❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

doporučení UPS

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
ludvik

Re: doporučení UPS

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Ono pokud už nějaké UPSky máš, nechce se ti to míchat, případně přecházet na jiný software. Ono máš na výběr buď proprietální od výrobce, nebo apcupsd nebo NUT.

V době spínaných zdrojů na té "kvalitě elektřiny" zas až tak moc nezáleží, ani na vstupu, ani na výstupu. Tak citlivá zařízení, aby se vyplatila pravá online upska zase na sitech nemáme.
Radek Úlehla píše:Spíš jsem to myslel tak, jaké tam jsou zkušenosti s kvalitou elektřiny. Nechápu nutnost značky APC, centrální dohled je od APC? Existují i jiné značky, které jsou parametrově a technologicky na vyšší úrovni. Já bych volil např. 5130i či 5PX od Eatnu (lze dovybavit až 4 ext. baterkama) nebo AEG Protect B.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

soooc

Příspěvekod soooc » 12 years ago

Radek Úlehla píše:Spíš jsem to myslel tak, jaké tam jsou zkušenosti s kvalitou elektřiny. Nechápu nutnost značky APC, centrální dohled je od APC? Existují i jiné značky, které jsou parametrově a technologicky na vyšší úrovni. Já bych volil např. 5130i či 5PX od Eatnu (lze dovybavit až 4 ext. baterkama) nebo AEG Protect B.

Externí baterie jde přidělat ke každé UPS od APC, konektory koupíš, vyhodíš původní baterku a jedeš. My už pár let na rackové APC s přídavnými 230Ah akumulátory ;)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

hapi píše:to je zajímaví protože zrovna ne eaton 5PX jsem četl recenzi a rovnou jsem na tuhle upsku zapoměl. Jo, parametrově ok, funkce ok atd.. nicméně u tý recenze byl i údaj spotřeby samotný UPSky v klidu a byla nad 50W což prostě neexistuje. V porovnání s APCčkem vydržela na poměry svých kapacit i znatelně méně atd.. prostě eaton fail.

Máš odkaz? Ono je potřeba také porovnávat porovnatelné.

soooc píše:Externí baterie jde přidělat ke každé UPS od APC, konektory koupíš, vyhodíš původní baterku a jedeš. My už pár let na rackové APC s přídavnými 230Ah akumulátory ;)

Zas tak hloupý nejsem, abych nevěděl, že lze přidat vlastní baterie. Pokud to člověk myslí vážně, tak nakonec stejně používá produkty přímo od výrobce. Nakonec totiž stejně každému dojde, že některé věci nemá cenu bastlit, protože na to není čas a peníze.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

hmm to už je rok takže těžko pohledat. Každopádně tam tu upsku dost zkritizovaly. Porovnávali to s 2kW APCčkem tak to je porovnatelné.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 12 years ago

moje vlastní zkušenost s eatonem, konkrétně 5PX, 17ks dodaných do poboček jedné firmy rozmístěné po celé ČR, všechny do roka zhebly, kupované na třikrát postupně tři měsíce po sobě. S APC jsem nikdy problémy neměl, i když ty nový designový nádhery ve mě už taky důvěru nevzbuzují
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Peyrak píše:moje vlastní zkušenost s eatonem, konkrétně 5PX, 17ks dodaných do poboček jedné firmy rozmístěné po celé ČR, všechny do roka zhebly, kupované na třikrát postupně tři měsíce po sobě. S APC jsem nikdy problémy neměl, i když ty nový designový nádhery ve mě už taky důvěru nevzbuzují

a vyjádření výrobce ?
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 12 years ago

nijak zvlášť se mnou nekomunikovali, ale co jsem z toho pochopil, tak to není jen jejich výrobek, ale nějakej horport s někým nejmenovaným, nicméně je povyměňovali, problém byl aby mi půjčili náhradní, z těch vyměněných ještě dalších asi pět pochcípalo. Všechno se ještě řeší bitvou mezi právníky, jde i o proplacení prací a cestovného kvůli výměnám.
0 x

ad.rock
antispam: Ano

Příspěvekod ad.rock » 12 years ago

soooc píše:

Externí baterie jde přidělat ke každé UPS od APC, konektory koupíš, vyhodíš původní baterku a jedeš. My už pár let na rackové APC s přídavnými 230Ah akumulátory ;)

Nedoporučuji. UPSky nejsou stavěné na dobijeni tak velké kapacity přidaných akumulatorů (vnitřní dobíjecí obvody jsou dimezované na kapacitu vniřních baterií), mám odzkoušeno že pokud dojde k poměrně hlubokému vybití těchto přidaných akumulátorů, tak při naběhnuti 230V a tím překlopení UPS do nabíjení dojde k poškození.
0 x

hapi

pokud upska má možnost připojení externích baterií tak neni problem.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Pokud se dodrží jejich parametry a zapojení.
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 12 years ago

Protože mám v podstatě stejný dotaz, jako tazatel prvního příspěvku, tak koukám na tohle vlákno, ale zatím jste mu (a mně) teda moc neporadili. V podstatě zatím bylo navrženo jen APC SMX1000i a Eatony byly zavrženy pro nespolehlivost. Dále jsou tu neshody o možnosti zapojení vlastních externích baterií k novým APC USPkám. Také není jednoznačně zodpovězeno, jestli komunikace s APCUPSD u této UPSky na linuxu probíhá v pořádku.

Pokud chci při odběru cca. 400 W zálohovat aspoň 3 hodiny, vychází mi, že potřebuju:

1x http://www.alza.cz/apc-smart-ups-x-100v ... 183292.htm
2x http://www.alza.cz/apc-smx48rmbp2u-d227671.htm

Celková cena: 34.197,- Kč bez DPH

Tahle cena mi přijde dost přemrštěna a proto se ptám - dokáže někdo poradit, jaký zálohovací zdroj a baterie použít pro zálohování cca. 400 W odběru (servery, Orcave, UBNT), který se dá aktuálně koupit jako nový, umí komunikovat s linuxem (aspoň info o přepnutí na baterie a aktuální stav kapacity baterie) a celková cenovka bude přijatelnější než výše uvedená? Pokud má dotyčný i doporučenou sestavu vyzkoušenou, tím lépe.
0 x

hapi

myslim že cenu bych ti dokázal srazit o 1/3. Otázka linuxu... na webu apcupsd píšou že přes ethernet by to mělo chodit v pořádku. Přes seriak a usb ne pokud to neosadíš starou kartou se starym protokolem.
0 x

DarkLogic

Mně se třeba docela zamlouvá tato varianta se CyberPower CPS1000E:

1x http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=2869
1x http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=1214

Celková cena 9.495,- Kč bez DPH (a bez slev)

Má to jen dvě nevýhody:

1) Nemá to žádný komunikační port.

2) Mám zkušenost s menším bráškou CyberPower CPS600E a ten při provozu vydává bručivý zvuk a případně má neustále puštěný ventilátor, když je zapojena větší zátěž. To se mi zrovna nehodí tam, kam to potřebuju dát...potřeboval bych bezhlučný provoz při běžných podmínkách (tj. kdy napájení jde normálně z el. sítě).
0 x

DarkLogic

hapi píše:myslim že cenu bych ti dokázal srazit o 1/3. Otázka linuxu... na webu apcupsd píšou že přes ethernet by to mělo chodit v pořádku. Přes seriak a usb ne pokud to neosadíš starou kartou se starym protokolem.

Jasně, jenže přidání ethernetu stojí dalších pár tisíc, že? :(
0 x

hapi

no asi takhle, nás ta SMX1000i + ta druhá lepší karta stála 12k s DPH. Pokud chceš, zeptám se na cenu jestli nechvátaš. Řekni co chceš a já jim to pošlu za kolik to dotlačeji.
0 x