❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zamyšlení - Více hopů na 5GHz

Návody a problémy s konfigurací.
Kaja

Re: Zamyšlení - Více hopů na 5GHz

Příspěvekod Kaja » 12 years ago

To uz je pro lokalizaci problemu dobra konfigirace (4 bezdratove spoje a v ceste 8RBcek).
Poslal jsi uz vysledek BTestu pro TX. Udelej prosim jeste pro zajimavost RX (oprimalne udelat testy tesne po sobe aby pochazely ze stejne doby). Dost lidi se shoduje, ze jeden smer je podstatne horsi.

A pokud byste mel chut a odvahu na zive siti prepnout vsechny spoje z nstreme na NV2, tak by mne tez zajimaly vysledky RX a TX.
Vetsina z nas se shoduje na tom, ze u nstreme tento problem nenastava.

K.

pepulis píše:BT (TCP) - 1 spojeni - prumer 29 Mbit (viz. obrazek)

Test proveden z x86 na posledni RB(433). Test ciste v acku + nstreme. Provoz spoju pri testu minimalni.

Zapojeni:

Hl. router (x86)-rb(433)-----------RB(411AH)-switch-RB(411AH)----------RB(411AH)-switch-RB(411AH)-----------RB(411AH)-RB(433)--------RB(411AH)-RB(433)
0 x

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

pepulis píše:Mozna mas pravdu, ale vsechno si hlidam nagiosem, cacti atd. a tohle se mi neprojevuje. Tak ono je asi taky rozdil, jestli tama tece 30-40 Mbit a nebo vic. A co pouzivate vy za switche? Neco ale maleho, protoze uvedene body jsou venku na stozaru ...

RB250GS
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

Našiel som na sieti jednu trasu kde je 2x nv2 a 2x airmax

rb600<-nv2->rb711<-->rb711<-nv2->rb711<-->cisco_3550<-->17GHz_alcoma<-->cisco_3550<-->nb22<-airmax->nb22<-->x86<-->nb25<-airmax->nb25<-->rb750<-optika->cisco_3750<-optika->cisco_3550<-->x86

1 TCP .... 20 Mbit
20 TCP .... 38 Mbit

Popri teste tieklo aj na ostatných trasách niečo , takže preto tá maximálka 38Mbit pri 20 TCP
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 12 years ago

tak ať mi prosím někdo vysvětlí tuto degradaci.
Schéma zapojení:
schema.jpg
schema.jpg (47.65 KiB) Zobrazeno 1256 x

Když spustím 1. test tak naměřím plný přenos co to dá 90-97Mb, když spustím 2. test který je o jedno RB dále, tak najednou méně a to je pouze po ethernetu!
Při prvním testu se to generuje na bráně X86 0. nicméně zařízení alix 3. na který je test směřován má cpu na 100% což je divný když nic negereruje a nefirewalluje.
Při druhém testu je alix 3. už na 40% CPU.
test.jpg
test.jpg (145.24 KiB) Zobrazeno 1256 x
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

pepulis

Příspěvekod pepulis » 12 years ago

Tak jsem to otestoval znovu:

TCP (1 spojeni), stejna trasa, jak je uvedene na predchozi strance. Vysledky v priloze.
Přílohy
send.png
send.png (13.34 KiB) Zobrazeno 1256 x
receive.png
receive.png (16.56 KiB) Zobrazeno 1256 x
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

dneska jsem byl u klienta na nový trase. Všechno v5.21, všechno NV2. V cestě 2x ptp spoje TDMA 1ms. Last mile 1x ptmp TDMA 2ms. Speedtest si dával 60Mbit... jakto? kde je ten problem na jiných místech? Pravda že v tu dobu přes ty spoje vůbec nic neteklo. Budu to ještě pozorovat a zkoumat proč někde se to kraví a někde ne.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

Příspěvekod okoun » 12 years ago

šíleně záleží na testovaném počítači a taky jsem zjistil že záleží na ptp na ccq ve smyslu, když máš 100% a 99% to už je jiný výsledek.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 12 years ago

Na tom obrazku mas nakou kravinu, 2x2 20MHz nedava rate 150M, ale 130M. Jinak je mi divny ze uz na prvnim boardu, prakticky na lance ti to dava 40Mbps a za NV2 15Mbps. To je nejak sakra malo, to nestiha procak?
0 x

hapi

Pintero píše:Na tom obrazku mas nakou kravinu, 2x2 20MHz nedava rate 150M, ale 130M. Jinak je mi divny ze uz na prvnim boardu, prakticky na lance ti to dava 40Mbps a za NV2 15Mbps. To je nejak sakra malo, to nestiha procak?

jo, sorry, už je tam 130.

vim já co nestíhá? když to negeneruje xeon ale RB433AH tak tcpko dává na kabelu i víc ale ne víc jak 50Mbit tušim ale to je fuk. I když to jde skrz ně tak je to na hovno.

Ten na zahraničnim foru má stejný problém a to to testoval i mezi linux servery a jednom jediným RBčkovim spoji a má tam taky 15mbit. To už neni náhoda. V tomhle případě btest ukazuje správně a dokud tam na něm nepoteče přes 30Mbit tak je něco blbě.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

A co jsem tady kruci kluci říkal, neděje se to jen na více 5Ghz hopech, mám stejný problém už i na jednom hopu a zbytek už pak jede jen duplexníma spojema. Na svůj sektor dá klient v pohodě na 1 conn. 29Mbit, ale po dalším skoku už jen 20, přitom to dál de už jen ethernetem. Přitom upload dá cice ne plných 29 ale třeba 27. Všiml jsem si u tohoto problému že mám popdobné zkušenosti za switchem HP a nebo třeba taky za prvníma verzema siklu, (u V2 se tento problém už nevyskytuje). Zřejmě si každá technologie "něco" přidá a ve finále du k bráně z velice pěkných 29Mbit už "jen 13-16".
Třeba doma mi to teď ale klidně měří 30Mbit, až ven oběma směry. Jsem za Safem, pak x86, a ap (alix). Prosi svému ap ale stejně naměřím přes 40Mbit, takže i tak se mi 10Mbit prostě někde "ztratí"i po této trase.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

ja takovy problem pozoruju jen u dualnich spoju na Nku.. u single spoju s nstreme vubec (max 1-3mbit dolu) a v Nv2 taky neco malo... ale u dualnich spoju je to brutalni docela...
0 x
Jan Ptáček

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 12 years ago

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=67778
ako tam pise hapi, vyzera to byt problem routeros.....mozno len routerboardov.
Takze je otazka ci to spomaluju aj alixy, x86...
Aka verzia ROS, ci to nie je problem len verzie v5.

Mikrotik ma v fp... takze mozno dalsi dovod preco dufat na prichod ubnt edgerouter...ktory mozno prinuti Mikrotik zaujimat sa viac o svojich zakaznikov....
0 x

hapi

to je sice skvělí ale čemu edgerouter pomůže? furt tam bude ta stupidní wifina!! tady nejde o to že rbčko neroutuje správně, tady jde o wifinu.

Ještě dneska zkusim povypínat duály jestli to v single bude chodit lépe.

Co useři UBNT? ti se asi těžko ozvou když nemaji jak provést test co?
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 12 years ago

hapi píše: tady nejde o to že rbčko neroutuje správně, tady jde o wifinu.

dělá to i na ethernetech
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..