❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

spoj na POP - 1.5km minimálně 300Mbit FOD

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: spoj na POP - 1.5km minimálně 300Mbit FOD

Příspěvekod hapi » 12 years ago

ano, to máš určitě pravdu s tou licencí. Rád bych ale měl pouze FOD. Chápu co si říkal včera a nasadit prostě MP360 a zapomenout. Ale jako low-cost ISP nemůžu zapomenout na 3x větší cenu. Za to mi může doma ležet jedno AF24 na víc a ještě jeden celej spoj někde běhat. Možná bude chyba použít AF24 ale i tak si myslim že to je lepší než siklu.

Neříkám že to potřebuju vyřešit teď hned během tejdne ale prostě čas výměny se blíží a chtěl bych mít jasno co použít abych jenom řek co se objedná a nebude se řešit nic okolo. Jako do sítě už jsou jasný AF24, cena/výkon/dostupnost na 2km prostě nemá konkurenci. Když se něco vysere tak mě to tolik nesere protože hlavní konekt jede. Ale na hlavní konekt to už je jiná káva. Jak ta spadne tak je průser největšího levelu. Mám nějaký reference na AF24 a tahají tim větší konekty a prohlašují že o tom neví. 1500m je asi sranda pro většinu spojů. Každej rok můžu naplánovat kontrolu spoje a nastříkat radomy spreji pro jistotu.

Teď je do netu ceragon IP10 na 18GHz a to je prostě "pan" spoj a za 2 roky prostě žádný problem. Latence neměřitelná běžnými nástroji atd.. jakou má latenci AF24? je pěkný že píšou 700/700 ale tak nějak sem to nikde na screenech moc neviděl že by to opravdu dalo kromě syntetických UDP testů tedy jinak řečeno optimálních co se týče velikosti paketů. QAM256 co slibujou zatim neni atd.. co si budeme povídat, vyzpovídal sem konkurenci co maji za pojítko na popu abych s nimi nějak zkoordinoval a prej 24GHz na 3 km a včera odpoledne průtok 200Mbit takže jedou přes limit minimálně při dešti (SAF lumina). Podle úhlů anten by jsme se ovlivňovat neměly. Má někdo víc AF24 na stožáru?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

Samozřejmě že mám více spojů - tedy 2 na jedné tyčce, jistě si na tu fotku vzpomeneš. Spoje valej (spíš se teda flákaj:) ), kupodivu asi jsem ty zdroje v zimě zapomněl polít benzínem že ani nehořej :lol: (což se může v létě s určitou nepravděpodobností i změnit). Jediný problém sem měl s tou delší štrekou (2km) kdy to jednou prostě lehlo - ale tomu asi bez vytápění nejde předejít. Pokud máš na nějaké straně faktor placeného vstupu tak je to mínusko pro airFiber (svým způsobem spíše 24GHz obecně). Jinak nevěřím že MP360 stojí to co 3x airFiber (předpokládám jsi myslel komplet spoje ne 3ks). Pokud se budeš hnípat v latencích, spotřebě a dalších mínuskách tak si klidně šáhni jinam (17GHz je nasnadě když to má být ve free pásmu).
0 x

GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

hapi píše:Zdravim,

co by jste použili na takový spoj, v jaký frekvenci a proč?

děkuji

AL80GE, 70/80GHz, protože minimální rušení, dostatečná šířka pásma, bez poplatku, plný gigabit FD.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

hapi

cena?
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 12 years ago

ohaduju... 250k?

edit: aha, tak 340k
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 12 years ago

když jsme v tomhle pásmu, já bych tam dal FDX Siklu s 60cm anténama, cena cca 130 bez DPH, 700M FDX
0 x

hapi

siklu fakt ne.
0 x

hapi

sub_zero píše:ohaduju... 250k?

to je dost přes čáru.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 12 years ago

hapi píše:siklu fakt ne.

můžu se zeptat proč?
0 x

hapi

protože se mi to zdá horší než AF24 + horší zaměřování + nutnost mít pevnější příhradu nejspíš atd.. nevim, siklu se mi vůbec nelíbí.
0 x

blax

Příspěvekod blax » 12 years ago

sub_zero píše:ohaduju... 250k?

zkus NEC IPASOLINK EX - ten ma v 80Ghz az 256QAM a cenu uplne nekde jinde a je to FDD. Uz by mel byt v prodeji.
0 x

hapi

je to FOD? cena?
0 x

TTcko

Příspěvekod TTcko » 12 years ago

hapi píše:protože se mi to zdá horší než AF24 + horší zaměřování + nutnost mít pevnější příhradu nejspíš atd.. nevim, siklu se mi vůbec nelíbí.

Hochu ty se toho siklu bojíš jak čert kříže, a přitom je to samé "asi" a "nejspíš" :) A to je celkem zvláštní.. Buď víš a máš otestované, nebo nevíš a tak bys neměl soudit ... zbytečně si tím zavíráš oči .. /noflame/

1,5km v 60cm anténách na 80G je jako solidní dělo na komáry :) a pokud ten kdo kupuje bude přemýšlet do budoucna, tak stejně v tomhle pásmu skončí ... protože šířka pásma ..

mimochodem trochu počtů by nebylo od věci. Anténa má 50dBi a k tomu vysíláš 5dBm nebo 10dBm nebo snad 20dBm :evil: , kolikpak watů budeš smažit? A teď si ten výsledek porovnej s 24Ghz, nebo 17GHz .. a pak se podívej do tabulky s útlumem :)
0 x

hapi

kápnul si na to. Siklu mi nepřijde jako jednotka kterou bych kdekoliv nasadil. Dělaji už fullduplexní verzi? ono aby se prase v siklu vyznalo.

edit: nedělaji FD verzi, zavrhuju to pojítko, navíc ohánět se šířkou kanálu když jí neumí solidně naplnit qamem neni zrovna opodstatněný.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

me fascinuje jak nekdo muze dat poloumak jako je Siklu na hlavni konekt :shock: , copak vam nestoji za to mejt hlavni konekt na solidni lajne, tedy nejlepe na licenci ? to se zas setri kde nema jak na to koukam :lol: kdyz si prochazim nase dodavatele dat, tak vzdy jsme brali data z nejake licence, at uz patere pro vic ISP a nebo privatniho spoje a nikdy se nic nemuselo resit. Licence je jakysi vysoky predpoklad klidneho spani...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))