❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Problém s P2P SXT

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
knapek

Problém s P2P SXT

Příspěvekod knapek » 12 years ago

Dobrý den,
měnil jsem tři spoje z jednoho stožáru na tři strany - původně RB433+R52 802.11a. Spoje držely dobře, jen propustnost nebyla moc dobrá. Hlavním důvodem výměny bylo rozbití antén kroupami.
Nově SXT 802.11a nstreme. Propustnost prima, signál 65/65 dB, CCQ se pohybuje na 90 pro oba směry.

Problém: Jeden za spojů se 1 až 6 krát za den rozpadne na "disconnected, extensive data loss", nebo "disconnected, too many poll timeouts" a za 5 sec se znova spojí a jede dál. Někdy jsou to v logu i 4 výpadky bezprostředně za sebou.

Prosím o radu, čím by to mohlo být.

Díky
Mirek
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

SXT na p2p ? na jakou dalku ? v malo zarusene lokalite sem si to lajzl na 450m, vic ne. Ta odpojovaci hlaska je bezna co se deje mnoha lidem...bud je na vine ruseni a nebo neco jineho, zkus zmenu RoS verze, nekomu to jede ok s 5.9, jinym zas s jinou verzi..."bohuzel". Kdysi tu tusim Hapi psal ohledne vice SXT jak se na to musi aby se sami nemlatili mezi sebou na 1 stozaru, tusim doporucoval minimalne kolem 1,5M vzdalenosti od sebe a mohlo by to byt ok.

A jeste mi rekni proc jedes skrz SXT v obycejnym Acku ? A co to bylo za anteny, ze je kroupy uplne odepsali ? nejaky model z papiru ? :D

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

umístění tak, aby vyzařovací laloky nemířily do sebe, pokud je i tak problem tak snížit výkon na 16dB a dát každý sxt na svůj výložník tak aby bylo zády ke stožáru.... ale pokud to máš všechno v Ačku tak by problém být neměl. Pak samozřejmě poslení verzi MKčka a vyhodit nstreme. Já vim, nstreme a jeho latence jsou pěkný ale bohužel, dneska se s nim počítat nedá. Dnes na duální systémy pouze NV2 i když zase tam máš Ačko ale kdo ví.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

knapek

Vzdálenost je cca 800 m.
ROS 5.18.
Ta vzdálenost na stožáru může být ten problém.

Jinak původní antény byly hodně drahé Pacifiky, ale mají tenoučký plat, který ještě zkřehnul lety na slunci - teď už fakt jako papír.

Díky Mirek
0 x

knapek

Výkon je 10 dB a je pravda, že dvě SXT jsou zády k sobě na dvojitý výložník - cca 1,2 m.
Jinak áčko se drží lépe něž nko. Nstreme bych se nerad vzdával - jde o propustnost.
NV2 na P2P není doporučováno - nebo je to už jinak?

Díky Mirek
0 x

tuxisko

Příspěvekod tuxisko » 12 years ago

No není doproručováno, u nás při nasazení nv2 uděláme max něco kolem 25Mb při jednom testu rychlosti a víc to nejde, ale zas celková kapacita spoje je větší, tamto šlo až do 80Mb jendím směrem, je ale fakt že když jsme měli nstreamy tak rychlost při testu byla až 39Mb jedním směrem ale zas celková kapacita byla něco kolem 41Mb jedním měrem.
0 x

disk

Příspěvekod disk » 12 years ago

Po Hapiho názoru jsem vyzkoušel na dočasný spoj 2,5km sxt a rozpojování nebylo žádné. Není to přímo ve městě, ale v okolí nějaké sítě jsou. Už jsem ho sundal.
Co si pamatuji tx 15dbm, nstreme, N, 40MHz, 65/10MBit reálného provozu. Iperf 92MBit/HD.
A ty spoje byly dva za sebou a k tomu jedna 100MBit/FD desítka.
0 x