❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NSTREME DUAL v Nku

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: NSTREME DUAL v Nku

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Trosku mi asi unika logika veci : takze nechas spoj radeji behat do vyssich latenci nez bys udelal 10s vypadek a oskenoval si pasmo? freq usage nebo klidne scan ? mi pripomina jak rozhovor s mazelkou o aute radsi bude jezdit autem ve kterym to skrunda a hrka nez aby byla den bez nej protoze bude v servisu :roll:
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 12 years ago

ppp76 píše:Trosku mi asi unika logika veci : takze nechas spoj radeji behat do vyssich latenci nez bys udelal 10s vypadek a oskenoval si pasmo? freq usage nebo klidne scan ? mi pripomina jak rozhovor s mazelkou o aute radsi bude jezdit autem ve kterym to skrunda a hrka nez aby byla den bez nej protoze bude v servisu :roll:

Je to frekvencny skan alebo scan toho co pozna mikrotik? bordel z inych non mikrotik znamych protokolov tam nenajdem....napr. taky ruckus v 5ghz....alebo ano?:)
Prosim ta mozes tu hodit status s nstreme spoja ako ti to bezi, na kolko to je zlinkovane, kolko mas chybnych tx a rx....taktiez screen z konfiguracie N?
Bol by som ti velmi vdacny...
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

rouchi píše:Mě osobně by dost zajímalo, jestli by p. Štourač dokázal udělat parabolu 4x4MIMO, tak by to mohlo být dost zajímavé na test DUAL NStreame MIMO, i když se bojim, že by se to asi mezi sebou moc rušilo..

Je mozne se o to pokusit,zarizeni by obsahovalo jednoduche zakaznicky laditelne propusti.
0 x

rado3105

stouracpetr píše:
rouchi píše:Mě osobně by dost zajímalo, jestli by p. Štourač dokázal udělat parabolu 4x4MIMO, tak by to mohlo být dost zajímavé na test DUAL NStreame MIMO, i když se bojim, že by se to asi mezi sebou moc rušilo..

Je mozne se o to pokusit,zarizeni by obsahovalo jednoduche zakaznicky laditelne propusti.

podla mna to je nemozne....kedze dualnstremu robia problem mimo anteny, treba pouzit bud dve samostatne alebo s vacsim odstupom od frekvencii(orginal jirous duplex), nemyslim si ze to je postavitelne. Alebo ano pan stourac? Co myslite tym propust?
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

rado3105, ty aspon tušíš čo je to ten ospf multipath , lebo podľa toho čo tu predvázaš to vyzerá tak že si sa naučil nové slovíčko , ale absolutne nemáš šajnu o čo ide. Pletieš dve rozdielne veci . Navyše na ospf multipath musíš mať dve rovnaké linky , ked ty jedna pôjde ale pôjde blbo , tak si v .... jak jarný sneh.
0 x

rado3105

Hatatitla píše:rado3105, ty aspon tušíš čo je to ten ospf multipath , lebo podľa toho čo tu predvázaš to vyzerá tak že si sa naučil nové slovíčko , ale absolutne nemáš šajnu o čo ide. Pletieš dve rozdielne veci . Navyše na ospf multipath musíš mať dve rovnaké linky , ked ty jedna pôjde ale pôjde blbo , tak si v .... jak jarný sneh.

neskusal som to tak neviem o com hovorim, neuvolnili sa mi este 4 nkove zariadenia....v priebehu dvoch mesiacov to idem riesit...rozhodujem sa medzi multipath ospf, bonding, dual-nstreme a 3x3 mimo......eoip v podani mikrotiku nefunguje takze to uz je vylucene....a vyzera to tak, ze kym si to sam neurobim, tak usmernenie cakat nemozem...kedze nikto z vas tu nema nic podobne riadne rozbehane...
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

rado proc bys nenasel das si freq usage a vidis jestli je na kanale provoz nebo neni pripadne pres dude udelas scan a hned vidis
eoip tunely nefungujou na mtiku? odky? meli problem tusim ve verzi 4.10 ale to ej jedinej problem o kterym vim a kdyz se ti nelibi eoip tunel tak proc neudelas bohapustej routing na spoji a mas to bez problema
0 x

rado3105

ppp76 píše:rado proc bys nenasel das si freq usage a vidis jestli je na kanale provoz nebo neni pripadne pres dude udelas scan a hned vidis
eoip tunely nefungujou na mtiku? odky? meli problem tusim ve verzi 4.10 ale to ej jedinej problem o kterym vim a kdyz se ti nelibi eoip tunel tak proc neudelas bohapustej routing na spoji a mas to bez problema

funguju ale priepustnost je horsia ako ked to je single spoj, skusane v5.22.
Ak mas nejaky tunel rozbehany poprosim screeny. PS: skusal som to na nv2. Este raz sa pytam mozes tu prosim hodit screeny konfiguracie, parametrov toho tvojho nstreme spoja na Nku? Ak nie tak aspon napis dovod preco nie...vdaka

ps: staticky routing nie je cesta...skor multipath ospf, ale to sa bude len testovat....
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tunely sem zrusil mam snad vsade routing .... teda snad sem nekde nejakej nezapomel
Ale vytvoreni je jednoduche n akazde strane vytvoris eoip tunel , musi mit stejny cislo , pridelis mu ipku a na druhe strane zadas vzdy ip adresu protistrany
0 x

rado3105

ppp76 píše:Tunely sem zrusil mam snad vsade routing .... teda snad sem nekde nejakej nezapomel
Ale vytvoreni je jednoduche n akazde strane vytvoris eoip tunel , musi mit stejny cislo , pridelis mu ipku a na druhe strane zadas vzdy ip adresu protistrany

sorry ale nepytal som sa ako to vytvorit, ja som tie tunely mal vytvorene, ano je to jednoduche....Tie screeny d-nstremu tu hodis?
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

z ceho potrebujes sreen ? nastaveni?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 12 years ago

Už mě nebaví, jak mi ty sr**** chodí z tohoto tématu, a tak řeknu rado12345, proč multipath nebude nikdy tak dobrý jako FDD spoj a ani jako nstreme dual (což je dle mně taky FDD spoj realizovaný mírně okultní technologií).

U FDD spoje jde vždy rámec tam jednou cestou a zpět jinou (druhou). Uděláme si tu modelový příklad:

FDD spoj v pásmu 10 GHz - tam jsou data po kanálu 4, zpět po kanálu 10. Bavíme se o fyzické vrstvě. Nad tím běží nějaké to CRC, které pohlídá, aby to prolezlo ok. Potvrzení, že daná věc je ok nebo ne, jde tím druhým kanálem (tedy pro rámec poslaný na kanále 4 jde potvrzení po kanále 10). V tom rámci šla data obalená nějakým IP (říkejme této vrstvě IP vrstva). ACK od TCP/IP šlo tedy opět jako potvrzení rámce (IP data přilezla po kanále 4, IP ack už valí kanálem 10). Vše je cool, kanál 4 je potřeba mít volný na jedné straně a na druhé straně se může dít kdo ví co. To samé s kanálem 10 na druhé straně.

Teďka vezmeme multipath.

Mějme 2 spoje v pásmu 5 GHz postavené na 802.11 v kterékoli mutaci (legacy, nstreme, nv2). Oba končí někde v routerech a my metrikou docílíme, že data jedním spojem tečou tam a druhým zpět. Jeden jede na kanále 5500, druhý na 5700.

Multipath

Podívejme se na to z pohledu fyzické vrstvy. 802.11 rámce se potvrzují (pro zamotání terminologie se samozřejmě a opět jmenují ACK), tedy data, která odešlu na kanále 5700, musí být potvrzena na tomto spoji - tedy musí prolézt ACK na frekvenci 5700 v opačném směru, než šla užitečná data. Zde bych rád upozornil na to, že ACK v 802.11 lezou na tzv. basic rate - tedy 6 Mbit. Mrkneme o vrstvu víš - tam se děje to samé - potvrzení rámce jde tam i zpět na kanále 5700 přesto, že užitečná data jdou jen jedním směrem. U IP vrstvy to je tuplem takové, ale pozor! Doručení IP ACK vyvolá opět potvrzení na nižší vrstvě (tedy další režii). Co z toho plyne - ten spoj vysílá na obou stranách. To by nebyla taková trágedie, pokud by nemusel i na obou stranách být schopen PŘIJMOUT v pořádku data. Tedy - spoj, kterým tlačím data jedním směrem a vše vypadá v UDP cool, mi shodí šum, bordel, ruch, rušení na druhé straně, protože nebudu schopen přenést IP ACK a 802.11 ACK pro data přenesená přes daný spoj. To samé se děje na druhém spoji. Navíc - pokud by jeden spoj byl zarušen a houby by přenesl, ale pořád něco, tak jak zde již někdo psal, OSPF ho z tabulky nevyhodí, protože hello packety prolezou i s potvrzeními.

Pochopeno? Mám ti do SZ poslat číslo účtu? :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

rado3105

ppp76 píše:z ceho potrebujes sreen ? nastaveni?

ano parametre nastavenia ht, ake chainy mas povolene, vyzarovanie, rate....keby si tie 4 sekcie urobil screen a taktiez status dual-nstremu...bol by som ti velmi vdacny.....
Sooc: pri akej technologii si dosiahol najlepsi traffic pri co najlepsom pingu, prosim fukni tu priepustnost aj odozvu...
Dual-nstreme som nikdy nikomu nevidel na mime rozbehany, funguje mi na acku ale tam pri 20mhz da nejakych 40mbit/30mbit, ale pri downe nad 35, ping uz ide do kolien....
preto prosim aj tie screeny, lebo som voci tomu skepticky, ze to na mime realne bezi....ak ano, upgradujem na mimo dual-nstreme
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 12 years ago

nezkoušel někdo použít sextant pro NSdual na krátkou vzdálenost do 500m?
RB433 se do toho vejde, karty se dají také na málo aby se neovlivňovaly.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 12 years ago

a proč to chceš bastlit do sextanta ?? to radši vem MIMO Jiroušky 323, kde máš nějakých 20dBi a box se spoustou místa... případně tu druhou by jsi mohl vzít ale máš i tak problém... musel by jsi nějak "zbastlit" pigtaily z MMCX na nějakej propojovací kabel mezi boxy.... případně nevím.... nějak to nalepit na sebe provrtat skrz a kablíky přímo z antény protáhnout do vedlejšího boxu kde je rádio...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček