Zdravím,
mám dotaz. Několikrát jsem potřeboval v minulosti použít netinstall.exe. V éře sériových kabelů to bylo většinou bez problémů.
Nyní jsem to chtěl odzkoušet na GROOVE, které sériové rozhraní nemá. Návod jsem našel, ale moc se nedaří. V netinstallu se MAC GROOVa neobjeví. Je docela možné, že dobře nechápu manipulaci s tím resetem. Má někdo odzkoušený postup oživení těch RB bez RS232? Je verze NETINSTALLu odlišná nebo používáte jednu verzi pro všechny RB?
Děkuji.
mpcz, 07.09.2012
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
GROOVE a NETINSTALL
je potreba stahnout nejnovejsi verzi netinstall. Zarizeni bez serial poru standartne bootujou z LAN, neni tedy potreba nic mackat
0 x
hocimin1 píše:je potreba stahnout nejnovejsi verzi netinstall. Zarizeni bez serial poru standartne bootujou z LAN, neni tedy potreba nic mackat
Zdravím,
tak asi to má nějaký háček nebo rukama. Jednak není jasné, který NetInstal je poslední a vůbec který patří ke GROOVe? Nebo je to jedno? Dále se tam má dohrát nějaký soubor do windows, kde ho vzít? A je vůbec třeba? Nikdy jsem ho tam nedohrával a fungovalo to.
Ta tvoje rada je ověřená v praxi nebo je to teoretický předpoklad?
Děkuji.
mpcz, 07.09.2012
0 x
hocimin1: No, pokud nic nezmáčkneš, tak s jistotou Ti můžu říct, že RB411L bez sériového portu rozhodně jako první ze sítě určitě nestartuje. Pochybuju o tom i u ostatních rb, dost by se tím prodloužil start rbček. Třeba u 411L je potřeba držet po startu to bílé tlačítko, pak startuje ze sítě, před chvílí jsem to zkoušel.
Groova bohužel po ruce nemám, ale myslím že to bude stejné.
0 x
Leeonek píše:hocimin1: No, pokud nic nezmáčkneš, tak s jistotou Ti můžu říct, že RB411L bez sériového portu rozhodně jako první ze sítě určitě nestartuje. Pochybuju o tom i u ostatních rb, dost by se tím prodloužil start rbček. Třeba u 411L je potřeba držet po startu to bílé tlačítko, pak startuje ze sítě, před chvílí jsem to zkoušel.
Zdravím,
tak to je jasné, že manipulace s tlačítkem je nutná. Pan kolega hocinin1 to asi v praxi nikdy nezkoušel nebo má asi nějakou jinou verzi SW. Ten tvůj popis je ale pro méně chápavé dost všeobecný a umožňuje trošku různé výklady. Bylo by prosím možné zcela jednoznačně popsat manipulaci s tlačítkem? Těch nejasností je tam více, prosím mrkni na moje dotazy nahoře.
Děkuji.
mpcz, 07.09.2012
0 x
jak je nastaveno poradi bootovani u groove (a vubec u vsech RB bez seriaku ) ? prijde mi logicke, ze primarni by mel byt ethernet a kdyz se na nem nedocka rbcko odpovedi do 5-10sec, tak pak z nandflash...
PW
PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
pcwifi píše:jak je nastaveno poradi bootovani u groove (a vubec u vsech RB bez seriaku ) ? prijde mi logicke, ze primarni by mel byt ethernet a kdyz se na nem nedocka rbcko odpovedi do 5-10sec, tak pak z nandflash...
PW
Zdravím,
no on ten NETINSTALL vypadá na první pohled jasně, ale podle mého má spoustu záludností, které se vyskytují náhodně. Když si uvědomíme chybovost programátorů MKT, kteří mnohdy něco pustí do oběhu a ani to pořádně neodzkouší, tak by to chtělo trošku prozkoumat a stanovit zcela jasný a odzkoušený postup.
Jen na ukázku: na oficiálních stránkách MKT je návod na NETINSTALL, kde se v oddílu pro GROOVE zmiňuje připojení přes sériový port. A jen pro verzi 3 a 4. On pětce snad jako by ještě ani nevěděli ... To snad ani nelze slušně komentovat.
mpcz, 07.09.2012
0 x
mpcz: Stáhl jsem si z mikrotik.com netinstall 5.17 (je tam jen jeden), rozbalil, spustil, nastavil v netbooting ip adresu. Zapl na lokální síti RB411L ale i přes funkční net boot na síti, naběhl uplně normálně ros. Tudíž bez jakéhokoli zásahu určitě RB411L jako první možnost nebrala start ze sítě ale z nand. Následně jsem RB411L vypl, zmačkl tlačítko a znovu zapl, po asi 5 s jsem tlačítko uvolnil a chvilku poté se již objevila v netinstallu a bylo možné na ni natáhnout systém. Upozorňuju že jsem nečetl manuál, ani návod k instalaci přes netinstall, prostě jsem to zkusil a mnou použitá kombinace zafungovala napoprvé.
pcwifi: net boot ale nemůže čekat 5-10s a pak startovat z flash, je to normální standarizovaný protokol. Požadavek na dhcp taky nestopneš po 2s i když víš, že tam dhcp server není. Musíš čekat jak pako 30s a pak si teprve systém řekne "aha, asi tu fakt dhcp server není". Nehledě k faktu že RB411L nestartuje 5s, tudíž pokud by nějakou dobu čekala jestli je na síti net boot, kde vezme čas na start systému?
pcwifi: net boot ale nemůže čekat 5-10s a pak startovat z flash, je to normální standarizovaný protokol. Požadavek na dhcp taky nestopneš po 2s i když víš, že tam dhcp server není. Musíš čekat jak pako 30s a pak si teprve systém řekne "aha, asi tu fakt dhcp server není". Nehledě k faktu že RB411L nestartuje 5s, tudíž pokud by nějakou dobu čekala jestli je na síti net boot, kde vezme čas na start systému?
0 x
Leeonek píše:mpcz: Stáhl jsem si z mikrotik.com netinstall 5.17 (je tam jen jeden), rozbalil, spustil, nastavil v netbooting ip adresu. Zapl na lokální síti RB411L ale i přes funkční net boot na síti, naběhl uplně normálně ros. Tudíž bez jakéhokoli zásahu určitě RB411L jako první možnost nebrala start ze sítě ale z nand. Následně jsem RB411L vypl, zmačkl tlačítko a znovu zapl, po asi 5 s jsem tlačítko uvolnil a chvilku poté se již objevila v netinstallu a bylo možné na ni natáhnout systém. Upozorňuju že jsem nečetl manuál, ani návod k instalaci přes netinstall, prostě jsem to zkusil a mnou použitá kombinace zafungovala napoprvé.
Zdravím,
tak záhada je vyřešena.
- podíval jsem se na komunikaci na úrovni paketů a kupodivu to vypadalo, že komunikace začala, ale někdo ji v určité chvíli zablokoval. Tak jsem začal zkoumat kdo a zjistil jsem, že to dělá ESET SS. Samozřejmě, že jsem ho před tím vypl, ale jak to tak vypadá, volba "vypnout firewall" u ESETU znamená "vypnout něco a něco ponechat". Řešení je jednoduché, vlézt do pokročilého nastavení a v oddílu "integrace do systému" vypnout úplně a RESTARTOVAT. Pak vše funguje jak má. OS je staré dobré XP.
Zajímavé je, že to nefunguje ani na druhém NB, kde jsou WIN7. Tam ESET není. To musím ještě prozkoumat.
- těch Netinstallů je na jejich webu hromada. U každého RB je odkaz na "svůj" Netinstall, některý je v. 5.17 některý 5.18. Nyní máme verzi ROS 5.20. Není zcela jasné, jestli jsou odlišné verze od verze. Já jsem zkusil 5.17 a jede.
- odzkoušel jsem bootování. Bez toho tlačítka jsem se na Netinstall nedostal a čekal jsem asi 5 minut. U 411 i GROOVE i METALL se to chovalo tak, že jsem měl vypnuto, stlačil reset, zapl zdroj, ledka se rozsvítila, po pár sekundách začala blikat, pak zhasla. Teprve pak jsem pustil reset. Vždy v. 5.20. Za pár vteřin se objevila MAC adresa a už to frčelo.
Je samozřejmě otázka, co se staně, pokud bude zavedení systému poškozené. Je docela možné, že to na ten NETINSTALL skočí samo. Kdo ví? To ukáže až čas.
mpcz, 07.09.2012
Naposledy upravil(a) mpcz dne 08 Sep 2012 15:50, celkem upraveno 1 x.
0 x
- turn off the device (unplug PoE)
- push and hold the button inside Groove/Metal case (next to Ethernet plug)
- keep holding the button, and apply power
- wait until the device boots, and then some additional 25 seconds, then
release
button
Netinstall mode has been launched, and Netinatall will detect the device.
release
button
0 x
honzam píše:- turn off the device (unplug PoE)
release
button
Zdravím,
no to jsem četl, pokud bych to já někde presentoval, tak to přeložím a upravím. Ta věta: "wait until the device boots, and then some additional 25 seconds, then release" mě nepřijde moc vhodná.
mpcz, 07/09/2012
0 x
pcwifi píše:jak je nastaveno poradi bootovani u groove (a vubec u vsech RB bez seriaku ) ? prijde mi logicke, ze primarni by mel byt ethernet a kdyz se na nem nedocka rbcko odpovedi do 5-10sec, tak pak z nandflash...
PW
Standartně snad u všech RB (alespoň ty co používám - 411,433,600,711,800,Groove, SXT) je nastaveno nand-if-fail-then-ethernet. Nastavení jde změnit v menu system/routerboard/settings
Takže pokud je ROS rozdrbanej tak, že nenabootuje z NAND, měl by sám zkusit boot z ETH (nikdy jsem nezkoušel)
0 x
to bohužel funguje jenom když neni v nandu OS. Pokud tam je a že je a je porouchanej tak to nikdy nenajede s ethernetu. To je jako že najde kernel, natahne ho do ramky a už tedy bootuje z nandu a pak se kernel kousne ale co naplat, na ethernet neskočí.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
NO TAK JSEM TO zkusil na sxt lite ac, které mě vytuhlo přes files/all package restart, jaxe jiz psalo v jine sekci.
netinstall z stažen z mikrotik com, balíček dat 3.33.5 do pc, nastavení IP 10.1.1.10 do pc. V netinstallu netbooting, vložení IP 10.1.1.5.
V SXT čku podržení tlačítka reset a zapojení UTP kabelu (tedy i napájení
) a asi po 15 sekundách se mikrotik objevil v tabulce netinstallu. Dal jsem procházet soubory a zatrhl balíčky, které chci instalovat, klikl jsem na install a po 2 minutách to napsalo OK:
SXT jsem vytáhl z elektriky a znovu zapojil a už jede.
NO JE TO PRO MĚ OBJEVENÍ AMERIKY, taxe nedivte, že to tu píšu jak jouza (když JOUZA jsem
Stejně je furt na HWN, že každej upgrade firmware musíš dělat se strachem u klienta z PC o))) (takže je lepší neupgradovat nebo tyto antény nekupovat.
netinstall z stažen z mikrotik com, balíček dat 3.33.5 do pc, nastavení IP 10.1.1.10 do pc. V netinstallu netbooting, vložení IP 10.1.1.5.
V SXT čku podržení tlačítka reset a zapojení UTP kabelu (tedy i napájení

SXT jsem vytáhl z elektriky a znovu zapojil a už jede.
NO JE TO PRO MĚ OBJEVENÍ AMERIKY, taxe nedivte, že to tu píšu jak jouza (když JOUZA jsem

Stejně je furt na HWN, že každej upgrade firmware musíš dělat se strachem u klienta z PC o))) (takže je lepší neupgradovat nebo tyto antény nekupovat.
0 x