❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB2011 - zasekávání portů 1-5

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
KoZLiCeK

Re: Mikrotik RB2011L

Příspěvekod KoZLiCeK » 12 years ago

TTcko píše:
Jenya píše:to zcela jistě byl, ale blbě vystihoval podstatu věci :) podle mě ten HW není nahovno :) On se klidně na spousty aplikací dá použít, ale pokud po něm chceš aby dělal nějakej důležitej stroj v sítí, tak na to fakt není. Pokud ti ale stačí jako domácí router, nebo pro připojení bytovky, malýho UTP, tak je celkem použitelnej...

Zasekávání řeší celkem easy watchdog timer .. nastavíš IP kterou chceš ping a když ping neprojde tak to zařízení rebootne :) ale faktem je že když to běží doma, nebo na utp tak se to nezasekává :) ale na obranu RB2011 nutno říct, že úplně stejně se nám zasekává vituál X86 :)

Co to je maly UTP?

10-15 lidí podle mě v pohodě ..

prostě když za tím máš 10 lidí a ono se to rebootne, tak to bolí míň než když to máš na místě, kde každý reboot ovlivní 150 lidí... :))) osobně bych řekl že nemá Mikrotik v 6.x verzi odladěný ovladače na tenhle bordík .. někde se to kouslo jednou za měsíc někde nikdy .. někde 2x za týden a pak byl klid. Nejstabilnější to bylo na FW 3.02 a 6.0RC11 ..[/quote]

Nevim jak u vas ,ale u me uz 3 lidi jo dost,aby to delalo necekany pic....
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

testujem doma uz mesiac 2 ks RB2011 so SFP a LCD....vcera jedna po reboote stratila všetky nastavenia v Interfaces + zmizli bridges. Interfaces premenovalo na vyrobne nastavenie tj ether1,2,3,4 zmazalo im vsetky nastavenia.... Po opatovnom nastaveni a reboote znova to iste. Pomohol upgrade na 5.25..

V takomto stave to veru na siet nepojde....
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

tos me uklidnil, no nic du koupit RB1200 :) sice 3x drazsi ale spolehlivy kus HW, todle fakt mikrotici posrali..po afere s RB711 tu mame dalsi spek...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

midnight_man

pcwifi píše:tos me uklidnil, no nic du koupit RB1200 :) sice 3x drazsi ale spolehlivy kus HW, todle fakt mikrotici posrali..po afere s RB711 tu mame dalsi spek...

1200, 2 nove kusy su položené pod 2011tkami :D ....trvalo nam tyzden kym sme prišli na to, ako ich donutit fungovať. Vyskusali sme asi 6 verzii ROS s rôznymi bootloaders kym sa to prestalo rebootovat, zasekávať a robit hluposti. + Sme v oboch museli vymenit seriove SODIMM Ram moduly za kingstony pretoze s OEM od mikrotiku nechcel ist poriadny ziadny ROS. Vyzeralo to tak, že ramky stracali data. Dali ste upgrade alebo downgrade ROS, 1200tovka sa uz nenastartovala a po pripojeni na konzolu hlasilo poškodený ROS...ani netinstall nepomahal, 50% sa to vzdy zaseklo...(tomuto pomohlo vymenit Ram za kingston) Už majú cca 10 dni uptime no vaham ci to niekam nasadit. 1200tovku v zivote nekupim. ;)

///nech dorobia v UBNT fungujúci shaping do edge routrov a pokoj. Co novy kus HW od MK...to prepadak plny chyb.
0 x

pcwifi

tož co.. 1100 - 1100x2 ?
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

midnight_man

tak nejak..chcel som sa ulakomit na lacnejsiu 1200 ale banujem.
0 x

TTcko

Příspěvekod TTcko » 12 years ago

hapi píše:takže to je na hovno ne?

neběží na tom taky náhodou ještě v5ka? ta se seká taky? Chtěl jsem je koupit na páteře ale co tady čtu tak fakt neee. Co RB951G? Další bazmek nebo už konečně něco lepšího?

5ku jsme nezkoušeli, mimo verze 5.21 nebo 5.22 a to bylo víc unstable než 6.0RC .. hele na páteře to prozatím není, a my nemáme $$ nazbyt aby se nám válely v boardech co čekaj na to až to kluci z Mikrotiku vyladěj ..
0 x

TTcko

KoZLiCeK píše:
TTcko píše:
Jenya píše:to zcela jistě byl, ale blbě vystihoval podstatu věci :) podle mě ten HW není nahovno :) On se klidně na spousty aplikací dá použít, ale pokud po něm chceš aby dělal nějakej důležitej stroj v sítí, tak na to fakt není. Pokud ti ale stačí jako domácí router, nebo pro připojení bytovky, malýho UTP, tak je celkem použitelnej...

Zasekávání řeší celkem easy watchdog timer .. nastavíš IP kterou chceš ping a když ping neprojde tak to zařízení rebootne :) ale faktem je že když to běží doma, nebo na utp tak se to nezasekává :) ale na obranu RB2011 nutno říct, že úplně stejně se nám zasekává vituál X86 :)

Co to je maly UTP?

10-15 lidí podle mě v pohodě ..

prostě když za tím máš 10 lidí a ono se to rebootne, tak to bolí míň než když to máš na místě, kde každý reboot ovlivní 150 lidí... :))) osobně bych řekl že nemá Mikrotik v 6.x verzi odladěný ovladače na tenhle bordík .. někde se to kouslo jednou za měsíc někde nikdy .. někde 2x za týden a pak byl klid. Nejstabilnější to bylo na FW 3.02 a 6.0RC11 ..

Nevim jak u vas ,ale u me uz 3 lidi jo dost,aby to delalo necekany pic....[/quote]

ono to přestane routovat, ne bridgovat, a reboot je otázka několika vteřin, takže pokud na tom máš bridge tak to jede jako by se nechumelilo, ale pokud na tom routuješ tak se zasekne tak, že se z těch 100mbit portů do boradu dostaneš, můžeš to rebootnout, neboť normálně běží. A vtipný je že bridge na těch 1gbit portech běží také dál, jen se zasekne podle mě ten gbit switch to cpu linka .. a tak z gbit portů se do systému nedostaneš .. rebootneš to a jede to dál, měli jsme boardy co po netinstalu nespadly třeba měsíc ..

takže bych si troufnul tvrdit, že to je SW chyba ne HW :) a že je jen otázka času než to mikrotici opravěj ..
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 12 years ago

Dela to tyhle blbosti i kdyz bude treba eth1 10GHz uplink a na eth2 navesim VLANy? Zadnej bridge, jenom routing.Ted jsem tim chtěl nahradit jednu rb493ah, jednak proto ze nema Gbit porty a jednak proto ze neni "rackmount".
0 x
Bývalý ISP...

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

midnight_man píše:
pcwifi píše:tos me uklidnil, no nic du koupit RB1200 :) sice 3x drazsi ale spolehlivy kus HW, todle fakt mikrotici posrali..po afere s RB711 tu mame dalsi spek...

1200, 2 nove kusy su položené pod 2011tkami :D ....trvalo nam tyzden kym sme prišli na to, ako ich donutit fungovať. Vyskusali sme asi 6 verzii ROS s rôznymi bootloaders kym sa to prestalo rebootovat, zasekávať a robit hluposti. + Sme v oboch museli vymenit seriove SODIMM Ram moduly za kingstony pretoze s OEM od mikrotiku nechcel ist poriadny ziadny ROS. Vyzeralo to tak, že ramky stracali data. Dali ste upgrade alebo downgrade ROS, 1200tovka sa uz nenastartovala a po pripojeni na konzolu hlasilo poškodený ROS...ani netinstall nepomahal, 50% sa to vzdy zaseklo...(tomuto pomohlo vymenit Ram za kingston) Už majú cca 10 dni uptime no vaham ci to niekam nasadit. 1200tovku v zivote nekupim. ;)

///nech dorobia v UBNT fungujúci shaping do edge routrov a pokoj. Co novy kus HW od MK...to prepadak plny chyb.

jo tak s timhle souhlasim, RB1200 taky neni žádnej zázrak. U RB1100 se zase nesmí používat ty porty připojený na PCIe protože tam maji osazený špatný rezistory... kokoti, fakt že jo. Ono to platí pro všechny RB1xxx.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Na rb1000 nedam dopustit mel sem ji nasazenou 486 dni bez restartu na vrzi 4.17 a bez jediny chybicky ....
0 x

pcwifi

mels a uz nemas ? taky mi prijde, ze stare verze RoS jsou idealni ke starsimu HW...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

ppp76 píše:Na rb1000 nedam dopustit mel sem ji nasazenou 486 dni bez restartu na vrzi 4.17 a bez jediny chybicky ....

jo myslel jsem aktuálně prodávaný RB1xxx. RB1000 takový problémy už dneska nemá ale taky jim to trvalo než to odladily, vypustili hw šifrování atd.. dneska by se takový RBčko hodně hodilo, čistý 4 ethernety bez stupidních switchů a agregací..
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

TTcko

Tomáš Nesrsta píše:Dela to tyhle blbosti i kdyz bude treba eth1 10GHz uplink a na eth2 navesim VLANy? Zadnej bridge, jenom routing.Ted jsem tim chtěl nahradit jednu rb493ah, jednak proto ze nema Gbit porty a jednak proto ze neni "rackmount".

Měli jsme to na páteři nasazený takto:
gigabitové porty jako backbone = bridge uplink a linky dál do sítě a 100mbit porty jako local = bridge utp+radio. Takže mezi local a backbone byl NAT, radius AAA, hotspot, Queues atd..
v praxi se to chovalo tak, že zcela náhodně se to zaseklo a to fakt náhodně, protože nešlo vypozorovat žádný pravidlo zaseknutí, někdy dvě hodiny, jindy deset dní, některý boardy nespadly vůbec. Vtipný bylo, že když se to zaseklo, tak backbone bridge jelá dál, takže všechno co bylo zatím normálně běželo, stejně tak local běžel dál, takže i bridge local jela dál, veřejná IP na backbone byla nedostupná ale lokální IP na bridge local byla naprosto v pohodě. Takže se přes local dalo do boardu normálně přihlásit, všechno vypadalo v pořádku, jen supout trval děsně dlouho. Ale vygenerovat šel, poslali jsme jich tak 10 do mikrotiku a odpověď byla vždycky stejná.. "try fresh netinstall" to sme udělali vždy s nejnovější verzí 6.x a pak to zasekávání na chvíli přestalo. Jak sem psal na týden, dva někde úplně. Po čase jsme zjistili, že nejstabilnější to je na FW 3.02 a ROS 6.0RC11. BTW, testovali jsme to od 12/2012 a celkem na 20ti boardech. Stejně jako ty jsme tím nahradili RB433AH. Po 4 měsících jsme to ale vzdali, a rzhodli se že být betatester nás nebaví, tak jsme investovali do RB493G a RB450G a všechny RB2011 nahradili. Paradox je, že ani ne týden poté co jsme to vyměnili, mikrotik postnul že by problém měl řešit FW 3.07. Takže tam kde sme si boardy nechali, tak tam sme to nahráli a pravda je že to od tý doby nespadlo :) boardy prodáváme v bazaru, páč ty peníze co jsme investovali do těch RB493G potřebujem zpět.
Osobně si myslím že je špatnej ovladač toho Gbit switche, takže linak mezi tím switchem a ROS prostě vyhnije a tak switch běží ale nevidíš ho v ROS .. jenže my na opravu mikrotiku čekat nechtěli .. 4 měsíce stačilo..
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

pcwifi píše:mels a uz nemas ? taky mi prijde, ze stare verze RoS jsou idealni ke starsimu HW...

mel pak jsem zkusil kvuli ipv6 nejakou verzi 5xx a nebylo to ono a pak se delal prestavba a je to tam cely jinak a rb1000 lezi ve skladu jako zaloha kdyby neco ....
0 x