❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vyber MIMO sektorky

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Repkins

Re: Vyber MIMO sektorky

Příspěvekod Repkins » 13 years ago

medvedkov píše:Ahoj všici,
chtěl bych se poptat jestli má někdo z Vás zkušenosti s použitím klasických jednopolarizačních sektorových antén - použít 2 kousky každou v jiné polarizaci. Jde mi o to jestli tato volba má nějaké uskalí a jestli nedělá neplechy. Na straně se mi válej sektorky od interlinu na H a V polarizaci, na stožáru je místo tak kdyby to šlo využít a ušetřit na MiMO sektorkách bylo by to fajn:-)

Taky mě to napadlo.. Jak využít jednopolarizační sektory, kterých mám na síti hodně.. Zatím jsem to experimentálně udělal na jednom sajtu - ke stávajícímu horizontálu jsem přidal ještě vertikál. Vcelku se to tváří normálně. Pouze vertikál má o něco horší signál než horizontál, ale to samé se mě projevuje i na mimo sektoru od UBNT a nejspíš to závisí od polohy klientské antény nebo je to prostě dáno odlišností těch antén (ikdyž jsem použil stejný typ jednoho výrobce pouze s odlišnou polarizací). Nebo by to možná šlo doladit nakloněním některé sektorky, což jsem zatím nezkoušel.
0 x

mimicko
antispam: Ano

Příspěvekod mimicko » 13 years ago

Takto mi to bezalo vise roka na PtP spoji s 13dB antenami (vzdialenost cca 200m) ktore mi ostali, az do jednej burky :) Teraz som jednu stranu spoja nahradil Sextant G. Rychlost 80Mb FD
0 x
Niesom ISP, iba clovek co ma zalubu v lamani ludskych moznosti. :)

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

Cus lidi, řeším teď na jedno dost inkriminované místo (kostel) osazení asi 6ti sektory je to místo kam musím posílat profíka na Výškové práce a předpokládám aby se tam alespoň pár let nelezlo.
zároveň jde trochu i o celkový vzhled a to jak to bude vypadat.
Řeším jestli jít do UBNT sektorky :
http://wifi.aspa.cz/ubnt-sektorova-ante ... z-z100788/
a nebo do téhle TetraANT:
http://wifi.aspa.cz/tetraant-65-90-18-h ... 5-z104705/

u Tetraantky se mi líbí podstatně větší vertikální vyzarovací úhel a že to nebude taková pěst naoko.
horizontální má sice naopak menší, ale to je myslím oželitelné....
UBNT je zase klaiscky silně propagovaná jako asi nejlepší sektor (ačkoli já s ní tak dokonalé zkušenosti zatím nemám ale to přikládám špatně zvolené vertikální elevaci antény)
S klienty se na tento bod počítá v širokém horizontu - od 500m do jednotek Km.
Zároveň aby se tam pár let nelezlo. (z antén půjdou rozhodně koaxy a zařízení bude uvnitř věže.)
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

rouchi
Kontaktovat uživatele:

To nikdo nemáte srovnávací zkušenost s těmahle dvouma sektorkama ?
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

keksik

Příspěvekod keksik » 12 years ago

rouchi píše:To nikdo nemáte srovnávací zkušenost s těmahle dvouma sektorkama ?

S tymi Polskymi TerraAnt mam dlhorocne skusenosti. Na bode vysokom asi ako ten tvoj kostol mam 3 tie V-pol sektorky v prevedeni 14dBi asi 5 rokov (neviem presne, proste odkedy vysli von). Ako som to nasadil som tam nebol a je tam dokopy obesenych 70 klientov v only A- je to obec kde su traja konkurenti, cize uz problem najst volny kanal. Pdobne v meste 10posch. cinzi super total zarusene, ficia paradne na okolnosti, ci klient na 500m ci na 3km. Vzhladom na nedostupnost miesta a obmedzene moznosti si s tym pohrat, by som to s UBN sektorkami neriskoval.Howgh. terraant rulezz :mrgreen: :mrgreen:
POZOR hovorim o A-jedno pol only !!! za dual-pol neruciim !!!
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

keksik píše:

S tymi Polskymi TerraAnt mam dlhorocne skusenosti.............................

Dnes jsem meril CSV a zisk dualni http://www.elboxrf.com/EN/p52/TetraAnt_6_90_18_HV.html pro jednoho z nasich zakazniku,ktery hodla zridit nekolik dalsich AP a chtel mit jistotu o vyberu vhodne sektorove anteny.Mereni vykazalo dobrou shodu s udaji vyrobce,realny zisk v 5,47-5,88 GHz cca 17 dBi v obou polarizacich,CSV do 1,35.Vynikajici shoda H a V jak ve zisku,tak v CSV,stala sirka vyzarovaciho diagramu na libovolnych kmitoctech.Diagramy zacatkem pristiho tydne.
0 x

keksik

stouracpetr píše:
keksik píše:

Dnes jsem meril CSV a zisk dualni http://www.elboxrf.com/EN/p52/TetraAnt_6_90_18_HV.html pro jednoho z nasich zakazniku,ktery hodla zridit nekolik dalsich AP a chtel mit jistotu o vyberu vhodne sektorove anteny.Mereni vykazalo dobrou shodu s udaji vyrobce,realny zisk v 5,47-5,88 GHz cca 17 dBi v obou polarizacich,CSV do 1,35.Vynikajici shoda H a V jak ve zisku,tak v CSV,stala sirka vyzarovaciho diagramu na libovolnych kmitoctech.Diagramy zacatkem pristiho tydne.

Dobre spravy, super, vdaka za info.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 12 years ago

stouracpetr píše:
keksik píše:

to je panelovka a nebo tam má trychtýřky?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

keksik

okoun píše:[

to je panelovka a nebo tam má trychtýřky?

Ach jaj, dalsi co nevie pouzivat Internet, na tom odkaze na tej stranke najdes: Technology: Microstrip Aj ked nie som v tom v kramflecich, tak myslim ze to je plosakova antena.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Nebyla rozebirana,ty ,,trychtyrky,,nejsou miniaturnimi trychtyrovymi antenami,jedna se o tvarovane kompenzacni direktory urcene predevsim k dosazeni nizkeho CSV v sirsim pasmu.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Zde jsou měření od pana Štourače.
Tetraant
Tetraant CSV.jpg
Tetraant CSV.jpg (104.95 KiB) Zobrazeno 2834 x

Tetraant zisk.jpg
Tetraant zisk.jpg (118.4 KiB) Zobrazeno 2834 x
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

super moc díky za test... jednu sem už koupil, ale nasazovat se bude až na jaře... měl jsem nutkání jí rozlousknout a podívat se dovnitř, ale ta cena mě od toho odrazuje... vy jste jí předpokládám nevykuchali... mám ještě sektory RAYTRA, které jsem koupil na zkoušku jejich provedení je docela zajímavé a jsem zvědav jak obstojí ve zkouškách....chci je i porovnat právě s tetraantkou...
0 x
Jakub Havlíček

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Raytry používáme - zatím maximální spokojenost.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

Tak za necelý rok používania RF elements sektoriek ( aktuálne nasadených 5 ks) zatial vynikajúce výsledky...o sektorách vlastne ani nevieme, oproti Rocket M5 majú ovela lepsi uhol...na niektorých miestach je to stými Rocket velmi ale velmi komplikované. Už sme si zvykli na tieto RFky, sú kusok menšie...krytka na pigtaily nad Rocket M5 jednotku bol jednoznacne genialny napad, ziadne izolovanie atd...cvak, cvak. Tolko moje subjektivne hodnotenie :)
0 x

LadaP

Příspěvekod LadaP » 12 years ago

http://www.wifihw.cz/tetrabox_5_90_17_hv/

a tento kousek uz nekdo nekde nasadil ? ;)

diky
L
0 x