❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Walkeer
antispam: Ano

Re: CLOUD CORE ROUTER (CCR1036)

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

hapi píše:
net.work píše:
honzam píše:Akorát ta spotřeba moc nepotěší

MAX consumption on the CCR1036 is 60W.
MAX consumption of CCR1016 is up to 38W.

coz je i tak polovina max TDP kdejakeho xeonu...
No, jsem fakt zvedavy, jak si to poradi s manglema a queue - ano, z historie RB by kazdy mohl usuzovat, ze to bude o nicem, ale tady mame uplne nove CPU, ktere muze (a nemusi) prekvapit... :)

hmm možná ale reálná spotřeba našeho xeonu na gw je cca 50W při zátěži. Tady se jaksi nějak výhody toho RBčka dost ztrácí. Já už vlastně ani žádný nevidim. Doufám že to někdo pořádně otestuje.

Pokud mas nejaky 2-jadrovy low power XEON, tak spotreba samotnyho CPU pod plnou zatezi muze byt pod 50W, souhlas. Spotreba celeho systemu ani nahodou... cim to meris?

Ja mam i5-2500K (zadne OC) a v klidu zere komp se dvema diskama a grafikou kolem 100W (cca 40W je ta grafika). Kdyz ale pustim prime95, tak spotreba vyleti skoro na 200W a to je ciste ten procesor. Podotykam ze mam Seasonic bronze, takze zdrojem to nebude.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Záleží na spoustě faktorů. Např. i na tom, jak moc máš předimenzovaný zdroj ... Jak jsem psal už někde jinde, Supermicro s Xeon E3-1230 má v klidu spotřebu 40W. Jakýmkoliv pokusem o vytížení jsem ho nedostal nad 110W. A to tam jsou i dva Constellation terrové disky a čtverná síťovka. Měřeno samozřejmě obyčejným domácím wattměřáčkem, nic kalibrovaného.
Dost bude dělat tedy i ta grafika ... on je poměrně rozumný důvod, proč se do serverů dávají obstarožní Matroxy G200.
Ale mám obdobný názor jako hapi. Pokud bude průměrná spotřeba CCRka okolo 40-50W, spotřeba už není killer feature oproti xeonům.
Walkeer píše:Ja mam i5-2500K (zadne OC) a v klidu zere komp se dvema diskama a grafikou kolem 100W (cca 40W je ta grafika). Kdyz ale pustim prime95, tak spotreba vyleti skoro na 200W a to je ciste ten procesor. Podotykam ze mam Seasonic bronze, takze zdrojem to nebude.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

no vidíš to. Xeon E3-1230. Při zapnutí tam je 80W. Po bootu tam je 40W. Při průtoku cca 100Mbit na naší gw to frčí 45-55W. Měřeno pomocí voltcraft energy monitor 3000. Supermicro deska se 4 eth, zdroj 350W 80+ GOLD, 4GB ram, SSD disk. Podotýkám že jistou spotřebu si kousnou i větráky. Na zdroji záleží brutálně. Neříkám že seasonic je špatnej (mám ho v desktopu a defakto je to fortron) ale pokud máš nějakou výkonnou verzi tak sis zadělal na vysokou spotřebu v nízký zátěži. Nedavno jsem tu testoval nějaký zdroje na jedný desce a rozdíly byly obrovský. Jistě by si nečekal že atom si papne 50W v idle že? Nicméně s jiným zdroje papal 16W.

Prime je brutální zátež, reálný věci nikoli. Brzo tu budu mít jiný supermicro s desktop low power cpu tak uvidíme.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 12 years ago

hapi píše:no vidíš to. Xeon E3-1230. Při zapnutí tam je 80W. Po bootu tam je 40W. Při průtoku cca 100Mbit na naší gw to frčí 45-55W. Měřeno pomocí voltcraft energy monitor 3000. Supermicro deska se 4 eth, zdroj 350W 80+ GOLD, 4GB ram, SSD disk. Podotýkám že jistou spotřebu si kousnou i větráky. Na zdroji záleží brutálně. Neříkám že seasonic je špatnej (mám ho v desktopu a defakto je to fortron) ale pokud máš nějakou výkonnou verzi tak sis zadělal na vysokou spotřebu v nízký zátěži. Nedavno jsem tu testoval nějaký zdroje na jedný desce a rozdíly byly obrovský. Jistě by si nečekal že atom si papne 50W v idle že? Nicméně s jiným zdroje papal 16W.

Prime je brutální zátež, reálný věci nikoli. Brzo tu budu mít jiný supermicro s desktop low power cpu tak uvidíme.

Tak s timto samozrejme musim souhlasit, ale 100Mb neni zrovna velka zatez. Samozrejme je jasne, ze ani pri vetsich tocich se zatez CPU nebude uplne blizit prime95, ale myslim ze k 80-100W to muze jit stejne. Seasonic mam 400W, spotrebu naprazdno by nemel mit velkou. Kazdopadne je tam zajimavy predevsim ten rozdil v klidu/v zatezi.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

Bavíme sa o max power cs. Tzn obsadené všetky šachty SFP + ethernet a CPU aspoň na 90%? :lol: Traffic tomu úmerný nedokážem odhadnúť.

No skúste do toho xeonu napchať 4x SFP + 12x Lan, pustit tam 300mbps....obavam sa ze budeme vysoko nad 60W. MK routre majú jedno velke - oproti X86 a to práca s NAND/HDD. U x86 je to malina, kdezto u MK je to zabijak CPU. No každé z riešení má svoje špecifické výhody.
0 x

hapi

on je problém jinde. Víte že existují firmy který stavěji xeony s 10 a víc ethernety od intelu a taky mají SFPčka? Mikrotik jim dodává licence. Bohužel se v čechách nikdy neobjevily a těžko si to někdo bude objednávat na vlastní triko. Kdyby to tu bylo dostupný tak po CCR1036 neštěkne ani pes. Všimli jste si že na mk foru někdo chce podporu intel převodníku na SFP? proč asi? právě do těch intelů který někdo vyrábí. Super hračky a na počet ifaců jsou docela levný. Maji tušim i verze s mobilními i7core což je spotřebou hluboko pod xeonem atd..

Ano, 100MBit neni moc nicméně shaping,nat,mangle,filter... jaký že rbčko to utahne? žádný. zato xeon to utahne cca na 15 procentech výkonu.

http://www.linktechs.net/products.asp
http://mikrouter.com/
http://www.balticnetworks.com/routermax ... -core.html
http://www.mikrobits.com/products.php
http://www.mikrotik.se/shlrouter10xx.html
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

Uz som tie masinky niekde v inom topicu zahliadol a zarazil ma fakt, ze u nas to nik neponuka....Vie niekto preco? By sa zaprášilo po tom....
0 x

ludvik

Zrovna o routermaxxech jsem psal i do ipmedie. Ale ani mi neodpověděli.
midnight_man píše:Uz som tie masinky niekde v inom topicu zahliadol a zarazil ma fakt, ze u nas to nik neponuka....Vie niekto preco? By sa zaprášilo po tom....
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ludvik

Se k tomuto trochu vrátím. Pokud si někdo stěžuje na výkon routerboardů, většinou dostane radu - postav to na ATOMu. Všimli jste si někdo toho, že dle http://coremark.org/index.php má JEDNO jádro TILE-Gx36 vyšší výkon, než o 350MHz výše taktovaný atom N270?
hapi píše:150M trafiku ne ale 150M shapovanýho trafiku už ano. RB1100AHx2 se shapingem to nezvládla. RB1100AHx2 bez shapování to zvládla s prstem v nose. To je to o čem mluvím. Když se po tom něco chce tak je lepší x86. Forwardovat umí každej chip bez větší zátěže. Pokud má ale něco dělat tak jde do kolen. A čim komplexnější jádro je, tim lépe to zvládne. Mips ani CCR1036 nemá komplexní jádra.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Oni to žádná ořezávátka nebudou, nejvíce se mě líbí srovnání s bývalým nejvýkonějším produktem:

CCR1036 - 24 million packets per second, vs (CCR1016) 18 million packets per second. For comparison, in the same test RB1100AHx2 has 1.7 million pps
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 12 years ago

popravde tento router ocakavam dost netrpezlivo a mam jedno miesto kde sadne ako rit na serbel... uz sa ho len dockat :D
0 x

hapi

honzam píše:Oni to žádná ořezávátka nebudou, nejvíce se mě líbí srovnání s bývalým nejvýkonějším produktem:

CCR1036 - 24 million packets per second, vs (CCR1016) 18 million packets per second. For comparison, in the same test RB1100AHx2 has 1.7 million pps

jo ale nezapomeň že RB1100AHx2 má pouze 3 skutečný 1Gbit přípojky do CPU takže limit je v nich. ETH11 a 12 nepočítám, to jsou šunky.
0 x

ludvik

Zatrolluji si :-) Ether12 a Ether13 jsou horší. Ether11 je přímo do CPU. Nesmíš koukat do IRQ, tam jsou ether11 vlastně dvakrát ...
Otázkou ale zůstává, proč PCIe síťovku považují za tak extrémně horší.
hapi píše:
honzam píše:Oni to žádná ořezávátka nebudou, nejvíce se mě líbí srovnání s bývalým nejvýkonějším produktem:

jo ale nezapomeň že RB1100AHx2 má pouze 3 skutečný 1Gbit přípojky do CPU takže limit je v nich. ETH11 a 12 nepočítám, to jsou šunky.
0 x

hapi

měly by bejt horší ty co vedou do těch bypass portů, nebo ne? ale to je fuk. Nevim proč je považujou za horší. Asi to nemaji furt odlazený nebo nějakou chybu na plošňáky.. fakt nevim.
0 x

ludvik

Bypass je právě 11+12. Vcelku hypoteticky by mě i zajímalo, jestli někdo našel uplatnění pro ten bypass.
hapi píše:měly by bejt horší ty co vedou do těch bypass portů, nebo ne? ale to je fuk. Nevim proč je považujou za horší. Asi to nemaji furt odlazený nebo nějakou chybu na plošňáky.. fakt nevim.
0 x