), prakticky si tam nic neudelam sam, kdezto u toho summitd si vse, vcetne zmereni volne frekvence, udelam sam....
Nebo se pletu, co se tyce te 1. antenni??
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 18 years ago

McCall píše:Máme na síti několik spojů od ALCOMY a několik spojů od první anténní ... od ALCOMY to jsou vše 16 Mbit a od první anténní 34 Mbit ...

spolehlivost podobná (u našich spojů) ... ale ve městě je ještě jeden od první anténní co dělá problémy (a jeden co nedělá, jsou to spoje konkurence) ... jednomu našemu spoji od ALCOMY (jsou na tsejnem stozaru na jedne strane a na druhe strane posunute o cca 20 m) ... jde o to že sem tam se "něco" stane .. .a daný spoj dokonale zruší naši alcomu ... za pár minut je vše zase v pořádku :-(

ALCOMA 16 Mbit ... jede reálně 16 Mbit (5 kusů)
první anténní 34 Mbit a jede reálně 31,5 Mbit (2 naše + 2 konkurence)

měli jsme i pronajatý 34 Mbit od ORCAVE ... jsem z něho zklamán ... jel kolem 32 Mbit v reálu ... při vyšším průtoku hodně ztrátoval ...

naše postřehy jsou ... ALCOMA je ideální pro samoinstalaci ... velmi jednoduché vše si udělat sám ... první anténní lepší poměr cena výkon ... ale samoinstalace není možná ... tedy nám nebyla umožněna ...

A bylo to skutecne od nas rusene ? :D
0 x

Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Dr.Easy » 18 years ago

basty píše:
raven-il píše:
basty píše:
jirkaehmm píše:svm nedoporucuju, predrazeny balast :) mame to na siti a je to hruza, pri prvni prilezitosti pujde pryc ... nahradime pravdepodobne spojem od 1. anteni, vypadaji celkem zajimave a narozdil od svm komunikuji ....
jj taky jsem slysel, pri -20 ze se to chova divne.

Co SVMko ?
Jasny no, znamy to ma na siti je to des.

jo, na HkFree jich pouzivame asi 10. Driv nic jineho nebylo a je to to prisernej spoj...

od -12°C = 1% PL. co stupen niz, to dalsi % PL, takze pri -20°C to ma 8%PL. Doporucuji tam dat 18V zarovicku, aby se to "Vytopilo"

Udela to max. 19mbit a pri necelych 18ti mbitech uz je latence pres 200ms.

Pri instalovani SVMka obcas odejde digitalni cast - kousne se - a je potreba ji vymenit....

Ted hojne nakupujeme 20 a 40mbitove Summity a ty jedou perfektne. Pri plnem zatizeni - down i up to ma latenci do 30ms, coz je naprosta parada.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

Tak ktery 10Ghz spoj teda doporučujete? je pekne ze tu sou linky na jednotlive vyrobce, ale, az na vyjimky, tady skoro nikdo nepisete zadne skusenosti s nema.... coz je skoda....

TO MCCALL ---- dle tvych nazoru bys ten spoj od 1. antenní doporučil?! Dik za odpověï.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 18 years ago

net.work píše:Tak ktery 10Ghz spoj teda doporučujete? je pekne ze tu sou linky na jednotlive vyrobce, ale, az na vyjimky, tady skoro nikdo nepisete zadne skusenosti s nema.... coz je skoda....

TO MCCALL ---- dle tvych nazoru bys ten spoj od 1. antenní doporučil?! Dik za odpověï.

Mám v provozu cca měsíc a něco Alcoma 120cm proti 60cm na 12km. Při normálním provozu kterej mám do 6Mbps je ping 0ms možná 1ms. Při testu kterej mám Alcoma přes jakousi smyčku v sobě to dělalo 16Mbps FD latenci 4ms.
Jede to od chvíle co se to nahodilo. Podle mě dobrý zařízení. Ale na druhou stranu jsem i v místě s žádným rušením na 10Ghz. V místech kde už je i 10Ghz hodně a ještě mezi to někdo pustí SVM tak to asi nebude tak parádní. Technik co nám zaměřoval spektrákem linku nemohl o SVM ani slyšet. Říkal že tím zapráskají velkou šířku pásma. SVM nebrat.
0 x

kuba_lysa

Příspěvekod kuba_lysa » 18 years ago

Provozuju dvě pojítka ALCOMA AL10-MEL 16Mbit, obě na vzdálenost <2km s anténama 2x60cm a jsem spokojenej. Ode dne instalace (vlastníma silama) to jede naprosto bez problémů.
0 x

Leoš HUTAŘ

Příspěvekod Leoš HUTAŘ » 18 years ago

soucez píše:
net.work píše:Tak ktery 10Ghz spoj teda doporučujete? je pekne ze tu sou linky na jednotlive vyrobce, ale, az na vyjimky, tady skoro nikdo nepisete zadne skusenosti s nema.... coz je skoda....

Mám v provozu cca měsíc a něco Alcoma 120cm proti 60cm na 12km. Při normálním provozu kterej mám do 6Mbps je ping 0ms možná 1ms. Při testu kterej mám Alcoma přes jakousi smyčku v sobě to dělalo 16Mbps FD latenci 4ms.
Jede to od chvíle co se to nahodilo. Podle mě dobrý zařízení. Ale na druhou stranu jsem i v místě s žádným rušením na 10Ghz. V místech kde už je i 10Ghz hodně a ještě mezi to někdo pustí SVM tak to asi nebude tak parádní. Technik co nám zaměřoval spektrákem linku nemohl o SVM ani slyšet. Říkal že tím zapráskají velkou šířku pásma. SVM nebrat.

Používáme celkem 7 spojů ALCOMA AL10D-ME a 1 spoj ALCOMA AL10E.
Propustnost u prvního modelu je 16Mbit / 16Mbit, u druhého naměřeno cca 37-38Mbit. Velikost antén od 0,65 / 0,65 až po 120 / 0,65, vzdálenosti od 3km do 12,5km. V plánu je výstavba linky na 22km s 120 / 120 cm.
Nějaké obrázky jsou na http://mirovka.net/foto
Asi před 3-mi lety se u nás zprovoznil typ MIRACLE, obrovskej problém při požadavku na vyšší přenosovou rychlost než 3Mbity, max. strop byl 9Mbit....Momentálně je OFF a bude se domontovat.
Od prvního zapnutí ALCOMy jedou bez potíží. Při dalším rozšiřování sítě nic jiného než ALCOMy prostě nechceme.
Je sice potřeba mít spektrák na zaměření antén a eventuálně na servis, ale to není zase tak závratná cena. Navíc, pokud se neodflákne plánovaní a měření spektra před instalací, tak se např. povede to co u nás, že všechny spoje jedou na jednom kmitočtu. Chápu, že ne všude je pásmo 10GHz volné a ve velkých městech je problém najít volný kanál, ale tady se to povedlo :lol: .

Leoš HUTAŘ
~mirovka.net~
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 18 years ago

Leoš HUTAŘ píše:
soucez píše:

Používáme celkem 7 spojů ALCOMA AL10D-ME a 1 spoj ALCOMA AL10E.
Propustnost u prvního modelu je 16Mbit / 16Mbit, u druhého naměřeno cca 37-38Mbit. Velikost antén od 0,65 / 0,65 až po 120 / 0,65, vzdálenosti od 3km do 12,5km. V plánu je výstavba linky na 22km s 120 / 120 cm.
Nějaké obrázky jsou na http://mirovka.net/foto
Asi před 3-mi lety se u nás zprovoznil typ MIRACLE, obrovskej problém při požadavku na vyšší přenosovou rychlost než 3Mbity, max. strop byl 9Mbit....Momentálně je OFF a bude se domontovat.
Od prvního zapnutí ALCOMy jedou bez potíží. Při dalším rozšiřování sítě nic jiného než ALCOMy prostě nechceme.
Je sice potřeba mít spektrák na zaměření antén a eventuálně na servis, ale to není zase tak závratná cena. Navíc, pokud se neodflákne plánovaní a měření spektra před instalací, tak se např. povede to co u nás, že všechny spoje jedou na jednom kmitočtu. Chápu, že ne všude je pásmo 10GHz volné a ve velkých městech je problém najít volný kanál, ale tady se to povedlo :lol: .

Leoš HUTAŘ
~mirovka.net~

je to tu off, ale mate pekny bateriovy pole v serverovne :)
0 x