❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

5GHz signál do antén 2,4GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
soucez
Kontaktovat uživatele:

5GHz signál do antén 2,4GHz

Příspěvekod soucez » 18 years ago

Setkal jsem se s takouvou zajímavostí. Když jsem dělal 3x sektor 2,4G a 1x 5G páteř, tak jsem si nějak popletl kabely od antén a signál z CM9 5GHz pro páteř jsem napojil omyem na sektorovku 2,4GHz která svítila skoro tím směrem jako ta pátř 5GHz. Normálně se to spojilo a jelo to. Bylo to teda na cca 200m ale normálně to fungovalo.

Proč to ale píšu? Chtěl bych udělat takový experiment. Přepnout 2 skoky cca 1km které jsou ještě na 2,4GHz, ale kvalitních anténách WAX, na signál 5GHz ale nechat tam tyto WAX 2,4GHz antény. Pokud uvážím že by se to teoreticky spojilo, hrozí nějaké poškození karet CM9 nebo něco takového?
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

soucez píše:Proč to ale píšu? Chtěl bych udělat takový experiment. Přepnout 2 skoky cca 1km které jsou ještě na 2,4GHz, ale kvalitních anténách WAX, na signál 5GHz ale nechat tam tyto WAX 2,4GHz antény. Pokud uvážím že by se to teoreticky spojilo, hrozí nějaké poškození karet CM9 nebo něco takového?

Poškození karet nehrozí ale určitě si dovedeš představit ten (ne)zisk když je tam uplně jiná frekvence. Na krátkou vzdálenost to pojede ale na nízkou rychlost, a tak
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:
soucez píše:Proč to ale píšu? Chtěl bych udělat takový experiment. Přepnout 2 skoky cca 1km které jsou ještě na 2,4GHz, ale kvalitních anténách WAX, na signál 5GHz ale nechat tam tyto WAX 2,4GHz antény. Pokud uvážím že by se to teoreticky spojilo, hrozí nějaké poškození karet CM9 nebo něco takového?

Poškození karet nehrozí ale určitě si dovedeš představit ten (ne)zisk když je tam uplně jiná frekvence. Na krátkou vzdálenost to pojede ale na nízkou rychlost, a tak

No to otázka. Teï tam mám kabicové APčka (vždycky client + AP Wline3000G) a když bych tam hodil ROuterboard 532 nebo 112 mohlo by to třeba být lepší. Nebo se zeptám jinak. Když tam hodím RB532 nebo 112 a nechám to na 2,4GHz docílím větší propustnosti než s těmi krabicovými AP?
0 x

Leeonek

soucez píše:No to otázka. Teï tam mám kabicové APčka (vždycky client + AP Wline3000G) a když bych tam hodil ROuterboard 532 nebo 112 mohlo by to třeba být lepší. Nebo se zeptám jinak. Když tam hodím RB532 nebo 112 a nechám to na 2,4GHz docílím větší propustnosti než s těmi krabicovými AP?

No na 5Ghz sem po výměně compexů v bridge módu za mk získal místo původních asi 900kB/s (HD) získal 1,2Mbit/s s těma samýma anténama a kabelama. Všechno bylo do normy.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:
soucez píše:No to otázka. Teï tam mám kabicové APčka (vždycky client + AP Wline3000G) a když bych tam hodil ROuterboard 532 nebo 112 mohlo by to třeba být lepší. Nebo se zeptám jinak. Když tam hodím RB532 nebo 112 a nechám to na 2,4GHz docílím větší propustnosti než s těmi krabicovými AP?

No na 5Ghz sem po výměně compexů v bridge módu za mk získal místo původních asi 900kB/s (HD) získal 1,2Mbit/s s těma samýma anténama a kabelama. Všechno bylo do normy.

OK. Dík za poznatek. Takže navýšit by se to asi mělo. Prosím tě co to je za údaj 900k nebo 1,2M. To je nějak strašně málo ne? Vždy můj ISP ke mě pouští přes COMPEXY WPE54AG po 5GHz 3Mbps na vzdálenost 2x 6km. Čím to testuješ že naměříš tak málo?
0 x

Leeonek

soucez píše:OK. Dík za poznatek. Takže navýšit by se to asi mělo. Prosím tě co to je za údaj 900k nebo 1,2M. To je nějak strašně málo ne? Vždy můj ISP ke mě pouští přes COMPEXY WPE54AG po 5GHz 3Mbps na vzdálenost 2x 6km. Čím to testuješ že naměříš tak málo?

nenapsal sem tam jednotky, ten údaj je v kB a MB ;) 10km
S tou 2,4kou teda nevím, psal jsem jen poznatky z 5ky, chtělo by to zkusit
0 x

jonescz

Příspěvekod jonescz » 18 years ago

Leonek ma recht, Compex protahne min. Zase na druhou stranu je to super zarizeni pro kliose

Co se anten tyce, asi sem hovado ale do kilometru pouzivam 5ghz i na 2.4. jede ot dobre a neni problem s upgrade.

Leeonek píše:
soucez píše:OK. Dík za poznatek. Takže navýšit by se to asi mělo. Prosím tě co to je za údaj 900k nebo 1,2M. To je nějak strašně málo ne? Vždy můj ISP ke mě pouští přes COMPEXY WPE54AG po 5GHz 3Mbps na vzdálenost 2x 6km. Čím to testuješ že naměříš tak málo?

nenapsal sem tam jednotky, ten údaj je v kB a MB ;) 10km
S tou 2,4kou teda nevím, psal jsem jen poznatky z 5ky, chtělo by to zkusit
0 x

HoT

Příspěvekod HoT » 18 years ago

to si delate srandu ne? to nemuzete na 2,4 ghz pouzivat 2,4 ghz anteny a na petku petkove? nechapu proc se tato diskuzte vubec rozjela..je jasne, ze kazda antena, i kus dartu, vzdycky neco vyzari, ale proc proboha? :-(
0 x

jonescz

Příspěvekod jonescz » 18 years ago

:D no uz jen proto ze me to bavi. Sice nevim jak vy ,ale wifi delam hlavne ze me to bavi, pak kvuli tomu ze si muzu vyzkouset spoustu novejch veci a pak kvuli penezum.

HoT píše:to si delate srandu ne? to nemuzete na 2,4 ghz pouzivat 2,4 ghz anteny a na petku petkove? nechapu proc se tato diskuzte vubec rozjela..je jasne, ze kazda antena, i kus dartu, vzdycky neco vyzari, ale proc proboha? :-(
0 x