❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Problém v LAN

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
atomic1977

Problém v LAN

Příspěvekod atomic1977 » 12 years ago

Mám problém na jedné škole v LAN sítí. Nevím proč ale větší ping než 500 bajtu neprojde neví někdo čím by to mohlo být ? Nedavno jsem akorát vyměnil switche za HP ProCurve 1810G - 24 GE. Hlavní router je RB411 a Server je HP Proliant. Jediné co mě napadá je že všechny PC nemají GBit síťovky, ale moc se mi to nezdá prosím poraďte.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 12 years ago

zkusil bych v kterych portech delsi ping funguje (prinejhorsim vzit 2 vyzkousena zarizeni a pripojit je do switche a zkouset mezi nima ten ping). Problem muze byt v kabelu (vadny kabel, soubeh s nejakym silovym kabelem apod), sitovce i switchi pripadne i firewallu apod. POkud maji switche management, zkouknul bych error countery
0 x

atomic1977

Vyřešeno na switchi byla zapnuta DDOS ochrana.

atomic1977 píše:Mám problém na jedné škole v LAN sítí. Nevím proč ale větší ping než 500 bajtu neprojde neví někdo čím by to mohlo být ? Nedavno jsem akorát vyměnil switche za HP ProCurve 1810G - 24 GE. Hlavní router je RB411 a Server je HP Proliant. Jediné co mě napadá je že všechny PC nemají GBit síťovky, ale moc se mi to nezdá prosím poraďte.
0 x

atomic1977

Te'ď se mi objevil další problém a to s výpadavajícím internetem na jednotlivých stanicích. Nejdříve jsem myslel, že se problém týká jedné učebny kde jsou 2 multipoint servery. Nakonec zjištěno, že při větším zatížení např. komplet obsazená učebna apod. se problém objeví v celé síti. V době kdy internet začne náhodně vypadávat ping např. na seznam.cz uplně OK. Na server do adresářu se taky uživatele normálně dostanou. Zkoušel jsem i připojit jen ty 2 multipoint servery + DC server samostatně do switche abych vyloučil problém se switchi. Už opravdu nevím kde by mohl být problém. Stanice jsou Win7 Pro, Multipoint servery 2011 hlavní DC server je HP Proliant + Win Server 2008 R2. Síť je celá na jednom IP rozsahu jako hlavní GW je RB411.
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 12 years ago

Byl by problem to rozroutovat?
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.

Myghael

Příspěvekod Myghael » 12 years ago

Daxxim píše:Byl by problem to rozroutovat?

+1

Doporučil bych dát servery do jedné podsítě (předpokládám že jsou v jedné místnosti) a jednotlivá patra/sekce/učebny dát také jako samostatné podsítě, plus další podsíť na kabinety učitelů/ředitelnu atd. V centru doporučuji trochu výkonnější router. Záleží na průtocích, nemusíš hned kupovat CCR, možná ti bude stačit i RB2011 případně nějaký "server" s m0n0wall, pfSense, nějakým distrem Linuxu nebo třeba tím mikrotikem.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Noxus28

Příspěvekod Noxus28 » 12 years ago

Páni predomnou majú pravdu. Sme škola a mám to riešené na x86. všetko podelené na VLANoch - QoS pre každú učebnu/kancle/vedenie.... Firewall aby si nedostali kam nemajú.... vo VLAN1 všetky servery pre výučbu aj administratívu aj samotné AD pre prihlasovanie..... Hot-Spot pre študentov s overovaním oproti AD ...... centrálny DHCP pre všetky siete
Ešte pred rokom som to mal všetko v jednej sieti a išiel som sa zbláznit z toho. Riešenie všetko rozdeliť + riešiť QoS čo predtým nebolo + rekonštrukcia časti školy na optický backbone + L2 switche v každej učebni a priznám sa 3/4 porúch a chýb je preč. Tak isto mi veľmi pomohlo možnnoť SRC-NAT na viacero verejných IP. Veľký konfort pri konfigurácíí na centrálnom GW + dva záložné RB pre potreby odpojenia prípadne testovania... Ešte to vymeniť za poriadny stroj a som plne spokojný (keď zavirem oči nad chybami ROS ale v6 dám ešte čas na zabehnutie v praxy)

Rozdeliť školu na samostatné časti je určite krok správnym smerom
Přílohy
int.jpg
int.jpg (61.47 KiB) Zobrazeno 1589 x
0 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo 🤓