mam tu taky divny problem a rad by som poprosil o pomoc... osadil som novu sektorku s rb711ah a oproti nemu rb711h...
hlavna brana eth4 192.168.215.1/24
za nim rb750 ktory ma v bridge eth porty (stp protocol mode je na rstp)
a ip bridgu 192.168.215.2/24, gw 192.168.215.1
za nim cez lan rb711ah sektor v mode ap-bridge, wlan a lan ma v bridge
(stp protocol mode je na rstp) a ip bridgu 192.168.215.3/24, gw 192.168.215.1
na nu je konektuny rb711h v mode bridge-station wlan s lan ma v bridge
(stp protocol mode je na rstp) a ip bridgu 192.168.215.4/24, gw 192.168.215.1
a za nim rb435g cez lan eth2 192.168.215.5/24 gw 192.168.215.1 eth1
192.168.111.1/24 za nim lan siet internet funguje...
priamo z hlavnej brany pingam logicky vsetky. z linuxu ktory robi
monitoring, dhcp a primarny dns, a ma ip 192.168.210.253/24 gw 192.168.210.1 pripojeny do eth2 na hlavnej brane s ip 192.168.210.1/24 pingam len 192.168.215.1, 192.168.215.2 a 192.168.215.3 Nepingam 192.168.215.4 a 192.168.215.5
v com moze byt problem? chova sa to tak ako keby 192.168.215.4 a 192.168.215.5 nemali korektne nastavenu default gw. nepingam ich ani z ineho pc ci stroja z ineho subnetu... tiez mi prestal na lanke fungovat dhcp relay z tej 192.168.215.5/24
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
nv2 mk ap-bridge - station-bridge problem
nv2 mk ap-bridge - station-bridge problem
Naposledy upravil(a) chalan dne 30 Jun 2013 14:50, celkem upraveno 1 x.
0 x
nikto nic? ako teda robite bridgovane spoje p2p s MK? nebodaj routujete? na jednej aj druhej strane za tymi rbckami su vykonne routre a casom chcem spoj nahradit AirFiber2 takze by sa nemuselo nic prekonfigurovavat len vymenit spoj... som bezradny...
0 x
-
chalan píše:nikto nic? ako teda robite bridgovane spoje p2p s MK? nebodaj routujete? na jednej aj druhej strane za tymi rbckami su vykonne routre a casom chcem spoj nahradit AirFiber2 takze by sa nemuselo nic prekonfigurovavat len vymenit spoj... som bezradny...
pouzivam EoIP. Dalsi variantou je misto 'station' pouzit na klientovi station-bridge. To funguje OK jen je pak problem s vycitanim RX signalu do grafu (nejde cist pomoci dopredu znameho konstatniho OIDcka). Tohle na spoje. Co se tyce APcek, tak klientskye PC samozrejme nesmi do bridgeovane site ani omylem. Klientsky MT v nasi siti vzdy routuje (a AP je bridgeuje)
0 x
zapni si wds a neřeš kraviny. station wds.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
station wds som samozrejme skusil ale spoj sa rozpadol a uz nenabehol... cize jedna strana bola ap-bridge a druha station-wds... druhu stranu som musel prepnut spat na station-bridge a tam mam ten problem vyssie... si si isty ze to chodi s nv2?
0 x
ap - station eoip tunel a mas to cisty a funkcni a pak nemas provlem tam dat co chces
0 x
Hezký den,
P2P na Mikrotiku bridgujeme přesně tímhle způsobem. Používáme proti sobě mod bridge a station-bridge, žádné WDS. Na sektorech proti sobě AP-bridge a station-bridge. Předpokládám, že tady dělá problém STP - je nějaký důvod ho mít zapnutý? Jaké priority jsou nastaveny na bridgích?
Jarda
P2P na Mikrotiku bridgujeme přesně tímhle způsobem. Používáme proti sobě mod bridge a station-bridge, žádné WDS. Na sektorech proti sobě AP-bridge a station-bridge. Předpokládám, že tady dělá problém STP - je nějaký důvod ho mít zapnutý? Jaké priority jsou nastaveny na bridgích?
Jarda
0 x
-
loopie píše:Hezký den,
Jarda
1) STP nemuze zpusobit, ze se trasa rozpadne a uz nespoji
2) na topologii bez smycek samozrejme neni nutne jej pouzivat. Ale az se Ti 2 klienti mezi sebou propoji kabelem/wifi spojem tak by se STP hodilo.
3) tam kde potrebuju STP (resp RSTP) soupnu radsi cisco switch(e). UDLD a storm-control se hodi.
0 x
1) Chalanovi se spoj rozpadl po zapnuti WDS, jestli to dobře čtu.
2) Chalan má podle popisu routovanou síť, proto jsem se ptal jestli vůbec potřebuje STP.
3) STP(u mě RSTP) používám pouze na switchích na core síti, jinde ho vypínám. Jedno špatně nakonfigurované zařízení se STP, které se stane root bridgem udělá v síti slušnou paseku.
2) Chalan má podle popisu routovanou síť, proto jsem se ptal jestli vůbec potřebuje STP.
3) STP(u mě RSTP) používám pouze na switchích na core síti, jinde ho vypínám. Jedno špatně nakonfigurované zařízení se STP, které se stane root bridgem udělá v síti slušnou paseku.
0 x
1.) ano spoj sa rozpadol po prehodeni klienta z station-bridge na station-wds, podla vsetkeho by sa to malo konektnut ale nestalo sa tak, neviem ci aj v tomto mode netreba niekde zadat MAC druhej strany na kazdu stranu ako u klasickeho WDS... ale to by bolo velmi neprakticke
2.) ano mam routovanu siet ale p2p spoj chcem mat v bridge ved naco aj tam na klientovi routovat ked za nim je hned dalsi router a pred apckom tiez router, vsade MK...
3.) stp mode mam na rstp na oboch stranach a tusim sa to nahodilo defaultne po urobeni brdige wlan s lan, tak neviem ci to menit...
2.) ano mam routovanu siet ale p2p spoj chcem mat v bridge ved naco aj tam na klientovi routovat ked za nim je hned dalsi router a pred apckom tiez router, vsade MK...
3.) stp mode mam na rstp na oboch stranach a tusim sa to nahodilo defaultne po urobeni brdige wlan s lan, tak neviem ci to menit...
Naposledy upravil(a) chalan dne 02 Jul 2013 11:24, celkem upraveno 2 x.
0 x
vytvoř si na apčku bridge, přepni si tam wds na dynamic a zvol tam ten bridge. U klienta stačí pouze station wds.
0 x
prave som si vsimol ze na tej rb750ke co je pred ap a ma vsetky LAN v bridge tak tam mam STP na NONE, nemoze toto byt ten problem?
hapi prave nechcem urobit cisto p2p lebo na strane ap je to sektorka a chcel by som potom pridat dalsieho klienta v mode bridge ak sa to osvedci...
hapi prave nechcem urobit cisto p2p lebo na strane ap je to sektorka a chcel by som potom pridat dalsieho klienta v mode bridge ak sa to osvedci...
0 x
no a v čem je problém? nastav to tak jak říkám a cajk.
0 x
Síť je routovaná, tak bych STP povypínal. A jak už jsem psal, bridge proti station-bridge, případně ap-bridge proti station bridge (u multipointu) jsou L2 transparentní, WDS není vůbec potřeba. STP je imho defaultně vypnuté, ale už jsem se setkal s tím, že když se zařízení pomocí funkce QuickSet nebo jak to Mikrotici nazývají, tak se STP zapne a s prioritou 8000 - obzvlášť fajn, když se v síti STP skutečně používá s mnohem vyššími prioritami 

0 x
stp som na strane ap aj na strane klienta, povypinal ale problem s dostupnostou ip station-bridge klienta 192.168.215.4 a aj zariadenia za nim 192.168.215.5 ostal...
0 x