❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Výstavba vysílače 5Ghz MK (volba železa)

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
sware

Výstavba vysílače 5Ghz MK (volba železa)

Příspěvekod sware » 12 years ago

Ahoj všem.

Jsem tu začátečník a proto Vás chci všechny pozdravit a popřát nebe bez mraků a síť bez výpadků. :D

Nicméně k věci.

Chystám se v brzké době k přestavbě vysílače umístěného uprostřed sídliště, kterým bych rád pokryl 360° a v tuto chvíli na něj přenesl aktuálně cca 50-60 stanic.
Vzhledem k celkem velkému zarušení bude konektivita dovedena 10 GHz nicméně rád bych ji efektivně přerozdělil mezi klienty.
Proto moje představa spočívá ve využití 4 sektorových antén s 90° napojených na PC s MK.

Vzhledem k tomu že plánuji i přenesení všech klientských zařízení na MK (SXT) tak bych rád využil možnosti nv2 protokolu a proto chci použít duální antény.

Mohli by jste mi prosím doporučit nějaké konkrétní antény které by byli pro toto využití vhodné?
Jaké používáte karty a které by jste pro toto využití doporučily ?
Na jaká úskalí si mám dávat pozor ?
Kolik je reálné protlačit daným řešením současně po jedné kartě /anténě konektivity ?

Budu Vám velice vděčný za jakékoliv informace vedoucí k úspěšnému dokončení.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Co to je velké zarušení? Kolik tam chytneš zhruba sítí na sektor? Myslím že podle toho se bude vše odvíjet...
0 x

sware

Stavajici stav je takovyhle:

na sektorce dcom 38 sítí (Sektorová anténa 5,6GHz 15dBi 120°)
na 1 elboxrf 20 sítí
na 2 elboxrf 25 sítí
0 x

honzam

To je možná ještě taková hranice kde bych duální sektorku zkusil. Jinak nám se to v zarušeném měste neosvědčilo. Duální sektor chytá více sítí = větší rušení. Sxt chytá také hodně bordelu - i zezadu.
Takže výsledná propustnost je skoro stejná jako když se to udělá pořádně v single polarizaci. SXTčka nejsou špatný ale hodí se tak na vesnici. Tam kde je hodně rušení se nám duálky neosvědčily. Nedávno jsem tady o tom zakládal vlákno.
Pokud máte někdo jinou zkušenost tak sem s ní...
0 x

sware

Díky za reakci, a jaké řešení bys konkrétně do této situace nasadil ?
Jaké jiné klienty než sxt ? A s jakým sektorem máš v single dobrou zkušenost ?

Děkuji.
0 x

honzam

Sektor Raytra s hliníkovým boxem a dovnitř rb711, kdyžtak zítra dám link. Jako klienty gentlebox + rb711.
Ještě chci zkusit jiný duální sektor a poté duál jako multipoint ve měste zavrhnu :)
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Raytra je dobrá volba... a když bude rušení tak velké, že budeš muset použít jen jednu polarizaci, tak si prostě jednu zakážeš, v tom vidím lepší výhodu než stavět jednopolarizačně.
0 x

sware

A když jsme u těch sektorů, kolik se dá reálně napojit klientů na jeden sektor/kartu klientů s jakou propustností dat ?
Máte někdo nějaká reálná čísla ?
0 x

honzam

Radek Úlehla píše:Raytra je dobrá volba... a když bude rušení tak velké, že budeš muset použít jen jednu polarizaci, tak si prostě jednu zakážeš, v tom vidím lepší výhodu než stavět jednopolarizačně.

Máš s tím zkušenost? Konkrétně na jedné hodně zarušené lokalitě mám duální sektor. Vzhledem k rušení jsem se ho rozhodl přepnout pouze do horizontalu (chain0). A zdá se mě že se to chová hůře než když je sektor čistě horizontální
0 x