❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

2 MT routery a komunikace za nimi

Návody a problémy s konfigurací.
prochod

2 MT routery a komunikace za nimi

Příspěvekod prochod » 12 years ago

Zdravíčko pánové, měl bych jeden dotaz, pač se dívám že zde jsou opravdové kapacity v oboru. Potřebuji poradit z jednou technickou záležitostí.
Od mého poskytovatele mám na hlavním routeru (router1) nastavenou veřejnou IP adresu + jeden celý C rozsaah veřejných IP adres z kterými si dělam co chci, bud dám zakaznikovi primo verejnou nebo natuji 1:1 (samozřejmě mám to rozdělené do dalších subnetů /29 /30 atd...).
Jedná se mi o to že jsme pořídily druhý router na novou lokalitu, ktery jde přez ten první, kterému jsem přiřadil veřejnou IP adresu z prvního routeru. Routováni vše ok jen se mi jedná aby jsem mohl z prvního routeru se dostat za druhy router na jednotlive IP adresy ktere jiz budou mit zakaznici.
uvedu přiklad:
u obou routeru je klasika masquarade na jednotlive rozsahy ip adres, na prvnim routeru je rozsah 10.0.0.0/16 a na druhem routeru je rozsah 10.1.0.0/16. Potrebuji se z IP adresy napr. 10.0.1.1 dostat i pingnout na ip 10.1.1.1.
Jinak ze druheho routeru normalne se dostanu na prvni router na ip adresy ktere ma on prirazene ale z prvniho routeru za druhy jiz ne.
Předem děkuji za reakce a za Váš čas strávený timto tematem.
0 x

klobasanet

Příspěvekod klobasanet » 12 years ago

Nějak mi to nejde do hlavy jo, ale z prvního routru se na druhej nedostaneš, protože ten rozsah 10.1.0.0/16 je za natem ne?
pokavaď by to nebylo na 2rtr za natem, tak by stačilo
/ip route add comment="routr2" distance=1 dst-address=10.1.0.0/16 gateway="10.1.1.1"
0 x