❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
5GN - Mimo Mikrotik versus UBNT
-
Re: 5GN - Mimo Mikrotik versus UBNT
A v cem by jsi chtel baterku podporovat? V mistech kde ti staci UBNT veci tak je hlavni cil UPSky jen podrzet pres kratke vypadky a hotovo. U UBNT je jiste ze ti po restartu nabehne jak ma. 

0 x
-----------------------------------------------------------
RBcka i UBNT mají své přednosti - využívám obojí
To já u RB711 taky ne. Kam bys ji asi tak do stávajících UBNT připojil? Nerej zbytečně. EdgeMax už sériák má ... a nainstalovat apcupsd tam jde také. Což je tím pádem výhoda, protože na to pověsím i UPSku se SNMP protokolem. O možnostech poladění té upsky ani nemluvě.
thanui.linux: tlumočíš názor mám takový pocit Normise. Jenže dohled je důležitý. Klidně jenom proto, že víš proč ti to padlo. Nemusíš nikam volat. Informace o výdrži, vytížení, případně nutnosti výměny baterky jsou také vysoce vhodné. U běžných PC je ještě důležité regulérní shození systému, jenže to u těchto typů zařízení o kterých se tu hádáme řešit nemusíme.
honzam: ať dělám, co dělám, nikde nevidím zmínku o RS232 (to fakt nikdo nezná rozdíl od USB?). Ani v originále, ani v tom co píšeš ty. A nevím jak ty, ale já prostě prerelease nasazovat nebudu. I se stable mám svrbění ... A pokud vím, tak sice 5.21rc1 existovalo, ale ostatní balíčky jsem nikde nenašel. Ani tys mi neodpověděl, když jsem se na to ptal (a to máš zjevně informace z první ruky, ne jako my až z druhé).
O kvalitách changelogu/fóra u jednotlivých výrobců diskutovat nebudu. Je to jen rejpání z tvé strany. To, že si postěžuju na changelog a fórum MK ještě neznamená, že jsem spokojen u konkurenčního výrobce. I když u UBNT odpovídají dost často. A nevymlouvají se na to, že je to uživatelské fórum kde nemůžu očekávat naprosto nic ...
hapi píše:nějak sem si u ubnt nevšimnul standardní podpory upsky
thanui.linux: tlumočíš názor mám takový pocit Normise. Jenže dohled je důležitý. Klidně jenom proto, že víš proč ti to padlo. Nemusíš nikam volat. Informace o výdrži, vytížení, případně nutnosti výměny baterky jsou také vysoce vhodné. U běžných PC je ještě důležité regulérní shození systému, jenže to u těchto typů zařízení o kterých se tu hádáme řešit nemusíme.
honzam: ať dělám, co dělám, nikde nevidím zmínku o RS232 (to fakt nikdo nezná rozdíl od USB?). Ani v originále, ani v tom co píšeš ty. A nevím jak ty, ale já prostě prerelease nasazovat nebudu. I se stable mám svrbění ... A pokud vím, tak sice 5.21rc1 existovalo, ale ostatní balíčky jsem nikde nenašel. Ani tys mi neodpověděl, když jsem se na to ptal (a to máš zjevně informace z první ruky, ne jako my až z druhé).
O kvalitách changelogu/fóra u jednotlivých výrobců diskutovat nebudu. Je to jen rejpání z tvé strany. To, že si postěžuju na changelog a fórum MK ještě neznamená, že jsem spokojen u konkurenčního výrobce. I když u UBNT odpovídají dost často. A nevymlouvají se na to, že je to uživatelské fórum kde nemůžu očekávat naprosto nic ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Měl airmax vypnutý. Pak to samozřejmě jde. Teoreticky. Prakticky jsem to nezkoušel.
whef píše:Existuje ještě nějaká možnost mít mikrotik jako AP a UBNT s Airmaxem jako klienta, vím, že je tu nekompatibilita, ale už jsem to u jednoho ISP viděl, že na AP měl v RB 433 dvě karty od UBNT připojený na duální anténu a proti tomu NS. Nemohl jim někdo naroubovat Airmax na MK ?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
ludvik píše:thanui.linux: tlumočíš názor mám takový pocit Normise. Jenže dohled je důležitý. Klidně jenom proto, že víš proč ti to padlo. Nemusíš nikam volat. Informace o výdrži, vytížení, případně nutnosti výměny baterky jsou také vysoce vhodné. U běžných PC je ještě důležité regulérní shození systému, jenže to u těchto typů zařízení o kterých se tu hádáme řešit nemusíme.
Nevim ci nazor by to mel byt. Mame dva druhy mist. Maly POPy a velky POPy. U malejch se omezim na pravidelnou udrzbu vymenou baterek jednou rocne v pravidelnej cas. Pak se nechaj dozit v kanclu. A velky mam pod kontrolou. Dimenzovani UPSek se snad dela jednou a poradne. Argumenty o volani a vydrzi mi prijdou nejak mimo. Nejdeli v dane oblasti elektrina, tak vetsine klientu nejdou kompy apod. - tedy UPSky maji spise funkci preventivni - razy, blikani apod.
0 x
Stále všichni zapomínáte, že každý to dělá prostě jinak.
Malý POPy jsou většinou na rodinných domcích. A elektřina může vypadnout jen tam (ne že by se panelák v něčem výrazně lišil). Takže musíš volat jak kokot ... A ono musíš, i když toho vypadne víc, protože ČEZu trvá docela dlouho, než to zjistí. Nemluvě o tom, že i malý POP může mít spoj někam dál. A vesnice o kopec vedle už opravdu nemusí vědět, že tam nejde elektřina. Když to mám pod dohledem, dozvím se to ihned. A nemusím jančit, že se mi něco porouchalo.
A měnit preventivně baterky každý rok? Copak jsem blázen? Nejenom, že nemám prachy nazbyt, ale ani lidi ... Kromě toho, příklad ze života. Mám UPSku pod stolem. Byla bez dohledu - proč taky, když na ní vidím a sériák jsem měl obsazený teploměrem. Pár výpadků elektřiny a co ta baterka neudělala? Usmyslela si, že ztloustne a začne topit (jedna z těch dvou). Kdyby se to stalo někde na půdě, střeše nebo nevím kde jinde - docela problém, protože na to prostě bez dohledu nepřijdeš. A ta baterka topila opravdu hodně, ruka na tom udržet nešla. A vydržela topit odpojená přes celou noc na balkóně ...
Jednou a pořádně
Hmm ... Jo, když budu stavět BTSku, tak si to spočítám. Ale v našem případě? Kdy se každou chvilku něco mění nebo přibývá?
Dobrá síť má pod dohledem všechno. Tak, aby admin nemusel zvednout prdel ze židle. Toť můj názor.
Malý POPy jsou většinou na rodinných domcích. A elektřina může vypadnout jen tam (ne že by se panelák v něčem výrazně lišil). Takže musíš volat jak kokot ... A ono musíš, i když toho vypadne víc, protože ČEZu trvá docela dlouho, než to zjistí. Nemluvě o tom, že i malý POP může mít spoj někam dál. A vesnice o kopec vedle už opravdu nemusí vědět, že tam nejde elektřina. Když to mám pod dohledem, dozvím se to ihned. A nemusím jančit, že se mi něco porouchalo.
A měnit preventivně baterky každý rok? Copak jsem blázen? Nejenom, že nemám prachy nazbyt, ale ani lidi ... Kromě toho, příklad ze života. Mám UPSku pod stolem. Byla bez dohledu - proč taky, když na ní vidím a sériák jsem měl obsazený teploměrem. Pár výpadků elektřiny a co ta baterka neudělala? Usmyslela si, že ztloustne a začne topit (jedna z těch dvou). Kdyby se to stalo někde na půdě, střeše nebo nevím kde jinde - docela problém, protože na to prostě bez dohledu nepřijdeš. A ta baterka topila opravdu hodně, ruka na tom udržet nešla. A vydržela topit odpojená přes celou noc na balkóně ...
Jednou a pořádně

Dobrá síť má pod dohledem všechno. Tak, aby admin nemusel zvednout prdel ze židle. Toť můj názor.
thanui.linux píše:ludvik píše:thanui.linux: tlumočíš názor mám takový pocit Normise. Jenže dohled je důležitý. Klidně jenom proto, že víš proč ti to padlo. Nemusíš nikam volat. Informace o výdrži, vytížení, případně nutnosti výměny baterky jsou také vysoce vhodné. U běžných PC je ještě důležité regulérní shození systému, jenže to u těchto typů zařízení o kterých se tu hádáme řešit nemusíme.
Nevim ci nazor by to mel byt. Mame dva druhy mist. Maly POPy a velky POPy. U malejch se omezim na pravidelnou udrzbu vymenou baterek jednou rocne v pravidelnej cas. Pak se nechaj dozit v kanclu. A velky mam pod kontrolou. Dimenzovani UPSek se snad dela jednou a poradne. Argumenty o volani a vydrzi mi prijdou nejak mimo. Nejdeli v dane oblasti elektrina, tak vetsine klientu nejdou kompy apod. - tedy UPSky maji spise funkci preventivni - razy, blikani apod.
0 x
-
ludvik píše:Stále všichni zapomínáte, že každý to dělá prostě jinak.
Malý POP nikam dál nevede. Je to koncový bod sítě s PtMP.
ludvik píše:A měnit preventivně baterky každý rok? Copak jsem blázen? Nejenom, že nemám prachy nazbyt, ale ani lidi ... Kromě toho, příklad ze života. Mám UPSku pod stolem. Byla bez dohledu - proč taky, když na ní vidím a sériák jsem měl obsazený teploměrem. Pár výpadků elektřiny a co ta baterka neudělala? Usmyslela si, že ztloustne a začne topit (jedna z těch dvou). Kdyby se to stalo někde na půdě, střeše nebo nevím kde jinde - docela problém, protože na to prostě bez dohledu nepřijdeš. A ta baterka topila opravdu hodně, ruka na tom udržet nešla. A vydržela topit odpojená přes celou noc na balkóně ...
Argument o jedné vadné baterii ... no nevim. A co ti řekla UPSka když jsi ji pak napojil na seriák? Baterie jsou spotřebák se kterým se musí počítat. A časově se to dá spojit s cestou do dané oblast - nový klient, upgrade apod.
ludvik píše:Jednou a pořádněHmm ... Jo, když budu stavět BTSku, tak si to spočítám. Ale v našem případě? Kdy se každou chvilku něco mění nebo přibývá?
Tak pokud máš potřebu něco měnit a přidávat, tak pak buď počítáš s nárůstem příkonu nebo se smíříš s výměnou UPSky. Původní přesunes na jiné místo na počátku bouřlivého rozvoje.
0 x
No vidíš ... už jsme zase u toho. Každý to máme jinak. Já malý pop mám jako nekoncový ...
Jo, dohled řekne, že máš vadnou baterii. Tak jako ledky na bedně. Já vím, že je to spotřebák. Ale jenom pro jistotu je měnit každý půlrok/rok je prostě plýtvání. Ono totiž záleží i na štěstí, na kusu. Některé vydrží rok (ač by měly dva), některé pět. A když tuto zkušenost vezmu ad absurdum, měl bych je kontrolovat každý den (dle tebe osobně), protože tohle opravdu smrdělo (jak průserem, tak doslova).
thanui.linux píše:Malý POP nikam dál nevede. Je to koncový bod sítě s PtMP.
Jo, dohled řekne, že máš vadnou baterii. Tak jako ledky na bedně. Já vím, že je to spotřebák. Ale jenom pro jistotu je měnit každý půlrok/rok je prostě plýtvání. Ono totiž záleží i na štěstí, na kusu. Některé vydrží rok (ač by měly dva), některé pět. A když tuto zkušenost vezmu ad absurdum, měl bych je kontrolovat každý den (dle tebe osobně), protože tohle opravdu smrdělo (jak průserem, tak doslova).
thanui.linux píše:Argument o jedné vadné baterii ... no nevim. A co ti řekla UPSka když jsi ji pak napojil na seriák? Baterie jsou spotřebák se kterým se musí počítat. A časově se to dá spojit s cestou do dané oblast - nový klient, upgrade apod.
0 x
Mít všechno pod dálkovým dohledem má jednu jedinou nevýhodu. Velikost prdele administrátora 

0 x
ludvik píše:Mít všechno pod dálkovým dohledem má jednu jedinou nevýhodu. Velikost prdele administrátora

0 x
-
ludvik píše:Jo, dohled řekne, že máš vadnou baterii. Tak jako ledky na bedně. Já vím, že je to spotřebák. Ale jenom pro jistotu je měnit každý půlrok/rok je prostě plýtvání. Ono totiž záleží i na štěstí, na kusu. Některé vydrží rok (ač by měly dva), některé pět. A když tuto zkušenost vezmu ad absurdum, měl bych je kontrolovat každý den (dle tebe osobně), protože tohle opravdu smrdělo (jak průserem, tak doslova).
Ad absurdum denně. To se nedivim že na to pak nejsou lidi. Pokud se něco na místě dělá, proběhne kontrola pohledem. Pokud ne a to je většina případů, pak se tam prostě jednou za rok sjede a použitá baterie si najde cestu někam kde doslouží - tedy plýtvání nula. Jen dle osobní zkušenosti je spoleh na baterie v nezateplených prostorech tak rok.
Je-li POP průchozí a závisí-li na něm jiné body, pak je hlídaná UPSka - je považován za velký POP.
0 x
ludvik píše:honzam: ať dělám, co dělám, nikde nevidím zmínku o RS232 (to fakt nikdo nezná rozdíl od USB?). Ani v originále, ani v tom co píšeš ty. A nevím jak ty, ale já prostě prerelease nasazovat nebudu. I se stable mám svrbění ... A pokud vím, tak sice 5.21rc1 existovalo, ale ostatní balíčky jsem nikde nenašel. Ani tys mi neodpověděl, když jsem se na to ptal (a to máš zjevně informace z první ruky, ne jako my až z druhé).
Tak sorry, myslel jsem že ti nejela UPS přes USB. Jsem to přehlídl.
Prelease mě nedělá problém nasadit ani na páteř, pokud vím že to opravuje něco co mě opravdu svrbí. Samozřejmě že jakmile vyjde full tak upgraduji na ni.
Ostatní balíčky před oficiálním vydáním neexistují, proto jsem ti nemohl poslat link. Vydávají pouze combined.
Informace nemám z první ruky - mám jen to co si přečtu na foru + pre-release přístu. Ale to má kdokoliv kdo se zaregistruje. Právě to se mě na UBNT líbí že jejich forum žije a podpora reaguje na jakýkoliv problém. Na MK foru dělají že to nečtou a začnou reagovat až když si stěžuje hodně lidí na stejný problém
0 x
Ano, když se na místě něco dělá, proběhne logicky kontrola pohledem. Ale jsou body, kam nemusíš hodně dlouho. Pokud tam musím každou chvíli, je něco špatně.
Od toho je dohled, který zatroubí, když se něco děje.
Nebo koukáš na POP (malý, velký, střední - to je fuk) pokaždé, když jedeš okolo, nebo na něj někoho připojuješ? To by z nás lidi měli radost.
Od toho je dohled, který zatroubí, když se něco děje.
Nebo koukáš na POP (malý, velký, střední - to je fuk) pokaždé, když jedeš okolo, nebo na něj někoho připojuješ? To by z nás lidi měli radost.
thanui.linux píše:ludvik píše:Jo, dohled řekne, že máš vadnou baterii. Tak jako ledky na bedně. Já vím, že je to spotřebák. Ale jenom pro jistotu je měnit každý půlrok/rok je prostě plýtvání. Ono totiž záleží i na štěstí, na kusu. Některé vydrží rok (ač by měly dva), některé pět. A když tuto zkušenost vezmu ad absurdum, měl bych je kontrolovat každý den (dle tebe osobně), protože tohle opravdu smrdělo (jak průserem, tak doslova).
Ad absurdum denně. To se nedivim že na to pak nejsou lidi. Pokud se něco na místě dělá, proběhne kontrola pohledem. Pokud ne a to je většina případů, pak se tam prostě jednou za rok sjede a použitá baterie si najde cestu někam kde doslouží - tedy plýtvání nula. Jen dle osobní zkušenosti je spoleh na baterie v nezateplených prostorech tak rok.
Je-li POP průchozí a závisí-li na něm jiné body, pak je hlídaná UPSka - je považován za velký POP.
0 x
-
montykh píše:Ano, když se na místě něco dělá, proběhne logicky kontrola pohledem. Ale jsou body, kam nemusíš hodně dlouho. Pokud tam musím každou chvíli, je něco špatně.
Pod tohle bych se podepsal. Zbytek je blabol.
0 x
ale prd, žádný tisíce hodin. Tisíce hodin s tim strávíš když to chceš mít lepší než ostatní. Kolik že bude stát sajt s tim tvym vayatta, 10GHz pojítkem? si upad nebo co? už vidim jak to taháš mimo město. Buď seš poskytovatel s několika tisíci usery se základnou po velkym městě (>50000) a nebo tu jenom tak plácáš a vytahuješ se na malí poskytovatele.
To řešení routuje řádově jednotky Gbps a jeden POP s AP pro koncáky rozděluje řádově 100-200Mbps. Tak to dělá ISP, od kterého mám linku domů a záložní linku do práce.
Já přiznám, že nejsem přímo ISP. Jen jako vedlejší aktivity související s mojí prací, zajištuji monitoring FVE, VPN přístup pro servis strojů a přebytek konektivity poskytuji známým + z naší firemní zámečnické výroby přeprodávám různou bižuterii jako montážní plechy do rozvaděču a krabic, shieldy na antény a různé držáčky na pigtajly + máme s bratrem vybavenou laboratoř na řešení EMC problémů.
Houby si ubnt poradí se záplavou udp paketů. Vtip je v tdma který mkčko má také. To tak trochu dokazuje typický reakce ubntáků na někoho kdo používá mikrotik.
To ubnt si poradilo i před tdma.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
No, ale abysme se vrátili k tématu, pokud někdo použije jako AP Mk s NV2, a jako klienta UBNT s Airmaxem, jak jsem to několikrát už viděl, jak se projevuje ta nekompatibilita? Myslím, že to takhle jet musí, protože jinak by to ti poskytovatelé nedělali. Je tam akorát problém v rychlosti a jede to v klasickém N bez TDMA?
0 x
..:: DobraSit.cz ::..