❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

I prez vypnute DHCP nacita adresy

Návody a problémy s konfigurací.
pavlos

I prez vypnute DHCP nacita adresy

Příspěvekod pavlos » 12 years ago

Pekny vecer,

tak resim co delat DHCP server je vypnut a presto mne to pridselije IP adresy. Ma nekdo zkusenost?? A jine DHCP tam neni :(

Pavel :?:
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

Jaký máš rozsah na mikrotiku a jaký dostáváš přiřazený? Pokud dostáváš jiný, tak tam prostě máš ještě jiný dhcp server.
Pokud dostáváš ip adresu z rozsahu mikrotiku, tak to není vypnuté. V menu ip/dhcp server, záložka dhcp, máš všechny položky zašedlé? Jestliže máš problém s rozlišením barev, prostě všechny položky v tomto menu smaž.
To bude klasický, obecně známý problém mezi klávesnicí a židlí.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

Vedle toho, že fakt jede DHCP dál (nebo někde další zapomenutý), tak někteří klienti mají vlaastnost, že když vidí, že jsou pořád ve stejné síti a DHCP server neodpovídá, tak použijí naposledy přidělenou adresu a jedou vesele dál (obvykle to použití omezí na dobu platnosti původního přídělu - dostanu od DHCP adresu s platností 2 dny, po dnu DHCP server chícpne, klient se rebootne, zkouší DHCP a nic, tak vytáhne z cqche co měl a další dva s tím je ochoten jet než to fakt zahodí). A to pomíjím, že někteří klienti nechtějí změnit adresu ani když jim DHCP server nutí nějakou jinou a trvají pořád na stjené po dobu platnosti přídělu. :-)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

proto máme všude nastavenou hodinu :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Majklik

Tak, proot se hodí DHCP stáhnout na nějakou rozumnou mez pár hodin, ať zase síť neumlátím DHCP bláboly. :-)

Stažneí se hodí i tehdy, když přidělování IPček řeším centralizovaně z radius serveru, tak RBčko po té, co získá souhlas a příděl od radiusu, tak jej cpe klientovi po dobu platnosti a nezajímá se, zda náhodou už radius na to nemá mezitím jiný názor (pokud po dobu platnosti klient znova vyvolá dhcp dohadování, tak to RB posílá přímo ze své cache, až po uplynutí platnosti se opět táže prvně vrchnosti).
0 x

pavlos

Dik za rady , barvoslepost to neni, i kdyz se to ucim. DHCP byl opravdu OFF, jine DHCP tu taky neni,dal jsem reboot a nenacita se nic do leases a to jsem smazal i ARP. Proste to chce vetsi kladivo :shock: tak jestli jeste nekoho neco napada? beru vse navic
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 12 years ago

a nemas tam ty IP nakonec napevno napsane? :D
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

pavlos

aliney píše:a nemas tam ty IP nakonec napevno napsane? :D

V MT nebu na PC u uzivatelu? v MT muze byt leda nekde kde nevim jak je najit, ale vymazane je snad uz vse, a na PC uz mam pevne IP, ale i tak je par masin co si sahnou :(
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 12 years ago

myslel jsem na tech PC

PC dostane (pokud se bavime o IPv4) Adresu, Subnet, Gateway, DNS, a mel bys byt schopen vycist i adresu DHCP serveru, ktery jim to pridelil = nasel si pachatele.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

pavlos

aliney píše:myslel jsem na tech PC

PC dostane (pokud se bavime o IPv4) Adresu, Subnet, Gateway, DNS, a mel bys byt schopen vycist i adresu DHCP serveru, ktery jim to pridelil = nasel si pachatele.

To je svata pravda rano do jednoho PC kouknu, ale ted mne miíkrotik nedava IP a to je na vztek, nevim jak ho donutit neco delat
0 x

Majklik

Jak jsme psal, wokna si můžou držet dat ai po rebootu, pokud jim to dhcp server nevymluví (fakt s ejic vzdají až po vypršení plantosti přídělu nebo ipconfig -release/-renew).
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

pavlos píše:
aliney píše:myslel jsem na tech PC

To je svata pravda rano do jednoho PC kouknu, ale ted mne miíkrotik nedava IP a to je na vztek, nevim jak ho donutit neco delat

To byl první dotaz co jsem se ptal, přidělená ip adresa je ze stejného rozsahu jako je ip na mikrotiku?
Pokud Ti zrovna teď ip adresu nechce přidělit, je to to co psal Majklik, windousy si drželi posledně přidělenou ip a teď ji konečně uvolnili, tudíž dhcp server vypnutý byl i předtím.
0 x