váhám mezi těmito pojítky
http://wifi.aspa.cz/sdv-17g-160-mbps-17 ... s-z104699/
http://www.wifi-shop.cz/spoj-racom-ray- ... 11184.html
na 3km s 90cm anténama, do budoucna s výhledem na 250Mb
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
17GHz RAy nebo SDV
17GHz RAy nebo SDV
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Pokud to fakt potřebuješ (a nedáš si říct na anyplication třebas
), tak osobně bych volil asi RAYe, ale ani ten Summit není špatný. Možná být tebou zjistím si jak je daleko náhradní jednotka a podobné věci.

0 x
anyplication určitě ne, nechci dávat měsíčně peníze do větru. to už bych raději koupil MP600 na splátky bez akontace
než anyplication

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Jo no, myslím že spíš jde o to jestli na to pověsíš dost lidí aby se to vyplatilo vůbec pořizovat a rok to třebas jen nevětralo 60-70Mbit. Každopádně zjisti si ty věci kolem s těma 90cm anténama to něco už stát bude.
0 x
anyplication nejsou prachy do větru. Kolik tě bude stát to pojítko? předpokládám něco přes 200k? to máš cca 100 měsíců anyplication a to neni zlý. Navíc za 100 měsíců bude to pojítko těžce zastaralý.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Má svůj rozum, do toho bych se mu nepletl. Spíš takovou řečnickou....kolik na těch cca 115tis bez DPH bude stát ročně pojistka proti přepětí?
0 x
Ať každý staví jak myslí.. mě osobně se myšlenka anyplication maximálně zamlouvá a myslím, že je to cesta skoro správným směrem... nebo minimálně nejlepším dosavadně dostupným...
ideální by bylo ještě to kdyby si šlo od orcave koupit antény na splátky bez navýšení na řekněme 12 měsíců... neboli první ro by se platila trojka a pak 1500 to je luxus a jak píše tučnáček.. jak dlouho budeš splácet spoj ? koupil jsem tu na foru Orcave 150Mbit za nějakých 60k (na splátky bez navýšení) to je cca 40k za jednotky... za ty peníze bych měl anyplication na dva roky... to je možná ještě +- doba kdy se to vyplatilo koupit, ale i tak ta "výhoda" tý koupě je maximálně na hraně....
prostě osobně uznávám investice s návratností půl až 1 rok, jakmile jeto delší tak to není ono (něco jiného je investice v řádu několika až desítek milionů tam se návratnost dá tolerovat delší...)
ideální by bylo ještě to kdyby si šlo od orcave koupit antény na splátky bez navýšení na řekněme 12 měsíců... neboli první ro by se platila trojka a pak 1500 to je luxus a jak píše tučnáček.. jak dlouho budeš splácet spoj ? koupil jsem tu na foru Orcave 150Mbit za nějakých 60k (na splátky bez navýšení) to je cca 40k za jednotky... za ty peníze bych měl anyplication na dva roky... to je možná ještě +- doba kdy se to vyplatilo koupit, ale i tak ta "výhoda" tý koupě je maximálně na hraně....
prostě osobně uznávám investice s návratností půl až 1 rok, jakmile jeto delší tak to není ono (něco jiného je investice v řádu několika až desítek milionů tam se návratnost dá tolerovat delší...)
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
A nad alcomou si nerozmyšľal? Ja mam 2 spoje na 17ghz a odkedy som ich dal tak o nich neviem, až na prepaľovanie fw ktore som zmrvil. Môžem vrelo odporúčať.
0 x
trochu se to zvrhlo jinak nicméně spoj bude stát do 120 000 Kč s anténama a ne 200 Kč, tolik stojí alco 
ale spíše pište jak který spoj má lešpší parmetry a v čem.
děkuji

děkuji
0 x
120 bez DPH? Každopádně pojedou oba spoje (a věřím že obecně na 3km s devadesátkama dobře). A pořád jsi mi nenapsal zda jsi si zjišťoval jak máš daleko servisní jednotky a jak jsou dostupné, případně co stojí tyhle věci kolem + kdy mají otevřeno. No a to pojištění dělat samosebou nemusíš to je na každém, jen mě to zajímalo kdybys měl nějakou nabídku. No možná bych se pro klid duše ujistil že ten Summit umí s devadesátkama je zregulovat do limitu (možná se 120cm by měl problém), ale to jen tak si tohle prověř už sám
.

0 x
okoun píše:trochu se to zvrhlo jinak nicméně spoj bude stát do 120 000 Kč s anténama a ne 200 Kč, tolik stojí alco
děkuji
200K Alcoma? Za to bych to i vážně chtěl prodávat...

Jen cenová úvaha... na SD
Spoj - 117000
90cm anténa - 10800
90cm anténa - 10800
2x injektor - 3600
------------
142 tis bez DPH za celek - pokud je nákup 120k, potom je to sleva z price listu 15%, to není špatná cena

V každém případě jak se ptáte na rozdíl, tak bych si nejdřív ověřil co znamená 160Mbit SDV 17G převedeno na user data (310M licence SDV přenáší maximálně 295Mbit na ETH) a co znamená 150Mbit u Ray 17 převedeno na user data (129,8 Mbit).
Pak bych řešil ještě přítomnost přepěťových ochran a způsob napájení.
No a pokud si přihřeju naší polívčičku, tak Alcomu MP360 včetně antén 60cm ve skutečné přenosové kapacitě (ETH data) 160Mbit pořídíte za relativně podobné peníze (a to nemyslím při přepočtu Kč/Mbit)
Na 3km s 60cm anténami lze Alcoma při nastavení 230Mbit/32QAM ještě (za optimálních podmínek) na provoz v souladu s VO (-18dBm).
0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Takova mala uvaha. Pri pouziti 90cm parabol musis vysilaci vykon stahnout na -22dBm aby jsi byl v limitu EIRP 20 dBm. Takže vlastne hledas co nejcitlivejsi radio.
Dle kalkulaček na webech máš pro 250Mbit rezervu na únik u Alcomy MP360: -0,4 dB, Summitd: 9,4 dB ale kalkulačka neumí radio potlumit níž jak na -17dBm takže to bude ještě míň, Racom: 8,3dB a Alcoma MP600: 11,2
Secteno podrtzeno, nejlepe vychazi MP600 a dalsi v poradi je Racom.
Vzhledem k rezerve na unik budes resit ACM. Summitd uvadi ze podporuje, Racom ma bezztratovou a stejne tam MP600.
Dalsi vec je ze Summitd dle me zkusenosti njikdy nejde naladit na signal kterej ti da kalkulacka ale vzdy ses na tom o neco hure. Navic co jsem videl nabidku od summitu tak v 17GHz pocitaji s EIRP 30dBm coz mi taky nepridava moc ke kvalite radia.
Secteno podtrzeno, neljepe parametrove vychazi alcoma MP600 ale vzhledem k tve otazce si kup RACOMA a budes spokojenej.
142tis je za jakou kapacitu?
Dle kalkulaček na webech máš pro 250Mbit rezervu na únik u Alcomy MP360: -0,4 dB, Summitd: 9,4 dB ale kalkulačka neumí radio potlumit níž jak na -17dBm takže to bude ještě míň, Racom: 8,3dB a Alcoma MP600: 11,2
Secteno podrtzeno, nejlepe vychazi MP600 a dalsi v poradi je Racom.
Vzhledem k rezerve na unik budes resit ACM. Summitd uvadi ze podporuje, Racom ma bezztratovou a stejne tam MP600.
Dalsi vec je ze Summitd dle me zkusenosti njikdy nejde naladit na signal kterej ti da kalkulacka ale vzdy ses na tom o neco hure. Navic co jsem videl nabidku od summitu tak v 17GHz pocitaji s EIRP 30dBm coz mi taky nepridava moc ke kvalite radia.
Secteno podtrzeno, neljepe parametrove vychazi alcoma MP600 ale vzhledem k tve otazce si kup RACOMA a budes spokojenej.
PTUMA píše:142 tis bez DPH za celek - pokud je nákup 120k, potom je to sleva z price listu 15%, to není špatná cena
142tis je za jakou kapacitu?
0 x
Bývalý ISP...
okoun píše:trochu se to zvrhlo jinak nicméně spoj bude stát do 120 000 Kč s anténama a ne 200 Kč, tolik stojí alco
děkuji
Ja uz mam rok alcomu a za 165mb som dal 149k cz
Teraz mi za taku cenu ponukali mp600 full
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
taky jsem pro alcomu
coz se u me asi da cekat ... ale jinak racom se summitem nejde srovnat ani z rychliku ... pokud bys trval na vyberu jen z tech dvou pak jednoznacne racom ... ale jinak nejlepsi parametrama ( skutecnyma ne nalhanyma ) je alcoma mp600 

0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
- programming
- build-up and management networks
- development
- education
Viktor Novotný píše:taky jsem pro alcomucoz se u me asi da cekat ... ale jinak racom se summitem nejde srovnat ani z rychliku ... pokud bys trval na vyberu jen z tech dvou pak jednoznacne racom ... ale jinak nejlepsi parametrama ( skutecnyma ne nalhanyma ) je alcoma mp600
racom klame v ktorych parametroch? uvazujem ho totiz nasadit..
0 x