❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod hapi » 12 years ago

stouracpetr píše:Pri kmitoctech 24 GHz a prumeru parabol pres 30 cm musi byt u prumerne ozarene paraboly nejblizsi postranni laloky potlaceny cca o 25 dB a dalsi postranni laloky by mely byt potlaceny o podstatne vic nez 30 dB [40-50-...dB].Jestli se v UBNT vydali osvedcenym smerem,kdy ozarovac parabolu prezari,ziska se tim napr.0,5 az 1 dB na zisku [namisto 11 km dosahu spoje je mozne v prospektu uvest dosah 13 km] a parabola vesele sviti[a prijima] do a z okoli s urovnemi o 10-20 dB vyssimi nez rozumne ozarena parabola jinych vyrobcu.U vetsiny ostatnich UBNT zarizeni pro jina kmitoctova pasma je mozne vypozorovat tento postup uvazovani.
Az se mne dostane AF 24 opet do rukou,zkusim ji zmerit na tocne a srovnat s jinou parabolou podobneho prumeru na 24 GHz.Jestli se predpoklad potvrdi,skoda dalsiho pasma.

Pro Hapiho: V jednom prispevku jste zminoval,ze se Vam podarilo pri prvni montazi nasmerovat na postranni lalok.Jaky byl priblizny rozdil urovni signalu po spravnem dosmerovani?

tušim emmm 67dB signál místo hlavních 51dB. mohlo to bejt tak odhadem hmmm 10-15 stupňů mimo hlavní lalok. Nezkoumal jsem to víc takže přesně už nevim.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

soooc píše:Právě mi nedává smysl to, že po nakřížení to jelo lépe než nenakřížené. Pokud jsem správně pochopil formulaci "TX proti sobě"

Vzhledem k tomu, že na jednom situ provozujeme 2 spoje zcela paralelně v 10 GHz (KPE 100 Mbit, Alcoma 50 MBit), 65/65, odchylka 2 stupně a jedou na stejných kanálech, jen jeden má v jednom směru otočenou polarizaci (tímto zdravím pana Peterku a jeho oddělení polarizací), tak je s podivem, že to nezvládne nějaký SAF a AF při odchylce 12 stupňů, nižším vysílacím výkonu (sám píšeš -3 dB, já mám na obou spojích 3 dB). Někde je zakopaný pes.

smysl to dávat nemusí ale je to tak. Když to bylo typicky TX na jedný straně tak SAF na tom byl vyrazně hůř. Teoreticky když se nad tim zamyslíš tak to tak musí bejt když je to v jednom směru. Nikde nejsou vyzařováky ani jedný paraboly takže jestli SAF chytá TXko naší protější strany tak musí jít zákonitě do kopru což jde.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

hapi píše:
stouracpetr píše:Pri kmitoctech 24 GHz a prumeru parabol pres 30 cm musi byt u prumerne ozarene paraboly nejblizsi postranni laloky potlaceny cca o 25 dB a dalsi postranni laloky by mely byt potlaceny o podstatne vic nez 30 dB [40-50-...dB].Jestli se v UBNT vydali osvedcenym smerem,kdy ozarovac parabolu prezari,ziska se tim napr.0,5 az 1 dB na zisku [namisto 11 km dosahu spoje je mozne v prospektu uvest dosah 13 km] a parabola vesele sviti[a prijima] do a z okoli s urovnemi o 10-20 dB vyssimi nez rozumne ozarena parabola jinych vyrobcu.U vetsiny ostatnich UBNT zarizeni pro jina kmitoctova pasma je mozne vypozorovat tento postup uvazovani.
Az se mne dostane AF 24 opet do rukou,zkusim ji zmerit na tocne a srovnat s jinou parabolou podobneho prumeru na 24 GHz.Jestli se predpoklad potvrdi,skoda dalsiho pasma.

Pro Hapiho: V jednom prispevku jste zminoval,ze se Vam podarilo pri prvni montazi nasmerovat na postranni lalok.Jaky byl priblizny rozdil urovni signalu po spravnem dosmerovani?

tušim emmm 67dB signál místo hlavních 51dB. mohlo to bejt tak odhadem hmmm 10-15 stupňů mimo hlavní lalok. Nezkoumal jsem to víc takže přesně už nevim.

Ó hrůzo! Jestli je tomu skutecne tak,pak mame v pasmu 24 GHz co do cineni s Nanostation LoCo.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

stouracpetr píše:Ó hrůzo! Jestli je tomu skutecne tak,pak mame v pasmu 24 GHz co do cineni s Nanostation LoCo.

nabyvam dojmu, ze je strasna skoda, ze Vam nevyslo to zmerit jak jste to mel pujcene pres nas a tedy ze je na case ucinit dalsi vypujcku a zarizeni zmerit ... co rikate ?

diky :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

hapi

co sem studoval manualy alcomy kde maji popsaný vyzařováky anten tak to neni nic zvláštního. Navíc jak říkám, ty hodnoty teď lovim z patra. Hlavní lalok -51dB, pak to leze dolu až skoro do rozpojení a pak se vrátí někam k -67dB a pak strmě dolu do starcena. Tenhle "prsten" okolo hlavního laloku ukazuje na vyzařovákách i alcoma.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

kure05 píše:My máme asi nejdelší spoj s AF24 na 2,16km a signály se houpou na cca -61dB a Tx výkon nemáme překročenej.

Nemate prekrocenej vykon ? Na 2km ta mas mit s 20dBm EIRP -70dBm. Takze bud ti AFko ukazuje nesmysly a nebo dava o 10dB vic nez si myslis. Skoro te podezrivam z toho, ze tam ve skutecnosti mas 33dBm EIRP a jen tady lakujes. A nebo vam nekdo vylestil paraboly :mrgreen:
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

hapi píše:co sem studoval manualy alcomy kde maji popsaný vyzařováky anten tak to neni nic zvláštního. Navíc jak říkám, ty hodnoty teď lovim z patra. Hlavní lalok -51dB, pak to leze dolu až skoro do rozpojení a pak se vrátí někam k -67dB a pak strmě dolu do starcena. Tenhle "prsten" okolo hlavního laloku ukazuje na vyzařovákách i alcoma.

mas nekde odkza na ty vyzarovaky nejak to nemuzu najit , diky
0 x

stouracpetr

Take marne hledam.Dekuji.
0 x

stouracpetr

Viktor Novotný píše:
stouracpetr píše:Ó hrůzo! Jestli je tomu skutecne tak,pak mame v pasmu 24 GHz co do cineni s Nanostation LoCo.

nabyvam dojmu, ze je strasna skoda, ze Vam nevyslo to zmerit jak jste to mel pujcene pres nas a tedy ze je na case ucinit dalsi vypujcku a zarizeni zmerit ... co rikate ?

diky :)

Poslu PM
0 x

stouracpetr

hapi píše:co sem studoval manualy alcomy kde maji popsaný vyzařováky anten tak to neni nic zvláštního. Navíc jak říkám, ty hodnoty teď lovim z patra. Hlavní lalok -51dB, pak to leze dolu až skoro do rozpojení a pak se vrátí někam k -67dB a pak strmě dolu do starcena. Tenhle "prsten" okolo hlavního laloku ukazuje na vyzařovákách i alcoma.

Prakticky kazda antena[parabola] bude vykazovat [prvni ] postranni laloky [v prostoru ,,prsten,,] .Pri navrhu anteny jde o to,nakolik je zadouci postranni laloky potlacit,logicky by pri pouziti zarizeni v mistech se silnym provozem-Ceska rep.- by mely byt potlaceny co nejvice.UBNT ovsem dodava do celeho sveta....
Zkusim provest srovnavaci mereni AF 24, paraboly Andrew a vlastni paraboly pro 24 GHz [vsechny s prumerem kolem 35 cm]- cca za 14 dnu.
0 x

hapi

http://www.alcoma.cz/upload/download/Ma ... 130423.pdf
stránka 39-40 ukazuje takovej 3D obecnej vyzařovák.

http://www.alcoma.cz/upload/download/Ma ... 120926.pdf
stránka 38

Tohle ale ještě neni ono, vim že jsem to našel v manulálu u jedný z jednotky. Ještě jdu hledat.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 12 years ago

:) já nevím co tu furt řešíte, prostě hapiho nepřesvědčíte aby si koupil lepší spoj, je to akorát mrhání času, ono až se mu po roce něco vysere či do toho zateče voda, tak bude mluvit možná jinač.
na celém AFku mě mrzí to že to nemá automatickou regulaci výkonu a musíš to pálit i při dobrém počasí, to je trochu špatně, ale proti tomu je obrana takové šmejdy nekupovat...
na dialech mě mrzí že na sajt může přijít PBM10 i AFko. Je to prostě nezajímá a to je trochu škoda. Kvůli tomu jsme museli nasadit na 8km MP360 místo MP200, na sajtech dialů jsou u nás 3 PBM10 a jedna zrovna naším směrem...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

kuva ty si vůl.

Dej si na dialy co chceš a v okamžiku kdy ti to někdo zaruší, zavolej obchoďákovy a on se o to postará. Mě včera zjebal že to musíme okamžitě odstranit řádově v hodinách než sem se dostal k tomu že jim to běží. Jinak bych ještě ten den měl zajištěno sundání pojítka a to si obchoďák srandu nedělal. Poud tě na popu někdo sere a myslíš si že tam někdo dává anteny hala bala tak si zavolej obchoďákovy a pořeš to s nim. Ty máš taky toho novýho a můžu říct že to je velmi akční člověk a s ničim se nesere. Řekni mu že máš obavy o kvalitu své služby a je to. On to prošetří.

Jakou class antenu vůbec máš ty u tý alcomy? Jestli máš tu základní tak tam máš úplně stejnej lalok jako každá antena takže až se konkurence rozhodne že si tam nasadí o něco rychlejší 17GHz tak budeš stát tam kde dneska já akorát ty budeš na druhý straně a v právu protože dial to vyřeší za tebe až mu to oznámíš. Proto se udává u toho projektu na rwe pásmo jaký tam dáváš a pak se to řeší prostě velmi rychle. Nevim jestli Straka předtim to nechtěl řešit ale tenhle novej to prostě řeší.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 12 years ago

já? já mám class 3. já ty hrnce od ubnt nepoužívám :x
jako tady je zásadní problém že alcoma a ostatní ty antény měří a není to sériovka jako u amíků v ubnt... kdyby to nedělali v sériovce tak jsou ceny jinde, to je snad jasný.

ty si to ale vůbec nepochopil, tady je zásadní problém že k tomu vůbec došlo řešit takový problém, kdyby to dělal nějaký zkušený technik z alcomy či od jiného výrobce, tak rovnou řekne, že to shodí ten spoj vedle. jako shodit někomu spoj třeba jen na 5 min může být pro někoho silný problém, na tom spoji přeci může téct něco mnohem důležitějšího než internet.
snaž se to minimalizovat a ne někoho provokovat tím že tam dáš šmejd, prostě udělat maximum pro to aby se to nestalo a použít kvalitní HW je prvořadé, ne?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

no vidiš to, tady to spíš vypadá na to, že puklice na hrnce má spíš SAF protože on chytá bočním lalokem naší protistranu.

I kvalitní hardware to mohl sundat což jsem tady ostatně už psal. Kdybych tam přišel s alcomou a sundalo jim to spoj tak by jste na to koukali jinak?
0 x