❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

5GN - Mimo Mikrotik versus UBNT

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: 5GN - Mimo Mikrotik versus UBNT

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

thanui.linux píše:
ppp76 píše:... musis navesit kopec prvku pokjdu delas vetsi mp - s kazdym dalsim prvekm ti roste ack a tim i propustnost na jednu connection

Mohl by jsi tuhle informaci rozvest? Mel jsem za to ze ack se tyka bezdratovy komunikace.

Celej ten prispevek mi prijde jako hazeni spiny na UBNT a lidi kteri ho pouzivaji. K cemu mi je hrat si hodiny s nastavenim spoje, abych ziskal +jednotky MBit , kdyz za tri dny prijde strelec a bude mi to hulit do zad s parabolou? A to jen proto, ze si poridil parabolu a k tomu groova a nastavit neumi vubec nic - a tuhle kombinaci mu poradi jinej tydyt, kterej si precet zaklady mikrotiku a preprodava ADSL. Za groova mozno dosadi bullet a zaklady UBNT. ;-)

Nemam nic proti lidem vyuzivajici Mikrotik - sam jsem s nim zacinal a hojne ho vyuzivam, ale UBNT se chova presne jak ocekavam, snadnej deployment, relativne dobrej dohled a minimalni udrzba ( JDE nebo nejde ). Kazdej kdo je tu dele, tak vi co se resilo furt dokola. Vadna antena, zateklo do kabelu, odesel ethernet, podelala se karta, sekla se deska od RB, odesel zdroj nebo to zprasila nova verze ROS. Po prichodu UBNT tohle nejak utichlo a i RB se chytlo za nos a zacalo vyrabet i jinej HW nez RB 532 -600 a 800. Kdyby nebyl bullet byl by groove? Kdyby nebyl NB byl by sextant?

Sry za mirnej flame.

Nehazim na ne spinu , znovu opkauju maj dobry sektory pouzivam je tesim se na titanium verzi , minipci karty super drzeli dobrej signal v dobry kvalite tici nikdy nic takovyho neudelali, to ze to zlobilo v nadstavbovejch kartach u tika je vec jina (nedaval sem to do nastaveb ) , opakuji znpva bezdraty sou v zakladu o antene a krom sektoru nemaj dobry anteny viz stouracovy mereni.
Co se tyce ze st enekde resily vadna antena? tak rpoc davate anteny co stojej za vyliz pr...., zateklo do kabelu? sakra to je ta vulkanizacka tak draha vec? sekla se deska? z 99 procent chyba v konfiguraci a nastaveni )bohuzel malokdo je schopen si to priznat) , ze odesel zdroj ... noto byc nevytahoval na svetlo viz bile zdroje ubnt ze zacatku .
Ano diky ubnt ze vtrhlo na trh zacali tici delat sirsi sortiment ale dokud nebudou delat samostatny desky ke kterjm pripojim kvalitni antenu s dobrejma parametrama je to o nicem protoze bezdrat je v prvni rade o radiovem prenosu a ne vsade jsou idelani podminky a moznosti nastaveni radia zatim nabizi velice slusne tik ubnt kliknu par veci a bud to jede nebo ne u tika muzu trosku carovat - automatika nikdy nenahradi zkusenosti !
Ubnt jako celej nezavrhuju maj dobry veci maj spatny veci to samy tici chvilku j ejeden nahoru druhej dole a tici maj co se tyce softu zatim hodne naskok .
Co se tyce ack tak je to 14 dnu co se tim zabejval krystof na skoleni a pekne to tam rozvedl a udelal v tom jasno pro pritomne aneb vse souvisi se vsim ... resilo se to z duvodu proc na jednu connection udelam jen takovej nebo makovej datovej tok a jasen vyslo cim vic prvku v ceste tim hur. Pokdu nam tam hlasal bludy a vite nekdo o tom nekdo neco vic rad si to necham vymluvit.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Můžeš mi dát konkrétní příklad, jak chybou v konfiguraci ROS způsobím zaseknutí? I kdyby to čistě náhodou šlo, je to chyba ROSu ... je to uzavřený systém. A jak se to může stát u něčeho, co má hardwarový watchdog?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Staci blbe napsany pravidla (skrip).... uz se mi to povedlo , pak sem to rozebiral nekde na skoleni u klimy a bylo mi vysvetleno ze tim zpusobem to opravdu zaseknu .... moje chyba mezi klavesnic a zidli aneb lidska blbost a lenost je nekonecna. Kdybych radne cetl v manulu vedel bych ze takhel se ot nedela . dalsi vec co se mi povedla nahraval sem novou verzi , samozrejmne blbe drag and drop misto pres ftp samozrejmen deska zasek a nezbylo nez netistall, pri nahravani ftp se mi to nikdy nestalo ..ale opet muzu nadavat jen sam sobe ... bohuzel ani tici nemuzou uchranit system pred lidskou blbosti a lenosti pri te obsahlosti jakou to ma . Kdyz teho klikani ve winboxu bylo minimum rvali lidi ze je stve psat to pres radku , ted kdyz je toho max na klikani zas lidi rvou na co je tam tolik nastaveni zbytecne slozity, ono to bylo uz i driv jen se tam lezlo pres radek. To samy ubnt minimum klikani ale to s tim muzete delat pres konzoli mnoho klikacu ani netusi :wink:
Ve zkratce zaseknes i nezaseknutelnej system protoze lidska blbost je nekonecna :lol:
0 x

ludvik

Ne, pleteš se. Script v takto tvrdě interpretovaném jazyku to způsobit nemůže. Kromě toho maximálně to můžeš zacyclit, vytížit procesor na sto, ale ne způsobit kompletní zásek. A příkladů, kdy se to kompletně kousne se stalo spousta, klidně po několika dnech/týdnech běhu. A to už tuplem není chyba obsluhy.
ppp76 píše:Staci blbe napsany pravidla (skrip).... uz se mi to povedlo , pak sem to rozebiral nekde na skoleni u klimy a bylo mi vysvetleno ze tim zpusobem to opravdu zaseknu .... moje chyba mezi klavesnic a zidli aneb lidska blbost a lenost je nekonecna.

To, že se to může stát sice nemusí být chyba MK ... ale rozhodně je chyba, že se to pokusí v takovém stavu flashnout. Mimochodem to vlastně jinak nedělám - zásadně d&d.
ppp76 píše:dalsi vec co se mi povedla nahraval sem novou verzi , samozrejmne blbe drag and drop misto pres ftp samozrejmen deska zasek a nezbylo nez netistall, pri nahravani ftp se mi to nikdy nestalo ..ale opet muzu nadavat jen sam sobe ...

To máš pravdu ... ale je to chyba toho systému. Kompletní likvidace se provést povést nesmí. Samozřejmě nemluvím o binárkách spouštěných pod rootem ... ty opravdu zvládnou hodně. Ale to není případ ROSu.
ppp76 píše:Ve zkratce zaseknes i nezaseknutelnej system protoze lidska blbost je nekonecna :lol:

Také netvrdím, že UBNT je bez chyb. Ale je jich řádově méně. Zrovna nedávno jsem řešil, že se klient chytal maximálně na 39Mbit linkové rychlosti (MCS číslo teď nevím) - jeho TX. Ale RX bylo naprosto v pořádku. Ani scan, ani airview neukázalo naprosto nic ani z jedné strany. Změna kanálů nevyřešila nic. Reboot obou stran také nic nevyřešil. Poslední stéblo bylo, že jsme zkoušeli různé šířky kanálů. 5 bylo ok (ale nic to logicky nedokázalo), 8 a 10 bylo ok. Takže se tam vrátilo 20MHz ... a od té doby to už skoro týden jede jak víno.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak procesor vytizenej na sto rovna se bord do kteryho ej problem se dostat a tvari se jako zaseklej , pravda zaseku je nekolik typu ale bylo to mineno obecne ze i to se zadari ze to blbym pravidlem nebo skriptem zaseknes stalo se mi to nekolikrat .
Je treba take brat v uvahu jak obsahlej Ros je a jak obsahlej je ubnt softik v urcitejch ohledech sorvnavame trakar a traktor , oboje doveze ale trakar ma jen jedno kolo kdezto traktor 4 a jest e ktomu plno jinejch soucastek , ano diky obsahlosti ma vetsi moznost chyb az budou mit ubnt tak rozsahlej soft tak tech chyb taky pribude , kazdej syetem cim je vetsi tim vic se tam vyskytne chyb.
Ale odskakujeme od tematu puvodni je mimo , muj hlas je pr tika s posledni verzi zmizel problem rozpadu na ptp spojich a to co tu melu dokola muzu si tam hodit kvalitni anteny kterou jsou zakladem bezdratovejch prenosu aneb zakladni raioamaterske poucky - nejlepsi zesilovac je antena a nejlepsi izolace je dira :D u ubnt si nahodim leda tak smycku kolem krku protoze jediny zarizka kam neco pripojim je bullet a nebo rocket ... zapomel sem snad na neco?
0 x

ludvik

Na druhou stranu - potřebuješ toho víc? Někdy ano ... ale většinou ne. Rocket použiješ s jakoukoliv anténou a bullet (pokud nepotřebuješ 2x2) také. Pokud si s tím hrát nechceš, použiješ Nanobridge nebo NanoStation. Tím pomíjím kvalitu antén ... Ale výběr je. A routovat/natkovat na každém rádiu potřeba není. A to hraje do karet jednoduchosti, tedy UBNT. Čím jednodušší firmware, tím menší šance na chyby. Ono to poznat prostě je, UBNT vezmeš a nasadíš. U mikrotiku furt s něčím laboruješ (naposledy NV2 a UPSky). A i když víš co děláš, prostě je to náročné.
ppp76 píše:Ale odskakujeme od tematu puvodni je mimo , muj hlas je pr tika s posledni verzi zmizel problem rozpadu na ptp spojich a to co tu melu dokola muzu si tam hodit kvalitni anteny kterou jsou zakladem bezdratovejch prenosu aneb zakladni raioamaterske poucky - nejlepsi zesilovac je antena a nejlepsi izolace je dira :D u ubnt si nahodim leda tak smycku kolem krku protoze jediny zarizka kam neco pripojim je bullet a nebo rocket ... zapomel sem snad na neco?

Zrovna v týdnu jsem nad tím přemýšlel - apčka rockety, uplink nanobridge, napájeno ToughSwitchem. Sakra - potřebuju k tomu vůbec router? Nepotřebuju :-) Byť jsem ho použil ... je to jednodušší pro správu. Ale to je jediné, k čemu jsem použil MK, na RB450G. A ve výsledku jen dva jeho porty ... Ono to má UBNT docela v hlavě srovnané, až bude EdgeMax dostupný, použiju jeho. PCQ si holt odpustím. Vše ostatní tam udělám také. Tři porty mi budou stačit. A se vší pravděpodobností s podstatně větší výkonovou rezervou, než na RB450.

A kvalita antén - zrovna sektorky patří k tomu nejlepšímu na trhu. A že jsme se nahledali dobrých sektorů ... většinou než našli, tak je přestali vyrábět. I s tím nanobridgem se většinou dostanu plus mínus na vypočítané hodnoty (i když bych byl rád, kdyby k němu jirous začal vyrábět paraboly). Tam kde mám mikrotik, tam málokdy a tam kde jo, tak za dva roky předělat. Se řekne - použít kvalitní antény, kvalitní kabely, kvalitní pigtaily. Ale nemáš šanci si to ověřit jinak, než na ostro. A pak babo raď ... je to vada kusu, nebo prostě je ten pigoš k ničemu by design? Nebo je to kartou? A když vezmeš to nejlepší na trhu, tak ti jen cena bižuterie převýší cenou ten zbytek.

Ale každý máme určitě jiný názor :-) Když si vzpomenu, jak jsem se ubnt bránil ...
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

+1
0 x

whef

Příspěvekod whef » 13 years ago

Musím přiznat, že jsem z toho docela v rozpacích, zatím jsme do N-Ka nešli kromě nějakých méně saturovaných páteří. Příští rok, ale hojně asi rozjedeme N-Ko zatím se přikláním spíše k mikrotiku, i když i na nich máme problémy se zařušením od kunkurenčních ubnt. Působíme v malých městech a děninách. UBNT mne taky láká, kvůli větší spolehlivosti, konceptu, který mikrotiku chybí. Jak je vidět asijské firmy jsou dravější a náskok ostatních velice rychle dohánějí a předhánějí. Má cenu taky zapínat N-normu bez NV2 ? jaké máte zkušenosti ?
0 x

ludvik

Jen tak pro upřesnění: mikrotik je Lotyšsko, UBNT USA :-)
whef píše:Jak je vidět asijské firmy jsou dravější a náskok ostatních velice rychle dohánějí a předhánějí.

Obecně řečeno - má. NV2 (i airMax) řeší jen přístup k médiu. Tedy vlastně problém skrytého uzlu (plus "rovnoměrnější" rozprostření kapacit), to co jsme dříve řešili pomocí RTS Threshold.
whef píše:Má cenu taky zapínat N-normu bez NV2 ? jaké máte zkušenosti ?
0 x

whef

Jj díky omlouvám se za chybu s tím UBNT to mi nějak nedošlo :) Jinak jsem se nejvíce zasmál s tou parodií na cisco to bylo creazy :) No jinak asi v americe moc netuší o tom co tu v evropě a jmenovitě v ČR vytvořit za zařízení a ve vzduchu. Jen doufám, že nám brzi nezačnou padat ptáci a včeli k zemi a my z těch signálů nezblbnem. :D
Kdo náhodou neviděl to video na Edgemax doporučuju :) Sebedůvěra nechybí :) http://youtu.be/M2QSHLdJ-s8
0 x

thanui.linux

Příspěvekod thanui.linux » 13 years ago

Můžeme se tu hádat pořad do kolečka. Jeden tábor ignoruje názory druhého a naopak. Osobně bych na PtMP ke kliosum dal UBNT a zbyvaji patere, tam necht si da kazdy podle penezenky, ale tu 10ku od UBNT bych nebral. No a dostavame se na zaver, cim to vsechno routovat ? Bud uverime vtipnemu reklamnimu videu a pockame na edge nebo zustaneme u RBcek a aspon nekde budeme mit komplet prehled co se nam v siti deje. Zbyva nam se modlit aby se alespon nekdo ridil zakony teto zeme.
0 x
-----------------------------------------------------------
RBcka i UBNT mají své přednosti - využívám obojí

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

problém ubnt je v tom ze nemají router srovnatelnej s mkckem. něco pripravujou ale cenou mimo. bridge nesnasim. wispa na ipv6 nemají.

ten kdo si nedokáže za ubnt sektory koupit krabičky od Slováků a dat do nich rbcka tak smůla.

MK má mouchy, ale zase ne tak velky abych to v pohodě nepoužíval. znamej co měřil WiFi karty tak ubntu dávalo spektrale horší parametry. jediný co ubnt umí je pálit výkonem a pak to sami da i mkcko. obě platformy dají ve vzduchu uspokojivy výsledky. záleží na dohledu co chceš od nej. mkcko má proste ve všem softwarové obrovskou výhodu. argumenty typu ze ubnt vemu a naklikam rychle jsou zcestny a svědčí o neznalosti mk. MK naklikas úplné stejně a ještě rychleji protože necekam na restart atd.. dneska mkco má na cpe primitivni nastaveni která se prizpusobi podle ap.

je to jednoduchý. ubnt jsme nedávno nasadili na jeden sajt pro dožití 2.4ghz a od ty doby na to nikdo nekouka protože dohled je na nic. nedávno jsme hledaly příčinu vysokyho pingu klientu na tom ubnt a neprides na nic protože to umí ho*no. mkco za tím odhalí jednoho uploadujiciho torentaka a jak ho omezis na ubnt cpe? nijak ze. proto ubnt neee

ale já sem guru mikrotiku takže sem lehce zaujatej.

ale jistě, ubnt má pěkně ucelenou radu zařízení. pokud člověk není blbej a jede po vzoru mikrotiku (vyrobime elektroniku a vy si to zabudujte do antén) tak ses vysmatej. Beneš antény ubnu, koupis krabičky a je des stejně luxusně... na co si kurva stezujete?

jo a mala poznámka na konec. ten co používá mkcka vždy kouká po ubntu a naopak protože doufá ve změnu k lepšímu.

jo a ještě něco... pokud mam v sítí nějaký pravidla tak proste ze dne na den nemůžu přejít z jedny značky na druhou. pokud jo tak je problém v obsluze.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

whef

hapi píše:problém ubnt je v tom ze nemají router srovnatelnej s mkckem. něco pripravujou ale cenou mimo. bridge nesnasim. wispa na ipv6 nemají.

ten kdo si nedokáže za ubnt sektory koupit krabičky od Slováků a dat do nich rbcka tak smůla.

MK má mouchy, ale zase ne tak velky abych to v pohodě nepoužíval. znamej co měřil WiFi karty tak ubntu dávalo spektrale horší parametry. jediný co ubnt umí je pálit výkonem a pak to sami da i mkcko. obě platformy dají ve vzduchu uspokojivy výsledky. záleží na dohledu co chceš od nej. mkcko má proste ve všem softwarové obrovskou výhodu. argumenty typu ze ubnt vemu a naklikam rychle jsou zcestny a svědčí o neznalosti mk. MK naklikas úplné stejně a ještě rychleji protože necekam na restart atd.. dneska mkco má na cpe primitivni nastaveni která se prizpusobi podle ap.

je to jednoduchý. ubnt jsme nedávno nasadili na jeden sajt pro dožití 2.4ghz a od ty doby na to nikdo nekouka protože dohled je na nic. nedávno jsme hledaly příčinu vysokyho pingu klientu na tom ubnt a neprides na nic protože to umí ho*no. mkco za tím odhalí jednoho uploadujiciho torentaka a jak ho omezis na ubnt cpe? nijak ze. proto ubnt neee

ale já sem guru mikrotiku takže sem lehce zaujatej.

ale jistě, ubnt má pěkně ucelenou radu zařízení. pokud člověk není blbej a jede po vzoru mikrotiku (vyrobime elektroniku a vy si to zabudujte do antén) tak ses vysmatej. Beneš antény ubnu, koupis krabičky a je des stejně luxusně... na co si kurva stezujete?

jo a mala poznámka na konec. ten co používá mkcka vždy kouká po ubntu a naopak protože doufá ve změnu k lepšímu.

jo a ještě něco... pokud mam v sítí nějaký pravidla tak proste ze dne na den nemůžu přejít z jedny značky na druhou. pokud jo tak je problém v obsluze.

Hapi díky za vyčerpávající komentář. A jak říkáš, každý z nás kouká po tom co nemá. Asi se též přikloním k Mk a na experimenty s UBNT zapomenu. Mohl by jsi napsat jakou sestavu máš otestovánu ? Případně i jaké nastavení, ale to už vím, že je velké know how a možná jsi to tu někde psal. Nastavoval jsem mk hodně způsoby, nevím jestli správně nebyl jsem zatím na žádném přínosném setkání, a nastavoval jsem jen podle návodů.
- Moje idea je asi u P-P spojů na jirousech dávat Mk hned za anténu a na AP 20 stupňové někam větší sektory 2-3m svody do sarelu a v sarelu vypáskovaný 711 v kovových krytech nacvakaný do switche a propojený na router.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

whef píše:
Hapi díky za vyčerpávající komentář. A jak říkáš, každý z nás kouká po tom co nemá. Asi se též přikloním k Mk a na experimenty s UBNT zapomenu. Mohl by jsi napsat jakou sestavu máš otestovánu ? Případně i jaké nastavení, ale to už vím, že je velké know how a možná jsi to tu někde psal. Nastavoval jsem mk hodně způsoby, nevím jestli správně nebyl jsem zatím na žádném přínosném setkání, a nastavoval jsem jen podle návodů.
- Moje idea je asi u P-P spojů na jirousech dávat Mk hned za anténu a na AP 20 stupňové někam větší sektory 2-3m svody do sarelu a v sarelu vypáskovaný 711 v kovových krytech nacvakaný do switche a propojený na router.

Po Mikrotiku na bezdrátech skutečně nekoukám. :mrgreen: Na nerozhodnou flame ohledně nepotřeby routingu a použití VLANů náš guru od Mikrotiku taky asi už zapomněl - je třeba mu osvěžit paměť :lol: . Jinak každý si staví to na čem mu to vyhovuje (někdo se vymlouvá že na Mikrotiku vyrostl to já společně s 626kama taky a preferuji UBNT...) :) .
0 x

ludvik

Zatím nemají. Ale za sto dolarů mi to přijde OK. Ono také za to dostaneš vše ... ne holou desku, jako RBčko (i když třeba zdroje si dáváme stejně vlastní). Problém u EdgeMaxu je ten, že to všichni porovnávají pomalu s CRS cisco routery. Jenže jejich záměr je trochu níž. A to to splňovat (věřím) bude.

V každém případě v malých routerech je problém obecně. Stále nejsem a asi nikdy nebudu spokojený. Nejvíc se mi zatím líbí http://www.balticnetworks.com/routermaxx-6-port-gigabit-router-dual-core.html, jenže se tu sehnat nedají a cenově je to také dost vysoko ... Potřebuji dvě varianty: RB450G s výkonem RB1100AH(x2) a pak RB1100AH výkonem Core2 2GHz :-) Ono dávat všude routery za >10kkč je dost nereálné cenově (+spotřebou, +velikostí, +teplem). A je samozřejmě jasné, že možnosti MK zde smysl mají. To nikdo nerozporuje. Ale UBNT je založené na Vyatta - a netroufám si tvrdit, že je to "něco ožraného na kost". A jen tak mimochodem - konfigurace je ve stejném stylu, jako MK, není potřeba reboot (alespoň pro většinu věcí).

hapi píše:problém ubnt je v tom ze nemají router srovnatelnej s mkckem. něco pripravujou ale cenou mimo. bridge nesnasim. wispa na ipv6 nemají.

Nenaklikáš a nenaklikáš :-) Už jenom proto, že toho víc umí ... Ale je to bezpředmětné, mě to také nevadí a nascriptovat to jde v obou zařízeních.
hapi píše:MK naklikas úplné stejně a ještě rychleji protože necekam na restart atd.. dneska mkco má na cpe primitivni nastaveni která se prizpusobi podle ap.

Ale omezíš ... I ten firewall tam je. Samozřejmě trochu horší je to s diagnostikou. Ale tcpdump tam je také. A ono oddiagnostikovat a omezit torrenťáka je problém i na MK, neboť v takovou chvíli máš problém se tam vůbec dostat a něco udělat. A jakékoliv specifičtější omezení (ptp, l7) má stejně problém s výkonem těch boardů. A pak už je vcelku jedno, jestli to omezení udělám na MK APčku, nebo na routeru až za APčkem. Ten bordel mi tam stejně dorazí ...
A je také s podivem, že na UBNT jsem zatím torenťáky řešit nemusel. Může to být tím, že jich je méně, než mikrotikářů, nebo také ne ... může to být prostě tím, že na UBNT mi to prostě nevadí.
hapi píše:je to jednoduchý. ubnt jsme nedávno nasadili na jeden sajt pro dožití 2.4ghz a od ty doby na to nikdo nekouka protože dohled je na nic. nedávno jsme hledaly příčinu vysokyho pingu klientu na tom ubnt a neprides na nic protože to umí ho*no. mkco za tím odhalí jednoho uploadujiciho torentaka a jak ho omezis na ubnt cpe? nijak ze. proto ubnt neee

U infrastruktury to není žádnej problém. Naprosto. Profi spoje také klidně všichni mixujeme, o switchích ani nemluvě (a tam je to možná větší průšvih, než nějaké routery). Jediný problém je samozřejmě nekompatibilita airmaxu s čímkoliv jiným (a obráceně).
hapi píše:jo a ještě něco... pokud mam v sítí nějaký pravidla tak proste ze dne na den nemůžu přejít z jedny značky na druhou. pokud jo tak je problém v obsluze.

Budu tě parafrázovat: pokud někomu nevyhovuje UBNT, tak je to tím, že ho neumí skloubit se zbytkem infrastruktury :-)

A na co si kurva stěžujeme? Na způsob vývoje mikrotiku ... resp. na to, že jsou schopní vydat paskvil. A bohužel čas je drahej ... a s MK řeším problémy, s UBNT stavím síť.

P.S.: neignoruji nic a nikoho. Používám oboje.
0 x