❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

uzemění pojítka při oddáleném LPS

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
martynek

uzemění pojítka při oddáleném LPS

Příspěvekod martynek » 12 years ago

Mám dotaz kam zemníte profi pojítka když je stožár chráněn pouze oddáleně.
Tedy připojení ke stožáru nemá smysl.
A naopak táhnout někam CU lano do vnitřní instalace na PE také nevidím jako rozumné řešení.

Jak to řešíte ?
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

martynek píše:Mám dotaz kam zemníte profi pojítka když je stožár chráněn pouze oddáleně.
Tedy připojení ke stožáru nemá smysl.
A naopak táhnout někam CU lano do vnitřní instalace na PE také nevidím jako rozumné řešení.

Jak to řešíte ?

My to vidíme jako rozumné řešení a řešíme to tak.

EN 62305

Oddálený jímač připojený na soustavu. Stožár včetně antén na kolík. Ideálně však přímo k hlavní pojistkám, to se ale nemusí vždy povést.

Obrázek
Přílohy
blesk.jpg
blesk.jpg (40.88 KiB) Zobrazeno 2146 x
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

martynek

Příspěvekod martynek » 12 years ago

Díky za odpověď,
tedy táhnout CU 50mm třeba 20m z příhrady např.ke stoupačce v paneláku na PE ?
To není zrovna levné lano :)
Předpokládám že CYA 10mm je velmi málo
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

martynek píše:Díky za odpověď,
tedy táhnout CU 50mm třeba 20m z příhrady např.ke stoupačce v paneláku na PE ?
To není zrovna levné lano :)
Předpokládám že CYA 10mm je velmi málo

No, jestli si tu normu vykládám dobře, tak ideálně až k přípojce ČEZu od paneláku :lol:
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

kousek

Příspěvekod kousek » 12 years ago

Já jsem z těch norem na bednu :-) nyní řeším jak efektivně zemnit a řešit přepětovou ochranu anten a aktivních prvků (eth) na hydroglobusu. konzultoval jsem to již se třemi "hromosvodařema" a co člověk to jiné řešení :-D
jak to řešíte vy? konkretně ochranu eth?
diky
omlouvám se za mirnej OT :-)
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 12 years ago

Tomáš Břinčil píše:No, jestli si tu normu vykládám dobře, tak ideálně až k přípojce ČEZu od paneláku :lol:

ideálně na ekvipotenciální svorkovnici objektu
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

nejsem uz revizak ( nemam obnovene skousky ), tak to berte s rezervou, ale mel jsem za to, ze tyhle problemy resi "jiskriste" ? aktualni normy vzdy radsi konzultuju s revizakama co nam delaji revize, protoze je v tom ohromny bordel tak to delame vzdy podle toho kdo se pak k revizi podepisuje :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

mno jiskřiště ano.... přesně tak = 2,5k za takovou malou hnusnou kostičku.. :D tak se rozhodnětě co je dražší jestli to nebo tahat zemnící kabel.. :D ale jinak jak řiká marfi viděl bych to na to jiskřiště.. chtějí to tak po mě ČDT na jejich popu... (uzeměný stožár, anténa přidělaná k němu přes PE trubku a anténa přes jiskřiště uzeměná....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

Mooog

Příspěvekod Mooog » 12 years ago

kousek píše:Já jsem z těch norem na bednu :-) nyní řeším jak efektivně zemnit a řešit přepětovou ochranu anten a aktivních prvků (eth) na hydroglobusu. konzultoval jsem to již se třemi "hromosvodařema" a co člověk to jiné řešení :-D
jak to řešíte vy? konkretně ochranu eth?
diky
omlouvám se za mirnej OT :-)

Přidám OT:
Jeden zakaznik ma na 2 "hydroglobech" nekolik AP. Kazdy rok schytaji pri bource minimalne jeden primy zasah. Paradoxne na nic nikdy nic neodeslo (az na jednu NS5, ktere vyboj doslova rozmlatil kryt, umrela na oxidaci cca za mesic). Napajeni - u paty je trafo 230V->24V, nahore pod poklopem trafo 24V:16V a linearni zalozni zdroj s aku 12V 12Ah. Na jednom globu pospojovany FTP kabely a prizemneny ke stavajicimu zemnicimu vodici (spise placeboefekt, kabel je myslim dokonce hlinikovy), na druhem zemeni zadne. Faraday by mel radost :-)
0 x

kousek

Příspěvekod kousek » 12 years ago

my toho máme na hydroglobu vic, 1x11G, 5x 10G, 7x CNP AP, 3x UBNT titanium sektor. zemnění jednotek je jasné, uzemněny 4mm lankem ke svorkovnici konstrukce, jde mi spíše o eth, chtěl bych před každou antenu dat toto: http://wifi.aspa.cz/600ss-motorola-cano ... ka-z17877/ a dolu do racku před switch:http://wifi.aspa.cz/apc-pnetr6-surge-module-pro-cat6-5e-5-network-line-pro-prm4-prm24-chassis-z75671/ otazka je, kam tyto přepětovky zemnit, zda na konstrukci, nebo na PE, pnetr, je již z konstrukce spojen s rackem, který je přivařen k noze hydroglobu. další věc, je, jak zapojit eth do prepětovek, zda isolated k anteně (switchi) a grounded spojeni mezi přepětovkami nebo opačně :?: Revizák, z toho taky nebyl moudrej, a prý by to řešil oddáleným jímačem, což je technicky nemožné. napadá někoho nějaké elespoň trochu efektivní řešení. už parkrát se stalo, že bouchlo do konstrukce, anteny vydržely, ale v racku vše shořelo :cry:
0 x