❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB Metal 5SHPn - podvod nebo se pletu?

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz

Re: RB Metal 5SHPn - podvod nebo se pletu?

Příspěvekod mpcz » 13 years ago

midnight_man píše:To je tak, keď dnes postavíte siet ako lego skladačku z hračkárstva....

Už od pradávna vieme, že aktívne karty (zariadenia) musia mať pripojenú "záťaž" v podobe antény. Pretože pokiaľ tam anténa nie je, vyžiarený výkon sa vracia späť do karty a poškodzuje koncový stupeň. V defaulte su samozrejme radia vypnute. Ako som uz spominal, ziadne zazraky oproti groove nečakajte. Jediné + vidim v tom, že to odolá lepšie poveternostným podmienkam.

Máme na firme asi 4 spoje na Groovoch. Okrem toho, že pri predošlých ROS na jednom spoji dochádzala RAM Station strane...o nich vlastne neviem. No aj tak to už nekúpim, radšej 411 s R52n, ta izolacia konektorov + kabla to je des.

Přiznám se, že jen velmi těžko hledám praktický přínos těchto informací k tématu: má METAL presentovaný výkon, či ne. Přesto děkuji.
mpcz, 04/08/2012
0 x

nemitom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod nemitom » 13 years ago

Zdravím, neodolám se nepřipojit...
vlastním dva metali a i 5Hn jeden metal jsem zkoušel jen nastavit a nechal jsem ho v defaultu a wifi zapnul zničil jsem ho snad? Není to trochu nesmysl odpáli tím vysílací část? nebude mít chipset nastavený limit kolik se od něj může chtít? přijde mi trochu mrzuty jen zapnout a wifi v defaultu a jít si projiný metal nebo groove....
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

Ešte raz si prečitaj čo som písal...nejde to, že SW zničí HW. Tie zariadenia nie sú 100% blbuvzdorné proste :). Akýkoľvek vyžiarený výkon TX z groova -> ktorý nemá kam ísť ( no kam pojde ked si nepripojil zataz v podobe anteny?) sa vracia späť do rádiovej časti a môže ju čiastočne poškodiť. Nik netvrdí, že ti okamžite zdymí groove a vyhodíš nožové poistky pred domom. Tvrdím, že je tu predpoklad na poškodenie. Za tie roky sa aj nam kolko krat stalo ze sme pozapinali karty bez anten.....joooj. Treba na to len proste davat mierne bacha. Toť vše.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

nemitom píše:Zdravím, neodolám se nepřipojit...
vlastním dva metali a i 5Hn jeden metal jsem zkoušel jen nastavit a nechal jsem ho v defaultu a wifi zapnul zničil jsem ho snad? Není to trochu nesmysl odpáli tím vysílací část? nebude mít chipset nastavený limit kolik se od něj může chtít? přijde mi trochu mrzuty jen zapnout a wifi v defaultu a jít si projiný metal nebo groove....

a to je furt dokola. Jistě že se nezničí ale když dáš all rates fixed na 32dB.... jinými slovy nastav všude 32dB tak je po čase odpálí nehledě na to že se jí rozpadá maska. pokud mrkneš do datasheetu tak tam je jasně napsáno že 31dBm má v 802.11a na MINIMÁLNÍ rate a 30dBm v 802.11n taky na MINIMÁLNÍ rate ale když se karta připojí na maximální rate MCS7 (802.11n, 65/72Mbit) tak je její výstupní výkon jenom 26dBm!!! To neni 31 ani 30 ale 26!!! Copak si nikdo z vás nevšimnul že u každý karty se vzrůstajícím rate klesá výkon a výrobci vždy uvádějí maximální výkon?

Takže pokud nastavíš all rate fixed na 32dB, tak máš celkem jistotu že odejde. Proto tam je card rates který dodržuje maxima karty a pokud nastavíte přes tak všechno přes srovná do latě tak jak to má bejt. Čtete někdy manuál?
0 x

mpcz

hapi píše:
nemitom píše:Zdravím, neodolám se nepřipojit...

a to je furt dokola. Jistě že se nezničí ale když dáš all rates fixed na 32dB.... jinými slovy nastav všude 32dB tak je po čase odpálí nehledě na to že se jí rozpadá maska. pokud mrkneš do datasheetu tak tam je jasně napsáno že 31dBm má v 802.11a na MINIMÁLNÍ rate a 30dBm v 802.11n taky na MINIMÁLNÍ rate ale když se karta připojí na maximální rate MCS7 (802.11n, 65/72Mbit) tak je její výstupní výkon jenom 26dBm!!! To neni 31 ani 30 ale 26!!! Copak si nikdo z vás nevšimnul že u každý karty se vzrůstajícím rate klesá výkon a výrobci vždy uvádějí maximální výkon?

Takže pokud nastavíš all rate fixed na 32dB, tak máš celkem jistotu že odejde. Proto tam je card rates který dodržuje maxima karty a pokud nastavíte přes tak všechno přes srovná do latě tak jak to má bejt. Čtete někdy manuál?

Ano, třeba já, a jasně v dotazu píši, že bylo nastaveno 6 Mbit fix a 31 dB (po nastavení 32 mi to hodilo samo 31).
Takže prosím, pokud někdo chce za každou cenu publikovat pojednání o nastavení, zkuste prosím jiné vlákno. Zde máme problém: má METAL presentovaný výkon, či ne?
Byl bych velmi vděčen MAJITELI (pan kolega nemitom?) těch metalů, aby se mrkl na RX/TX dB na spoji, zvláště pokud je na jedné straně něco jiného jako METAL.
Předem děkuji.
mpcz, 04/08/2012

mpcz

0 x

nemitom
Kontaktovat uživatele:

Mám na jednom konci metal na druhým R52H tak se ti na to v pátek mrknu a dám vědět....
0 x

mpcz

nemitom píše:Mám na jednom konci metal na druhým R52H tak se ti na to v pátek mrknu a dám vědět....

Tak máme konec týdne a nic. Myslím, že informace, na kterou čekáme, je pro vyřešení problému klíčová. Jinak, opravdu není nikdo další, kdo má RB METAL na mikrotičku?
Dík za odpovědi.
mpcz, 12/08/2012
0 x

nemitom
Kontaktovat uživatele:

Omlouvám se trochu jem pozapoměl na sobotní odjez na dovolenou... takže jsem zpět a co nejdříve zkusím...
0 x

nemitom
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem to hrubo zkusil jedna strana Metal+23db(na max 31db) parabola druhá Groove+23db parabola(na max 23db)
signála na metalu -47 na groovu -39 vzdálenost cca 1km fresnelka volná, když stahnul metal na 23db signaly Metal -45 Groove -46 neměl jsem moc času jen tak jsem to prubnul takže me metal funguje myslím dobře.... zarušení uplně minimální v limitech se do drží na cca - 63db ještě zkusím metal metal (na jedný straně to má hodně provizorně tak tam hodím taky metal místo groovu...)

Edit: teď jsem to hodil do kalkulačky a mělo by to být na plno -38 metal -30 goove hmmm je reálný se na ty hodnoty dostat??
0 x

mpcz

nemitom píše:Tak jsem to hrubo zkusil jedna strana Metal+23db(na max 31db) parabola druhá Groove+23db parabola(na max 23db)
signála na metalu -47 na groovu -39 vzdálenost cca 1km fresnelka volná, když stahnul metal na 23db signaly Metal -45 Groove -46 neměl jsem moc času jen tak jsem to prubnul takže me metal funguje myslím dobře.... zarušení uplně minimální v limitech se do drží na cca - 63db ještě zkusím metal metal (na jedný straně to má hodně provizorně tak tam hodím taky metal místo groovu...)

Edit: teď jsem to hodil do kalkulačky a mělo by to být na plno -38 metal -30 goove hmmm je reálný se na ty hodnoty dostat??

Zdravím,
děkuji za info, s těmi výkony máš pravdu, mě to ukazuje s malou odchylkou totéž:

Obrázek

Podle mých zkušeností, ty hodnoty, které kalkulačka ukazuje opravdu dosáhneš, ale nejlépe trénovat v Austrálii, tady by asi neměli pochopení pro to překročení povoleného výkonu.
Mě se velmi osvědčilo si ty teoretické hodnoty spočítat předem, než jdu montovat a tak dlouho hledat a nastavovat, až tam jsou. Kupodivu se na to dá spolehnout a pokud máš u RX větší rozdíl než asi 4 db oproti kalkulačce, tak doporučuji bádat.
mpcz, 24/08/2012
Přílohy
Picture0014.jpg
Picture0014.jpg (46.4 KiB) Zobrazeno 2831 x
0 x

nemitom
Kontaktovat uživatele:

Tak tady je rozdíl cca 9db na plno (31db vysílacího), ale konec konců asi je to oki nijak jsem to nezaměřoval je to od oka hozený takže až to budu dosměrovávat ještě to zkusím osolit jaký tam budou hodnoty aby bylo vydět jestli opravdu ten metal dá co něm píšou.... jinak máš pěknou kalkulačku nebyl by link?? Díky
0 x

mpcz

nemitom píše:Tak tady je rozdíl cca 9db na plno (31db vysílacího), ale konec konců asi je to oki nijak jsem to nezaměřoval je to od oka hozený takže až to budu dosměrovávat ještě to zkusím osolit jaký tam budou hodnoty aby bylo vydět jestli opravdu ten metal dá co něm píšou.... jinak máš pěknou kalkulačku nebyl by link?? Díky

Zdravím,
děkuji, ani nemusíš, z RX je jasné, že tvůj METAL MÁ výkon, který odpovídá datasheetu. Já jsem mezitím otestoval další dva, celkem měly dva 24dB a jeden 30 dB a ten tvůj 31 dB. Takže je to jasné, dobrý METAL má deklarovaný výkon, ten problém je asi ve výrobní odchylce.
Link na kalkulačku pochopitelně mám, zatím je ale v jednání umístění reklamy do ní u několika firem prodávajících wifi, nebylo by asi tedy vhodné dát SW volně ke stažení. Omlouvám se.
mpcz, 25/08/2012
0 x

nemitom
Kontaktovat uživatele:

Takže 1z3 je funkční?? mám doma ještě 4 to je asi radši vyskouším všechny....
0 x

mpcz

nemitom píše:Takže 1z3 je funkční?? mám doma ještě 4 to je asi radši vyskouším všechny....

Zdravím,
jen pozor, před testem raději fixni 6 Mbit natvrdo. A samozřejmě zkontroluj spolehlivé připojení antény. A pořádný zdroj. Ať je jistota, že se nepoškodil koncový zesilovač nepřizpůsobením. Já si teda nemyslím, že by by to mělo být tak háklivé, ale při ev. reklamaci to bude asi první, co uslyšíme.
Ještě jsem si všiml drobné odchylky u karty POWER ve WINBOXU:

Obrázek

Tohle je z GROOVA a jiných 5Hn (23 / 23 / 23 dB) . U METALU je první řádek 31 / 25 / 31 dB. U tebe taky?
Něco tuším, ale ví někdo přesně a spolehlivě, co to znamená? A proč je tato odchylka viditelná pouze u METALu a ne GROOVa?
Dík předem.
mpcz, 26/08/2012
Přílohy
Picture0015.jpg
Picture0015.jpg (35.13 KiB) Zobrazeno 2831 x
0 x

nemitom
Kontaktovat uživatele:

nekoukal jsem, ale myslím si že je to tím že to má na výstupu ještě zesilovač o těch 6db (chip v metalu max. 25db + 6db zesilovač).... ještě mrknu jak je to u mě...
0 x