❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj 10Ghz - 12km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
mikyx

Spoj 10Ghz - 12km

Příspěvekod mikyx » 12 years ago

Zdravím,

chystám se do měsíce postavit svůj první 10Ghz spoj. Horší je, že ho potřebuju na vzdálenost 12km. Jaké by jste doporučily antény ?
Přemýšlím nad anyplication protože jsem ještě malý poskytovatel a nemůžu si dovolit spoj koupit za hotové.

Některé kalkulačky antén mi vyhazují, že by stačily i 2x 60cm , ale tomu nevěřím. Optimální by bylo 90cm --- 60cm.
Potřebuju tam zatím 50Mb. Do budoucna snad 100Mb.

Nebo mi raději poradíte něco od Insidera ? Nebo spíš levnější variantu Nstreme dual ?
Do licence nejdu :-)
A do Ubnt taky ne.

Díky za rady.

Miky
0 x

whef

Příspěvekod whef » 12 years ago

Záleží jaký použiješ radio jakou má citlivost, a jakou umožňuje přenášet kapacitu do budoucna a co budeš používat za antény. Jsou dobré arkivátory 99 cm tak bych to viděl min 99 cm a na druhou stranu 60 cm či 2x99 cm nebo alespoň na jednu stranu 120 cm, ale záleží kolik do toho chceš dát a jaký tam bude rádio.
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 12 years ago

jj, souhlas 90 (99 Arkivator) + 60 cm
50 mega pojede s nizsi modulaci i na mensich kdyz nebude prset, ale az budes chtit protahnout 100 mega budes menit anteny.
0 x

mikyx

Pro jistotu bych dal 90--90. Přece jen bude na obou stranách příhrada takže by neměl byt problém.

Provozuje někdo spoj od Insidera v 9Ghz na tuto vzdalenost ?
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 12 years ago

2x65cm je az az a pojede to plnou rychlost 190 Mbit.. Samozrejme horsi radia potrebuji vetsi anteny..
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 12 years ago

mikyx píše:Pro jistotu bych dal 90--90. Přece jen bude na obou stranách příhrada takže by neměl byt problém.

Nevim o tom.. Max zatim tak 6 km
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

mikyx

Insider píše:2x65cm je az az a pojede to plnou rychlost 190 Mbit.. Samozrejme horsi radia potrebuji vetsi anteny..

A myslite, že Orcave 1S10 pojede dobře? I při dešti ? Nemyslím nějakou silnou bouřku, ale klasické deště.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

Insider píše:2x65cm je az az a pojede to plnou rychlost 190 Mbit.. Samozrejme horsi radia potrebuji vetsi anteny..

12km 65/65 mas pri uplne cistem luftu / nebi -63 ... takze pripoctuli 20db rezervy ktera je pro takove dlouhe skoky spis sranda nez dostacujici jsem na -83 prosimte ktere radio ma na 190Mbps citlivost -83 ? ja abych se poucil :P
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

mikyx píše:Pro jistotu bych dal 90--90. Přece jen bude na obou stranách příhrada takže by neměl byt problém.

Máme na 10,5km Alter 50Mbit. Antény 90 a 60. Při prudkém dešti se to rozpojuje.
Potřebujeme vyšší kapacitu a na jednu stranu nejde dát nic větší než 60. S insiderem jsem právě domlouval 9Ghz na tuto vzdálenost.
Ještě není rozhodnuto
0 x

mikyx

honzam píše:

Máme na 10,5km Alter 50Mbit. Antény 90 a 60. Při prudkém dešti se to rozpojuje.
Potřebujeme vyšší kapacitu a na jednu stranu nejde dát nic větší než 60. S insiderem jsem právě domlouval 9Ghz na tuto vzdálenost.
Ještě není rozhodnuto

Tak vysledek na 10,5 km by mě zajímal. Taky jsem hodně přemýšlel nad pojitkem od Insidera, ale ta vzdálenost.
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 12 years ago

Také je potřeba znat jake spoje tam budou. V případě Summitu jsou trochu hluche, ale zase pokaždé to není na závadu. V případě, že tam bude víc 10 Ghz spoju v okolí dnes už bude problem najit slusny kanal kde se nebudete rušit.

Dle mne na tu dalku 90 cm anteny obě aby byla rezerva . Pokud das 90 a 60 tak by to jeste fungovalo,ale jak bylo psano výše čím víc chceš přenest tím potřebuješ silnější signal.A postaci když tam bude nějake rušení okolo tak ti pujde dolu prenosova rychlost .

Jak bude počasi budu dělat spoj na 8 Km s 2x 60 antenama, což si myslim bude asi hranice pro ně se summity.
Je to shodnym směrem jako je TK věž budu mít možná starost ,už se těším to naladit

www.wiracom.cz
0 x

mikyx

lyra píše:Také je potřeba znat jake spoje tam budou. V případě Summitu jsou trochu hluche, ale zase pokaždé to není na závadu. V případě, že tam bude víc 10 Ghz spoju v okolí dnes už bude problem najit slusny kanal kde se nebudete rušit.

Dle mne na tu dalku 90 cm anteny obě aby byla rezerva . Pokud das 90 a 60 tak by to jeste fungovalo,ale jak bylo psano výše čím víc chceš přenest tím potřebuješ silnější signal.A postaci když tam bude nějake rušení okolo tak ti pujde dolu prenosova rychlost .

Jak bude počasi budu dělat spoj na 8 Km s 2x 60 antenama, což si myslim bude asi hranice pro ně se summity.
Je to shodnym směrem jako je TK věž budu mít možná starost ,už se těším to naladit

http://www.wiracom.cz

U mě budou v okolí tak max 4ks 10 ghz pojítek. Jinak čisto.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

8km, 90/90 paraboly, Alcoma MP90. Při hustym lijáku vesele padala. Fakt bych chtěl vidět na 12km se 60/60 parabolama 190Mbit.

Jinak trochu nechápu, chceš spoj nebo wifinu? to už raději koupim 60cm paraboly na 5GHz a hravě skočim 12km než 9GHz od insidera který je řekněme si na rovinu na řádově kratší spoje.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mikyx

hapi píše:8km, 90/90 paraboly, Alcoma MP90. Při hustym lijáku vesele padala. Fakt bych chtěl vidět na 12km se 60/60 parabolama 190Mbit.

Jinak trochu nechápu, chceš spoj nebo wifinu? to už raději koupim 60cm paraboly na 5GHz a hravě skočim 12km.

Zatím je tam právě 5ghz nstreme se 60cm Jirouskama ( singl ), ale raději bych něco spolehlivějšího pro klidný spaní, lepší funkčnost a vyšší kapacitu. V 5ghz je tam rušení až dost.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 12 years ago

Insider píše:Nevim o tom.. Max zatim tak 6 km

Vím o spoji na 8,5km
0 x