❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

spoj na POP - 1.5km minimálně 300Mbit FOD

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
TTcko

Re: spoj na POP - 1.5km minimálně 300Mbit FOD

Příspěvekod TTcko » 12 years ago

hapi píše:kápnul si na to. Siklu mi nepřijde jako jednotka kterou bych kdekoliv nasadil. Dělaji už fullduplexní verzi? ono aby se prase v siklu vyznalo.

edit: nedělaji FD verzi, zavrhuju to pojítko, navíc ohánět se šířkou kanálu když jí neumí solidně naplnit qamem neni zrovna opodstatněný.

netlačil jsem siklu, říkám 80G :) pojítko si vyber podle svého uvážení :) ale je nonsens vybírat při té vzdálenosti a požadavku na kapacitu nějaké jiné pásmo :) stejně nakonec skončíš u 80G :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

tak jiný levný pojítko na 80GHz neni. Navíc bych řek že střílíme už hodně vysoko cenou. To radši vemu aviata na licenci 38GHz a mám to za 3k5 s DPH měsíčně na max speed 450Mbit a sem celkem vysmátej. Teď čekám na obchoďáka až dotlačí ceny portovek a bude o ceně do pojítka rozhodnuto raz dva :-)

jenom tak mimo téma, portovka 250Mbit stojí kolik?
Naposledy upravil(a) hapi dne 26 Mar 2013 08:38, celkem upraveno 1 x.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

+1 TTcko, otazka je, jestli je zivotnost toho pojitka treba 10 let realnych? pac mame s hapim +- stejne velike site a vychazi to tak +50 až 100Mbit max ročně navíc - což vychází, že tu kapacitu by plně využil až za nějakých 8-10let... A to si myslím, že od určitého konektu (řekněme 500M) už to neroste rozhodně tak lineárně, jako teď.
0 x
Jan Ptáček

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

Souhlasím s Hapim že kupovat na 300Mbs předpokládného zatížení v budoucnu spoj za 300+ tis je dobrej úlet (škoda mohls mít naivestováno stejně jako v bezcenných papírech:) ). Těch 250Mbs bude dle trhu. Někde to bude tak 9-12tis u O2 30-40tis vše bez DPH. Ty máš tuším Transgas co jsou v ČB na optice....no víc jak 15-16tis bez DPH bych jim teda nedal :lol: .
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

250M s licenci 18G do nejakych 3km + - za 16,9kk bez dph...jů pý sý buzynesz :D fut mi vali kliny o řepy cosi o nulovym zisku pro ne,ze uz neni kam slevnovat...no hruza...priste poslu takovyho obchodaka do prdele.

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

David2006 píše:Souhlasím s Hapim že kupovat na 300Mbs předpokládného zatížení v budoucnu spoj za 300+ tis je dobrej úlet (škoda mohls mít naivestováno stejně jako v bezcenných papírech:) ). Těch 250Mbs bude dle trhu. Někde to bude tak 9-12tis u O2 30-40tis vše bez DPH. Ty máš tuším Transgas co jsou v ČB na optice....no víc jak 15-16tis bez DPH bych jim teda nedal :lol: .

v ČB ne, jsme na důležitějším bodě :-D Veselí nad Lužnicí. Ptal sem se místních co tam jsou napojený abych jim nelez do pásma v případně použití free pásma a samozřejmě pan Doležal (obchoďák) z cznetu okamžitě nabídnul alternativu z vedlejší optiky od UPC ohánějící se tim že musim platiti přístup na pop RWEček což má jistě pravdu nicméně tam nebudeme chodit tak často jako oni :-D

pcwifi píše:250M s licenci 18G do nejakych 3km + - za 16,9kk bez dph...jů pý sý buzynesz :D fut mi vali kliny o řepy cosi o nulovym zisku pro ne,ze uz neni kam slevnovat...no hruza...priste poslu takovyho obchodaka do prdele.

PW

jo to je pěkný, teď platíme za 150Mbit s 18GHz 26.5k bez DPH takže pokud nedá pod 15k s DPH za portovku tak ho někam pošlu. Otázka je kolik z toho dělá ta 18ka od CBLek.
0 x

TTcko

Příspěvekod TTcko » 12 years ago

net.work píše:+1 TTcko, otazka je, jestli je zivotnost toho pojitka treba 10 let realnych? pac mame s hapim +- stejne velike site a vychazi to tak +50 až 100Mbit max ročně navíc - což vychází, že tu kapacitu by plně využil až za nějakých 8-10let... A to si myslím, že od určitého konektu (řekněme 500M) už to neroste rozhodně tak lineárně, jako teď.

hmm :) 10 let je celkem dlouhá doba, to neví nikdo co bude, netroufám si odhadovat vůbec nic. před +-10ti lety tu byl proxim symphony se svými 1,6mbit max /LOL/.. nevím jak rostete vy, dneska jsem na 650 kapacity a počítám, že do konce roku to k 800 bude :) reálně to teče +-500 a když kouknu do grafu tak za rok to narostlo o víc než 100. Můj názor je, že provozovat takovou síť na jednom zdroji je sebevražda. My máme teď 4 :) Siklu se nebojím, a víc než siklu mě trápí úzké hrdlo k lidem. Víc průserů mi způsobuje 5g než jakejkoliv páteřní spoj ... 80G vnímám jako dar z nebes a pásmo, kam se vysoké kapacity v budoucnu přesunou. Kéž by něco podobného přišlo jako náhrada 5G ...
0 x

pcwifi

to platis celkem dost...ale to asi kazdy kdo bere proste min jak 200M apod., sel bych do obchodaka natvrdo, zadny srani, na jeho kecy o zisku uplne dlabat. ( ta 18tka od upcb umi 350Mbit uzitecne rychlosti, je to nejaky Stratex Aviat , vic nevim ani me to nebere,scu aby to jelo).

Jeste kdyz tu litalo luftem O2, zadaval sem naceneni odberu Gbitu a mesic se nikdo neozval :lol: solidni firma, srát na ne.

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

David2006

pcwifi píše:to platis celkem dost...ale to asi kazdy kdo bere proste min jak 200M apod., sel bych do obchodaka natvrdo, zadny srani, na jeho kecy o zisku uplne dlabat.

PW

To bude dobrý kino až mu obchoďák suše řekne že portovka na těch 250Mbs je 28tis. bez DPH :lol: .
0 x

pcwifi

nerekne...a kdyby, tak podle me je blizko nej dostupny nejaky POP CDT a z nej mu rada konkurence natahne za lepsi love lepsi sluzby... smutne stale je, ze pokud se bavime o min jak pul gigu, tak holt je ten pristup stale takovy nemastny neslany...

PW
0 x

David2006

Jenže, Hapi měl dřív s konektem paripetie, 10dní mu klioši jeli že spíš nejeli....takže si asi nic moc jinýho nelajzne...no říkám bude to jak v kině :lol: .
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 12 years ago

hapi píše:edit: nedělaji FD verzi, zavrhuju to pojítko, navíc ohánět se šířkou kanálu když jí neumí solidně naplnit qamem neni zrovna opodstatněný.

http://www.alternetivo.cz/radiova-jedno ... 36464.html
http://www.alternetivo.cz/radiova-jedno ... 36465.html
nebál bych se toho ani trochu, máme to s 30cm anténama na 800m a nevíme o tom
0 x

hapi

David2006 píše:Jenže, Hapi měl dřív s konektem paripetie, 10dní mu klioši jeli že spíš nejeli....takže si asi nic moc jinýho nelajzne...no říkám bude to jak v kině :lol: .

no asi tak, jako i dial má svoje mouchy i když 5 minut výpadek za 2 měsíce... je to hodně? problem s PL, přijeli, změřili, vyřešili... jasně, nějakej čas to trvalo ale vyřešilo se. Hlavně sem se bavil s technikem fakt na úrovni a prostě jsme si vyříkali co to může dělat a našli problém prostě jednoduchou logickou dedukcí.

Ono to neni tak snadný, raději beru spolehlivější než levnější konekt. Backup něco stojí a ten pořizovat nechcem. Navíc by jsme potřebovaly dva skoky na ČDT/UPS místo jednoho na DT nebo přendat rack na panelák = jinej rack, klimatizace, spousta práce, předělat smysl sítě, spousta prachů kvůli pár tisícům měsíčně ušetřených na konektu a to vůbec nepočítám ten bordel na popu ČDT kterej tam je + spousta souběžných pojítek našim směrem... to už žádnej finanční smysl nemá.
0 x

hapi

Peyrak píše:
hapi píše:edit: nedělaji FD verzi, zavrhuju to pojítko, navíc ohánět se šířkou kanálu když jí neumí solidně naplnit qamem neni zrovna opodstatněný.

jo, tohle už je o něco lepší. Cena je jaká? tajná?
0 x

David2006

hapi píše:
Peyrak píše:

jo, tohle už je o něco lepší. Cena je jaká? tajná?

Tak zvedni phone a volej....odhaduju 120-140 bez DPH podle nálady :wink: . Jinak jedné síti lehlo sněhem Siklu na 600m 8) .

Jinak to vidím na těch 28tis bez DPH za těch 250Mbit :? . Dej pak vědět jak jsem byl daleko :wink: .
0 x