Ahoj,
mam asi úplně hloupej dotaz. Potřebuji postavit ve třech vesničkách síť, počítám maximálně do 30 připojenejch objektů. S připojkou už jsem se popral, dotahnul jsem tam 2 linky. Místa pro body, zařízení a antény už mam vymyšlený. Jen mi teď jde o to, jestli to v tomhle počtu uživatelů můžu postavit jako bridgovanou síť. V podstatě každej uživatel bude za 2 NATama - hlavní router a jeho router/klientský zařízení.
Tedy moje dotazy:
1) bridgovaná síť pro 30 uživatelů
2) kolik je rozumný maximálně připojit klientů na jeden AP/Sektor
3) nebudou dělat problémy ty 2 NATy?
Předem díky za odpovědi.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Bridge síť
-
Uživatel přece svůj router mít nemusí, stačí, když mu to uroutuješ ty (samozřejmě do nějakého rozumného počtu jeho zařízení, např. 5)
0 x
bridge ti bude fungovat, ale radeji bych stavel rovnou od zakladu routovanou sit , vyhnes se naslednym problemum
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
-
Adolf.Shitler píše:Uživatel přece svůj router mít nemusí, stačí, když mu to uroutuješ ty (samozřejmě do nějakého rozumného počtu jeho zařízení, např. 5)
Právě to se mi nechce řešit, hlídat kolik ma user zarizeni, atd.
Dál bych taky musel řešit oddělení userů, takhle si každej pojede za jeho firewallem, s vlastním rozsahem na DHCP.
Samozřejmě, tohle má asi i svoje nevýhody - kdybych mu routoval pouze 5 zařízení, další už by nepřipojil, nemusel bych resit jestli nepřipojil ještě souseda.
A v podstatě těch 30 useru je moje maximum, je to v odlehlejch oblastech, kde je pouze z jednoho mista videt na mesto, ale zaroven z toho mista je videt na 3 vesnice se 30 domy

0 x
pokud víš že v lokalitě nikdy víc než 30 userů nebude, asi to dej do bridge, je to trochu jednodužší
když se někdy někam spojíš dál, odroutuješ to až tam.
pokud tam teď lidi žijí s EDGE apod., a ty jim dáš 5? 10? odhadem cca 30 na jeden sektor je rozumné číslo, při těchto rychlostech
dva naty problém nebudou, ale víc bych to nepřeháněl
když se někdy někam spojíš dál, odroutuješ to až tam.
pokud tam teď lidi žijí s EDGE apod., a ty jim dáš 5? 10? odhadem cca 30 na jeden sektor je rozumné číslo, při těchto rychlostech
dva naty problém nebudou, ale víc bych to nepřeháněl

0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)
Lepší než výhra ve Sportce :)
-
počítám se 4Mb...
Rozdeleny to bude na 2, mozna 3 sektory. To jeste uvidim podle pokrytí.
Rozdeleny to bude na 2, mozna 3 sektory. To jeste uvidim podle pokrytí.
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Dej tam aspon /24 subnety na kazdy AP a jen interfaces na AP do bridge ... hodne ti to do budoucna pomuze ...
Dva NATy nejsou technicky problem, ale doporucuju dalsi rozhodne nepridavat a pro vlastni sit pouzit subnet co neni v defaultech beznych zarizeni, tedy treba 10.0.0.0/20 nebo tak neco ... Bridge proste nebrat.
Dva NATy nejsou technicky problem, ale doporucuju dalsi rozhodne nepridavat a pro vlastni sit pouzit subnet co neni v defaultech beznych zarizeni, tedy treba 10.0.0.0/20 nebo tak neco ... Bridge proste nebrat.

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
-
Dva NATy nejsou problém do okamžiku, kdy se začnou ze strany userů objevovat individuální požadavky na povolení těch či oněch portů. Začne to torrentem a skončí třeba vzdálenou plochou. Prostě takto poskytovat služby není zrovna ideální...
0 x
takových přípojek je 1 procento.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
-
Na vesnici, kde do teď jeli přes EDGE to neni ani to jedno procento...
V podstatě mi jde o to, postavit síť která bude fungovat a dál do toho zasahovat úplně minimálně, neboť poskytování internetu neni moje hlavní činnost.
Ještě jedna věc, kde omezovat rychlost? Na hlavním routeru, nebo na klientský jednotce?
V podstatě mi jde o to, postavit síť která bude fungovat a dál do toho zasahovat úplně minimálně, neboť poskytování internetu neni moje hlavní činnost.
Ještě jedna věc, kde omezovat rychlost? Na hlavním routeru, nebo na klientský jednotce?
0 x
- Tomáš Břinčil
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Adolf.Shitler píše:Dva NATy nejsou problém do okamžiku, kdy se začnou ze strany userů objevovat individuální požadavky na povolení těch či oněch portů. Začne to torrentem a skončí třeba vzdálenou plochou. Prostě takto poskytovat služby není zrovna ideální...
Od toho jsou verejky ne? Nebo snad dneska jeste nekdo basti nejakej ondemand forwarding?
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.
https://www.facebook.com/conexainternet
Real programmers don't need notice all their known languages.
https://www.facebook.com/conexainternet
-
Když se tu probírá bridge dá se nějak donutit interface co vznikne automaticky po pptp připojeni na mikrotik aby se automaticky vložilo o bridge s určitými interface pptp tunel již mam ale nemůžu na tohle přijít. Zkoušel sem položku bridge V ppp myslím v kartě profil.
jenda.master píše:Ahoj,
mam asi úplně hloupej dotaz. Potřebuji postavit ve třech vesničkách síť, počítám maximálně do 30 připojenejch objektů. S připojkou už jsem se popral, dotahnul jsem tam 2 linky. Místa pro body, zařízení a antény už mam vymyšlený. Jen mi teď jde o to, jestli to v tomhle počtu uživatelů můžu postavit jako bridgovanou síť. V podstatě každej uživatel bude za 2 NATama - hlavní router a jeho router/klientský zařízení.
Tedy moje dotazy:
1) bridgovaná síť pro 30 uživatelů
2) kolik je rozumný maximálně připojit klientů na jeden AP/Sektor
3) nebudou dělat problémy ty 2 NATy?
Předem díky za odpovědi.
0 x
-
PPTP (stejně jako PPPoE, L2TP, SSTP) do bridge samozřejmě vložit jde. RouterOS podporuje rozšíření BCP pro PPP, které dělá L2 bridge přes PPP. Nutnou podmínkou je, že to musí umět oba konce spojení a vyjednat si to, pak zafunguje to vložení do bridge. Např. Windows použité jako PPTP klient to ale neumí.
0 x
-
Aha, to jsem nevěděl.
Každopádně předpokládám, že to vytáčí z WIN Klienta, protože dělat PPTP tunel mezi MK je podle mě hloupost
Každopádně předpokládám, že to vytáčí z WIN Klienta, protože dělat PPTP tunel mezi MK je podle mě hloupost

0 x