❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB14 + 4x CM9

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
soldx

RB14 + 4x CM9

Příspěvekod soldx » 18 years ago

Mám takový problém,pokud mi v RB14 beží provoz na 4x cm9 odezvy mi letěj někam k 1000ms+pl.Pokud zakážu jednu kartu na který je větší provoz (wlan1),ostatní tři běží bez problému.

deska asus p5l-mx (intel chipset),procesor 2,6Ghz,ram 512 + 1x RB14 a 1x síovka realtek.Zbytečné věci usb,zvukovka,... jsou v biosu zakázané.Mikrotik jen vysílá a routuje.Žádný firewall,nat,....

všechno je to v 5,4Ghz s DFS

wlan1 : sektor 4 klienti provoz download cca max 5mb/s upload 3mb/s - cca 110 připojených pc
wlan2 : bod-bod provoz cca max 1,5mb/s upload 512 kb/s - cca 20 pc
wlan3 : sektor 3 klienti provoz cca max 512kb/s upload 256 kb/s - cca 10 pc
wlan4 : bod-bod provoz cca max 6mb/s 3mb/s cca 100 pc

Samozřejmě ty pc nejsou připojena naráz a ani rychost není takhle vysoká.Jsou to spíše maximální hodnoty.
Bohužel odezvy vyletěj už při minimálním provozu,pokud zakážu p2p,omezim počet connections nad port 2000 třeba na 10 tak se nic nezmění.

S dvěma rb532 nebyl problém.V tuhle chvíly na pc beží wlan 2,3,4 a na rb532 provoz z wlan1 a taky není problém.jde mi o to,je vůbec reálné aby rb14 v pc něco takového utáhla?? Jestli to mám dál řešit nebo pc dát jinam a nechat tam ty rb532.

Díky
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 18 years ago

soldx píše:Mám takový problém,pokud mi v RB14 beží provoz na 4x cm9 odezvy mi letěj někam k 1000ms+pl.Pokud zakážu jednu kartu na který je větší provoz (wlan1),ostatní tři běží bez problému.

deska asus p5l-mx (intel chipset),procesor 2,6Ghz,ram 512 + 1x RB14 a 1x síovka realtek.Zbytečné věci usb,zvukovka,... jsou v biosu zakázané.Mikrotik jen vysílá a routuje.Žádný firewall,nat,....

všechno je to v 5,4Ghz s DFS

wlan1 : sektor 4 klienti provoz download cca max 5mb/s upload 3mb/s - cca 110 připojených pc
wlan2 : bod-bod provoz cca max 1,5mb/s upload 512 kb/s - cca 20 pc
wlan3 : sektor 3 klienti provoz cca max 512kb/s upload 256 kb/s - cca 10 pc
wlan4 : bod-bod provoz cca max 6mb/s 3mb/s cca 100 pc

Samozřejmě ty pc nejsou připojena naráz a ani rychost není takhle vysoká.Jsou to spíše maximální hodnoty.
Bohužel odezvy vyletěj už při minimálním provozu,pokud zakážu p2p,omezim počet connections nad port 2000 třeba na 10 tak se nic nezmění.

S dvěma rb532 nebyl problém.V tuhle chvíly na pc beží wlan 2,3,4 a na rb532 provoz z wlan1 a taky není problém.jde mi o to,je vůbec reálné aby rb14 v pc něco takového utáhla?? Jestli to mám dál řešit nebo pc dát jinam a nechat tam ty rb532.

Díky

Zkus skouknout IRQ, mam obdobne stroje a je to v pohode. Tedy az na to, ze tam mam vetsinou CM10 a nepouzivam DFS, jako zaklad pouzivam stroje DELL, intel chipset, 3com sitovky.
0 x

soldx

každý atheros má vlastní irq,s ničím ho nesdílí,maj 3,4,5,7 . Díky
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 18 years ago

soldx píše:každý atheros má vlastní irq,s ničím ho nesdílí,maj 3,4,5,7 . Díky

Na skoro 99 procent :-)) to muze byt vzajemnym rusenim frekvenci. Ono kolikrat i velky odstup nemusi byt to prave a musi se pouzit jeste vetsi. U me se treba mlatila prekvence 5500 a 5600. Musel jsem s tou 5600 jit jeste nahoru. Chce to zkouset. Kombinovat frekvence, najit tu spravnou volbu a pak na to nesahat :-)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

pepulis píše:Chce to zkouset. Kombinovat frekvence, najit tu spravnou volbu a pak na to nesahat :-)

Do doby než se tam objeví další sí na stejné frekvenci :)
0 x

soldx

je pravda,ze jsem zkousel menit frekvenci jen na wlan1 a wlan4,aby byli co nejdal od sebe,beze zmeny.Rekneme,ze dfs je podminka s kterou to musi bejt pusteny.Ne kazdej dfs pouziva a nechce se mi kazdou chvilku hledat volnej kanal-je to ve meste.Nehlede na povinnost,ze dfs u 5,4 by melo bejt pusteny :roll:
0 x

Leeonek

soldx píše:je pravda,ze jsem zkousel menit frekvenci jen na wlan1 a wlan4,aby byli co nejdal od sebe,beze zmeny.Rekneme,ze dfs je podminka s kterou to musi bejt pusteny.Ne kazdej dfs pouziva a nechce se mi kazdou chvilku hledat volnej kanal-je to ve meste.Nehlede na povinnost,ze dfs u 5,4 by melo bejt pusteny :roll:

Myslím že si pleteš pojmy, můžeš mi najít kde je psáno že se na 5Ghz musí používat dynymická volba frekvence?
0 x

soldx

Leeonek píše:
soldx píše:je pravda,ze jsem zkousel menit frekvenci jen na wlan1 a wlan4,aby byli co nejdal od sebe,beze zmeny.Rekneme,ze dfs je podminka s kterou to musi bejt pusteny.Ne kazdej dfs pouziva a nechce se mi kazdou chvilku hledat volnej kanal-je to ve meste.Nehlede na povinnost,ze dfs u 5,4 by melo bejt pusteny :roll:

Myslím že si pleteš pojmy, můžeš mi najít kde je psáno že se na 5Ghz musí používat dynymická volba frekvence?

odkaz na podminky k pouzivani 2,4 ghz a 5 ghz
http://www.mojewifi.net/upload.cs/1/1f8 ... ky_ctu.pdf

jinak myslim,ze si nepletu pojmy.tohle chapu jako dfs :

stanice v pásmech c a d využívají technologie potlačení rušení (mitigation techniques),
které poskytují alespoň takovou míru ochrany, jako požadavky na detekci, provoz
a odezvu popsané v normě EN 301 893, aby byl zajištěn provoz slučitelný se systémy
rádiového určování. Technologie potlačení rušení musí vyrovnávat pravděpodobnost
výběru konkrétního kanálu ze všech dostupných kanálů, aby se v průměru zajistilo
rovnoměrné rozprostření zátěže spektra;

navic 5,4 za urcitych okolnosti - kanal,smer anteny ... muze rusit meterologicke a vojenske radary.
0 x

Leeonek

soldx píše:
Leeonek píše:

odkaz na podminky k pouzivani 2,4 ghz a 5 ghz
http://www.mojewifi.net/upload.cs/1/1f8 ... ky_ctu.pdf

jinak myslim,ze si nepletu pojmy.tohle chapu jako dfs :

stanice v pásmech c a d využívají technologie potlačení rušení (mitigation techniques),
které poskytují alespoň takovou míru ochrany, jako požadavky na detekci, provoz
a odezvu popsané v normě EN 301 893, aby byl zajištěn provoz slučitelný se systémy
rádiového určování. Technologie potlačení rušení musí vyrovnávat pravděpodobnost
výběru konkrétního kanálu ze všech dostupných kanálů, aby se v průměru zajistilo
rovnoměrné rozprostření zátěže spektra;

navic 5,4 za urcitych okolnosti - kanal,smer anteny ... muze rusit meterologicke a vojenske radary.

Radar detection - dle mého názoru se to týká právě tohohle, po zásahu radarem (např. z letadla) musí tvoje zařízení na určitou dobu přestat vysílat.
0 x

soldx

Ja myslim,ze neprestane vysilat.Pokud se objevi radar tak prepne na jinou frekvenci coz trva okolo minuty.Nekde na netu byly i snimky z meteo radaru co to udela.Ovsem kdyby nekdo ten radar opravdu zarusil,tak tam ma hned ctu :twisted: No a s detekci radaru bezi i dfs :wink:
0 x

airbilly
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod airbilly » 18 years ago

Mam tuto istu dosku. Osadena je 2xRB14 - R52 7x5ghz, 1x2.4 vykon zregulovany a mam problem s priepustnostou. Viac ako 20mbit TX cez to nepretlacim. RX som cez to dostal okolo 80 mbit.
Pomoze zmena dosky ?
Nehrozi, aby som to rozdelil na 2 ks PC. Jedine ak 1 x PC, 1 x RB532.
Pripadne, prehodit 4ks kariet do RB532 a v tomto PC nechat len 2ks v kazdej RB14 ?
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK

pleione1

Příspěvekod pleione1 » 18 years ago

Ahoj lidi, vdecime za mnoho Andelum. Láska je smyslem života...vice na http://www.3x3.wz.cz nebo primo na http://www.andele-svetla.cz
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod StoupaLutin » 18 years ago

pleione1 píše:Ahoj lidi, vdecime za mnoho Andelum. Láska je smyslem života...vice na http://www.3x3.wz.cz nebo primo na http://www.andele-svetla.cz

Admini vyhoïte toho debila. ... sorry za vyjadřování ale nejde to jinak :evil: :evil:
0 x

bandic

Příspěvekod bandic » 18 years ago

soldx píše:Ja myslim,ze neprestane vysilat.Pokud se objevi radar tak prepne na jinou frekvenci coz trva okolo minuty.Nekde na netu byly i snimky z meteo radaru co to udela.Ovsem kdyby nekdo ten radar opravdu zarusil,tak tam ma hned ctu :twisted: No a s detekci radaru bezi i dfs :wink:

DFS mod meni frekvenciu pri zarusenom prostredi. Ak by to bolo tak, ze sa odmlci vtedy, ked je zasiahnuty radarom, tak asi by som tu velmi nemal net, lebo nedaleko je radarova zakladna. Je to na to, aby ste pri slabej priepustnosti dat, alebo ked vam daky debil prazi do anten nemuseli za kazdym menit frekvenciu rucne.
0 x

FE501
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod FE501 » 18 years ago

Zdravím všechny.. tak nevím jestli je to blbá náhoda nebo stejný případ.. na hlavní router jsem nasadil stejnou desku (ASUS P5L-MX) jako kolegové co zde píšou.. totožně i RB14+4xCM4 a čtyřportovou síovku, samozřejmě P4 3GHz, 256MB DDR2. Tři z karet jedou v 5GHz.. propustnost při BT na jednou ze spojů 20Mbps Half duplex s anténou JRC-24 Extreme žádný problém.. spustím BT na některém bodě, který je připojen na jednu z těch dvou zbývajících 5GHz antén a rázem to jde všechno do kopru.. odezvy 700ms propustnost klesne k 3Mbps na druhém spoji někdy i 600kbps.. Při běžném provozu se to chová obdobně dva spoje najednou prostě vytížit nejde.
Na jiném bodě téměř totožná konfigurace antén i HW routeru jen jiná základní deska a při obdobném způsobu testu jde vše jak má..
Ještě podotknu zařízení je instalované v místě kde vysílají pouze tři 5GHz a všechny jsou moje.. frekvenční odstup jak nejvíc to šlo.. koaxiální kabely RF240 konektory N, antény se nacházejí celkem blízko u sebe to ještě upravím rozházením na ráhna.. v tom ale asi problém neni..

Měním základní desku

mějte se!!
0 x