❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterOS a druhý disk pro ukládání dat

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
dbai

RouterOS a druhý disk pro ukládání dat

Příspěvekod dbai » 18 years ago

Nevíte někdo, jestli RouterOS podporuje další externi médium (disk, CF), ktere by se pouzilo pro zapis (logy, statistiky, konfigurace), aby se nenicila flashka na RB a zaroven by mohla byt pro data vetsi kapacita?
0 x

Mickey

Příspěvekod Mickey » 18 years ago

Podporuje, ale jedine trosku piratskym zasahem.
Mikrotik se musi namountovat nekde, kde se da editovat jeho FSTAB.

Mickey
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 18 years ago

dbai píše:Nevíte někdo, jestli RouterOS podporuje další externi médium (disk, CF), ktere by se pouzilo pro zapis (logy, statistiky, konfigurace), aby se nenicila flashka na RB a zaroven by mohla byt pro data vetsi kapacita?

Přesně jak psal kolega nademnou...stači si na SD kartě vytvořit tři partišny(nebo také jednu a pak přimountovat na nějakou složku (/mnt/sd) a v adresáři /nova vytvořit na tyto místa symbolické linky ,jak je libo) ,dostat na ně nějaký souborový systém(nejlépe ext2) , zkopírovat si složky /nova/etc, /nova/logs a /nova/store někam do bezpečí ,následně tyto složky vyčistit a poté je jen přimountovat s rw právy.

Ovšem celé to má několik základních nedostatků:
1)V systému MikroTiku nejsou žádné moduly pro Memory Technology Devices (MTD) ani MMC/SD Card support ,takže by jste si je musel zkompilovat a nějak je dostat do jádra
2)Jak již někdo nademnou psal ,celé je to docela nepěkný zásah do systému a nejspíše to bude v rozporu s licencí a asi to něco udělá s klíčem...tudíž nedoporučuji
3)Nějak by jste se na ten RB musel dostat do Linuxové konzole(pod RB série 500,200 a 153 no problém ale s ostatními by to asi byla docela fuška)
4)Jak už někdo psal tak upgradem by se to smazalo a mohl by jste vše dělat znova
5)Pokud jste se ještě nesetkal s Linuxem a nerozumíte všem z výše zmíněných slov ,tak se o to ani nepokoušejte

Já osobně si ale myslim ,že akce by ani příliš nic nepřinesla ,protože v Linuxových jádrech bývá standartem ,že se všechna data ihned nezapisují na HDD(v tomto případě na NAND) ale do bufferu v RAM a odtud po určitých časových intervalech na HDD aby co nejméňe trpěly.

BTW:Pokud by se překlenuli vše výše zmíněné problémy ,tak by se dokonce dalo udělat ,tak ,že by se to nemuselo zapisovat na SD kartu ,ale např. na nějaký server...ale to vše je spíše rajská píseň a teorie...
0 x

dbai

Diky za cenne rady, myslim, ze mi to dost pomuze.

Ad 1 - predpokladam, ze CF zvladne.

Ad 2 - radeji nebudu komentovat, nicmene kdyz to pani autori neudelali sami (a pritom to neni zadna exotika, myslim , ze by to uvitalo vic lidi), tak nejak se nebudu stydet si to udelat sam

Ad 3 - Proc? Kdyz to udelam tak, jak radil Mickey, nebudu to potrebovat

Ad 4 - To je jiste neprijemne, ale to se neda nic delat

Ad 5 - Linuxem se zabyvam 12 let, takze se ho nebojim :-)

Jde mi o to, ze pokud bude ROS na PC, muzu pouzit HDD - vyhody jsou zrejme - velka kapacita, rychlost zapisu, FLASH uzivana jen pro cteni ma velkou zivotnost a pokud mi odejde HDD, na ktery zapisuji data, neprijdu o licenci. Predpokladam, ze licence bude kontrolovana vuci mediu, na kterem je instalovat ROS, disk bude ignorovat. Bude-li ROS na Mikrotiku (RB532), muzu zapisovat na CF a pokud odejde, s klidem tam dam novou a opet neprijdu (doufam) o licenci. V podstate mi o nic jineho nejde, jen o o vetsi kapacitu pro data (logy) a ztratu licence pri opotrebovani flashky.
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

dbai píše:Ad 1 - predpokladam, ze CF zvladne.

Ano ,pokud máte zapojeno CF do IDE tak to je bez problému...problém je v tom přes co je to zapojeno na RB...ale myslim si ,že to bude také zapojeno do IDE či něčeho podobného(už vzhledem k tomu že je možno z něj bootovat)

dbai píše:Ad 2 - radeji nebudu komentovat, nicmene kdyz to pani autori neudelali sami ...(a pritom to neni zadna exotika, myslim , ze by to uvitalo vic lidi), tak nejak se nebudu stydet si to udelat sam

Samozřejmě ,že licenční ujednání je ta poslední věc ,která mě tíží(stejně nerozumím ani slovu) ,ale myslím si ,že by pánové z Litvy asi nebyli příliš rádi ,že se v tom někdo hrabe ,tudíž předpokládam ,že to nějak budou kontrolovat(u demo verze jsem měnil a neprotestoval)...přece jen to celé pod GPL asi nebude ,ale na druhou stranu pokud by chtěli zabránit tomu aby to někdo namountoval ,tak by to mohli encryptovat. .No ,v každém případě ,pokud by se vám podařilo něco změnit na licencovaném ROS a neprotestovalo tak mi napište...docela by mě to zajímalo. Jde mi i docela o to z čeho se tvoří kód žádosti...předpokládam ,že z nějakého ID disku či něčeho podobného co není na plotnách ale součásti firmwaru ,ale jestli se k tomu nepřidává i HASH disku?(Měnil jsem data na disku a kód žádosti se neměnil ,ale kdo ví)
dbai píše:Ad 3 - Proc? Kdyz to udelam tak, jak radil Mickey, nebudu to potrebovat

Disk ano ,ale jak namountovat NAND aniž by jste ho mountoval na tom RB by mě docela zajímalo.
dbai píše:Ad 4 - To je jiste neprijemne, ale to se neda nic delat
Nemám to vyskoušené jen to někdo říkal ,ale vzhledem k tomu ,že se nastavení a logy po upgradu zachovávají ,tak si myslím ,že výše zmíněné složky se výmazu vyhnou...ale jak říkam pouze si to myslim. Jinak dělat by se dalo to ,že by se mohlo požádat v Litvě aby to nepřemazávali...kdyby nás bylo víc. I když zase na druhou stranu je asi kdekdo žádal o kdeco ,takže bych to tak světle také neviděl.
dbai píše:Ad 5 - Linuxem se zabyvam 12 let, takze se ho nebojim
Tak to je samozřejmě jiná...to doporučuji jako jednu partišnu a udělat si symbolické linky...vyhnete se problémům.
dbai píše:Jde mi o to, ze pokud bude ROS na PC, muzu pouzit HDD - vyhody jsou zrejme - velka kapacita, rychlost zapisu, FLASH uzivana jen pro cteni ma velkou zivotnost a pokud mi odejde HDD, na ktery zapisuji data, neprijdu o licenci...
Pozor...předpokládam ,že budete chtít namountovat FLASH jako Read-Only ,ale to nepůjde vzhledem k tomu že i ta Linuxová část systému si určitě nějaké své data zapisuje...ale mám jiné řešení:RAMDISK.
0 x

dbai

Samozřejmě ,že licenční ujednání je ta poslední věc ,která mě tíží(stejně nerozumím ani slovu) ,ale myslím si ,že by pánové z Litvy asi nebyli příliš rádi ,že se v tom někdo hrabe ,tudíž předpokládam ,že to nějak budou kontrolovat(u demo verze jsem měnil a neprotestoval)...přece jen to celé pod GPL asi nebude ,ale na druhou stranu pokud by chtěli zabránit tomu aby to někdo namountoval ,tak by to mohli encryptovat.

Pokud to vezmu z hlediska principu veci, o co asi muze autorum jit? Aby nikdo nezkoumal algoritmus generovani licence a nezverenil ho? Aby nekdo nepouzil jejich know-how a nevytvoril treba nejaky konkurencni system? Z me strany to zcela urcite nehrozi, ja jen chci funkcionalitu, ktera tam uz mela davno byt. Jinak je zcela chapu, za tim systemem je videt obrovsky kus prace. Uspech jim preju a drzim jim palce.

.No ,v každém případě ,pokud by se vám podařilo něco změnit na licencovaném ROS a neprotestovalo tak mi napište...

Pokud se k necemu dopracuju, urcite dam vedet. Bohuzel nejblizsi 2 tydny nebudu mit moc casu, takze uvidime.

docela by mě to zajímalo. Jde mi i docela o to z čeho se tvoří kód žádosti...předpokládam ,že z nějakého ID disku či něčeho podobného co není na plotnách ale součásti firmwaru ,ale jestli se k tomu nepřidává i HASH disku?(Měnil jsem data na disku a kód žádosti se neměnil ,ale kdo ví)

Pokud vim, kod se generuje ze serioveho cisla disku, mozna tam primichaji jeste neco (vyrobce, identifikaci, typ atd.), ale v kazdem pripade by se to melo tykat vyhradne media, protoze licence je vztazena k disku/pametovemu mediu a je prenosna i na jiny HW. U RB se asi kontroluje seriove cislo boardu, protoze pamet jako takova seriove cislo mit nebude.

Disk ano ,ale jak namountovat NAND aniž by jste ho mountoval na tom RB by mě docela zajímalo.

Jeste nevim, ale RB podporuje bootovani po siti, takze mozna tohle je cesta, jak se tam dostat.

Nechce se mi verit, ze externi medium uz nekdo nezkousel. Bylo by dobre, kdyby se k tomu zde vyjadril.
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

dbai píše:Pokud to vezmu z hlediska principu veci, o co asi muze autorum jit? Aby nikdo nezkoumal algoritmus generovani licence a nezverenil ho? Aby nekdo nepouzil jejich know-how a nevytvoril treba nejaky konkurencni system? Z me strany to zcela urcite nehrozi, ja jen chci funkcionalitu, ktera tam uz mela davno byt. Jinak je zcela chapu, za tim systemem je videt obrovsky kus prace. Uspech jim preju a drzim jim palce.

Ano ,přesně tak ,o to autorum asi jde...věřim ,že nemáte v plánu tvořit Cracky či konkurenci ,ale z pohledu autorů to vidim takto:"blbý" uživatel ,dobrý uživatel...

dbai píše:Pokud se k necemu dopracuju, urcite dam vedet. Bohuzel nejblizsi 2 tydny nebudu mit moc casu, takze uvidime.

Nápodobně...zatím se snažím dostat do jádra mnou zkompilované moduly(ve verzi 3.0 beta 6 se použává vanilla-kernel 2.6.19-smp pro 686(nebo alespoň moduly jsou na tuto verzi zkompilovany))...ale kernel mě je nechce brát(Invalid module format)...problém je v tom že nevim co přesně je v jádře a zdá se mi také ,že je nečim patchované...jak říkam čas ukáže.

dbai píše:Pokud vim, kod se generuje ze serioveho cisla disku, mozna tam primichaji jeste neco (vyrobce, identifikaci, typ atd.), ale v kazdem pripade by se to melo tykat vyhradne media, protoze licence je vztazena k disku/pametovemu mediu a je prenosna i na jiny HW. U RB se asi kontroluje seriove cislo boardu, protoze pamet jako takova seriove cislo mit nebude.
V tom případě je docela možné že by problémy s licencemi nemuseli být.

dbai píše:Jeste nevim, ale RB podporuje bootovani po siti, takze mozna tohle je cesta, jak se tam dostat.

U RouterBoardu série 500,200 a 153 se lze dostat přez SD(Jsou na stránkách dokonce i image debianu a ještě čehosi).Samozřejmě u jiných RB jsem také jsem se také rozmýšlel nad sítí...ale museli by se zkompilovat kernely a kompilovat kernely pro mipsel 4kc asi sranda nebude(samozřejmě pokud máte zájem).

dbai píše:Nechce se mi verit, ze externi medium uz nekdo nezkousel. Bylo by dobre, kdyby se k tomu zde vyjadril.
Pokud by i zkoušel ,tak docel pochybuji ,že by se o to dělil.
0 x