❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NSTREME mimo na Nku, 25-38mbit/s

Návody a problémy s konfigurací.
rado3105

NSTREME mimo na Nku, 25-38mbit/s

Příspěvekod rado3105 » 12 years ago

Nahodil som spoj, obe strany jirous anteny mimo(dualne), 2km vzdialenost, signal -60, karty mikrotik r52nM, TCP test kolise od 28 do 37mbit/s, pada niekedy aj na 17mbit/s. Udp na zaciatku 80mbit/s, postupne padne na 25-35mbit/s.
Cim to moze byt? Skusal som aj ine kanaly.
NV2 ide 55-70, zriedka padne na 30mbit/s.
Odozva nv2, min/avg/max: 4/18/90ms. (co je dost vela) - v nezatazi, tecie tam asi 1mbit/s.
Co mam spoj na Ackovych starych kartach v tcp da 33mbit/s, odozva v klude a zatazi neprekroci 6ms...

Nechapem toto Nko, naprt tam ide aj NV2 aj NSTREME.
Ako to optimalizujete?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

koupíme nanobridge ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

3com

Příspěvekod 3com » 12 years ago

Jake tam mas RB? Jenom pigtaily nebo nejake koaxy?? Scan z obou smeru?? Freq usage z obou smeru??? U me slape na 2,2km viz screen nize (TCP).... Pri celodenním testu odezva stejna, rychlost neklesne pod 50Mbit... Ruseni stredni cca 20 ap ve scanu vetsina s velkym provozem
Přílohy
test.png
Test
test.png (21.04 KiB) Zobrazeno 2821 x
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 12 years ago

rado3105 píše:Nahodil som spoj, obe strany jirous anteny mimo(dualne), 2km vzdialenost, signal -60, karty mikrotik r52nM, TCP test kolise od 28 do 37mbit/s, pada niekedy aj na 17mbit/s. Udp na zaciatku 80mbit/s, postupne padne na 25-35mbit/s.
Cim to moze byt? Skusal som aj ine kanaly.
NV2 ide 55-70, zriedka padne na 30mbit/s.
Odozva nv2, min/avg/max: 4/18/90ms. (co je dost vela) - v nezatazi, tecie tam asi 1mbit/s.
Co mam spoj na Ackovych starych kartach v tcp da 33mbit/s, odozva v klude a zatazi neprekroci 6ms...

Nechapem toto Nko, naprt tam ide aj NV2 aj NSTREME.
Ako to optimalizujete?

a on uz v nejake verzi ROSu funguje Nstreme s Nkem? Natoz v MIMO?
Pises, ze mas RX -60. Pokud jsi pouzil nejmensi MIMO paraboly od JIrouse tak maji 24dBm - na 2km vypocet pri defaultnim signalu 18dBm rika, ze uroven signalu by mela byt -50dBm. Takze mas bud zatlumeno nebo problem. Podle stavu signalu v jednotlivych chainech muzes byt az 13 dBm pod vypoctem...
Co signal v jednotlivych chainech je cca stejny nebo se lisi? Pokud se dost lisi trasa nemusi chodit moc OK
Co dela kvalita?
Co modulace - 130? drizi nebo pada?
Jake desky? Jaky ROS?

Jak meris rychlost? Primo z tech desek co jsou soucasti trasy? Pak mereni nemusi byt OK protoze BW test pretezuje CPUcko na obou...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

včerejší příspěvek na mk foru.

I found out RouterOS 5.14 works stable with NSTREME on two chains,
where RouterOS 5.25 or 6.1 wont't work stable in the same situation.
Tested on several real life production links of varying distance and rf-"crowdiness".
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

rado3105

Odozva nv2, cez 2 skoky postavene na nv2(zaujimave, ze nv2 na A ma odozvu max. 4ms, na N toto co vidite):
http://i41.tinypic.com/2vayyh3.jpg

Odozva cez 5 skokov postavenych na ubnt:
http://i42.tinypic.com/i2rigl.jpg
0 x

hapi

můžu říct jenom jedno: to neni NV2
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 12 years ago

Proc by to jako nemohla byt NV2 :?:
Na zarusenym kanale uplne normalne.
0 x

hapi

to bohužel není pravda. Starnet nám napral sektor do směrovky a přehulil nám RX na kartě. Na smokepingu nebyl ani náznak rušení, ani náznak zvětšní latence a a ni náznak chybovosti. Přenosovka ale šla hustě k zemi.
0 x

Polk
antispam: Ano

Příspěvekod Polk » 12 years ago

rado3105 píše:Odozva nv2, cez 2 skoky postavene na nv2(zaujimave, ze nv2 na A ma odozvu max. 4ms, na N toto co vidite):
http://i41.tinypic.com/2vayyh3.jpg

Odozva cez 5 skokov postavenych na ubnt:
http://i42.tinypic.com/i2rigl.jpg

A těch 5 skoků na ubnt je v Airmaxu ?

Nějak se mi nechce věřit, že jsem udělal kravinu, když jsem se snažil dostat pryč UBNT ze sítě a šel do mk only. (krom teda pár AP, kde jsou komplet klienti ubnt)
0 x

rado3105

Ano airmax...
Prenosova kapacita toho spoja na nv2 je 60-70mbit/s tcp down...s cim je max. spokojnost, len ta odozva...Hodim tu podrobnejsie parametre ked bude cas...aj screeny...
Je mozne ze mam nieco nevyladene....ale vzdy ked som nasadil nv2 oproti ubnt a nstreme velmi vysoky narast latencie 3x a viac... Na acku su latencie nizsie ako na Nku...
0 x

rado3105

Aky frame policy pouzivate na nkovych kartach? None sa mi osvedcil najviac.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 12 years ago

rado3105 píše:Aky frame policy pouzivate na nkovych kartach? None sa mi osvedcil najviac.

NKo samo o sobe slepuje framy - a do vetsich kusu nez defaultne Nstreme. Navic umi potvrzovat doruceni i kusu toho bloku - nemusi se opakovat cely ale jen chybejici kousky. Cili vypnout framer policy nad Nkem muze mit smysl.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

bojoval sem s podobnám problémem... každopádně zatím jsem to přepnul do 802.11 kde mi to jede "nejlíp" s nejlepší latencí... většinu sítě máme na UBNT a chtěl jsem zkusit udělat část MK only... zatím převládá zklamání nad tímto řešením...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

hapi

já sem pár spojů přendal podle zkušenosti jednoho na mk foru na v5.14 a přepnul 2x2 spoje na nstreme. V jednom měl ten klučina pravdu. Nstreme na týhle verzi nepadá. Vše vypadalo báječně než se přihnala odpolední/večerní špička a pak šla latence krutě do kopru. Přepnutí na NV2 a vše je zase pěkně v klídku. Bohužel/bohu dík si nemůžu na NV2 v tomhle směru stěžovat. Všichni básní o větší latenci... bohužel tohle se otáčí při větších zátěží proti nstreme kterej neni schopnej to udržet a výsledkem je hrozná rychlost na jedno spojení což u NV2 nezpůsobí žádný zpomalení. Jedna věc je latence a druhá věc je latence při 50% zatížení.
0 x