❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

50-80m ... optika/bezdrát?

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: 50-80m ... optika/bezdrát?

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

Radek Úlehla píše:
Tomáš Břinčil píše:Na trubku bych se klidně vykašlal.
Nakup si metráž s rozumnou rezervou třeba na aleternetivu třeba tohoto kabelu: http://www.alternetivo.cz/kabel-opticky ... 34108.html

K tomu vem třeba tyhle převodníky: http://i4wifi.cz/mc210cs-gigabit-media- ... _d779.html nebo jiné vyhovující. A sjeď do nejbližšího většího města pro někoho se svářečkou. Za flašku ti to zavaří, je to záležitost na půl hodiny. V boxu určitě bude mít i pigtaily, případně kazety, které vzhledem k jejich ceně nebude řešit...

Dáš si facku sám nebo mám k Tobě přijet? :)

Nafackovat byste si měli za plevelení topicu a akademickou debatou nad problémem, který má mnohem jednodušší řešení :lol:
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 13 years ago

Jsi moderátor, tak moderuj :)
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

Radek Úlehla píše:Jsi moderátor, tak moderuj :)

Ale mám respekt ke zkušenějším, pokud tady padly lepší/vhodnější/levnější nápady, než můj, tak je vypíchni, zbytek mám chuť oddělit a hodit někam pryč.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 13 years ago

Výsledek je jasný.

Když můžeš pokládej optiku. Pokud se jedná o podzemní vedení, tak VŽDY do ochranné trubky!
Způsob zakončení je na každém, každému vyhovuje něco jiného a každý máme jiné možnosti.
Jakákoliv optika, je lepší než nejlepší WiFi.

Myslim, že toto téma je už uzavřené. Dotazovaný se již rozhodl, dále bych to nerozváděl.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

trosku uhnu od puvodniho tematu...a navazu na pribuzny.

ceka nas vykop na vetsi vesnici dokupy asi 150M + - , ( celkem mimo zastavbu, spise prokopani okolo cesty a kus louky) majitele pozemku si bez obav najdu a verim ze i sezenu souhlas ke kopani, nicmene otazky : jak hluboky musi byt vykop ? do ceho zavest kabl 3x2,5mm ( napetovka 230V) , staci vedeni v kopoflexce ci nemusi v nicem vest ? predpokladam, ze pro optiku radeji polozit solo kopoflexku...ci duverovat a koupit optiku primo do zeme s nejakou tou vrstvou aby ji kurvy krtci apod. nenahryzali ? Je na takovy saskec potreba nejake povoleni, kdyz dostanu souhlas od majitelu pozemku, pres ktere to povede ?

diky

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 12 years ago

pcwifi píše:trosku uhnu od puvodniho tematu...a navazu na pribuzny.

ceka nas vykop na vetsi vesnici dokupy asi 150M + - , ( celkem mimo zastavbu, spise prokopani okolo cesty a kus louky) majitele pozemku si bez obav najdu a verim ze i sezenu souhlas ke kopani, nicmene otazky : jak hluboky musi byt vykop ? do ceho zavest kabl 3x2,5mm ( napetovka 230V) , staci vedeni v kopoflexce ci nemusi v nicem vest ? predpokladam, ze pro optiku radeji polozit solo kopoflexku...ci duverovat a koupit optiku primo do zeme s nejakou tou vrstvou aby ji kurvy krtci apod. nenahryzali ? Je na takovy saskec potreba nejake povoleni, kdyz dostanu souhlas od majitelu pozemku, pres ktere to povede ?

diky

PW

1. hloubka vykopu by mela byt cca 60-80cm
2. povoleni urcite potrebujes a rekl bych, ze ne jen od majitele pozemku, ale i od stavebniho uradu (pokud ta trasa vede pres obecni pozemek)
3. kabel s napetim 230V by zrejme mohl byt polozenej volne, videl jsem, ze konkurencni firma nejakou ochranu neresila vubec a verejne osvetleni je taky bez ochrany
osobne bych to dal ale aspon do husiho krku
4. na optiku bych pouzil napriklad: Dura-Line - HDPE trubka zemní tlustostěnná 25/20mm, pro přímou pokládku do země, vnitřní lubrikační vrstva SILICORETM pro snížení tření, ideální pro zafouknutí.
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.

kzl

Příspěvekod kzl » 12 years ago

Na ten kabel 230V je nějaká norma o požadavcích na uložení vedení NN do země. Jsou v zásadě 2 možnosti:
1) Kopnout 70 cm (na volném prostranství), nasypat 10cm písku, do něho uložit kabel, Překrýt 10 cm písku, položit folii a následně zasypat hlínou.
2) Kopnout 60 cm a použít kabelový kanál, případně kopoflexu. Není myslím nutná ani folie.
Jinak v tý variantě s tim pískováním je samotný kabel v 60 cm pod povrchem ve volném prostranství, 90 cm pod chodníkem a 120 cm pod silnicí.
Doufám že si to teda po těch letech ještě pamatuju přesně...
Optika je vždy lepší v HDPE. Na 150 metrů, když je málo ohybů na trase, postačí na zafouknutí vysavač.
0 x