❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bezdrotove prepojenie 4 miestnosti bytu (nahrada ethernetu)

Návody a problémy s konfigurací.
jan.reges

Bezdrotove prepojenie 4 miestnosti bytu (nahrada ethernetu)

Příspěvekod jan.reges » 13 years ago

Zdravim Mikrotik nadsencov :)

Nedavno sme si kupili 3 izbovy byt v novostavbe nedaleko Prahy. Byt sme nasli a kupovali uz hotovy, takze uz nebola moznost akokolvek zasiahnut do datovych rozvodov.

Do bytu (konkretne len do obyvaku) su vyvedene 2x RJ-45 zasuvky (jedna pre internet, druha pre IP-TV/set-top box). Ide o opticky internet od T-Systems - ping do ceskych datacentier stabilne 1ms, takze v podstate to najlepsie, co je na trhu.
Pracujem v oblasti vyvoja webu, takze velmi ocenujem jak nizku latenciu (vpn, samba, ssh, remote desktop), tak vysoku prenosovu rychlost (multimedia, server backup/recovery apod.). S Mikrotikmi pracujem uz pomerne dlho, ale nie v "bezdrotovom svete".

Bohuzial, v byte nie su ziadne datove rozvody a 2x RJ-45 zasuvky su vyvedene len v obyvaku a su vedene neznamou trasou. Zatial sa nam nepodarilo najst ziadne miesto v byte, kde by sa dalo ku kablom dostat, rozpojit ich, strcit tam napr. router apod.

Zatial to vyzera tak, ze dorabat dodatocne datove rozvody by bolo velmi narocne (riesil som so stavbyveducim, s viacerymi elektrikarmi a firmami), muselo by sa vela sekat, listy nepripadaju v uvahu, atd. Hladam preto nejake bezdrotove riesenie, ako co najvykonnejsie prepojit 4 miestnosti, a to bez ohladu na cenu. Cielom je, co najviac sa priblizit GLANu, jak z hladiska latencie, tak prenosovych rychlosti.

Aktualna situacia:

• obyvak (miestnost 1), miestnost 2 (spalna/loznice), miestnost 3 (v buducnosti pracovna), komora (chcem tam presunut domaci server, ktory ma v sebe 6 noisy diskov)
  • v obyvaku je RJ-45 zasuvka "s internetom" - tam mam pripojeny RB493G, kde je nastaveny NAT. V RB493G mam zaroven R52Hn kartu, kde su pripojene 2 indoor anteny s 8dBi (tuto kartu pouzivam zatial len pre point-to-point s dalsim Mikrotikom v dalsej miestnosti)
  • v obyvaku mam dalej router DLink DIR-825, pripojeny do vyssie spominaneho RB493G .. DLink sluzi ako AP pre domace zariadenia, ktore nepotrebuju extra vykon (mobily, tablety, notebook apod.)
  • v miestnosti 2 mam RB751-2HnD nastaveny ako station-bridge, ktory je pripojeny na RB493G - najlepsiu konfiguraciu tohto point-to-point spojenia som dosiahol s "NStreme" - aj ked je vzdialenost medzi Mikrotikmi cca. 10 metrov a su medzi nimi 3 steny, ping je stabilne 1ms .. pri Bandwidth testoch medzi Mikrotikmi to pri TCP vykazuje IN 40 Mbps, OUT 30 Mbps. U UDP kludne 120/80 Mbps.
  • v miestnosti 2 mam svoju workstation, ktora je pripojena do RB751-2HnD (GLAN)
  • prostredie je pomerne nezarusene - kedze je to ale okrajova oblast, skenovanie na Mikrotiku naslo asi 20 sieti, vacsinou dialkove point-to-point spoje roznych ISP v okoli
  • ked som ladil NStreme, hladal som aj co najmenej zarusene frekvencie
  • na domacom serveri mi bezi linux (gentoo) a pouzivam ho pre zalohovanie inych serverov v datacentrach a zaroven ako domaci NAS (disky, tcp a Sambu mam odladenu tak, ze v pripade GLANu sa da skutocne kopirovat rychlostou cez 100 MB/s)
  • na oboch Mikrotikoch mam posledny RouterOS 5.20

Cielova situacia:

• zariadenia vo vsetkych miestnostiach budu medzi sebou komunikovat realnou rychlostou minimalne 100 Mbps s velmi nizkou latenciou (idealne 1-2ms)
  • kazda miestnost bude mat vlastny Mikrotik, pricom "centralny" bude ten v obyvaku, kde je aj privod internetu
  • moja workstation (v miestnosti 2, alebo v buducnosti v miestnosti 3) a domaci server (ktory bude v komore) musia byt pripojene do GLAN Mikrotiku. Vo Workstation ani v serveri nechcem mat ziadnu WiFi kartu.
  • v celom byte chcem v podstate ethernet (ktory bohuzial nemam) nahradit za nejake spolahlive bezdrotove riesenie s co najvyssim vykonom
  • pre mobilne zariadenia staci ako AP aj ten DLink .. Mikrotiky a WiFi karty by mali komunikovat vzdy len Mikrotik<->Mikrotik, takze je mozne pouzivat Nstreme/NV2, co je technologia funkcna len u Mikrotiku.

Berte to tak, ze peniaze nehraju ziadnu rolu... viem, ze taketo riesenie je vhodne skor ako experiment, nez ako riesenie pre domacnost.

Ako by ste to riesili na mojom mieste Vy?

Nie je to moc ulet? Nie som magor, ze ma to vobec napadlo? Nemal by uz takto pre-WiFi-ovany byt vplyv na zdravie? Keby sli okolo ČTU, asi by zo mna nemali radost..

Aku topologiu/nastavenie jednotlivych Mikrotikov by ste zvolili?

Nemal by som vyskusat na WiFi, ktore vraj zvlada aj 600 Mbit (802.11u)? Zatial to vnimam ako novinku, na ktoru tiez treba kompatibilny HW.. naviac Mikrotik je pre mna ikona spolahlivosti a otvorenych moznosti.

Volili by ste 2.4GHz, alebo 5GHz? Ake anteny by ste volili? Na hlavny Mikrotik nejaku sektorovu a na ostatne smerovu?

Mal by som mozno volit platene, licencovane a nezarusene WiFi pasmo? Neviem ale, ako to funguje, mozno je to extremne drahe?

Nemal by som vyskusat aj LAN po 230V (HomePlug)? Mate s tym niekto skusenost? Je to novy byt, medene droty, ale tiez je po ceste medzi miestnostami rozvadzac a istice (v komore). Elektromer je ale na prizemi (my sme na 2. poschodi).

Alebo ste skor nazoru, ze by som mal tomuto uletu vyhnut a ist radsej cestou datovych rozvodov za kazdu cenu?

Dakujem za kazdy nazor.. Nizsie prikladam plan bytu a screenshoty z aktualneho nastavenia Mikrotiku RB751-2HnD (len pre zaujimavost).

Obrázek

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 13 years ago

jan.reges píše:Zdravim Mikrotik nadsencov :)

...

Nemal by som vyskusat aj LAN po 230V (HomePlug)? Mate s tym niekto skusenost? Je to novy byt, medene droty, ale tiez je po ceste medzi miestnostami rozvadzac a istice (v komore). Elektromer je ale na prizemi (my sme na 2. poschodi).

Tohle bylo prvni co me napadlo nez jsem se k tomu docetl. Mrkni na http://i4wifi.blog.cz/1207/power-eth-ad ... opustnosti

edit: kdyztak ale ctu ty prispevky, tak nevim nevim :roll:

edit2: dalo by to asi trosku vice prace (vrtani, atd.), ale tohle: http://www.floorwood.cz/podlahove-listy ... na-kabely/ by bylo asi nejidealnejsi reseni, 4x UTP kabel se ti do toho v pohode vleze, takze bys mel po celem byte gigabit... ano psal jsi ze listovani nepripada v uvahu, ale tehle list bych se nebal :)
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.

jan.reges

Příspěvekod jan.reges » 13 years ago

Daxxim píše:Tohle bylo prvni co me napadlo nez jsem se k tomu docetl. Mrkni na http://i4wifi.blog.cz/1207/power-eth-ad ... opustnosti

edit: kdyztak ale ctu ty prispevky, tak nevim nevim :roll:

Hmm .. vdaka za tip. Zrejme vyskusam GOLDWEB: GP-L500MP .. ak by to skutocne fungovalo 100Mbps+ a ping by bol 1-3ms, asi by to bolo akceptovatelne. Volal som do i4wifi, ale skladom to budu mat az v piatok. Som zvedavy, ako to pobezi na nasej elektroinstalacii. Tie testy v i4wifi mozno prebehli v idealnom prostredi (situacia s isticmi, rusenim, prepojenim faz, atp.)

Daxxim píše:edit2: dalo by to asi trosku vice prace (vrtani, atd.), ale tohle: http://www.floorwood.cz/podlahove-listy ... na-kabely/ by bylo asi nejidealnejsi reseni, 4x UTP kabel se ti do toho v pohode vleze, takze bys mel po celem byte gigabit... ano psal jsi ze listovani nepripada v uvahu, ale tehle list bych se nebal :)

Na miestach, kde to ma zmysel uz listy mame a tam by sa teoreticky nejaky ten kabel pretlacit dal, aj ked to nie su listy pripravene pre kabelaz.. problem je ale hlavne chodba, kde su sokle z rovnakeho materialu ako dlazba .. naviac by bolo nutne vyriesit, ako to tahat cez dvere a vlozkove zarubne. Pod dverami priestor nie je a tahat to okolo zarubne by bolo ugly..
0 x

Daxxim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 13 years ago

Jasne, nevim jak to u tebe vypada, ale vsechno se da rozkopat a pak spravit :)

To zluty bych normalne zasekal do podlahy. Kolem dveri bych to navrtal uplne v rohu at to pekne vyjde do te listy.
edit: nebo bych vrtnul primo roh (u dveri z kuchyne)
Přílohy
mistnosti-bytu.png
mistnosti-bytu.png (140.52 KiB) Zobrazeno 639 x
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.