❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Srážkový radar ČHMÚ - omezenení 5GHZ?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Re: Srážkový radar ČHMÚ - omezenení 5GHZ?

Příspěvekod Petr S. » 12 years ago

lemon píše:Stímto bych si dovolil nesohlasit, mám to na radar skalky něco málo přes 50km a před několika měs. sem zapoměl na jednom sektoru 13dB, který jěště ktomu míří téměř na opačnou stranu kanál 5660 a po měsíci mi tu klepali na dveře pánové z ČTÚ se snímky s rušením. A to je celá ta lokalita zapadená mezi kopci a AP je na sřeše rodinného domu! :shock:

A jak to dopadlo? Dostals nějakou pokutu nebo jen pohrozili? :roll:
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

lemon

Příspěvekod lemon » 12 years ago

Petr S. píše:
lemon píše:Stímto bych si dovolil nesohlasit, mám to na radar skalky něco málo přes 50km a před několika měs. sem zapoměl na jednom sektoru 13dB, který jěště ktomu míří téměř na opačnou stranu kanál 5660 a po měsíci mi tu klepali na dveře pánové z ČTÚ se snímky s rušením. A to je celá ta lokalita zapadená mezi kopci a AP je na sřeše rodinného domu! :shock:

A jak to dopadlo? Dostals nějakou pokutu nebo jen pohrozili? :roll:

Nic naštěstí nebylo, pohrozili, přeladil sem a byl klid. Jen podotknu, že klienti byli v limitu.
0 x

Benik3

Příspěvekod Benik3 » 9 years ago

Vím že je to starší topic, ale nechce se mi zakládat nový topic s podobným tématem.

Mam otázku, jestli někdo neví, jakou šířku pásma používají ty meteoradary? Koukal jsem, že jsou na frekvenci 5635 a 5645. Z toho bych tipoval šířku pásma 10MHz a tedy celkové obsazení frekvence 5630-5650....
Podle ČTÚ se nesmí používat kanály 5620 a 5640. Ale když někdo naladí 802.11ac na 5660 s šířkou kanálu 40MHz tak jim to přece musí zarušit taky (protože obsadí 5640-5680).
Jak to ČTÚ řeší?
0 x

cejny

Příspěvekod cejny » 9 years ago

Typuji ze vyjedou s mericim vozem a dotycneho najdou. Stejne se musej pridelenejch prachu zbavit, zda planovane nebo neplanovane je sumak, prachy techto organizaci musi proste oknem ven, jinak je pruser.

Po zamereni prijde vyhruzne dopis a mozna rovnou i zahajeni spravniho rizeni o pokute. Vysledek zalezi na tom jak si dane lachtan umi zahrat na hodneho a blbeho dohromady. Vetsinou jsou na uradech celkem normalni lidi a pokud je nekdo opravdu nevytoci a nehraje si na hogo fogo s egem nekde nad stozarem, tak to nejak rozumne uhraje. Vetsinou neni cilem poslat sefa a jeho zamestnance na zelenou louku likvidacni pokutou, od toho tady snad nejsou.

Kazdodne se to tu uz resilo.

Tim ze pustis 40mhz na jinem stredovem kanale nemeni nic na tom ze jedes na jejich kanale.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Já vám tedy nevím ... ale k čemu by radaru byla šířka pásma 10 MHz? On potřebuje silný puls a měří co se mu vrátí. Už jenom to, že oba naše radary jsou naladěné na 5635 a 5645 MHz svědčí o tom, že to deset určitě nebude.

Nejsem odborník, tak doufám, že mě když tak někdo opraví - pásmo radaru je 2.4 kHz. I když zde: http://www.ok2kkw.com/xyz/5ghz.pdf píše 2 MHz
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Benik3

Příspěvekod Benik3 » 9 years ago

Tak těch 10MHz je fakt max co jsem bral z toho nastavení. Ale taky bych tipoval max pár MHz...
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 9 years ago

Benik3 píše:Vím že je to starší topic, ale nechce se mi zakládat nový topic s podobným tématem.

Mam otázku, jestli někdo neví, jakou šířku pásma používají ty meteoradary? Koukal jsem, že jsou na frekvenci 5635 a 5645. Z toho bych tipoval šířku pásma 10MHz a tedy celkové obsazení frekvence 5630-5650....
Podle ČTÚ se nesmí používat kanály 5620 a 5640. Ale když někdo naladí 802.11ac na 5660 s šířkou kanálu 40MHz tak jim to přece musí zarušit taky (protože obsadí 5640-5680).
Jak to ČTÚ řeší?

Najděte si IPčka pro radary a budete vědět, že nic nevíte.. Radar od podstaty používá signál o šířce co nejmenší, řádově jsou to Herze, samozřejmě, že signál má nějakou masku, která v důsledku intermodulací zesilovače a dalších jevů při generování signálů zabírá řádově desítky KHz, aby byla odrazová energetika co nejvydatější. Podstatné je se do využité frekvence netrefit svou vlastní maskou svého radia, což se může stát i třeba tím, že jste na těsně vedlejším kanálu a zbytky masky WIFI do přijímače radaru vlezou, takže je dobré nechávat ochraný interval tak 5 MHz na každou stranu. Samotné rušeni radaru je potom vcelku nevýrazné, protože radar používá takový "datový (modulační)" pattern, který není ve shodě s RLAN aplikací a dovoluje jednoznačně i při odrazu identifikovat, co je vlastní vysílání a co je cizí bordel. Techniky jsou popsané v ITU-R m 1638 a původní radary je jednoznačně neplnily a proto se nechaly tak jednoduše zarušit. Evropská komise se potom mohla vzteknou, protože počet rušení radarů v ČR přesahoval zbytek evropy a národní regulátor za to dostal solidně po prackách (a nejenom za tohle), proto se hoší celý minulý rok tak snažili, aby tu třeba nezačala nějáká šťára, protože kontkrétně tato primární služba má na starost ochranu zdraví a životů osob. No a samozřejmě šťára od EK pro telekomunikace je to to poslední, co si každěj úředníček přeje, protože by se mohlo zjistit, že proto aby se tu taková džungle nerozrustala, dělali posledních 10 let úplný kulový. A to včetně regulační legislativy.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz