❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod hapi » 12 years ago

tak pardon všem, vyzařováky jsou u racomu
http://www.racom.eu/download/mikrovlny/ ... -m3-cz.pdf
stránka 51 a dál

Kód: Vybrat vše

Boční laloky dávají signál slabší o cca 20dBm

AFko dávalo tak 17-20dBm

Jednou stranou jsem jezdil asi minutu po řezu C-C než sem se trefil. Vim že tam figurovala na signálu číslovka 6 a 7 takže 67, 76, 70... něco kolem těch čísel tam bylo ale rozhodně ne kolem 60.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 12 years ago

To jsou ale na 10GHz. Na 24 to bude jiné.
0 x
Bývalý ISP...

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Dekuji za link.Na obrazu neni uvedeno meritko,1.postranni laloky mohou byt 10,15,20,25... dB.Kazdopadne se u konstrukce vlastnich parabol na 24 a 17 GHz s ohledem na [predpokladane] parametry UBNT anten zamerim na maximalni potlaceni postrannich laloku ,pravdepodobne bude pouzita i bezodrazova vnitrni vystylka limce.

I u Racomu
...Boční laloky dávají signál slabší o cca 20
dBm...

se jedna o obecne tvrzeni,vztahujici se pravdepodobne k parabole 38 cm/10,5 GHz. Na 24 GHz se s takovouto parabolou da,mj. vzhledem k minimalnimu procentualnimu zastineni paraboly ozarovacem,dosahnout podstatne priznivejsiho prubehu potlaceni postrannich laloku.
0 x

hapi

je tam měřítko

tady je k 17GHz, je to stejný tak nevim jestli to je v jiných pásmech jiný. Podle mě moc ne, na boční silný laloky se upozorňovalo i u siklu.
http://www.racom.eu/download/hw/ray17/f ... 3-cz-2.pdf
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Meritko jsem nezahledl u Alcomy,u Racomu jsou meritka-i tvary diagramu pravdepodobne stejne pro 17 i 10,5 GHz,jedna se tedy o obecnou informaci.

p.s.Jeste jednou:Pri navrhu anteny jde o to,nakolik je zadouci postranni laloky potlacit,logicky by pri pouziti zarizeni v mistech se silnym provozem-Ceska rep.- by mely byt potlaceny co nejvice.

p.p.s. na http://www.nanoboot5.cz/ v pravem hornim rohu je vyzarovaci diagram stredove paraboly R 28 dBi 58 cm prumer,mereny na 5,6 GHz.Potlaceni prvnich postrannich laloku cca -23 dB,pote dalsi pokles a nasledne,,uriznuti,,limcem.Podobneho vyzarovaciho diagramu by se u dobre naladene anteny melo na 24 GHz dosahnout s parabolkou 4x mensi tzn.cca 14 cm prumer,kazdy centimetr navic by mel mit na parametry blahodarny vliv....
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

Ja teda nevim, bo odborniku je tu prehrsel zda se, ale moje poznatky ze smerovani AFka na 1,5km jsou takove, ze ty boky tam nebyly temer k nalezeni. Logicky z toho lze odvodit, ze pokud na hlavni lalok ma byt na RX (a bylo) -66, procez to radio sumelo nekde na -90dBm, tak je prvni bok potlacen lepe nez -24dB.

Cellkem mi to i koresponduje s tvrzenim Hapiho, ze byl se smerovanim za 5 min hotov. Kdyby tam ty laloky byly a byly tak mizerne potlaceny, tak by s tim tak rychle hotov nebyl. I kdyz .... podle zdejsiho projevu tu jistotu uplne nemam :wink:
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

hapi

První jednotku vůbec co jsme zaměřovali jsme projeli doprava - doleva - nahoru - dolu. Druhou ale jsem ladil už asi 10 minut protože sem jezdil po bočnim laloku a byl tam pěkně zřetelnej protože jsem jezdil přesně po něm tedy že jedna osa byla úplně vychýlená a druhou jsem jezdil po bočnim laloku. U racomu tomu odpovídá přesně řez C-C. Pak jsem popondal tu vadnou osu a byl jsem už na A-A. Bylo to přesně jak přes kopírák od racomu.

U dialů jsem srovnal anteny podle ceragonu vedle a byl sem mimo jenom o 4dB. Druhou stranu jsem nandal a byl jsem taky o cca 4dB vedle. Pak už stačilo jenom doladit podle předem vypočítanýho signálu a je hotovo. Velmi simple, to i kolikrát 5GHz ladíme delší dobu. Jestli zejtra u dialů bude čas tak to skusim ještě jednou ale jak říkám, AFko vykazovalo ten samej vyzařovák jakej ukazuje racom. Možná neseděli přesně úhly a zisky atd.. ale průběh byl stejnej až sem se divil.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

hapi jeste rekni pri jakym EIRP a na jakou vzdalenost, to je totiz dulezity
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

hapi

1100m, 33EIRP
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

fajn, timpadem jsi mel ty laloky o 13dB tlustejsi nez ja, protoze ja pouzival 20dBm EIRP a mohl jsi je videt, zatimco ja ne
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

hapi

to je samozřejmě dost možný.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Máte někdo nasazen tu Betu2? Potřeboval bych to nasadit kvůli SNMP
0 x

hapi

jestli počkáš tak je tam v noci nahodim. Máš link?
0 x

hapi

tak a je tu resume SAF lumina vs AF24.

Přendání AFka sice pomohlo ale ne o moc. Pomohlo to v tom, že už mohly být stejný TXka na jedný strane. Nicméně stále jedna strana SAFu kulhala.

Ten zasranej SAF neukazuje ani BER kdyby to někoho zajímalo. Je tam akorát "LDPC decoder stress" a i po vypnutí AFka tam nějaký čísla stále ukazuje takže asi stále chybuje. Ten SAF ani pořádně neloguje data v managementu. Signál tam je od -20 do -100 v průběhu 12 hodin atd... Jako fakt ne SAF, nikdy. Když sem po majiteli chtěl aby to zkusil přeladit tak SAF odmítal nastavení. Kuva to je kvalita.

No ale zpět k tématu. Nyní tam je Orcave 1S10 který leželo měsíc v garáži co jeho práci zastal první pár AF24 který mimochodem jede stále bez chybičky.

Příští týden přijde Alcoma MP600 a další týden v úterý přijede pan Tůma z alcomy aby dohlížel na montáž spoje. AFko pujde jinam do sítě.

Příště se podíváme jak pojedou dvě AFka souběžně vedle sebe. Na jedný straně umístěný na jedný šachtě, na druhý umístěný cca 50m bokem a 20m vejškově. Už teď je mi jasný že rušení na AFku těžko poznám i když nějak tušim jak to poznám.

Vzdálenost 700m.
Obrázek
0 x

whef

Příspěvekod whef » 12 years ago

Tak s tou Alcomou snad nebude co řešit :) až na tu cenu ..
0 x