❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj 10Ghz - 12km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
honzam

Re: Spoj 10Ghz - 12km

Příspěvekod honzam » 12 years ago

hapi píše:8km, 90/90 paraboly, Alcoma MP90. Při hustym lijáku vesele padala. Fakt bych chtěl vidět na 12km se 60/60 parabolama 190Mbit.

Tomu taky nevěřím, to by muselo být supercitlivé rádio.

Jinak trochu nechápu, chceš spoj nebo wifinu? to už raději koupim 60cm paraboly na 5GHz a hravě skočim 12km než 9GHz od insidera který je řekněme si na rovinu na řádově kratší spoje.

v 9Gigu máš výhodu - čistotu pásma. V 5G se dá udělat podobná propustnost ale je tam velké riziko zarušení a pádu rychlosti.
Navíc i v 9Ghz je možnost udělat spoj na 90 a 60 anténách. S tím se už dají dělat slušné skoky. Akorát že to není full duplex, to je jedinné co mě vadí
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

proto sem narážel na to že je to dělaný pro řádově kratší spoje.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 12 years ago

Jen pro info mam od Insidera tu nejvetsi parabolu 34dBi (9GHz) na 4.3km a jede to 180/180, ale latence jako na petce proste WiFi :-(
Ale zase to jeste nevypadlo diky ruseni uz 20dni od doladeni :-)

Zase AirOne M7 10GHz jede uz 2.5 roku bez vypadku na 8.5km FDX 100Mbit akorat to spadlo 2x kvuli velkemu lijaku celkem asi na 30min za 2.5 roku slusne (nepocitam denni vypadky el. EONu :-) )
0 x

honzam

Ladik píše:Jen pro info mam od Insidera tu nejvetsi parabolu 34dBi (9GHz) na 4.3km a jede to 180/180, ale latence jako na petce proste WiFi :-(
Ale zase to jeste nevypadlo diky ruseni uz 20dni od doladeni :-)

Zase AirOne M7 10GHz jede uz 2.5 roku bez vypadku na 8.5km FDX 100Mbit akorat to spadlo 2x kvuli velkemu lijaku celkem asi na 30min za 2.5 roku slusne (nepocitam denni vypadky el. EONu :-) )

Ta 34dBi to je jaký průměr? Mluvil jsem s panem Štouračem a umí i 90cm anténu.
Mohl by jsi prosím dát nějaký reálný test propustnosti? Stačí BW test a u toho puštěný ping. Díky
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 12 years ago

honzam píše:
mikyx píše:Pro jistotu bych dal 90--90. Přece jen bude na obou stranách příhrada takže by neměl byt problém.

Provozuje někdo spoj od Insidera v 9Ghz na tuto vzdalenost ?

Máme na 10,5km Alter 50Mbit. Antény 90 a 60. Při prudkém dešti se to rozpojuje.
Potřebujeme vyšší kapacitu a na jednu stranu nejde dát nic větší než 60. S insiderem jsem právě domlouval 9Ghz na tuto vzdálenost.
Ještě není rozhodnuto

A to je problem chybne konfigurace a moznosti u Altera. Dej si tam uzsi sirku kanalu a vyssi modulaci. Pak muze pouzit ACM a snizi si na 25Mbit, kdyz je husty dest.

Taky jsem to resil na Alterovi a na jinem spoji 17.3km 2x 60 mi to jede na QAM uplne normalne.
Avaliable: 9 621 038 s
Err: 1 532
Err sec: 36
Druha strana:
Avaliable: 9 621 004 s
Err: 3 798
Err sec: 39

A to mi ten spoj na chvili schodil Miracle.
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 12 years ago

Jo anteny jsou kozultovany (konstruovany) s p.Stouracem, resp, ozarovac, jinak jsou stejne jako dava do desitky 65cm stredova prabola.

Jednim smerem v UDP 81Mbit s pingem stejnym smerem prumer 10ms po dobu 5min.
Druhym smerem v UDP 130Mbit ....stejne.

Ale asi tam mam nejake naruseni fresnelovy zony (zamerovano v mlze podle stareho 5GHz spoje) , az se otepli pujde to jinam, pak cekam vetsi propustnost, tam uz nebude zadne naruseni.

Screenshot se mi nechce retusovat sorry :-)
Naposledy upravil(a) Ladik dne 13 Feb 2013 22:13, celkem upraveno 2 x.
0 x

honzam

iTomB píše:Taky jsem to resil na Alterovi a na jinem spoji 17.3km 2x 60 mi to jede na QAM uplne normalne.

Jaká rychlost na jaké modulaci?
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 12 years ago

honzam píše:
iTomB píše:Taky jsem to resil na Alterovi a na jinem spoji 17.3km 2x 60 mi to jede na QAM uplne normalne.

Jaká rychlost na jaké modulaci?

50Mbit QAM16 - 14MHz sirka kanalu. Alter prave umoznuje jen 50Mbit 4QAM 28MHz a tak se neda uplatnit ACM. Chtelo by to zatlacit na Summitd, aby tuhle blbost opravili. Nevim jak to maji dneska, ja se jedineho Altera zbavil a nove kupuju jen SDV.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 12 years ago

honzam píše:
hapi píše:8km, 90/90 paraboly, Alcoma MP90. Při hustym lijáku vesele padala. Fakt bych chtěl vidět na 12km se 60/60 parabolama 190Mbit.

Tomu taky nevěřím, to by muselo být supercitlivé rádio.

Jinak trochu nechápu, chceš spoj nebo wifinu? to už raději koupim 60cm paraboly na 5GHz a hravě skočim 12km než 9GHz od insidera který je řekněme si na rovinu na řádově kratší spoje.

v 9Gigu máš výhodu - čistotu pásma. V 5G se dá udělat podobná propustnost ale je tam velké riziko zarušení a pádu rychlosti.
Navíc i v 9Ghz je možnost udělat spoj na 90 a 60 anténách. S tím se už dají dělat slušné skoky. Akorát že to není full duplex, to je jedinné co mě vadí

Tak to vyzkoušejte :)) Hele pro 256QAM máme citlivost -72dBm (cca o 3 dB lepší než všichni ostatní). Anténa má zisk 35dB (opravdu). Pro bezchybnou 256Q stačí MSE 26,5 dB. Takže to je 10 dB na únik pro 256 QAM. Radio má hitless ACM, takže si v obou směrech seskočí s rychlosti nezávisle jak bude třeba bez výpadku pingu. Jednotky mají max. výkon 10dBm.
Pro rychlost 165 Mbit je unik 13dB, pro 135 Mbit 16, pro 110 19, pro 85 22, pro 65 26, pro 44 skoro 30dB. + 7 dB pro ATPC k dobru.

Myslim ze to bohate staci.. Kdo stavi trasy porad s 20dB HARD, je to anachronismus.. Nainstalovali jsme podobnych spoju uz stovky a nikdo si nestezuje.. Sam provozuju spoj na 65cm přes celou Prahu na 17 km s prakticky nulovou unikovou rezervou pro 256Q kvuli ruseni a za cely rok, co tam spoj byl uplny vypadek 115s kvůli průtrži. Díky ACM je tam totiž dalších dynamických 18dB na únik.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

Myslim, že polovina zdejších příspěvků je offtopic...
jinak co se týče dotazu mykixe..
Já bych to viděl následovně:
za 18tis bych koupil od Jirouše 90cm paraboly vzal anyplication klidně do začátku 50Mbit a pak můžeš navyšovat... 100Mbit by ti to mělo udělat v pohodě (23 dB rezerva na únik) 150Mbit potom pokud nebude nějak drastičtěj zhoršené počasí... orcave má ale ASM, takže by ti to mělo automaticky snížit modulaci a ve zhoršených podmínkách jet dál na nižší kapacitu....
(za takový spoj potom zaplatíš za 5 let 102tis + antény, což prostě je podlě me velmi výhodné vzhledem k tomu kolik by jsi dal za koupi spoje 175Mbit....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

Vytvořil jsem nový topic k problematice legality 9GHz pásma: viewtopic.php?f=18&t=11406
Příspěvky jsem tématicky rozdělil, respektive ponechal.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet