❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

SXT Lite5

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
honzam

Re: SXT Lite5

Příspěvekod honzam » 12 years ago

pcwifi píše:A pokud by to SXT nedalo, co jine dat aby to nebyla nejaka obluda ? Musi to byt MIMO reseni.

http://routerboard.com/RBSEXTANT5HnD
nebo http://cz.jirous.com/anteny-5ghz/jc-220mimo
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

tak SEXTANT se mi libi az jako posledni verze, nevim esi nekdo berete 1000ks jednim nakupem za supercenu nebo jak moc, ale rozdil mezi 1050kc za Lite SXT vs. cca 1800 za SEXTANT je solidni darda.. no a zmineny GentleBOX JC-220 MIMO...o tom si myslim, ze 1db navrch to uz asi signalove nevytrhnu :) a to se radejac ani nekoukam na cenu RB711dual + onen box + zdroj + poe...no a sem na zacatku... do řitě neco jako NanoBridge M5 by to scelo...to by ale nesmel nekdo chrapat na vavrinech...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

pcwifi píše:panove o mixovane siti mi nemlufte...

podme na jine tema spojene obecne s SXT at lite nebo bez... dam s tim 1,5km proti 15 nebo 18dbi sektoru ? Mam praxi jen na cca. 650M, na vic sem zatim SXT nenasazoval. A pokud by to SXT nedalo, co jine dat aby to nebyla nejaka obluda ? Musi to byt MIMO reseni.

Thx

PW

ale no tak, vemu omnitika na vesnici a do 800m jedou všichni klienti na max rychlost proti SXT. Když místo omnitika nasadim 19dB ubnt sektor tak můžu ject cca 1500m bez ztráty květinky. Kdo připojuje klienty na delší vzdálenost tak si kope hrob. Kdo na to ještě ve městě nepřišel tak už je pozdě.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

Ale já nepsal o gentleboxu, ale o JJ parabolách 24dbi ne noextreme verze vypadají docela přívětivě i pro obyč klientské přípojky.. :-)
Na druhou stranu zastávám názor hapiho že správné je mít AP tak udělané, aby klienti byli do 1km.

Jinak co se týče těch nákupů Sxtček sem spíš myslel na novou výstavbu jestli dál pokračovat v UBNT nebo v nových lokalitách přecházet na MK.. Rozjíždím jeden takový projekt, kde chci právě trochu otestovat takové MK only řešení.
Ale jinak co se týče mixování technologií tak nevim do jaké míri propojení to myslíte, ale třeba já např, začínám na UBNT síti dělat občas páteře na MK, a nevidím v tom sebemenší problém..

pcwifi píše:tak SEXTANT se mi libi az jako posledni verze, nevim esi nekdo berete 1000ks jednim nakupem za supercenu nebo jak moc, ale rozdil mezi 1050kc za Lite SXT vs. cca 1800 za SEXTANT je solidni darda.. no a zmineny GentleBOX JC-220 MIMO...o tom si myslim, ze 1db navrch to uz asi signalove nevytrhnu :) a to se radejac ani nekoukam na cenu RB711dual + onen box + zdroj + poe...no a sem na zacatku... do řitě neco jako NanoBridge M5 by to scelo...to by ale nesmel nekdo chrapat na vavrinech...

PW
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

pcwifi

hele snaha bude, chcu to krejt ze 2 mist, jedno AP vyslovene v obci, druhe na kopci nad obci hned u patere....budu doufat, ze pokud pretahnu onen 1km, ze to bude jen o malo a ze to bude chodit ok. kliosa nezajima, ze je ne 990 ale 1350M od AP, ale zase jej zajima proc ma platit vic za instalaci nez franta, kterej je 650m od AP ze...pekne k nasrani pak takovy situace...asi se proste vyplati drzet hubu a "zadotovat" ten rozdil...kazda nova platici hlava je dobra :)

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Jasně že zadotovat. Pokud se ti Sxt zdá malé a sextant moc drahý tak fakt nevím :) nic jiného od mikrotiku neseženeš
0 x

pcwifi

ja vim no...mohli by udelat Lite SEXTANT, neboli ten nynejsi ponizit na Lite a udelat nejaky novy s High Power + Gbit ETH :D , skutecne hodne chybi v repertoáru neco jako "SXT bridge"...

PW
0 x

hapi

no podle mě sextant neni žádná sláva. Občas jsme je k delším klientům daly pro jistotu ale tak nějak nevidim rozdíl mezi sxt a sextantem. Ono taky hledat 2dB je o ničem. Ale ano, mohly by dělat něco okolo 20dB ala velej jirous box. Tam už je zisk znát víc a směrovost taky.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

no my dotujeme většinu nových přípojek prakticky ze 100% protože lidi jsou zvyklý od ostatních operátorů, že za to že si zřídíte nějakou službu se přece "neplatí máte přeci obrovský výpalný za to že sem u vás.."

Každopádně když bych si vzal zlevnění každé přípojky o 200Kč tak by jsme za měsíc ušetřili docela zajímavou částku...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

hapi píše:no podle mě sextant neni žádná sláva. Občas jsme je k delším klientům daly pro jistotu ale tak nějak nevidim rozdíl mezi sxt a sextantem. Ono taky hledat 2dB je o ničem. Ale ano, mohly by dělat něco okolo 20dB ala velej jirous box. Tam už je zisk znát víc a směrovost taky.

Ono dva dB je uz slusnej zisk nezapomen ze je to logaritmicky procemz 3 db je signal o stopro nahoru a rozdil mezi sxt a sextantem je primo kure....j pokud neni ruseni tak sem nasadil klienta sextant klidne na 4,2 km proti stouracce 23dBi a vali to krasa ..ale je ot tam vazne pres pole bez ruseni ....
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 12 years ago

pcwifi píše:tak SEXTANT se mi libi az jako posledni verze, nevim esi nekdo berete 1000ks jednim nakupem za supercenu nebo jak moc, ale rozdil mezi 1050kc za Lite SXT vs. cca 1800 za SEXTANT je solidni darda.. no a zmineny GentleBOX JC-220 MIMO...o tom si myslim, ze 1db navrch to uz asi signalove nevytrhnu :) a to se radejac ani nekoukam na cenu RB711dual + onen box + zdroj + poe...no a sem na zacatku... do řitě neco jako NanoBridge M5 by to scelo...to by ale nesmel nekdo chrapat na vavrinech...

PW

Budes se divit. Petr Stourac meril SXT a nenameril 16dB, ale jen 13 a ja kdyz doma zkousel JC-220, tak se mi zdal signal o cca 3-4dB silnejsi, coz by i odpovidalo jeho mereni. No a k cene? JC-220, RB711 MiMo, UBNT 24V 0.5A - cca 100,- drazsi nez SXT (ne lite verze). No ale ziskas antenu s lepsim ziskem, moznost naklopeni a lepsi zdroj, ktery ma pruchod na kabel. Ne vzdy se hodi PoE od SXT.

Ja se dost rozhoduji zacit pouzivat JJ na MiMo klientske sady.

iTomB
0 x

hapi

fakt? jakto že mi teda papírovej výpočet trasy na SXT sedí s realitou? nebyl to jenom vadnej kus? to byla tušim naše jednotka jestli se nepletu.
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 12 years ago

hapi píše:fakt? jakto že mi teda papírovej výpočet trasy na SXT sedí s realitou? nebyl to jenom vadnej kus? to byla tušim naše jednotka jestli se nepletu.

viewtopic.php?f=7&t=10479&start=15#p111963

Vychazim z tohohle.
0 x

hapi

no počkat, čtu tam přičíst 0.7dB a na grafu v outdoor pásmu je zisk nad 14.5dB takže máme minimální zisk v outdooru 15.2dB... ne?
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

SXT ma skutecne kolem 15 dBi a s ohledem na velikost se jedna o povedenou antenu s dobrym potlacenim postrannich laloku.
Gratuluji Hapimu k jeho predpokladanemu dnesnimu zdolani prvni OSMITISICOVKY [pokud nevypnou proud]. :D
0 x