❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

EOIP na dvou 1Gbps routerech je pomalé

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
sandokan

EOIP na dvou 1Gbps routerech je pomalé

Příspěvekod sandokan » 12 years ago

Dobrý den pánové,

řeším problém a už si nevím rady. Mám dva routery na mikrotiku 5.2, které jsou připojeny na 1 Gbps lince bez omezení. Potřebuji probridgovat IP z jedné strany na druhou. Udělal jsem to přes EOIP s bridgem. Na obou koncich za routery jsou Windowsy. Rychlost mezi routery otestována 600Mbps (používím RB2011).

EOIP slouží vlastně jakoby "kabel" mezi switchem a serverem do vzdaleneho datacentra.

Problém je, že PC s Windows za routerem mám omezenou rychlost - max. 300 KBps (2Mbps). Musí to být něco s MTU, ale nevím co. Konfigurace je na obou routerec:

ether1 - 1.1.1.1 a 2.2.2.2
ether3 - bridge s eoip1

MTU ether1 1500
MTU eoip 1500
MTU stroje za tunelem 1500

Kdyz zmenim MTU stroje za tunelem na 1458, tak to bezi rychleji (download 3.5 MB/s - 30 Mbps), ale upload je okolo 100KB/s.

Kopirovani z externich PC take pomalé. Jsem schopen za zprovoznení zaplatit X-tisíc Kč na fakturu, ale potřebuji to funkční :(

Děkuji za rady nebo žádost o přístup!
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 12 years ago

sandokan píše:Dobrý den pánové,

řeším problém a už si nevím rady. Mám dva routery na mikrotiku 5.2, které jsou připojeny na 1 Gbps lince bez omezení. Potřebuji probridgovat IP z jedné strany na druhou. Udělal jsem to přes EOIP s bridgem. Na obou koncich za routery jsou Windowsy. Rychlost mezi routery otestována 600Mbps (používím RB2011).

EOIP slouží vlastně jakoby "kabel" mezi switchem a serverem do vzdaleneho datacentra.

Problém je, že PC s Windows za routerem mám omezenou rychlost - max. 300 KBps (2Mbps). Musí to být něco s MTU, ale nevím co. Konfigurace je na obou routerec:

ether3 - bridge s eoip1

MTU ether1 1500
MTU eoip 1500

Kdyz zmenim MTU stroje za tunelem na 1458, tak to bezi rychleji (download 3.5 MB/s - 30 Mbps), ale upload je okolo 100KB/s.

Kopirovani z externich PC take pomalé. Jsem schopen za zprovoznení zaplatit X-tisíc Kč na fakturu, ale potřebuji to funkční :(

Zdravím do ZL,

neporadím jak presne na to (uvedenou kombinaci eoip mezi dvema RB, kdy kazde eoip je v bridge s LANkou taky pouzivam, ale daleko mensi prenosy = wifi), ale zkusil bych asi update na novejsi verzi MK, aspon tim bych zacal. Co jsem tam vycetl na forum.mikrotik.com, mozna se ale pletu, co MTU 1480?
0 x

CLAn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod CLAn » 12 years ago

sandokan píše:Dobrý den pánové,

ether3 - bridge s eoip1

MTU ether1 1500
MTU eoip 1500

Je to easy, nastav si na EOIP tunelu MTU na 1450 (třeba) a na LAN nech 1500, na obou routerech.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

Problém dělá fragmentace. Co je jeden paket na LAN, se ropadne na 2 pakety ve WAN, což má dosti dopad na rychlost.
Co ta linka mezi těma RBčky? Je na ni šance/možnost provozovat větší MTU? Zkrátka, pkud ti přenese MTU 1542, tak dosáhneš toho, že LAN paket v EoIP tunelu o plné delce se nemusí fragmentovat a poskočí ti to.
Podotýkám, že do EoIP každíý cidí po cestě, pokud by to měl být problém, je nutno obalit nějakým šifrovaným tunelem a vzít to v potaz do výpočtu MTU wan.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 12 years ago

Majklik píše:Problém dělá fragmentace. Co je jeden paket na LAN, se ropadne na 2 pakety ve WAN, což má dosti dopad na rychlost.

Fragmentovat se samozrejme bude, ale ze by to za beznych okolnosti melo tak drasticky dopad na rychlost bych se divil. Bude tam spatne jeste neco jineho. Chtelo by to nachytat nejake packety na zacatku a konci a zjistit co se ztraci.
Nejsou v ceste nejake MT, ktere maji vyply connection tracking ale nemaji prazdy firewall (pak zahazuji fragmenty)?

Nebo je problem jiz odstranen? V tom pripade by asi nejen me zajimalo v cem to bylo.
0 x