❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

vysokorychlostni 5ghz spoj

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 18 years ago

Pavel Konecny píše:Slibil jsem dalsi fotky. Najdete je na teto adrese:
http://www.pavkon.cz/hardware.html

Ta kovová deska co tam původně má v té bedně tam není jen tak ze srandy, místo toho plexiskla bych použil bez obav plech, usnadní to zemnění desky a čehokoli co v té bedně bude.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 18 years ago

Ahoj, pouzivate nekdo oddelovaci trafo pro 230V ?

Mira
0 x

jirkaehm

Příspěvekod jirkaehm » 18 years ago

k tomu umisteni pc v bedne, davate nejake vetraky ktere by foukaly horky vzduch z krabice ven? ze v lete tam musi byt asi celkem velke vedro ze? :)

a jeste teoreticka otazka kolik myslite ze mi zvladne 800mhz uroutovat? bez natu a zadne pravidla. je to jen pc pro jako ap pro centralni bod, nat dela jine pc
0 x

Leeonek

jirkaehm píše:k tomu umisteni pc v bedne, davate nejake vetraky ktere by foukaly horky vzduch z krabice ven? ze v lete tam musi byt asi celkem velke vedro ze? :)

Taky bych řekl, ta P3ka kterou máte jako hlavní router je ok ale ten celeron tam v létě umře a to mě nikdo nevymluví, bez ventilace to nemůže jet, CPU, zdroj. Stačí si zalepit i tak díravý normální case aby se do něj nedostal vzduch, přehřeje se a tepelná pojistka vypne CPU. Na tohle nepotřebuju žádné dlouhé úvahy, kdo má zkušenosti s komplama tak tomu to musí být jasné
0 x

Pavel Konecny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel Konecny » 18 years ago

1. Nevim, zda to bylo na me ["Ta kovová deska co tam původně má v té bedně tam není jen tak ze srandy, místo toho plexiskla bych použil bez obav plech, usnadní to zemnění desky a čehokoli co v té bedně bude."], ale ja o zadne kovove desce nevim (nikdy jsem ji nepouzil). Samozrejme, ze je mozne pouzit jakykoliv material. Ja jsem volil plexi z jiz uvedenych duvodu. Navic neni treba tento material nijak povrchove osetrovat, coz se o plechu neda rict. Zemneni neni problem, protoze napajeci zdroj je pripojeny trivodicove, tedy obal je na ochrany kolik a MB neni treba nijak extra zemnit. A pokud by to z nejakeho duvodu bylo potreba, pripoji se vodicem do zemnici sbernice, ktera je tam stejne kvuli prizemneni bleskojistek.

2. Pokud je ta bedna umistena venku, tak to neni treba. V pripade umisteni pod strechou staci pri jarni kontrole nechat mezi vikem a skrini asi 10mm mezeru, cimz se zajisti prirozena cirkulace vzduchu. Ja na to pouzivam zbytky kabelu. Pokud by se to nekomu takto nelibilo, je mozne udelat otvory ve spodni a horni casti vika, coz ma pak stejny efekt, jako predchozi reseni, jen se k tomu na jare a na podzim nemusi chodit. Takto to mam udelane na jedne spatne pristupne pude a uz jsem tam skoro rok a pul nebyl.
0 x
Pavel

Pavel Konecny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel Konecny » 18 years ago

Leeonek píše:
jirkaehm píše:k tomu umisteni pc v bedne, davate nejake vetraky ktere by foukaly horky vzduch z krabice ven? ze v lete tam musi byt asi celkem velke vedro ze? :)

Taky bych řekl, ta P3ka kterou máte jako hlavní router je ok ale ten celeron tam v létě umře a to mě nikdo nevymluví, bez ventilace to nemůže jet, CPU, zdroj. Stačí si zalepit i tak díravý normální case aby se do něj nedostal vzduch, přehřeje se a tepelná pojistka vypne CPU. Na tohle nepotřebuju žádné dlouhé úvahy, kdo má zkušenosti s komplama tak tomu to musí být jasné

Urcite neumre a neni treba mit z toho zadne obavy. Meril jsem odber na privodu napajeni 230V pri provozu takoveho pocitace s mikrotikem (CPU C1.8GHz, 128MB RAM, tri wifi karty CM9, 250W zdroj) pri vytizeni CPU mezi 10-20%. Proud neprekrocil 20mA, coz je priblizne 45W. Nejvetsi odber jsem nameril pri startu mikrotiku po zapnuti napajeni a to bylo kolem 35mA. At mi nikdo netvrdi, ze 250 nebo 300W zdroj se bude nejak vyrazne zahrivat. Neco jineho je pocitac s HDD, CD a dalsim hardwarem, kde jen grafika miva sama o sobe prikon nekolik desitek watu. Navic, P3 procesory (i celerony) maji podstatne nizsi spotrebu, nez P4 typy.
0 x
Pavel

Leeonek

Pavel Konecny píše: ale ja o zadne kovove desce nevim (nikdy jsem ji nepouzil). Samozrejme, ze je mozne pouzit jakykoliv material. Ja jsem volil plexi z jiz uvedenych duvodu.

to co používáte je rozvodná krabice a jako k takové se k ní dá dokoupit pozinkovaná deska na zadní stěnu tloušky kolem 2mm na kterou se montují všechny zařízení jako jističe, zásuvky apod. Plexisklo se sice líp "obhospodařuje" ale distanční šroubky třeba v obyčejném case uzemňují základní desku taky ve všech styčných bodech k case ale zase je pravda že ikdyž deska uzeměná není funguje. Je to asi věc názoru, já používám právě ty originál kovové desky.

Pavel Konecny píše:Urcite neumre a neni treba mit z toho zadne obavy. Meril jsem odber na privodu napajeni 230V pri provozu takoveho pocitace s mikrotikem (CPU C1.8GHz, 128MB RAM, tri wifi karty CM9, 250W zdroj) pri vytizeni CPU mezi 10-20%. Proud neprekrocil 20mA, coz je priblizne 45W. Nejvetsi odber jsem nameril pri startu mikrotiku po zapnuti napajeni a to bylo kolem 35mA

Procesor celeron 2Ghz s s vytížením přes přes den kolem 50 procent a zdroj dovedou v uzavřené bedně na slunci pěkně zatopit, já radši ventilaci řeším. Máte přehled kolik je tam stupňů třeba v létě?.
0 x

bryketa

Příspěvekod bryketa » 18 years ago

soucez píše:
Leeonek píše:
Tachac píše:Doporucuji:
http://www.wifi-obchod.cz/produkt.php?ID=317

na tyhle masine sem udelal pres 20Mbit na 2 km

dobre zkusenosti mam s antenou:
http://www.wifi-obchod.cz/produkt.php?ID=336

Prosímtě hlavně tu nedoporučuj sparklan klony na kvalitní spoj.... :?

Potvrzuji nepoužitelnost Trend|Net APBxxx vyreklamoval jsem ho a nasadil RB532

Nesouhlasim 2x Trendnet APB510 mod WDS (na pateri) 25 Mbit a hodne dlouho sem vnem ani nebyl jede jak hodinky
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 18 years ago

bryketa píše:
Nesouhlasim 2x Trendnet APB510 mod WDS (na pateri) 25 Mbit a hodne dlouho sem vnem ani nebyl jede jak hodinky

JJ, take mam nekolik Trendnetu APB510 na vzdalene AP (5GHz pater + 2,4 GHz AP v bridge) a maji uptime vic nez 100 dni bez jedineho problemu.
Ted ale probehl nuceny restart - obec byla 3 dny bez elektriny :?
0 x

fujara

Příspěvekod fujara » 18 years ago

Pavel Konecny píše:
Leeonek píše:

Urcite neumre a neni treba mit z toho zadne obavy. Meril jsem odber na privodu napajeni 230V pri provozu takoveho pocitace s mikrotikem (CPU C1.8GHz, 128MB RAM, tri wifi karty CM9, 250W zdroj) pri vytizeni CPU mezi 10-20%. Proud neprekrocil 20mA, coz je priblizne 45W. Nejvetsi odber jsem nameril pri startu mikrotiku po zapnuti napajeni a to bylo kolem 35mA. At mi nikdo netvrdi, ze 250 nebo 300W zdroj se bude nejak vyrazne zahrivat. Neco jineho je pocitac s HDD, CD a dalsim hardwarem, kde jen grafika miva sama o sobe prikon nekolik desitek watu. Navic, P3 procesory (i celerony) maji podstatne nizsi spotrebu, nez P4 typy.

Merat odber na striedavom napati a z toho vypocitat vykon sa presne neda. Meranim watmetrom sme zmerali na C1.7 vykon okolo 80W v beznej prevadzke pri starte to lietalo okolo 100W. Na strankach intelu sa da docitat ze tieto procaky maju tepelnu stratu okolo 65W. No a co z toho bude ked zavries 60W ziarovku do uzavretej plastovej skrine...
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 18 years ago

Zdravim, vratim se zpet k puvodnimu tematu.

Mam nstreme dual, 2x PC Dell PIII 866 MHz, 2x redukce RB 14, 4x RB52 Minipci, 2x Intel 4 portovou sitovku do PCI.

Natavene Nstreme bez turba cca 40 Mbit Full Duplex (UDP Protokol) CPU cca 35%

Vse plne transparentni bridge, MT 2.9.38
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 18 years ago

raven-il píše:Zdravim, vratim se zpet k puvodnimu tematu.

Mam nstreme dual, 2x PC Dell PIII 866 MHz, 2x redukce RB 14, 4x RB52 Minipci, 2x Intel 4 portovou sitovku do PCI.

Je reálné udělat nstream pomocí 2xRB532 4xCM9 pro cca 6-8Mbps? Myšleno pouze na toto . Žádný shaping atd...
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 18 years ago

soucez píše:
raven-il píše:Zdravim, vratim se zpet k puvodnimu tematu.

Je reálné udělat nstream pomocí 2xRB532 4xCM9 pro cca 6-8Mbps? Myšleno pouze na toto . Žádný shaping atd...

jj, ale to co jsem tady prezentoval je nstreme dual.
0 x

vydrat

Příspěvekod vydrat » 18 years ago

2* Intel P3 /1000, 24 par 24pro, regulace do limitu, 3,3km 22Mbit HD. Možná časem přehodíme na dual Nstreme. Zatím stačí pro cca 15Mbit reálného provozu (tj 7M up, 15 down).
0 x