❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Umrtnost Loco M5?

Problematika Ubiquiti hardware.
David2006

Re: Umrtnost Loco M5?

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

hapi píše:od doby co nezemníme jednotky ke stožáru a stožár samotnej, je klid :-)

A kolik těch NS M5 loco v síti máš? Nula nula prd viď? :wink: Používám téměř výhradně venkovní FTP+UBNT konektory a úmrtnost M5Loco je 2-3ks ročně vyloženě bouřkama/přepětím nebo vadným kusem z výroby což se do cca 1dne od instalace projeví (3-4ks ročně) vše z objemu stovek kusů. Není to sice úplně zanedbatelné, ale dá se s tím žít v pohodě.

A pro všechny, pokud alespoň řádově neuvedete kolik těch ks M5loco máte je informace že to odchází tak nebo tak vcelku nulová.
0 x

xrff

Příspěvekod xrff » 12 years ago

zdravim,
co se tyka klientskych zarizeni
mame cca 50ks loco M5 , 50ks nano M5 , cca 50 nanobridge ...
za posledni tri roky jsme menili zarizeni (z 95% po bourkach) v radech jednotek kusu za rok,pricemz bych rekl ze nejvic to schytavaj nanobridge, obecne si myslim ze umrtnost M5 rady je nizka,
jinak vsude stinenej kabel + stineny konektory, prevazne UBNT, letos jsme menili akorat 1ks Nanobridge po bource(vic si nevzpominam), jeden se zacal kousat kdyz bylo teplo (ale asi to bylo zdrojem,nezkoumal jsem)
0 x
--

Filip Rubák
F-site corp s.r.o.
e-mail: xrf(at)f-site.eu
GSM: +420 731 931 043

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

Chlapi najvacsia sranda je to ze za posledny tyzden tu ziadna burka nebola, vobec neprsalo..a vymenil som osobne 4 loca !!!! Tak ja už neviem....skoro 3 roky bol pokoj (mozno 1 vymena) a tento rok od zaciatku uz asi 12ks.....
0 x

David2006

Pořád si se nějak nevymáčkl z jakého objemu kusů to je. Každopádně to instaluješ jak to instaluješ, tož se nediv :wink: .
0 x

midnight_man

Vlastne som necakal ze niečo konštruktivne tu vznikne..okrem kritiky na margo nezemnenia CPE...ja by som chcel vidiet ako ostatni montuju pripojky a ci su vsade tienene kable a konektory. ..Tak ako som predpokladal, tu problém nie je....všetci pouzivame stovky kusov locoM5 a nie je známe, žeby locá takto nárazovo skapinali mimo búrkového obdobia. Ako ich tak zbieram na stôl som zistil, že všetky okrem jedneho idu na reklamaciu k jednému dodávateľovi, boli všetky kúpene v rovnakom čase (+- 2 mesiace) - teraz to bude presný rok. Dokonca to bude rovnaká séria, všetky začínajú 002722C.... Takže definitívne je to celá vadná séria. Nie je možné, aby za 3 roky odišli 2 locá...a v zrazu za par mesiacov cez 10ks....

Tak dakujem za ucast :) problem vyriešeny.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

David2006 píše:Každopádně to instaluješ jak to instaluješ, tož se nediv :wink: .

Taky máme 99% přípojek natahaných nestíněným vnitřním UTP. Když není bouřka a neprší tak to snad nemá vliv na úmrtnost ne? Prostě narazíš na vadnou sérii a to ti nepomůže ani uzemněný FTP kabel
0 x

kure05

Příspěvekod kure05 » 12 years ago

U mikrotiku jsou třeba poměrně často vadný série a kolikrát i hodně sérií za sebou. Někde před rokem a půl sme chodili na instalace s celejma krabicema RB711 a z toho bylo tak 3/4 špatnýho. To se to pak pracuje :D A v zimě když tu bylo skoro -30°C, tak toho pochcípalo taky poměrně dost. Jediný co žije dodnes bez problémů, tak jsou RB133. Ty se spíš měněj kvůli nízkýmu výkonu . . .
0 x

David2006

honzam píše:
David2006 píše:Každopádně to instaluješ jak to instaluješ, tož se nediv :wink: .

Taky máme 99% přípojek natahaných nestíněným vnitřním UTP. Když není bouřka a neprší tak to snad nemá vliv na úmrtnost ne? Prostě narazíš na vadnou sérii a to ti nepomůže ani uzemněný FTP kabel

Já se tu bavím o NS M5Loco kde mám 95% na venkovním FTP+UBNT konektory. Vcelku se mi to osvědčilo jak jsem psal. Pokud máš s M5Loco jinou zkušenost tak se také poděl o počtu úmrtnosti. Vadná série může být, stejně tak nemusí být přepětí jen za bouřky a jen z oblohy :wink: .
0 x

David2006

kure05 píše:U mikrotiku jsou třeba poměrně často vadný série a kolikrát i hodně sérií za sebou. Někde před rokem a půl sme chodili na instalace s celejma krabicema RB711 a z toho bylo tak 3/4 špatnýho. To se to pak pracuje :D A v zimě když tu bylo skoro -30°C, tak toho pochcípalo taky poměrně dost. Jediný co žije dodnes bez problémů, tak jsou RB133. Ty se spíš měněj kvůli nízkýmu výkonu . . .

Ano a fajn thread o NS M5Loco je v háji zaspamovanej Mikrotikem :( . Sem tedy taky pro lock.
0 x

kure05

Příspěvekod kure05 » 12 years ago

Mno to píše ten pravej :lol: :lol: :lol:
0 x

midnight_man

Nevravim ze tienene pripojky sú zbytočné...už od minuleho tyzdna sa pripaja na tienene konektory (tienene kable pouzivame od zaciatku), takze priebezne pri servise sa budu prerabat konektory ked bude cas. Tvrdim len, že to nebude dôvod náhleho umrtia niektorych kusov...pretoze je to velmi nepravdepodobne....
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

David2006 píše:
honzam píše:

Já se tu bavím o NS M5Loco kde mám 95% na venkovním FTP+UBNT konektory. Vcelku se mi to osvědčilo jak jsem psal. Pokud máš s M5Loco jinou zkušenost tak se také poděl o počtu úmrtnosti. Vadná série může být, stejně tak nemusí být přepětí jen za bouřky a jen z oblohy :wink: .

Bohužel se podělit nemůžu. Ani jedno Loco v síti nemáme. Je pravda že vadná série může potkat každého výrobce. Taky je to o tom kdy jsi sít začal stavět. Já když jsem do firmy nastoupil tak bylo na bezdrátu zhruba připojeno 1500lidí. A poté se v trendu vše na nestíněném kabelu pokračovalo...
0 x

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 12 years ago

net.work píše:Ja sem to pochopil tak, ze mysli nahore zemnit ke stinenemu kabelu pres stineny konektor... Ono totiz je tu par lidi, kteri zastavaji teorii, ze je lepsi pouzit stineny konektor pouze dole a nahore obyc kvuli tomu aby se pripadne zbytkove prepeti z kabelu vubec nemelo sanci dostat do zarizeni... Coz je sice fajn, ale pak sou zase nefunkcni prepetove ochrany integrovane v CPE...

zaujimava teoria o tom ci hore davat tienenu koncovku alebo nie... kazdopadne odstavis tym ochranu v CPE, ale zas aj midni ma pravdu, ze nejaku vyhodu to ma, ale su tam aj nevyhody, ze prepatie ktore vznikne v antene sa nema kde vybit...
0 x

jopo

Příspěvekod jopo » 12 years ago

a aku vyhodu ma nedavat hore tieneny konektor? je vyhoda to, ze davas lacnejsi utp kabel a obyc konektor a potom to tam musis chodit castejsie riesit?
0 x

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

u nas je umrtnost tak do 1% po cca roce provozu . Rekl bych, ze je to spise starsimi seriemi , ale to se ukaze.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam