❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bouřka bez blesků a GROOVE po smrti

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz

Bouřka bez blesků a GROOVE po smrti

Příspěvekod mpcz » 12 years ago

Zdravím,
tak nás potkala pěkná bouřka, v toto roční období docela neobvyklá.
Před měsícem jsem montoval klientovi anténu, parabola + GROOVE. Po bouřce po smrti. Nic nového, jen že obyčejně RB odešly z důvodu ethernetu. Tento RB nejede ani po ethernetu, ani WLAN na AP není připojen. Link na ETH není.

Při montáži jsem upozorňoval klienta, že konzolu, kterou mu elektrikáři připevnili na dřevěný krov šrouby, musí uzemnit. Hromosvod prochází necelý metr od konzoly, problém by to byl minimální. To slíbil, ale neudělal. Nyní se odvolává na revizní zprávu k domu, kterou má v pořádku. Elektrikář mu tvrdí, že by konzola po uzemnění jen přitahovala blesky. Kabel UTP od antény ke switchi ve sklepě natáhli elektrikáři stíněným, modrým, údajně UV odolným kabelem, ani na jednom konci ho neuzemnili.Takže to nyní vypadá, že si vymýšlím nesmysly.
Vím velmi dobře, že bez ohledu na normy dovede jen trochu silnější větřík nabít "ve vzduchu" visící konzolu na pěkných pár tisíc voltů. Kdo neviděl několikacentimetrové jiskry z neuzemněného stožárku, neuvěří. Zajímavé je, že to klidně udělá i na stožárku, který je úplně mokrý od deště, člověk by spíše čekal na mokrém povrchu svody.
Dotaz zní, zda existuje norma, která přikazuje nebo alespoň doporučuje konzolu, popř. ten stíněný kabel uzemnit. Nejen z hlediska blesku, ale i té elektrostatiky.
Díky,
mpcz, 06.10.2012
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

elektrikar to samozrejme udelal spravne (ackoliv to blbe argumentoval, ale to je jedno)... dle platne normy, se zadne stozary nemaji zemnit - vedle mich ma byt bleskosvodna jimaci tyc (vodive nespojena se stozarem), ktera musi byt vyssi nez stozar (jak vysoka zalezi na vzdalenosti od stozaru/konzoly)... Blbe je predevsim udelane to, ze na obou koncich FTP kabelu maji byt stinene konektory a dole pouzito trafo, ktere ten stineny oplet prizemni na PEN kolik zasuvky - popr. to muzes udelat sam zlutozelenym kablikem a zastrckou do zasuvky, ale radsi pouzit trafo, ktere to udela za tebe...
0 x
Jan Ptáček

mpcz

net.work píše:elektrikar to samozrejme udelal spravne (ackoliv to blbe argumentoval, ale to je jedno)... dle platne normy, se zadne stozary nemaji zemnit - vedle mich ma byt bleskosvodna jimaci tyc (vodive nespojena se stozarem), ktera musi byt vyssi nez stozar (jak vysoka zalezi na vzdalenosti od stozaru/konzoly)... Blbe je predevsim udelane to, ze na obou koncich FTP kabelu maji byt stinene konektory a dole pouzito trafo, ktere ten stineny oplet prizemni na PEN kolik zasuvky - popr. to muzes udelat sam zlutozelenym kablikem a zastrckou do zasuvky, ale radsi pouzit trafo, ktere to udela za tebe...

Zdravím,
o této skvělé normě vím, ale máme tu problém. Norma je splněna a stožár se nám nabíjí na 15 kV. Při první bouřce je zařízení po smrti. Řekl bych, že ta norma slouží pouze pro zajištění práce pro hromosvodaře. Sám jsem již musel pár případů hradit, kdy se hromosvod upgradoval dle této nové skvělé normy. A ještě mi ti odborníci dali ten drát před antény. Podle mě ta norma dlouho platit nebude, připomíná mi to NOVÉ maturity.
To trafo myslíš zdroj s 3. kolíkovým přívodem?
Dík,
mpcz, 06.10.2012
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

ja sem teda nikdy napeti na stozaru nemeril, ale tam kde sem prizemnil FTP (= v podstate uzemnis tim i stozar, pac tam zem prochazi pres cele zarizeni i na oplet anteniho kabelu, resp. pigtailu) tak problemy nejsou...
0 x
Jan Ptáček

Repkins

Příspěvekod Repkins » 12 years ago

Ten kdo vymyslel oddálenej hromosvod asi nechodil zrovna do školy, když se probírala elektromagnetická indukce a s tím související jevy. A nebo nechodil do školy vůbec. Dle mého názoru je ten výmysl pěkná kokotina. Nebo jsem už moc starej a někdo už přišel na to, že neplatí ty fyzikální zákony jako v době, kdy jsem chodil do školy.
0 x

mpcz

net.work píše:ja sem teda nikdy napeti na stozaru nemeril, ale tam kde sem prizemnil FTP (= v podstate uzemnis tim i stozar, pac tam zem prochazi pres cele zarizeni i na oplet anteniho kabelu, resp. pigtailu) tak problemy nejsou...

Zdravím,
s tím by se dalo určitě souhlasit, pokud ovšem řešíme jen postupné nabíjení stožáru třením větru. V okamžiku silnějšího pulzu, který se uzavře přes stínění FTP se situace ještě zhorší. Dále tu máme určitou množinu zařízení, které nemají propojenou zem na RJ.
Já bych v každém případě doporučoval tuto novou skvělou normu zrušit a vše zemnit.
mpcz, 06.10.2012
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

jenze ta norma primarne nema resit preci zadne naindukovane prepeti.. na norma preci resi primarne ochranu pred primym zasahem blesku - a v tomto ohledu je rozhodne lepsi.. kdyz ti praskne do uzemeneho stozaru, tak cast blesku sjede po vsech koaxech/utp do objektu = FAIL
kdyz budes mit oddaleny jimac, samozrejme se taky neco naindukuje, ale oproti prvnimu pripadu zanedbatelne napeti a tudiz dovnitr objektu se dostane minimum z blesku..

to je to, co ta norma ma resit a vlastne to, k cemu bleskosvod slouzi.. neni tam kvuli prepeti...
0 x
Jan Ptáček

mpcz

net.work píše:jenze ta norma primarne nema resit preci zadne naindukovane prepeti.. na norma preci resi primarne ochranu pred primym zasahem blesku - a v tomto ohledu je rozhodne lepsi.. kdyz ti praskne do uzemeneho stozaru, tak cast blesku sjede po vsech koaxech/utp do objektu = FAIL
kdyz budes mit oddaleny jimac, samozrejme se taky neco naindukuje, ale oproti prvnimu pripadu zanedbatelne napeti a tudiz dovnitr objektu se dostane minimum z blesku..

to je to, co ta norma ma resit a vlastne to, k cemu bleskosvod slouzi.. neni tam kvuli prepeti...

Zdravím,
měl jsem tu čest vidět na vlastní oči účinky tohoto "minimálního" napětí. Myslím si o tom své. Tvůrce normy evidentně také. Účinky blesku jsou jasné, protože pokud se jedná o přímý zásah, pomůže jen lopata a odpadkový kontejner.
Mě ale trápí nabíjení stožáru, který visí ve vzduchu a tím odchází zařízení. Vybíjet náboj přes FTP není zrovna ideální řešení. Pokud to neřeší "hromosvodová" norma, možná existuje nějaká "anténní" norma nebo doporučení. Ví někdo o takové normě?
mpcz, 06.10.2012
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

V každém případě je hromosvod jen kvůli tomu, aby chráněný objekt nevyhořel. Nic jiného to řešit nemá, bohužel. A to oddálený hromosvod řeší (zjevně) dobře. Jakékoliv další ochrany jsou už navíc, ať už různé svodiče (Saltek, Dehn) nebo všelijaké jiné pojistky ...

Jenže elektřina je mrcha, dělá si co chce. Mám kamaráda, co se tím v podstatě živí. Postavil dům, všechno naprosto poctivě odjistil (myslím právě těmi Dehny). Za půl roku bouřka. A aniž by dostal přímý zásah, odešlo mu otevírání vrat a mikrotik na střeše (a pár dalších drobností co si nepamatuji).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

net.work
Kontaktovat uživatele:

mpcz píše:
net.work píše:jenze ta norma primarne nema resit preci zadne naindukovane prepeti.. na norma preci resi primarne ochranu pred primym zasahem blesku - a v tomto ohledu je rozhodne lepsi.. kdyz ti praskne do uzemeneho stozaru, tak cast blesku sjede po vsech koaxech/utp do objektu = FAIL

Zdravím,
měl jsem tu čest vidět na vlastní oči účinky tohoto "minimálního" napětí. Myslím si o tom své. Tvůrce normy evidentně také. Účinky blesku jsou jasné, protože pokud se jedná o přímý zásah, pomůže jen lopata a odpadkový kontejner.
Mě ale trápí nabíjení stožáru, který visí ve vzduchu a tím odchází zařízení. Vybíjet náboj přes FTP není zrovna ideální řešení. Pokud to neřeší "hromosvodová" norma, možná existuje nějaká "anténní" norma nebo doporučení. Ví někdo o takové normě?
mpcz, 06.10.2012

nevim moc co resis.. uzemni to FTP a bude to v cajku.. a pokud ne, resil bych to pak dale, nicmene si myslim ze to bude OK
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

net.work má naprostou pravdu. Hromosvod má chránit především lidské životy. Pokud ti takhle hoří groovy jeden za druhym tak nemáš uzeměnnýho groova. Je toho na netu spousta jak to jistit. To že si něco myslíš ty neznamená že je to dobře. Já plně souhlasim s oddálenym hromosvodem protože až řízne do toho uzeměnýho stožáru, tak to projde do baráku jedna dvě. Bohužel na většině nových stavbách je podle mě naprosto nedostatečně řešený hromosvod tím že jsou jímací tyče krátké... no vlastně oni tam nejsou ani jímací tyče ale jenom ohnutý hromosvodový dráty pár desítek centimetrů nad střechou. To snad nesplňuje vůbec nic.

Je třeba správně jistit zařízení na střeše. Na sajtech mám dokonce zeměný stořáry.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mpcz

hapi píše:net.work má naprostou pravdu. Hromosvod má chránit především lidské životy. Pokud ti takhle hoří groovy jeden za druhym tak nemáš uzeměnnýho groova. Je toho na netu spousta jak to jistit. To že si něco myslíš ty neznamená že je to dobře. Já plně souhlasim s oddálenym hromosvodem protože až řízne do toho uzeměnýho stožáru, tak to projde do baráku jedna dvě. Bohužel na většině nových stavbách je podle mě naprosto nedostatečně řešený hromosvod tím že jsou jímací tyče krátké... no vlastně oni tam nejsou ani jímací tyče ale jenom ohnutý hromosvodový dráty pár desítek centimetrů nad střechou. To snad nesplňuje vůbec nic.

Je třeba správně jistit zařízení na střeše. Na sajtech mám dokonce zeměný stořáry.

Zdravím,
děkuji za cenné rady, kterak vyřešit problém poruchy na GROOVE.
Jen jsem si nevšiml, že by odcházel jeden za druhým a tudíž jsem to tu ani nepsal. K čemu slouží hromosvod, vím, netřeba mi to několikrát opakovat. Jak dopadl zásah blesku do správně namontovaného oddáleného hromosvodu a jak to dopadlo na zařízení vím taky. TO ovšem není podstata problému.
Co nevím, jak to teď pořešit, když je stožár neuzemněný. Klient slíbil, že to zajistí, ve smlouvě je to podchyceno, ale elektrikář se z toho nyní vykrucuje, že to být nemusí. Jinde bych to klidně na hromosvod napojil i sám, ale bohužel je stožár totálně nepřístupný a rád bych tuto nebezpečnou práci nechal na viníkovi. Proto sháním normu nebo alespoň doporučení od autority, která to nařizuje nebo alespoň doporučuje.
Jak něco uzemnit bez hromosvodu jsem zde hledal, asi to neumím, nenašel jsem nic použitelného. Pokud o něčem víte, prosím CTRL+C, CTRL+V.
Děkuji za radu.
mpcz, 06.10.2012
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

ty hledáš jenom normu která potvrdí tvojí teorii o zemění stožáru... ale žádná už není protože se zemnit nemá. Uzemnit máš jednotku na stožáru.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 12 years ago

Jen takový nápad - když by byl problém s přepětím na nezeměném stožáru s oddáleným hromosvodem, co tedy ten stožár připojit k PEN zásuvky? Bylo by to v pořádku? Pomohlo by to něčemu?
0 x

lubo

Příspěvekod lubo » 12 years ago

Aktuální norma je ČSN EN 62305-1 až 62305-4.
obecně má být okolo stožáru jímač oddálený (min 60cm), případně musí být v ochranném poli okolních jímačů. záleží dle aplikační metody - ochranný úhel, valící se koule nebo mřížová soustava.
stožár můžeš přizemnit vodičem CY (min 6mm2) na HUS a tím se zbavíš statického náboje.
jiné řešení aktuální norma neumožňuje.
Kdo z vás uvedenou normu četl skutečně celou a pochopil ji, tak jistě ví, že tato norma konečně bere v potaz i jiné věci, než že "hromosvod" je jen "anténa na blesky". řeší třeba právě zde nejčastěji uváděné LEMP.
0 x