strom nejni rozhodne tak kompletni jak by mel bejt, v podstate jenom celek, APcka a lidi k APckum.
Pravidla se tam ladovaly dost svizne, zadny zaseky, proste plynule. Kdyz si uvedomim, ze to po kazdym pravidlu musi kernel prepocitat....
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)
Re: CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)
0 x
...Linux is like a Wigwam. No Windows, no Gates, Apache inside...
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
Hobbit píše:strom nejni rozhodne tak kompletni jak by mel bejt, v podstate jenom celek, APcka a lidi k APckum.
Pravidla se tam ladovaly dost svizne, zadny zaseky, proste plynule. Kdyz si uvedomim, ze to po kazdym pravidlu musi kernel prepocitat....
Ty koni přečti si můj podpis

0 x
1, 5, 10, 30 sekund? plynule to běží i na normálních RBčkách ale třeba minutu to tam láduje. Xeon s SSD dokáže naládovat 1500QT, 1500mangle a 1500 natů do 15 sekund (full remove, full insert). RB1100AHx2 to trvalo něco přes minutu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
teď se na mk foru ukázaly nové screeny z nasazení CCRka a tam to takhle hezky nevypadá.
údajně prý jenom nasadil 70 mangle pravidel
teď je otázkou jestli to fakt nedělají pouze ty SQčka.

0 x
No, asi takhle.
Kdyz jsem to z polomrtvyho x86 rval do 1100AHx2, tak jsem musel (diky kvalitam exportu a importu .rsc, o backupu se ani nezminuju) hazet postupne do konzole - a jakmile tam bylo vic nez 500 polozek, zacalo se to silene drbat. Ke konci nacteni jedny radky (a tim padem prepocitani celyho stromu na urovni kernelu) trvalo i nekolik vterin.
Ted jsem to rval z RB1100 do CCR1036 a co jsem do konzole placnul, to se proste plynule nacetlo.
Holt system ctrl-c ctrl-v po cca 100 radcich (v obou pripadech). Nebo se vam snad nekdy podarilo z .rsc nacist 1500 radek bez toho, aby to hodilo chybu?
Mimochodem - kdyz jsem to zkusil natahnout z .rsc cely najednou, nekde mi zmizelo cca 500 polozek, asi ten import v 6.x taky neni zrovna super. Takze "rychle ale blbe".
Pri tom postupnym importu jsem ale zjistil, ze za to mohla asi ta RB1100 - mezi simple queues prihodila v exportu default zapisy z PCQ a ty hodily samozrejme chybu - uz existovaly.
2 Radek Ulehla: tvuj podpis jsem si cet uz nekolikrat, a nenasel jsem tam taky zadnou informaci
Kdyz jsem to z polomrtvyho x86 rval do 1100AHx2, tak jsem musel (diky kvalitam exportu a importu .rsc, o backupu se ani nezminuju) hazet postupne do konzole - a jakmile tam bylo vic nez 500 polozek, zacalo se to silene drbat. Ke konci nacteni jedny radky (a tim padem prepocitani celyho stromu na urovni kernelu) trvalo i nekolik vterin.
Ted jsem to rval z RB1100 do CCR1036 a co jsem do konzole placnul, to se proste plynule nacetlo.
Holt system ctrl-c ctrl-v po cca 100 radcich (v obou pripadech). Nebo se vam snad nekdy podarilo z .rsc nacist 1500 radek bez toho, aby to hodilo chybu?
Mimochodem - kdyz jsem to zkusil natahnout z .rsc cely najednou, nekde mi zmizelo cca 500 polozek, asi ten import v 6.x taky neni zrovna super. Takze "rychle ale blbe".
Pri tom postupnym importu jsem ale zjistil, ze za to mohla asi ta RB1100 - mezi simple queues prihodila v exportu default zapisy z PCQ a ty hodily samozrejme chybu - uz existovaly.
2 Radek Ulehla: tvuj podpis jsem si cet uz nekolikrat, a nenasel jsem tam taky zadnou informaci

0 x
hapi píše:údajně prý jenom nasadil 70 mangle pravidel
Jestli ono to nebude tim, ze mu to vsechno chyta jedno pravidlo. Samozrejme je to jenom dohad, manglovani jsme na to CCRko jeste nepustili.
0 x
4176 řádků v .rsc. Generovaný našim systémem. Kompatibilita od v3 vejš. Nikdy nebyl problem. Samozřejmě plný dodržení syntaxe včetně tolik opomíjenýho ukončování řádků. Pokud na konci neni středník, bere se to jako jeden balík dat kterej nesmí přesahnout nějakou rozumnou velikost. Jakmile přesahne velikost, letí na hubu a končí. Proto bych nejraději utrhnul všem hlavu za nepsaní středníků na konci příkazu.
0 x
- Radek Úlehla
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:4176 řádků v .rsc. Generovaný našim systemem
...a to je to na co nadavam. Textak si taky uplacam / vygeneruju, ale bylo by docela fajn, kdyby export z routeros sel do nej zase nasypat zpatky

Nicmene abych nebyl tak offtopic.
CCRko prijemne prekvapilo.
cekal jsem dve moznosti:
1) SQ si sednou na jedno jadro a celej vykon pujde do psich jater, v podstate to co je na screenech z MK fora
2) SQ se budou rozdelovat mezi jadra a vykon vyjede tak na 5-10%
To, ze ten router pojede ve spicce na 1-2% zateze jsem vazne necekal.
0 x
btest
co bys čekal ... ať ho pustí desetkrát.

hapi píše:teď se na mk foru ukázaly nové screeny z nasazení CCRka a tam to takhle hezky nevypadá.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
to se mi moc nezdá. Ano, test vytíží jedno jádro na max nicméně když přidá pravidla tak by se tok měl rozložit na víc jader což se nestalo. ale jistě, objektivní to neni.
0 x
No, btest vytížil jádro, kde generoval provoz jedním streamem. Bych řekl, že pro rozklad do jader nebylo moc prostoru.
hapi píše:to se mi moc nezdá. Ano, test vytíží jedno jádro na max nicméně když přidá pravidla tak by se tok měl rozložit na víc jader což se nestalo. ale jistě, objektivní to neni.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
To. Hobbit
No když ti tam dvoujádrovej 1100AH2x jel na 50% = 1 jádro na 100% vyděl 36 jádry a dostaneš nějakých 2,7% což by podle grafu ve špičkách tak odpovídalo, takže matematicky to docela sedí a za ty prachy (v poměru k třeba právě např. 1100AH2x) to je fakt suepr mašinka....škoda jak píše Hapi, že to tak zabíjí pomalostí toho nandu, kdyby tam lupli pořádne rychlej tak by cenu zvýšil o kolik ?
o 500 max 1000Kč...
Ale určitě mě dost láká to zkusit místo xeona nasadit... když si to srovnam (4fyzické - 8 logických jader X86 na frekvenci) 3,2Ghz mi ve špičce dává se zapnutým winboxem i 15% tak kdybych to vzal 8x 3,2= 25Ghz (logických, fyzických polovina) tohle má čistě fyzických 43Ghz.
Teoreticky to vychází že až na trapně pomalej NAND by běl bejt CCR o dost výkonější za prakticky stejný peníze (už si přesně nepamatuju na kolik to supermicro vyšlo, ale možná to bylo o chlup dražší)
Co špotřeba ? neměřili jste ?
No když ti tam dvoujádrovej 1100AH2x jel na 50% = 1 jádro na 100% vyděl 36 jádry a dostaneš nějakých 2,7% což by podle grafu ve špičkách tak odpovídalo, takže matematicky to docela sedí a za ty prachy (v poměru k třeba právě např. 1100AH2x) to je fakt suepr mašinka....škoda jak píše Hapi, že to tak zabíjí pomalostí toho nandu, kdyby tam lupli pořádne rychlej tak by cenu zvýšil o kolik ?
o 500 max 1000Kč...
Ale určitě mě dost láká to zkusit místo xeona nasadit... když si to srovnam (4fyzické - 8 logických jader X86 na frekvenci) 3,2Ghz mi ve špičce dává se zapnutým winboxem i 15% tak kdybych to vzal 8x 3,2= 25Ghz (logických, fyzických polovina) tohle má čistě fyzických 43Ghz.
Teoreticky to vychází že až na trapně pomalej NAND by běl bejt CCR o dost výkonější za prakticky stejný peníze (už si přesně nepamatuju na kolik to supermicro vyšlo, ale možná to bylo o chlup dražší)
Co špotřeba ? neměřili jste ?
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
já bych se moc neradoval, furt to je test pouze na SQ a pár filtrů a natů. To je mě osobně docela k ničemu i když musim přiznat že to koule asi má. Chce to QT, mangle a hromadu natů.
0 x
sice trochu offtopic ale proč používáte ty SQ? to se vám tam tvoří dynamicky nebo co, nechápu toho smysl.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...