❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

wireless scan

Návody a problémy s konfigurací.
DRAKK

Re: wireless scan

Příspěvekod DRAKK » 12 years ago

Skenuje to celé pásmo. jen ten screenshot by bylo moc velký :D A je to ze strany AP. Zkusím to zadat na klientskou jednotku a uvidíme.
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

mpcz

Příspěvekod mpcz » 12 years ago

DRAKK píše:Skenuje to celé pásmo. jen ten screenshot by bylo moc velký :D A je to ze strany AP. Zkusím to zadat na klientskou jednotku a uvidíme.

Aha,
tak to je jasné. Tak to ti můžu zrovna říct předem, co uvidíš ...
mpcz, 10.01.2013
0 x

DRAKK

Scan z klientske jednotky:
Obrázek

Je tam vidět normálně vše co potřebuju...
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Opravdu nevím co dělám jinak než ostatní ale mě scan na klientovi funguje
Obrázek
Přílohy
scan.jpg
scan.jpg (229.29 KiB) Zobrazeno 2860 x
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

a je celej? končí to 5680.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

A o čem se tu dobré čtyři a půl roku bavíme, Mlho? :-)
DRAKK píše: A je to ze strany AP. Zkusím to zadat na klientskou jednotku a uvidíme.

Zajímá nás wireless scan na kartě, přes kterou jsme tam připojeni. Nikoliv z jakékoliv jiné strany.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

DRAKK

A čemu nerozumíš na zprávě: "scan ze strany klientske jednotky". Je to ten druhy a ten taky funguje, "hujere" :D
0 x

honzam

hapi píše:a je celej? končí to 5680.

Dobře, chybí tam jeden kanál. Ale zase tam jsou indoorové kanály jako bonus. Kdybych to omezil scan listem tak tam mám všechny
0 x

mpcz

Zdravím,
vyzkoušel jsem asi 10 klientů. Výsledek vždy stejný. Klient se odpojil od AP, spojení spadlo a bylo to vyřešené. Duration jsem dal jen 5 sec. To je tak jako tak málo. Při větším rozsahu scanování to někdy nepokryje ani třetinu potřebné doby.
Podle mě je jediné řešení vyfrknout výsledek scanu do TXT souboru.
Rozpojení tam sice bude taky, to bude asi vždycky, to bych ale překousl, pokud to bude scanovat správně a úplně. Akorát, že to neumím do TXT dostat.
Co se týká ISPadmina, mám podezření, že uživatelé (viz výše) ani dost dobře neví, co vlastně scanují. Proto k jejich informacím přistupuji zatím velmi rezervovaně. Nevěřím tomu, že by tvůrci ISPadmina vyřešili problém, který se tu vleče tolik let.
mpcz, 10.01.2013
0 x

mpcz

Zdravím,
nechci se nikoho dotknout a nemám ISPadmin k ruce, ale mluvil jsem osobně s tvůrcem ISPadmin-a a ten mi potvrdil, že tento SW neumí scanovat na klientských kartách.
Jak to tedy je? Nebo jsou dva různí ISPadmini? Nebo uživatelé ani neví co dělají? Těžko říci.
Každopádně by mě vyřešení tohoto problému (scan na WLAN klienta) mimořádně potěšilo a byla by to citelná pomoc při správě sítě.
mpcz, 12/01/2013
0 x

honzam

Jestli vám nefunguje sken s volbou duration=5 tak má klient asi špatný signál a nestihne se připojit znovu na AP.

Proto existuje řešení scan list.
Do něj si vypište kanály 5500,5520,5540,5560,5580 + kanál na kterém aktuálně klient jede
potom dejte duration=3

Mělo by se proskenovat spodní půlpásmo. Poté to opakujte ale ve scan listu dejte kanály 5600 a výše.
Znovu sken.

Já vím je to komplikované ale pokud má klient špatný signál tak to funguje. O jiné možnosti nevím.
0 x

mpcz

honzam píše:Jestli vám nefunguje sken s volbou duration=5 tak má klient asi špatný signál a nestihne se připojit znovu na AP.

Do něj si vypište kanály 5500,5520,5540,5560,5580 + kanál na kterém aktuálně klient jede
potom dejte duration=3

Mělo by se proskenovat spodní půlpásmo. Poté to opakujte ale ve scan listu dejte kanály 5600 a výše.
Znovu sken.

Já vím je to komplikované ale pokud má klient špatný signál tak to funguje. O jiné možnosti nevím.

Zdravím,
to jsem zvažoval také, bohužel pro vážnou práci naprosto nepoužitelné. Hlavně proto, že "špatný signál" je skoro všude. Při hromadných přepojovačkách bych se uscanoval.
Jako poslední záchranu zkouším script, který to udělá sice "pomalu, ale jistě" a bude to v TXT souboru. To mi velice pasuje z mnoha důvodů.
mpcz, 12/01/2013
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

to neni o špatnym signalu. Když do scan listu napíšu jiný kanály než na kterym je APčko tak smolík.

ne tohle fakt neni řešení.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

keksik

Příspěvekod keksik » 12 years ago

mpcz píše:
honzam píše:Jestli vám nefunguje sken s volbou duration=5 tak má klient asi špatný signál a nestihne se připojit znovu na AP.

potom dejte duration=3

Znovu sken.

Zdravím,
to jsem zvažoval také, bohužel pro vážnou práci naprosto nepoužitelné. Hlavně proto, že "špatný signál" je skoro všude. Při hromadných přepojovačkách bych se uscanoval.
Jako poslední záchranu zkouším script, který to udělá sice "pomalu, ale jistě" a bude to v TXT souboru. To mi velice pasuje z mnoha důvodů.
mpcz, 12/01/2013

Z toho wireless scanu som tiez na prasky, nechodi niekto na MUM ze by "chytil pod krk: niekoho zodpovedneho od Mikrotiku a dobre nanho nahucal?
"mpcz" > z toho skriptiku je nieco?
0 x

adam

Příspěvekod adam » 11 years ago

Ahoj všem.

Možná, že v předchozích komentářích jste se k tomu už vyjadřovali, ale přeci jen napíšu svoje postřehy:
- Požadavek na "rozumné" skenování (třeba wifi sken do souboru) je poslaný do wish-listu již dlouho a zatím extra pokrok nebyl.
- Mikrotik API by mělo umět aktivovat sken lokálně a výsledek poslat zpět bez předčasného odpojení a stránkování (nezkoušel jsem).
Co jsem ale zkoušel je lokální připojení přes ssh a jeho výpis do souboru. Protože se jedná o lokální spojení, tak by nemělo dojít k předčasnému rozpojení. Zkuste, jak vám to poběží:

Kód: Vybrat vše

/system ssh address=127.0.0.1 port=22 command="/in wi scan wlan1 duration=8s" output-to-file=scan.txt

- skript spouštím na vzdáleném mikrotiku bez safemodu, ke kterému jsem připojený přes ssh (ale jde to i přes winbox a terminal)
- verze mikrotiku musí umět parametr duration a ssh
- po spuštění zadám heslo a čekám, než se klient připojí zpět
- při nahrání ssh-klíčů by se asi neměl pak ptát ani na heslo
- výstup do souboru lze zrušit a nechat výpis jen na obrazovku, ale pokud máte problém s předčasným odpojením, tak by tohle mohlo pomoct
- jak upravit výpis tak, aby měl více znaků na řádku nevím
0 x