❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vánoční nabídka Summitu

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

Re: Vánoční nabídka Summitu

Příspěvekod okoun » 12 years ago

o jaké verzi summitu je řeč? ty staré měly problémy s citlivostí, ale ty nové se zdají být už naprosto OK
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

Leeonek píše:Vem si jen ACM, kdy Alcoma umí při nepříznivých podmínkách "podřadit" i změnou šířky kanálu. Summit k změně šířky kanálu potřebuje restart jednotky, acm tudíž umí jen snížit modulaci, takže pořád máš citlivost například 56Mhz kanálu...

No to je síce pekné , len Alcoma , pokial sa nemýlim vie len jeden skok aj to sa linka na chvílu rozpadne ,kdežto konkurencia vie postupne znižovať moduláciu (o viac krokov) aj bez toho aby sa spoj rozpojil.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

zalezi co si nastavis :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Hatatitla

A dá sa niekde nastaviť viac stupnové ACM ? Ked na to pozerám tak sa tam dá nastaviť BER/ hraničný signál a čas po ktorý musí byť bud jedna alebo druhá podmienka splnená na to aby sa to preplo na inú moduláciu . Na školení k ASD som nebol tak neviem čo tam viac nastavím .
0 x

PTUMA

Příspěvekod PTUMA » 12 years ago

10kabel píše:Psalo se již o tomto v jiném tématu tohoto fora a tak jsem zkusila napsat podruhé a podruhé stejně jako poprvé výsledek nula nikdo neodpověděl doručenka která přišla byla pouze s zněním, že uživatel zprávu smazal bez toho aniž by si ji přečetl. Psala jsem na kontakty uvedené na webu. Měla jsem zájem o nový spoj AL80G a repas spoj AL11F. Oboje jsem již vyřešila Siklu. Neberte to nijak zle, ale tato firma se ke mne z mého pohledu postavila zády. Tak jsem našla jiná řešení. Napíšu zde prostě a jednoduše jste jejich servisní firma tak za ně budete i dýchat. To Vám neberu já osobně bych to nedělala, protože osobně v kšeftu nikomu a ničemu nevěřím i kdyby to byl můj vlastní bratr. To je prostě zákon obchodu. To jak vystupujete a jste loajální je krásné a hezké v kontextu s mou zkušeností pak spíše takové naivní. Tato firma může být dobrá a i třeba vynikající. Ale prostě platí neozvu se nemám kšeft. Pokud máte telefon na obchodníky jedině dobře nezávdím Vám to. Já ho nemám a nyní už ani nepotřebuji tedy zatím ne. Třeba, až jednou budu upgradovat site na něco co mne od Alcomy osloví ráda to využiji. Zatím jsem našla jiné dodavatele a jsem spokojena i když jsou to "hluchá" rádia slouží mne dobře a bez potíží. Hluché rádio vyměním (zatím jsem neměnila) hluší obchodníci zůstávají a třeba je někdo vymění jako ta rádia.

Omlouvám se a neberte to jako nějakou popudlivou reakci, ale osobně nechápu jak je možné, když píšete na kontaky z webu email a o tři věty dál tvrdíte, že na daného obchodníka nemáte telefon, když jsou tyto údaje na našich stránkách kompletně uvedeny:

Česká republika
formát e-mailu: jmeno.prijmeni_alcoma.cz

Jakub REJZEK, senior manager CZ
Tel: 267 211 339, 602 743 934

Ing. David NĚMEC, obchodní zástupce
Tel: 267 211 338, 605 980 862

Pavel TŮMA, obchodní zástupce
Tel: 267 211 340, 734 577 190
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

Hatatitla píše:
Leeonek píše:Vem si jen ACM, kdy Alcoma umí při nepříznivých podmínkách "podřadit" i změnou šířky kanálu. Summit k změně šířky kanálu potřebuje restart jednotky, acm tudíž umí jen snížit modulaci, takže pořád máš citlivost například 56Mhz kanálu...

No to je síce pekné , len Alcoma , pokial sa nemýlim vie len jeden skok aj to sa linka na chvílu rozpadne ,kdežto konkurencia vie postupne znižovať moduláciu (o viac krokov) aj bez toho aby sa spoj rozpojil.

Neznam zadnou konkurenci, ktera by umela vicestupnovou ACM. Pokud tedy srovnavame srovnatelne. Mohl bych totiz klidne prohlasit, ze jednotlive MCS rezimy u TDD pojitek, napr. od Ubiquiti, takovou vicestupnovou ACM jsou, jenze vlastne nejsou :-) Tak si to srovnani odpustim.

Alcoma umi ACM s vypadkem pri prepnuti, coz je trochu nevyhoda oproti treba Minilinku nebo RAY, kde je to hitless (bez vypadku), ale porad jsou to jen dve nastavene hodnoty pro ACM high a ACM low, mezi kterymi se prepina. U te Alcomy je zas vyhoda, ze se da pomerne sofistikovane nastavit a odladit, jake podminky musi platit pro prepnuti (BER a cas po ktery definovane BER trva) a jake podminky plati pro prepnuti zpet. Citlivym nastavenim tedy ten vypadek zas tak moc nevadi. Je to rozhodne lepsi, nez cyklovani v automatickem rezimu bez moznosti prepinani ovlivnit jinak, nez ACM proste manualne zafixovat na low, viz treba Minilink.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 12 years ago

Fakt nevím jak fungujou Alcomy, Summity aj. Za nás mohu prohlásit, že systém ACM je u našich výrobků pro FDD pásma definovaný:
Šířkou pásma (neumíme adaptivně změnit)
ATPC (v rozsahu -15 až 10dBm)
minimální propustností, kterou od spoje očekáváme (nastavený údaj).

Můžeme sice měnit podmínky, kdy spoj změní modulaci, ale je to samo o sobě nesmysl, protože laboratorně to jde dotáhnout do optima a sahat do nastavení je něco jako měnit předstihy u nového auta se vstřikama.

Samotné změny modulací probíhají tzv. Hitless, tedy bez výpadku a to nezávisle v obou směrech. Je to díky speciální funkcí, která si vyměňuje telemetrické informace s prostější stranou v takovém režimu, který zaručí doručení telemetrických dat o další modulační sekvenci v absolutním percentilu synchro paketů. Protější strana tedy v podstatě za jakýchkoliv podmínek ví, v jakém modulačním schématu půjde další serie rámců. Nedozví se to pouze v případě, že trasa najednou ztratí na energetice více než 15dB a úroveň singálu bud menší než -90dBm. nebo MSE spane pod 10dB. Potom dojde k rozpojení a pokusu o spojení na nenjnižším modulačním schématu. Synchro, pokud se nemýlím je každých 10 ms, to je tedy nejdelší rámec výpadku, což je na TCP/IP vrstvě prakticky zanedbatelné. Oba směry samozřejmě fungují nezávisle a tak se může stát, že spoj jede na jednu stranu třeba 40Mbit a na druhou 200Mbity. Je to už rok a půl starý systém, který se neskutečně osvědčil a který považuji za naprosto optimální. Nemusíme tedy stavět trasy s obvyklou únikovou rezervou 20dB, ale stavíme klidně trasy s únikem pro nejvyšší modulace 5-10dB.

Příkladem je třeba trasa na 17km přes celou Prahu na 60cm parabolách na 10GHz, která je přímo v naší sítí a která za celý rok nefungovala kvůli průtrži mračen cca 12minut . Předtím jsme tam měli spoj, který přenášel cca 80/80Mbit v 16/16QAM. Teď nám to jede 128/64QAM.
Výpadkové změny modulací jsou naprd, měli jsme to u AirOne první generace a ten rozdíl je absolutně do očí bijící. Věřte mi, jakmile vyzkoušíte Hitless mod. Už nic jiného nechcete.. Je to jako jezdit v autě s manuální převodovkou s jednoduchou spojkou a dvouspojkovým automatem.
Ale proti gustu..
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Hatatitla

GRFS píše:Neznam zadnou konkurenci, ktera by umela vicestupnovou ACM. Pokud tedy srovnavame srovnatelne. Mohl bych totiz klidne prohlasit, ze jednotlive MCS rezimy u TDD pojitek, napr. od Ubiquiti, takovou vicestupnovou ACM jsou, jenze vlastne nejsou :-) Tak si to srovnani odpustim.

Čo ja viem tak z low cost je to napr . SAF , NERA, CERAGON
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 12 years ago

Insider: tak to nejsem rad ze prvni AirOne to neumi, pak se nedivim, ze me to pada na 8km s rezervou 20dB pri prutrzi :-)
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 12 years ago

Ladik píše:Insider: tak to nejsem rad ze prvni AirOne to neumi, pak se nedivim, ze me to pada na 8km s rezervou 20dB pri prutrzi :-)

Což o to, on to umí, ale muže tam být až 1s. výpadek, což sice není drátem do oka, ale ve srovnání s novými technologiemi to samozřejmě taková hitparáda není. Samozřejmě, když tam je vodní stěna, která na 7 km sežere třeba 25 dB, tak tam už nepomůže ani svěcená voda.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

no svecena voda nepomuze, ta to leda zhorsi, ma stejny utlum jak normalni voda :P
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Ladik

Příspěvekod Ladik » 12 years ago

Tak to je svata pravda :-)
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Hatatitla píše:
GRFS píše:Neznam zadnou konkurenci, ktera by umela vicestupnovou ACM. Pokud tedy srovnavame srovnatelne. Mohl bych totiz klidne prohlasit, ze jednotlive MCS rezimy u TDD pojitek, napr. od Ubiquiti, takovou vicestupnovou ACM jsou, jenze vlastne nejsou :-) Tak si to srovnani odpustim.

Čo ja viem tak z low cost je to napr . SAF , NERA, CERAGON

SAF jsem nezkoumal, ale Nera/Ceragon je otazka o jakem typu pojitka se bavime. Nera EVO to urcite neumi. IP10 mozna, ale ten ma zas jiny nectnosti. IPMAX2 neco jako vicestupnovou ACM mel, ale to je minulost.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Viktor Novotný píše:no svecena voda nepomuze, ta to leda zhorsi, ma stejny utlum jak normalni voda :P

Me by hlavne zajimalo, kdo z tech co tak opevuji ACM, ma nasledne osetrene zmeny propustnosti na urovni QoS a priorizace Eth ramcu :mrgreen: Bez toho lze efektivne uvazovat pouze propustnost v ACM low rezimu, kde je obvykle jistota, ze se radio udrzi 99,99 a vice % casu. Vse nad ACM low je pak pri nejlepsi vuli jen best effort a toho se nikdo nenaji. Kazdopadne zakaznikovi se da slibit cokoliv, protoze papir snese vsechno.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art