konstatuji, ze to ma smysl, nerikam ze spoj vlastnim...na videni jeho smysluplnosti jej nemusim vlastnit. UBNT 10G srac je takove reseni nereseni...ja bych do toho nesel...
PW
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
1st aerial - AirBQ 9GHz
Re: 1st aerial - AirBQ 9GHz
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
tak to je docela velkej nedostatek jestli to je haklive na ruseni ve 2.4 ..
0 x
Maxik píše:tak to je docela velkej nedostatek jestli to je haklive na ruseni ve 2.4 ..
spis to vypada na parazitni vyzarovani te wifi na 4 harmonicke, ta je totiz pro AirBQ 9G inband
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Ja napisu svou zkusenost:
- spoj 65cm - 65cm anteny stredovky Kaden kvalitka (stejne jako na 10tce dava na AirOne a take Alcoma je pouziva), FOD v kovovem boxu SCAME
- cena necelych 49000,- vc DPH
- mam to na 4.3km slinkovane na 180/180Mbit 40Mhz signal 69/69
- je to nezarusene to je obrovska vyhoda
- jede me to jenom v NV2, nstreme ani omylem nevim proc asi narusena fresnelka
- take se me to zda takove zvlastni, linkuje se to o par sec dele nez petka
- uptime na wifi to ma uz 33dni a uptime RBcka 41dni - tech prvnich par dni to bezelo soubezne s petkou a testoval jsem to
- takze stabilita co se tyce zaruseni 100%
- rychlost vetsi, ale ping diky NV2 vetsi, ale zase pri zatezi stejny oproti nstreme nebo 802.11, kde rychle stoupa
- ruseni na 2.4GHz jsem zkousel a nerusi se to dle mne, je to v kovovem boxu, mozna je to kanalem, ktery me to zrovna nerusil
Ahoj Lada
- spoj 65cm - 65cm anteny stredovky Kaden kvalitka (stejne jako na 10tce dava na AirOne a take Alcoma je pouziva), FOD v kovovem boxu SCAME
- cena necelych 49000,- vc DPH
- mam to na 4.3km slinkovane na 180/180Mbit 40Mhz signal 69/69
- je to nezarusene to je obrovska vyhoda
- jede me to jenom v NV2, nstreme ani omylem nevim proc asi narusena fresnelka
- take se me to zda takove zvlastni, linkuje se to o par sec dele nez petka
- uptime na wifi to ma uz 33dni a uptime RBcka 41dni - tech prvnich par dni to bezelo soubezne s petkou a testoval jsem to
- takze stabilita co se tyce zaruseni 100%
- rychlost vetsi, ale ping diky NV2 vetsi, ale zase pri zatezi stejny oproti nstreme nebo 802.11, kde rychle stoupa
- ruseni na 2.4GHz jsem zkousel a nerusi se to dle mne, je to v kovovem boxu, mozna je to kanalem, ktery me to zrovna nerusil

Ahoj Lada
0 x
Mám celkem 3 spoje, všechny s anténama octagon, vzdálenosti 500, 600 a 950m. Když nepočítám jeden v ubnt provedení, který mi byl bezplatně vyměněn za mk, tak mi 2 spoje jedou v pohodě a jeden zlobí. Jedna strana tohoto spoje už byla reklamovaná a teď začal zlobit eth port na druhé. Naštěstí tam mám paralelní 5Ghz spoj takže většinou jedu na tu 5ku :)
Teď mi zbylo jedno siklu, takže to konečně vyměním, a AirbQ musím udat někde na místo kde jsem zatím dával bezproblémové technologie. To kvůli tomu, abych mohl prudit s přístumama na body zase někoho jiného :)
Jak bylo psáno výše, jediná výhoda tohoto řešení je čisté pásmo, jinak je to normální mikrotik se všema neduhama které jako takový skýtá. Proto osobně doporučuji připlatit za něco lepšího, byť rychlostně třeba pomalejšího.
Testovat btestem na tcp není žádná sláva, ale pokud si vemu AirbQ a vedle toho desítku, tak na desítce udělám vždy btest na plnou rychlost ale u AirBQ nikdy, tam mám problém už se 60Mbitem.
Například u posledně jmenovaného problémového spoje, mám btestem lepší rychlost přes paralelní spoj v 5Ghz než přes AirBQ. Btest provádím ze stejných zařízení, jen přepnu trasy, tak to už fakt nevím čemu věřit.
Dle mého názoru je lepší si připlatit za kvalitněnší spoj...
Teď mi zbylo jedno siklu, takže to konečně vyměním, a AirbQ musím udat někde na místo kde jsem zatím dával bezproblémové technologie. To kvůli tomu, abych mohl prudit s přístumama na body zase někoho jiného :)
Jak bylo psáno výše, jediná výhoda tohoto řešení je čisté pásmo, jinak je to normální mikrotik se všema neduhama které jako takový skýtá. Proto osobně doporučuji připlatit za něco lepšího, byť rychlostně třeba pomalejšího.
Testovat btestem na tcp není žádná sláva, ale pokud si vemu AirbQ a vedle toho desítku, tak na desítce udělám vždy btest na plnou rychlost ale u AirBQ nikdy, tam mám problém už se 60Mbitem.
Například u posledně jmenovaného problémového spoje, mám btestem lepší rychlost přes paralelní spoj v 5Ghz než přes AirBQ. Btest provádím ze stejných zařízení, jen přepnu trasy, tak to už fakt nevím čemu věřit.
Dle mého názoru je lepší si připlatit za kvalitněnší spoj...
0 x
Díky moc za vaše postřehy 
Už jsem si udělal ucelenou představu.

Už jsem si udělal ucelenou představu.
0 x
admin sítě PLnet
Leeonek píše:Mám celkem 3 spoje, všechny s anténama octagon, vzdálenosti 500, 600 a 950m. Když nepočítám jeden v ubnt provedení, který mi byl bezplatně vyměněn za mk, tak mi 2 spoje jedou v pohodě a jeden zlobí. Jedna strana tohoto spoje už byla reklamovaná a teď začal zlobit eth port na druhé. Naštěstí tam mám paralelní 5Ghz spoj takže většinou jedu na tu 5ku
Se ozvi, tak kombinace antén 2x20dbi není na km uplně optimální.. Co to na tom ethernetu dělá?
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz
Insider píše:Leeonek píše:Mám celkem 3 spoje, všechny s anténama octagon, vzdálenosti 500, 600 a 950m. Když nepočítám jeden v ubnt provedení, který mi byl bezplatně vyměněn za mk, tak mi 2 spoje jedou v pohodě a jeden zlobí. Jedna strana tohoto spoje už byla reklamovaná a teď začal zlobit eth port na druhé. Naštěstí tam mám paralelní 5Ghz spoj takže většinou jedu na tu 5ku :)
Se ozvi, tak kombinace antén 2x20dbi není na km uplně optimální.. Co to na tom ethernetu dělá?
Já to chci stejně kvůli latencím a i kvůli vzdálenosti hodit jinam. Jak to sundám, otestuju to, a pak to budu případně řešit. Nesvítí mi u toho spoje ze strany mého routeru link na eth portu, jednotka žije protože ji z druhé strany pingnu. Napájení tudíž po kabelu prochází. Udělalo to když byli ty velké mrazy, zprvu to házelo na portu up/down a pak se to uplně odmlčelo.
0 x
Tuším že se zde řešilo, zda může být pásmo používané pro přenos dat... ze zprávy tak si udělejte svůj vlastní závěr.
From: PRAVDA Lukáš [mailto:PRAVDAL[@]ctu.cz]
Sent: Friday, March 08, 2013 1:26 PM
To: jan.stejskal[@]alcoma.cz
Subject: Re: Stanovsko ČTÚ k využívání pásma 9,2-9,975 GHz
Dobrý den, pane Stejskale,
jak sám uvádíte, rádiové kmitočty z pásma 9,2–9,975 GHz je možné využívat na základě VO-R/10 zařízeními krátkého dosahu (SRD) pro účely detekce polohy a pohybu a pro ostrahu. Tato skutečnost vyplývá z Doporučení ERC Recommendation 70-03. V příloze 6 (Radiodetermination applications) tohoto Doporučení je zřetelně uvedeno, že využívání rádiových kmitočtů z tohoto pásma je určeno pro účely rádiového určování polohy (radiodetermination). Využití pro jiné účely je tak v rozporu s předmětným všeobecným oprávněním (potažmo i předmětnou částí plánu využití rádiového spektra).
V hierarchii je na nejvyšším místě Plán využití kmitočtových pásem (Národní kmitočtová tabulka). Využití pásma radiodeterminací (konkrétně pak radiolokace) je v souladu s tímto Plánem. Na předmětné všeobecné oprávnění naleznete odkaz o hierarchii níže a to v části plánu využití rádiového spektra č. PV-P/19/12.2005-47, konkrétně Článek 11, ve kterém je uvedeno, že rádiové kmitočty z pásma 9200–9975 MHz lze v radiolokační službě v souladu s doporučením ERC Rec. 70-03 využívat SRD pro detekci pohybu. Využití v rámci pevné služby v tomto kmitočtovém pásmu předmětná část plánu využití rádiového spektra neumožňuje.
Na základě těchto skutečností a zjištění informoval ČTÚ v červnu minulého roku Českou obchodní inspekci (ČOI) a podal jí tak v této věci podmět k přezkoumání. Informace o možném porušování podmínek všeobecného oprávnění byla na základě Vašeho podnětu také předána státní kontrole elektronických komunikací.
S pozdravem,
Lukáš Pravda
----- Original Message -----
From: Jan Stejskal
To: PODATELNA
Sent: Tuesday, March 05, 2013 10:09 AM
Subject: Stanovsko ČTÚ k využívání pásma 9,2-9,975 GHz
Dobrý den,
jako společnost zabývající se výrobou radioreléových spojů žádáme o stanovisko ČTÚ k využívání pásma 9,2-9,975 GHz (dle VO-R/10/2010) spoji pevné služby pro přenos dat. Proto žádáme o názor ČTÚ na tuto problematiku a vyjasnění situace, za jakých podmínek lze toto pásmo legálně využívat dle VO.
S pozdravem
Ing. Jan Stejskal
Servisní a technická podpora
Alcoma a.s.
jan.stejskal[@]alcoma.cz
+420 267 211 324
From: PRAVDA Lukáš [mailto:PRAVDAL[@]ctu.cz]
Sent: Friday, March 08, 2013 1:26 PM
To: jan.stejskal[@]alcoma.cz
Subject: Re: Stanovsko ČTÚ k využívání pásma 9,2-9,975 GHz
Dobrý den, pane Stejskale,
jak sám uvádíte, rádiové kmitočty z pásma 9,2–9,975 GHz je možné využívat na základě VO-R/10 zařízeními krátkého dosahu (SRD) pro účely detekce polohy a pohybu a pro ostrahu. Tato skutečnost vyplývá z Doporučení ERC Recommendation 70-03. V příloze 6 (Radiodetermination applications) tohoto Doporučení je zřetelně uvedeno, že využívání rádiových kmitočtů z tohoto pásma je určeno pro účely rádiového určování polohy (radiodetermination). Využití pro jiné účely je tak v rozporu s předmětným všeobecným oprávněním (potažmo i předmětnou částí plánu využití rádiového spektra).
V hierarchii je na nejvyšším místě Plán využití kmitočtových pásem (Národní kmitočtová tabulka). Využití pásma radiodeterminací (konkrétně pak radiolokace) je v souladu s tímto Plánem. Na předmětné všeobecné oprávnění naleznete odkaz o hierarchii níže a to v části plánu využití rádiového spektra č. PV-P/19/12.2005-47, konkrétně Článek 11, ve kterém je uvedeno, že rádiové kmitočty z pásma 9200–9975 MHz lze v radiolokační službě v souladu s doporučením ERC Rec. 70-03 využívat SRD pro detekci pohybu. Využití v rámci pevné služby v tomto kmitočtovém pásmu předmětná část plánu využití rádiového spektra neumožňuje.
Na základě těchto skutečností a zjištění informoval ČTÚ v červnu minulého roku Českou obchodní inspekci (ČOI) a podal jí tak v této věci podmět k přezkoumání. Informace o možném porušování podmínek všeobecného oprávnění byla na základě Vašeho podnětu také předána státní kontrole elektronických komunikací.
S pozdravem,
Lukáš Pravda
----- Original Message -----
From: Jan Stejskal
To: PODATELNA
Sent: Tuesday, March 05, 2013 10:09 AM
Subject: Stanovsko ČTÚ k využívání pásma 9,2-9,975 GHz
Dobrý den,
jako společnost zabývající se výrobou radioreléových spojů žádáme o stanovisko ČTÚ k využívání pásma 9,2-9,975 GHz (dle VO-R/10/2010) spoji pevné služby pro přenos dat. Proto žádáme o názor ČTÚ na tuto problematiku a vyjasnění situace, za jakých podmínek lze toto pásmo legálně využívat dle VO.
S pozdravem
Ing. Jan Stejskal
Servisní a technická podpora
Alcoma a.s.
jan.stejskal[@]alcoma.cz
+420 267 211 324
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
pekne ... a je to venku, to ceho jsem se celou dobu bal .. 

0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- development
- education
To je opravdu pekne. Pokud se nekdo bal mel si koupit spoj do licencovanyho pasma. Podstatne je ze insider nam zpristupnil dalsi pasmo bez poplatku a s rozumnou cenou za HW. Pokud se nepletu tak uz i nejake zavazne stanovisko od CTU ma.
Misto toho aby bylo ticho a za rozumne penize se budovaly site ma spousta tydytu na praci pouze jen do cele veci hnipat. Kdyby se to stale dokola nepropiralo mohlo to dopadnout jako s 10ghz, do prichodu sracky od ubnt urad nemel paru o tom se co v tomto pasmu deje, jak sam priznal.
Kdo ale nezklamal je konkurence insidera, protoze na neco takoveho nemaji tak vse radeji pekne poslusne nahlasi.
Misto toho aby bylo ticho a za rozumne penize se budovaly site ma spousta tydytu na praci pouze jen do cele veci hnipat. Kdyby se to stale dokola nepropiralo mohlo to dopadnout jako s 10ghz, do prichodu sracky od ubnt urad nemel paru o tom se co v tomto pasmu deje, jak sam priznal.
Kdo ale nezklamal je konkurence insidera, protoze na neco takoveho nemaji tak vse radeji pekne poslusne nahlasi.
0 x
No mě z čtu napsali v podstatě to samé, taky jsem se snažil zjistit zda je to legální či ne, takže bych to neviděl jako útok konkurence. Zjistil jsem si co na to čtu, napsal jsem to zde na fóru, a dál se v tom nepitvám.
Dotaz Alcomy na ČTU bych viděl spíš na zjišťování, zda mohou sami oficiálně v tomto pásmu něco vyrábět, protože by to bylo prostě zajímavé pásmo, a to je bez debat.
Dotaz Alcomy na ČTU bych viděl spíš na zjišťování, zda mohou sami oficiálně v tomto pásmu něco vyrábět, protože by to bylo prostě zajímavé pásmo, a to je bez debat.
Naposledy upravil(a) Leeonek dne 09 Mar 2013 12:21, celkem upraveno 1 x.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
takhle bych to nevidel, on nic nezpristupnil, on se jen zivi na chorem vykladu a naivite nas vsech ... a to neni spravne, kdyby radsi nekdo rozumne pozadal o zmenu VO kde by bylo jasne vyhrazene misto na data ... to by melo smysl
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- development
- education
- programming
- development
- education
To neni jednoduše o tom že "máme" další pásmo. To je o tom že já dostanu flastr když to ČTU někde naměří. To můžu rovnou wifinu naladit na 6GHz a nemusim kupovat 9GHz protože to aktuálně vypadá stejně z pohledu ČTU.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Viktor: Jasně a ČTU bleskurychle zareaguje a zítra uvolní další pásmo
0 x