Zatim nad tim jen premyslim, ale myslim si, ze by to mohlo fungovat:
Stavajici situace je PC ve switchi, RB ve switchi .... PC ma nastavenou GW ten RB, kde se routuje podle potreby a pokracuje na GW ISP
Chci vynechat ten RB jako hardware tim, ze si na PC (win7) rozjedu Virtual PC s RouterOS a PC bude mit jako GW ten virtual a virtual bude dal pokracovat na GW ISP
Jak ale donutit Win aby ignoroval ethernet, ktery ted patri virtualu a jak virtualne sesitovat localhosta s virtualem? Nebo je to nerealne?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Virtual PC jako GW pro localhost
-
podle me blbost...
spis bys musel rozjet nejaky hyper-v bo neco podobnyho, v nem zvirtualizovat MK, v tom serveru mit minimalne 2 sitovky (1 isp, druha vnitrni sit) a na na ty druhy nenastavit branu...
Ale ted me tak napada, ze by to mozna slo i v tech 7, musel bys mit 2 sitovky a na ty jedny bys nenastavil branu, popripade pokud ISP dava dhcp tak nejakou adresu z jinyho rozsahu
ale i tak je to asi zbytecne slozity
spis bys musel rozjet nejaky hyper-v bo neco podobnyho, v nem zvirtualizovat MK, v tom serveru mit minimalne 2 sitovky (1 isp, druha vnitrni sit) a na na ty druhy nenastavit branu...
Ale ted me tak napada, ze by to mozna slo i v tech 7, musel bys mit 2 sitovky a na ty jedny bys nenastavil branu, popripade pokud ISP dava dhcp tak nejakou adresu z jinyho rozsahu
ale i tak je to asi zbytecne slozity
0 x
Ahoj, nereálné to není ale je to kravina, svého času jsem nad tím taky uvažoval. Pokud je to alespoň trochu možné, router dej na jiné železo. Třeba si kup nějaký použitý routerboard pokud chceš mikrotika.
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
Nejde o to, ze nemam hardware, do ted to bezelo na RBcku. Hledam reseni, ktere ale prave vynecha dalsi kus hardwaru at uz jakehokoli. Nejde ani o extra propustnost nebo latence, podminkou vsak je, ze to cele musi zvladnout jen jeden stolni pocitac.
Dat virtualu 2 virtualni ethernety problem neni, dat jednomu GW od ISP taky ne, ten druhy by ale chtelo propojit s fyzickym v PC, jenze jak se pak 1. virtual dozvi kam ma vlastne vylezt, kdyz fyzicky adapter ma GW ten virtualni?
ani druhou sitovku do PC nestrcim :-/
Dat virtualu 2 virtualni ethernety problem neni, dat jednomu GW od ISP taky ne, ten druhy by ale chtelo propojit s fyzickym v PC, jenze jak se pak 1. virtual dozvi kam ma vlastne vylezt, kdyz fyzicky adapter ma GW ten virtualni?
ani druhou sitovku do PC nestrcim :-/
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
Tak v tom případě to raději zesíťuj přímo na fyzickém stroji, ale to budeš potřebovat Linux nebo BSD, s Widlemi je to otrava. Na železo hoď linux, zasíťuj to, přidej VirtualBox nebo VMWare Workstation (oboje zdarma) a do virtuálu Widle na ostatní činnosti spojené bridgem s LAN síťovkou. Pokud ten počítač používáš na každodenní práci, zkus Kerio, je to Widloidní aplikace co z toho udělá router a zároveň to můžeš používat. Samozřejmě musíš mít v tom počítači dvě síťovky.
0 x
-
Kerio jsem kdysi pouzival...
Je to dobra, jednoduše konfigurovatelná věc, ale...
a)skoro kazda instalace vyzaduje restart (coz zabere treba minutu - minutu nejede net)
b)24/7 ti jede PCcko (hluk, spotreba, ...) - coz muze bejt problem, tedy pokud ho nepouzivas jako server
Proto si myslim, ze jako GW je mnohem vyuzit treba MK (ja osobne pouzivam Vigory, ted testuju ZyXel), kdy restart routeru mam za 10 vterin hotovej, proti hlavnimu vigoru mi jede 10 VPN, 5 je backupovejch, 5 je load balancingovejch. Jedou mi na tom spolehlive 2 WANy (maximalne muzu pouzit 4), ma to 4 LANy (na tech mi bezej 3 VLANy).
jako kazdej chce asi vyuzit neco jinyho, ale myslim, ze je lepsi na vsechno pouzit urcene zarizeni
Je to dobra, jednoduše konfigurovatelná věc, ale...
a)skoro kazda instalace vyzaduje restart (coz zabere treba minutu - minutu nejede net)
b)24/7 ti jede PCcko (hluk, spotreba, ...) - coz muze bejt problem, tedy pokud ho nepouzivas jako server
Proto si myslim, ze jako GW je mnohem vyuzit treba MK (ja osobne pouzivam Vigory, ted testuju ZyXel), kdy restart routeru mam za 10 vterin hotovej, proti hlavnimu vigoru mi jede 10 VPN, 5 je backupovejch, 5 je load balancingovejch. Jedou mi na tom spolehlive 2 WANy (maximalne muzu pouzit 4), ma to 4 LANy (na tech mi bezej 3 VLANy).
jako kazdej chce asi vyuzit neco jinyho, ale myslim, ze je lepsi na vsechno pouzit urcene zarizeni

0 x
Diky za tip, zkusim to Kerio.
Je to workstation, takze kdyz restarty apod vubec nevadi. Taky to nepobezi neustale, ale kdyz bude potreba traffic rozdelit, tak se nastartuje "virtual". Z silenych a nepochopitelnych byrokratickych duvodu dalsi kus HW proste pouzit nelze, ale bez "virtualniho routeru" to zase nepobezi aby se s tim dalo pracovat, takze jsem ve stavu, kdy je treba neco udelat, ale kvuli lidem, kteri maji zkusenosti akorat s prezentacemi v powerpointu a jsou presvedceni, ze vi vsechno nejlepe to proste nejde.
Proste fail.
Je to workstation, takze kdyz restarty apod vubec nevadi. Taky to nepobezi neustale, ale kdyz bude potreba traffic rozdelit, tak se nastartuje "virtual". Z silenych a nepochopitelnych byrokratickych duvodu dalsi kus HW proste pouzit nelze, ale bez "virtualniho routeru" to zase nepobezi aby se s tim dalo pracovat, takze jsem ve stavu, kdy je treba neco udelat, ale kvuli lidem, kteri maji zkusenosti akorat s prezentacemi v powerpointu a jsou presvedceni, ze vi vsechno nejlepe to proste nejde.
Proste fail.
0 x
proc tam vlastne cpes widle ?
btw: widle patri do hnoje
btw: widle patri do hnoje
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Nešlo by to obechcat tak že to RB strčíš dovnitř toho počítače? Napájení si vem ze zdroje počítače a pak budeš mít jednu bednu, propojovací kabel z počítače opět zpět do počítače (z RB do síťovky v PC) už nějak obhájíš.
0 x
Tyyyyjo tak tohle mne nenapadlo, ale mozna by to i mohlo vyjit 
Kdyz se na to nekdo podiva a uvidi sitovy kabel, ktery vede dirou zase dovnitr, muze to sice vzbudit podezreni, ale jedna z moznych alternativ to taky je.

Kdyz se na to nekdo podiva a uvidi sitovy kabel, ktery vede dirou zase dovnitr, muze to sice vzbudit podezreni, ale jedna z moznych alternativ to taky je.
0 x
Nějaká výmluva se vždycky najde. Jestli vedení skutečně došlo jen k powerpointu tak by vymýšlení té výmluvy nemělo být těžké.
0 x
Vsechno jde kdyz se chce.
ja napr. mam srv kde je pusteny w2k8r2 na nem bezi webserver,posta, kamerovy system, herni servery apod...... a ve virtualboxu je pustenej MK ktery teda docasne shapuje a routuje vetsinu site, puvodne jsem to zprovoznil jako nouzovku kdyz lehl hranicni router, ale ted sem to tam domakal a bezi jak vinko. Jenom musim rict ze s stema restartama widli je to komplikovany, nesmis nechat nic co by scot mohlo samovolne restartovat. Jelikoz resim ze virtualbox se nespousti jako service, takze po kazdem restartu musis rucne nahodit. Coz je velice neprakticke, kdyz jsi treba na pradedu a mam musim s hledat telefon zmrzlima mokryma rukama se prez edge pripojit na vzd. plochu kde to zapnes. jsou nejake aplikace k tomu aby to bezelo ako service, ale zatim mi z nich nic nejelo korektne. Tak zvazuji alternativni nastroj na virtualizaci, ale stejne nez se k tomu preklopeni dostanu tak to asi pujde zpet na fyzicky scot. Jenom pro informaci scot ma dva ethernety, Na wan vesmes jsou dve ipky, jedna na webserver, a druha na MK. neni s tim problem, jelikoz tim uplne obejdes win, ten se do toho nesere. procitam temata kdyby mnel nekdo tip na lepsi virtualizacni nastroj, jsem jedno velke ucho. a win tam bezi jenom z toho duvodu ze vsechny veci co jsem tam dostal mi zabrali chvilicku, v linuxu preci jen bych nad tim stravil podstatne vicero casu, takze volim pohodlnejsi cestu mno.... rozmazlenec jsem.
ja napr. mam srv kde je pusteny w2k8r2 na nem bezi webserver,posta, kamerovy system, herni servery apod...... a ve virtualboxu je pustenej MK ktery teda docasne shapuje a routuje vetsinu site, puvodne jsem to zprovoznil jako nouzovku kdyz lehl hranicni router, ale ted sem to tam domakal a bezi jak vinko. Jenom musim rict ze s stema restartama widli je to komplikovany, nesmis nechat nic co by scot mohlo samovolne restartovat. Jelikoz resim ze virtualbox se nespousti jako service, takze po kazdem restartu musis rucne nahodit. Coz je velice neprakticke, kdyz jsi treba na pradedu a mam musim s hledat telefon zmrzlima mokryma rukama se prez edge pripojit na vzd. plochu kde to zapnes. jsou nejake aplikace k tomu aby to bezelo ako service, ale zatim mi z nich nic nejelo korektne. Tak zvazuji alternativni nastroj na virtualizaci, ale stejne nez se k tomu preklopeni dostanu tak to asi pujde zpet na fyzicky scot. Jenom pro informaci scot ma dva ethernety, Na wan vesmes jsou dve ipky, jedna na webserver, a druha na MK. neni s tim problem, jelikoz tim uplne obejdes win, ten se do toho nesere. procitam temata kdyby mnel nekdo tip na lepsi virtualizacni nastroj, jsem jedno velke ucho. a win tam bezi jenom z toho duvodu ze vsechny veci co jsem tam dostal mi zabrali chvilicku, v linuxu preci jen bych nad tim stravil podstatne vicero casu, takze volim pohodlnejsi cestu mno.... rozmazlenec jsem.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
tak vona jakakoliv prasarna jde rozbehat .
vis jak vyresit ty restarty widli ? preinstalujes to na linux
mas je alespon legalne ?
nebud rozmazlenec
vis jak vyresit ty restarty widli ? preinstalujes to na linux

mas je alespon legalne ?
nebud rozmazlenec
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Cheprer píše:Tak zvazuji alternativni nastroj na virtualizaci.
VMWare jde spustit po startu Windows-měl jsem na něm MK asi dva roky (nouzová řešení vydrží nejdýl) a fungovalo to bez problémů.
0 x
reset píše:tak vona jakakoliv prasarna jde rozbehat .
vis jak vyresit ty restarty widli ? preinstalujes to na linux![]()
mas je alespon legalne ?
nebud rozmazlenec
nevidim na tom nic jako prasarnu, pokud se to tobe neliby nemusi to byti spatne. Ja to jako aktualni reseni nevidim jako spatne, vzhledem k tomu ze to funguje bez problemu.
ja neresim zadny restarty widli, ja uz je vyresil, a urcite odpoved linux mi nepripadne adekvatni, teda pokud nepouzivat red hat z konce minuleho tisicileti, tak vsechny OS potrebuji update, tak hold i win musim rebootovat.
a nebudes tomu verit... ale ano koupil jsem si je. neni to levny, ale bezi tam sw ktery neni adekvatni pod linux. easy neni to moje volba az tak ze me k tomu donutily okolnosti, a zmenu opravdu nehodlam resit, uz jen z principu ze doposud neni zadny adekvatni sw na nahradu toho na win, a koupil jsem si jej kvalitni sw za par set dolaru a to mi nejakou dobu vydrzi.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886