Budeme dělat wifi sit budou 3 sektory s dualní polarizací.
Je požadavek na maximální kvalitu zařizení. Aby nebyl problém s výpadky diky použítému shit zařízení
Jedná se cca o 100-150 lidi
Rychlosti pro klinty kteří budou připojení od 5 do 15 Mbps
Muj návrh je: RB 411 AH je to asi nevkonejší 411, s kartou R52Hn
a sektorovka libily se mi reference na Ubiquiti Titanium airMAX
klientska strana bude SXT
co na to rikate?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Kvalita pokrytí
no 411 je za cca 1000,- + karta cca 900,-
Rb711-5HnD je za nejakych 1100,- a mas to komplet
(ceny bez slev)
Rb711-5HnD je za nejakych 1100,- a mas to komplet
(ceny bez slev)
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
ked nechces nieco co ma viac RAM a vykonu, tak potom je 411ah + karta dobra volba, nad 711 na ap neuvazuj
100-150 ludi na 3 sektory? To nemyslis vazne. Pocitaj s tym ze tych sektorov tam bude viac, ked chces poskytnut kvalitnejsiu sluzbu
100-150 ludi na 3 sektory? To nemyslis vazne. Pocitaj s tym ze tych sektorov tam bude viac, ked chces poskytnut kvalitnejsiu sluzbu
0 x
Robert Haľák, Librenet s.r.o
Internet, IPTV, USSD
Internet, IPTV, USSD
blablabla , tohle by chtel asi kazdy , blablqbla
nic proti nicemu , ale je to proste jen blabla
doporucte mi , to nej , abych vas mohl vsechny prechacat
neber to jako vitku vuci tobe, ale proste sdelovat zakladni knowhow, tomu se proste zacimam branit ,
vyzkousej si neco , a pak teprve prijd s problemy
nic proti nicemu , ale je to proste jen blabla

doporucte mi , to nej , abych vas mohl vsechny prechacat
neber to jako vitku vuci tobe, ale proste sdelovat zakladni knowhow, tomu se proste zacimam branit ,
vyzkousej si neco , a pak teprve prijd s problemy
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Otazka byla "co na to rikate?" a ma primy navrh... nechce po tobe tvoje know how
Rekni "jo, kup si to" a bud mu opravdu potvrdis, ze si vybral dobe, nebo ho muzes ochcat a on pak bude nadavat.
Stejne tak dotazovany musi pocitat, ze je to jen nazor lidi, kteri treba nevyzkouseli 100 druhu, ale maji to a jsou spokojeni (treba ani nevi, ze jim to jede blbe).
Pokud nema zkusenosti, tak i s nejlepsim hardwarem stejne nebude vysledek jaky si predstavuje.

Rekni "jo, kup si to" a bud mu opravdu potvrdis, ze si vybral dobe, nebo ho muzes ochcat a on pak bude nadavat.
Stejne tak dotazovany musi pocitat, ze je to jen nazor lidi, kteri treba nevyzkouseli 100 druhu, ale maji to a jsou spokojeni (treba ani nevi, ze jim to jede blbe).
Pokud nema zkusenosti, tak i s nejlepsim hardwarem stejne nebude vysledek jaky si predstavuje.
Naposledy upravil(a) aliney dne 11 Jan 2013 10:16, celkem upraveno 1 x.
0 x
150 lidí na 3 sektory? mám rád černej humor 

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
150 / 3 = 50 na dualni sektor , 25 pripoji na vertikal , 25 na horizontal a frci 

0 x
mám rád černej humor 
RB411AH + R52Hn. Best řešení. Někdo může namítat že PCI zběrnice bude brzdit... kravina.

RB411AH + R52Hn. Best řešení. Někdo může namítat že PCI zběrnice bude brzdit... kravina.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
S počtem stanic bych úplně neviděl problém, dnešní TDMA 2x2 MIMO systémy jsou na vysoké úrovni, když se to postaví dobře, tak proč ne. Jen garance rychlostí bude trochu horší. Ale to pálí jen nás, kteří za to bereme peníze a lidi na nás pak řvou, za to že to nechodí. Najdou se i tací, kteří do dělají z lásky 

0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Jen par bodu ...
1) 100-150 lidi na par sektoru ? Bez hromady odvahy a fantazie (ci spis neznalosti?) toto nelze realizovat. To radeji postavit treba tri vysilace, kazdy s x sektory. Pak je to proveditelne. (Bacha na ruseni)
2) Pokud by mel byt vysilac na vysokem bode typu komin elektrarny, vysilac Cukrak ci Jested a podobne, tak rovnou zapomen na to, ze to bude rozume fungovat. Toho ruseni co sektory uslysi bude neskutecny kvantum. (Pokud nechces jet 3,5GHz licenci)
3) Jako zarizeni bych pouzil RB711GA-5HnD, pripadne RB411AH s Dbii F50N-PRO... pripadne ALIX.3D2 (treba, nebo Atom). Sektory od DCOMu
4) Jako router k sektorum bych dal Alixe ci RB493G (pujde pouzit i pro tri sektory (ale, bude stihat mene) - nejlepe Atom s gigabitem a VLAN switch. Pokud prachy jsou, tak bych zkusil CCR1016-12G, ale to je mrte predimenzovane (a nevyzkousene) ...
5) Pri tomto poctu klientu bych jiste nesetril. (!) Jaky mas rozpocet ?!
1) 100-150 lidi na par sektoru ? Bez hromady odvahy a fantazie (ci spis neznalosti?) toto nelze realizovat. To radeji postavit treba tri vysilace, kazdy s x sektory. Pak je to proveditelne. (Bacha na ruseni)
2) Pokud by mel byt vysilac na vysokem bode typu komin elektrarny, vysilac Cukrak ci Jested a podobne, tak rovnou zapomen na to, ze to bude rozume fungovat. Toho ruseni co sektory uslysi bude neskutecny kvantum. (Pokud nechces jet 3,5GHz licenci)
3) Jako zarizeni bych pouzil RB711GA-5HnD, pripadne RB411AH s Dbii F50N-PRO... pripadne ALIX.3D2 (treba, nebo Atom). Sektory od DCOMu
4) Jako router k sektorum bych dal Alixe ci RB493G (pujde pouzit i pro tri sektory (ale, bude stihat mene) - nejlepe Atom s gigabitem a VLAN switch. Pokud prachy jsou, tak bych zkusil CCR1016-12G, ale to je mrte predimenzovane (a nevyzkousene) ...
5) Pri tomto poctu klientu bych jiste nesetril. (!) Jaky mas rozpocet ?!
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
lwq píše:Jen par bodu ...
CCRka bych se teda nebál, nasadili jsme už 3 a jediné, co se stalo, že nám pokaždé vypadla sáňka.
0 x
vše záleží na kvalitě sektoru. Máme na jedný anténě 46 lidí. Single Ačko. Vše je to o umístění a ostrosti anteny. Kdysi tam byla obyč antena a nic moc. Teď je tam tenkrát kurevsky drahá ostrá, elevovaná anténa. Vysoká budova mezi rodinnými domy. Neslyší okolní apčka díky elevaci atd.. Vše je o umístění. Klienti nemíří na sajt s konkurencí atd.. je tu moc specifikací pro to aby šlo připojit 50 klientů na jeden sektor nicméně 5-15Mbit je srandovní rychlost takže na striktní duální nasazení by to možná šlo pokud nebude vysoký rušení.
0 x
Na rozpočtu moc nezaleži..jde hlavně o kvalitu sluzby
Ty sektoroy od DCOM jsem měl puvodně v plánu ale pak jsem viděl ten UBNT sektor a jak ho
vychvalovali az do nebe tak jsem si rikal ze to musi mit neco do sebe.
Ohledně tech mikrotiku RB711GA-5HnD ma neco slabši CPU než ta RB411AH
RB711 400Mhz, gigový port,
RB411 680Mhz, stovkový port
ale ta architektura procesoru je trochu jina
ješte jsem viděl RB411GL ten ma gigový port a rychlost procesoru je stejna...tak jestli by to nebyla vhodnější varianta..
vubec bych se nebranil tomu mit vice sektoru treba dva nad sebou na každém 411
Ty sektoroy od DCOM jsem měl puvodně v plánu ale pak jsem viděl ten UBNT sektor a jak ho
vychvalovali az do nebe tak jsem si rikal ze to musi mit neco do sebe.
Ohledně tech mikrotiku RB711GA-5HnD ma neco slabši CPU než ta RB411AH
RB711 400Mhz, gigový port,
RB411 680Mhz, stovkový port
ale ta architektura procesoru je trochu jina
ješte jsem viděl RB411GL ten ma gigový port a rychlost procesoru je stejna...tak jestli by to nebyla vhodnější varianta..
vubec bych se nebranil tomu mit vice sektoru treba dva nad sebou na každém 411
0 x