❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

spoj na POP - 1.5km minimálně 300Mbit FOD

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
whef

Re: spoj na POP - 1.5km minimálně 300Mbit FOD

Příspěvekod whef » 12 years ago

JJ jsem se trochu překoukl přeci jen už bych měl jít radši spát .. :) ten Racom taky není špatnej, no ale snad bude chvíli licenční politika výhodná, se jen bojím, aby to v podání našeho státu nedopadlo za chvíli jako s 11Ghz až všichni nakoupí krátké spoje v licencích. No to by člověk nemohl, ale dělat nic. Ještě, že mne před dvěma roky osvítilo, když jsme chtěli místo 10G kupovat 11G a nakonec jsme zůstali u 10G racomu, který jedou a nevíme o nich a tak to má být. :D
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

teď jsem koukal na saf a ten má jednu stranu TX v H a druhou stranu TX ve V. Mám si to vyložit tak že to pojítko je nic moc když neumí ject v jedný polarizací oba směry? Jinde sem si toho nevšimnul že by to tak bylo a vždycky obě strany měly TX v jedný polarizaci.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

Nepozeráš pri tom safe na 17/24 G . Tam sa to riešim pretože to pásmo je úzke a duplexný odstup je tam veľmi malý , takže sa to rieši cross polarizáciou čo pridá nejaké dB na izolácii TX/RX . Pri licenčný pásmach ideš TX aj RX v jednej polarizácii , lebo tak máš duplexný odstup rádovo v v stovkách MHz
0 x

whef

Racom taky má křížovou polarizaci jedna jednotka musí být ve vertikálu druhá v horizontu.
0 x

hapi

tam taky? hmm a kde se tuhle zprávu dočtu? za datasheetu asi ne.
0 x

whef

Přečti si manuál, ale v 17 a 24 ce to má asi většina spojů hádám. Já se to dozvěděl, až když jsem prolítl manuál, nikde o tom nebylo ani slechu i na představení spoje.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

S podivem to tím pípákem jde velice slušně, prakticky nikdy nebylo potřeba nic jiného. Jak u Alcom, tak Racomu - on to totiž nemá až teď v poslední HW revizi (10GHz).
Nezapomeň, že lidské ucho je podstatně lepší nástroj, než oči a zbytek hlavy ... takže na výšku tónu reaguješ o dost lépe, než čtením čísel z nějakého špatně viditelného displeje. Jako u videa, víc vadí poruchy zvuku, než občasná nedokonalost obrazu. Nebo je na tom založená morseovka - co dokážeš ty vytáhnout z absolutního šumu nedokáže asi žádný přístroj. Nemluvě o tom, že se můžeš soustředit na mechanické věci a nerozptyluješ se čtením.
Proto mi to trochu vadí, že už tam není.
whef píše:Racom sice nemá pískátko, což mi přijde zbytečné, má ale led, které se dají i vypnout. A má kalibrovaný výstup napětí. 17 tku ladit dle pípáku to bych nedal. Aviaty jsou dobrý co jsem slyšel, co se týče toho jak jsi psal L a H možná tá posmo je tak široké že tam jdou dva druhy rádii s jinými filtry, ale to nevím přesně juknu na to.

Proti Racomu jinak samozřejmě nic nemám. Naopak ... velice dobrý výrobek a velice slušný servis.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Tu křížovou polarizaci mají podle mě všichni v 17/24Ghz, i Alcoma. Desítky to mají normálně, kromě Insidera :)
Když mezi víc peterků nacpeš jakýkoli normální spoj, a chceš využít útlum polarizací, jsi na tom hůř. Ať vybereš kterou chceš, dycky Ti tam bude jedna strana pálit v té zvolené :)
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

Pokud tedy chceš mermomocí platit keš potažmo to mít do muzea pro další pokolení tak se dá kouknout i na toto:

http://www.wifi-shop.cz/spoj-siae-alfop ... 13169.html
0 x

hapi

nechápu, jak to maji desítky normálně? tam jede všechno na jedný polarizaci ne?

jinak, má někdo nějak slušně zatíženej airfiber24? cena je neúprosná nicméně půl roku nikdo neudělal pořádnej test. Buď koupim racom a 3x airfiber do sítě a nebo 5x airfiber. Ať koupim cokoliv kromě airfiberu tak mám jistotu že to pojede. U airfiberu prostě nevim. Testy po netu nejsou což je tipický pro ubnt. Na druhou stranu je to kvalitativně stejné jako siklu takže prašť jako uhoď.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

hapi: kdyžtak mě někdo opravte, ale podle mě všichni mimo Insidera používají v 10Ghz stejnou polarizaci na obou stranách.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

hapi píše:nechápu, jak to maji desítky normálně? tam jede všechno na jedný polarizaci ne?

jinak, má někdo nějak slušně zatíženej airfiber24? cena je neúprosná nicméně půl roku nikdo neudělal pořádnej test. Buď koupim racom a 3x airfiber do sítě a nebo 5x airfiber. Ať koupim cokoliv kromě airfiberu tak mám jistotu že to pojede. U airfiberu prostě nevim. Testy po netu nejsou což je tipický pro ubnt. Na druhou stranu je to kvalitativně stejné jako siklu takže prašť jako uhoď.

No pokud stejně airFiber někde jinde použiješ, tak proč ho nezkusit? A nebo vydyndat zápůjčku u dodavatele.
0 x

blax
antispam: Ano

Příspěvekod blax » 12 years ago

Leeonek píše:hapi: kdyžtak mě někdo opravte, ale podle mě všichni mimo Insidera používají v 10Ghz stejnou polarizaci na obou stranách.

jj presne tak, v pasmech 17Ghz a 24Ghz neni kanalovy duplex, takze vetsina vyrobcu jede v polarizaci H a V soucasne, nekteri dokonce v pootocenne o 45stupnu
pro pasma 17 a 24Ghz neexistuje ani kanalovani, takze muze pouzit jakoukoliv sirku pasma, ktera se ti vejde do frekvencniho rozsahu.
0 x

hapi

ještě musíš dodržet duplexní rozestup nebo ne?
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 12 years ago

Stando, jak jsme se ještě včera bavili.. zapomněl jsem na NECa http://www.nec.com/en/global/prod/nw/pa ... ipaso.html.
Pokud máš nějakou progresi do budoucna a budeš chtít jít do licence, v poměru cena/výkon bych to volil jako dobrý řešení. Je to sice IDU+ ODU, ale oceníš to v případě, že se zase ČTU rozhodne změnit ceny za nějaký licence :-D Jak tu někdo psal, 38GHz ideální na takovou vzdálenost + malý antény.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..