❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
David2006

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

Mě by ještě zajímalo nějaký polopatě vyložení VO pro Siklu. Sice jsem si jej našel, ale je to tam pro mě na větší počítání než do deseti :lol: . Takže jaký je s danými typy(Siklu to malé tuším 42dBi anténa) u nás povolený výkon do antény pro Siklu?
http://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_2 ... 010-07.pdf

Sice útlum na 78GHz mi jeden kalkulátor za deště spočítá, ale třebas na http://www.alcoma.cz mají jen do 38GHz tak si to nemůžu srovnat - víte o něčem podobném?
0 x

klacek

Příspěvekod klacek » 12 years ago

Pro 30 cm anténu (42dBi) je povoleno e.i.r.p. 69 dBm, takže při zisku antény 42 dBi je povolený výkon jednotky 27dBm
Pro 60 cm anténu (50dBi) je povoleno e.i.r.p. 75 dBm, takže při zisku antény 50 dBi je povoleno 25dBm

Co vím, tak v eband pásmu mají spoje typicky max výkon kolem 20dBm, u siklu je to 5 dBm, takže povolený výkon je "co dá HW". Vzdálenost je ale naprd hlavně kvůli dešti (útlum klidně 25 dB/km).
0 x

David2006

klacek píše:Pro 30 cm anténu (42dBi) je povoleno e.i.r.p. 69 dBm, takže při zisku antény 42 dBi je povolený výkon jednotky 27dBm
Pro 60 cm anténu (50dBi) je povoleno e.i.r.p. 75 dBm, takže při zisku antény 50 dBi je povoleno 25dBm

Co vím, tak v eband pásmu mají spoje typicky max výkon kolem 20dBm, u siklu je to 5 dBm, takže povolený výkon je "co dá HW". Vzdálenost je ale naprd hlavně kvůli dešti (útlum klidně 25 dB/km).

Jo, díky za výpočty. Jsem se díval tak 78GHz má něco mezi 13-14dB útlumu na 1km a 25mm deště u 150mm to trošku překvapivě je "jen" 41-42dB takže mi to sice nesedí, ale asi výrobce ví proč píše u toho 35cm siklu max 2km. Jinak když změním frekvenci tak útlum 24GHz oproti 78GHz je cca 3.5dB vůči 13.8dB u 78GHz což je dost a asi ani větší zisk antény tam Siklu moc nepomůže. Takhle těch 20dBm navíc se 60kou už by na 2-3.5km i letělo (samo nic pro slabší povahy bez zálohy). :lol:

Btw není těch 69 resp. 75dBm na holuby v letu nějak mnógo? :wink: :lol:
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

blax píše:
Leeonek píše:blax:
Siklu 1200Lv2 700Mbit - 89100kč včetně dph
AF24 - 70790kč včetně dph

no proc neporovnavas stejne varianty:
takto je to spravne
AF24 - 70790kč včetně dph
Siklu 1200F-L 700Mbit 145kč včetně dph.

tady predpokladam ze bude mit o nejakych par Mbs navrh Siklu.

Podívej, pokud už mě cituješ a reaguješ k něčemu, co jsem psal já, tak se alespoň podívej na to co jsem psal. Jasně jsem uvedl pro mě dostačující rychlost 100-200Mbit (do budoucna třeba 300) a vzdálenost od 300 do 800 metrů, nic víc, nic míň. Proto pro mám 2 kandidáty, to je AF24 a nebo Siklu 1200Lv2. Doufám že už si rozumíme :)
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

rado3105 píše:
ppp76 píše:Vsichni sou vykopavky jen david jen pokrokove vepredu :lol: sorry ale predstava ze mam odezvu po 4 skocich vzduchem 10ms je trosku na houbeles , kapacitu to ma dobrou ale to zpozdeni je kruty :( nstreme dual je mozna uz starsi zalezitost ale porad velice dobra a na petce neprekonana pokud vim . Pro predstavu trasa optika-17Ghz (alcoma 2+0) -router - server s pravidlama - switch - 10Ghz (alcoma) - rb2011- nestreme dual na rb800 - nstreme dual na rb800 - pc a odezvu do seznamu mam 3 - 4 ms stabilni
Spoj je kapacitne hodne dobrej proti tomu nic nerikam ale sakra ty odezvy jsou kruty na to jak to ma bejt pokrokovy :roll: pri predstave ze dam 3 - 4 za sebou tak mam odezvy uz jak vodoprdi s jejich adsl a to mi vazne klientelu nenalaka :(

matne si spominam ze si mal viacero spojov na nv2, ktora sa latenciou pod 4ms nedostane...a bol si spokojny....napriek tomu ze nv2 podla mna na ptp nepatri.....

Tak zas jeden co plete nstreme dual a nv2 :wink: chlape udelej si poradek v nazvech :wink: nazev je podobnej ale jedno sou jabka a druhy hrusky ... prot toho kdo nevi vysvetlim nv2 je tdma nstreme dual je ze mate vtiku dve karty kde jedna vysila druha prijima (kazda vlastnim kanalem), tudiz n obyc acku jede klidne tech 40mb s latenci 1 ms protoze neprepina vysilani/prijem ale jen vysila nebo prijima kazda karta zvlast - vyhodne na obzvlast dlouhe skoky na petce protoze muzete dodrzet vysilaci vykon, jelikoz na prijem muzete klidne dat ufo talir a a ctu vam nemuze rict ani prd protoze tam zadnej vysilaci vykon nejde ta karta jen posloucha

Je to off ale musel sem to vysvetlit tem kteri nevedi , v pripade zajmu at udelj vlastni vlakno podam podrobnosti :mrgreen:
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 12 years ago

ppp76 píše:
rado3105 píše:
ppp76 píše:Vsichni sou vykopavky jen david jen pokrokove vepredu :lol: sorry ale predstava ze mam odezvu po 4 skocich vzduchem 10ms je trosku na houbeles , kapacitu to ma dobrou ale to zpozdeni je kruty :( nstreme dual je mozna uz starsi zalezitost ale porad velice dobra a na petce neprekonana pokud vim . Pro predstavu trasa optika-17Ghz (alcoma 2+0) -router - server s pravidlama - switch - 10Ghz (alcoma) - rb2011- nestreme dual na rb800 - nstreme dual na rb800 - pc a odezvu do seznamu mam 3 - 4 ms stabilni
Spoj je kapacitne hodne dobrej proti tomu nic nerikam ale sakra ty odezvy jsou kruty na to jak to ma bejt pokrokovy :roll: pri predstave ze dam 3 - 4 za sebou tak mam odezvy uz jak vodoprdi s jejich adsl a to mi vazne klientelu nenalaka :(

matne si spominam ze si mal viacero spojov na nv2, ktora sa latenciou pod 4ms nedostane...a bol si spokojny....napriek tomu ze nv2 podla mna na ptp nepatri.....

Tak zas jeden co plete nstreme dual a nv2 :wink: chlape udelej si poradek v nazvech :wink: nazev je podobnej ale jedno sou jabka a druhy hrusky ... prot toho kdo nevi vysvetlim nv2 je tdma nstreme dual je ze mate vtiku dve karty kde jedna vysila druha prijima (kazda vlastnim kanalem), tudiz n obyc acku jede klidne tech 40mb s latenci 1 ms protoze neprepina vysilani/prijem ale jen vysila nebo prijima kazda karta zvlast - vyhodne na obzvlast dlouhe skoky na petce protoze muzete dodrzet vysilaci vykon, jelikoz na prijem muzete klidne dat ufo talir a a ctu vam nemuze rict ani prd protoze tam zadnej vysilaci vykon nejde ta karta jen posloucha

Je to off ale musel sem to vysvetlit tem kteri nevedi , v pripade zajmu at udelj vlastni vlakno podam podrobnosti :mrgreen:

viem co je nstreme, nstreme dual(mam nasadeny na acku, bez problemov 30mbit obojsmerne sucasne, pri nizkej latencii - neda sa ani len porovnat s nv2).
Len som tu konkretne mieril na teba ze v inom topicu o problemoch s viacerymi hopmi ti nevadila latencia 4ms a viac pri nv2(nie pri dualnstreme, nstreme....). Dufam sa uz rozumieme...
Co som chcel povedat - ze vzdy si kazdy nieco z vas najde co mu vadi...ale keby to mal mikrotik tak ste z toho namakko...ale uz to nechajme...vobec to nepatri do tejto temy a mal by sa tento bordel odstranit.
Popripade vytvorit vlastnu sekciu pre AIRFIBER.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 12 years ago

Tak se nám tu dnes sešly 3 spoje a ta nesnášenlivost je problémem jen 2 jednotek z těch 6ti kusů. Měli jsme tu na zkoušku postavené i 2 paralelní linky. Celej den jsme s tím blbly v počtu 5ti bláznů :lol:
0 x

rado3105

Peyrak píše:Tak se nám tu dnes sešly 3 spoje a ta nesnášenlivost je problémem jen 2 jednotek z těch 6ti kusů. Měli jsme tu na zkoušku postavené i 2 paralelní linky. Celej den jsme s tím blbly v počtu 5ti bláznů :lol:

vies byt konkretnejsi? ako sa to prejavuje? 3 boli na jednom bode a 3 na druhom? Ktore 2 robili problemy a ako? vdaka...
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

paraelni linky ? to ma vic kanalu ? ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Takze to chodi kus od kusu? jakoze loterie?
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 12 years ago

Viktor Novotný píše:paraelni linky ? to ma vic kanalu ? ...

spis myslel fyzicky dva spoje do stejne lokality :)
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

Peyrak píše:Tak se nám tu dnes sešly 3 spoje a ta nesnášenlivost je problémem jen 2 jednotek z těch 6ti kusů. Měli jsme tu na zkoušku postavené i 2 paralelní linky. Celej den jsme s tím blbly v počtu 5ti bláznů :lol:

víc detailů, kanály atd..
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Ladik

Příspěvekod Ladik » 12 years ago

Taky mne to zajima, sem s tim, ze se rusily 2ks. Neco mi tam nehraje a vypada to fakt na loterii :-(
0 x

David2006

Vypadá to že AirFajbromanie na chvilku ustane - spoje jsou už v i4wifi vyprodány a dostupnost by měla být až za 14dní (ipmedia,fritak,discomp taky na 0). Ještěže je druhej kousek dneska doma :lol: .
0 x

rado3105

David2006 píše:Vypadá to že AirFajbromanie na chvilku ustane - spoje jsou už v i4wifi vyprodány a dostupnost by měla být až za 14dní (ipmedia,fritak,discomp taky na 0). Ještěže je druhej kousek dneska doma :lol: .

Budes to davat vedla seba alebo na iny stoziar?
0 x