❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ATPC aneb jak přesně funguje u různých výrobců

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

ATPC aneb jak přesně funguje u různých výrobců

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Mám zkušenosti s funkcí atpc zatím u třech spojů a u každého funguje trochu jinak.

Co jsem si všiml, tak nejlíp (nebo alespoň dle mého pohledu) to má udělané Alcoma. V případě poklesu signálu si hlídá nastavenou hladinu a přidává výkon až do maxima, poté začne teprve padat signál.

Saf Lumina, nemám představu jak přesně funguje, bylo mi řečeno že na základě parametru LDPC a jeho poklesu. V reálu to vypadá tak, že ikdyž když si nastavím hladinu signálu v rozmezí například 53-55db, spoj si vesele padá až na úroveň -67 kdy sice jede poloviční rychlostí, ale výkon nepřidá, protože hodnota LDPC je vzhledem k aktuální modulaci naprosto v pořádku. Testováno na 11Ghz a poté i na 24ce. U 24ky jsem se dostal se signálem na hranici citlivosti QPSK ale spoj vesele pokračoval s výkonem na -8db, ikdyž na tuto modulaci mohl vysílat +5db. Po dotazu na Vanco, zda je vše v pořádku, se mi na spoj připojili, nastavili nejvyšší modulaci a šířku pásma a najednou to jelo. Přitom jsem zkoušel všechny možné kombinace od 20Mhz do 56, a všech možných modulací, ale prostě to nejelo. Zkrátka a dobře nefunguje to dle mých představ, pokud to někomu funguje normálně, dejte prosím vědět.

Summit atpc je kapitola sama pro sebe, možnosti nastavení jsou obrovské, nastavíte si v podstatě jakýkoli parametr co jen chcete. Vzpomenu třeba perfektní funkci vyp/zap atpc, která je sice první a poslední co se tohoto nastavení týče, ale za to si ji můžete zapínat a vypínat jak často chcete.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Nejhorší ATCP, které jsem kdy viděl bylo u Gigabeamu. Byť možností nastavení milion, tak se chovalo velmi zvláštně. Nevím, jestli jsme měli smůlu na kusy, ale funguje to tak, že Gigabeam si přidá kdykoliv se mu zlíbí a Rx se na druhé straně nepohne. Výchozí hodnota je třeba +2 ... po tom, co to skončí na +22, tak s Rx to nehne ani o dB. Samozřejmě je otázkou, jestli to ukazuje správné hodnoty.

A ne... opravdu v tu chvíli nesněží, neprší a nikdo před anténou nestojí.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 12 years ago

U nás funguje dle jednoduchého nastavení. ATPC se nastaví určitou úroveň a tam se to drží až do dosažení nastaveného limitu max. výkonu na vysílači.
Hned potom začíná klesat spojovací rychlost bez výpadku paketu v každém směru nezávisle.

Standardní tabulka přepínaných rychostí není definovaná úrovní signálů ale výhradně kvalitou trasy (MSE)

ACTIVE MODULATIONS INFO : bw 14000kHz
N :EN|type|speed|mseLo|mseHi| ldpcLo| ldpcHi|cLo|cHi|
0 X 4 21.0 -1.0 -16.0 0.0e+0 5.0e+5 N/A MSE
1 X 8 32.0 -15.2 -18.0 4.0e+4 5.0e+5 MSE MSE
2 X 16 43.0 -17.5 -21.0 4.0e+4 5.0e+5 MSE MSE
3 X 32 53.0 -20.5 -24.0 4.5e+4 5.0e+5 MSE MSE
4 X 64 66.0 -23.0 -27.0 4.5e+4 5.0e+5 MSE MSE
5 X 128 78.0 -26.0 -32.0 1.0e+3 5.0e+5 MSE MSE
6 X 256 89.0 -29.0 -99.0 1.0e+3 0.0e+0 MSE N/A
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

GRFS
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

Radek Úlehla píše:Nejhorší ATCP, které jsem kdy viděl bylo u Gigabeamu. Byť možností nastavení milion, tak se chovalo velmi zvláštně. Nevím, jestli jsme měli smůlu na kusy, ale funguje to tak, že Gigabeam si přidá kdykoliv se mu zlíbí a Rx se na druhé straně nepohne. Výchozí hodnota je třeba +2 ... po tom, co to skončí na +22, tak s Rx to nehne ani o dB. Samozřejmě je otázkou, jestli to ukazuje správné hodnoty.

A ne... opravdu v tu chvíli nesněží, neprší a nikdo před anténou nestojí.

V gigosovi je treba parametry ATPC prenastavit. Original to reguluje na -30dBm, pricemz interval je tusim -27 a -32dBm a RX je jiz kus od kusu v kompresi, podle toho, jak se jim to podarilo nastavit. Nedela to pak dobrotu. Interval max. -35, min. -37dBm by mel byt uz OK. Vykon TX doporucuju nastavit 20dBm obe strany a ne podle ty jejich kalkulacky v milich. Ma to pak tendenci limitovat na vypoctene delce trasy a ATPC nevyuzije cely regulacni rozsah.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art