❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Odvíječka na HDPE (+ zafukování)

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
Peyrak

Re: Odvíječka na HDPE (+ zafukování)

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

proč??? to mě nikdy nenapadlo zkoušet
0 x

zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Protože do plusmínus 100 metrů není třeba tahat kompresor, a dá se nechat pracovat pouze podavač. Takže otázka je na místě. Záleží na profilu trasy a dalších okolnostech.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

takhle krátkou trasu jsem tím nikdy nedělal, takže nemůžu sloužit, zkusím to příští týden, máme v jedné fabrice foukat mikrotrubičku 12/8, 1200m
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Než to zkusíš, máš tam magnetickou spojku, jo? :-D
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 12 years ago

Tak tady máte ten stroj na akuvrtačku, čekal jsem to levnější
http://www.cybermole.cz/work/condux.pdf
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Atanono » 12 years ago

Další nabídka. Až bude trochu čas, tak to zase začnu řešit :)

http://www.ulozto.cz/xrGTPev/ultimaz-v-20-cc-pdf
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Asi budeme muset počkat na nějakýho "Peterku", kterej to začně vyrábět :)
0 x

evo400

Příspěvekod evo400 » 12 years ago

Už máme vyrobené přípravky na zafukování 1-5ks 10/8mm mikrotrubiček do 40/33HDPE trubky a kabelu 6,3-6,8mm do 10/8mm mikrotrubičky. Na trubičky je to v kuse, neboť ty yse dají spojit spojkou a není potřeba je přefukovat v celku. Přípravek na kebly je dělený tedy lze přefukovat mezi komorami či sajty bez porušení kabelu.
Bohužel oba dva přípravky vyžadují lidský pohon.

Zkušenosti jsou takové, že jsem chtěl vyzkoušet jak to bude fungovat s průtokem vzduchu. Několik firem co mají nakoupené zafukovačky za 700-800tis kč mi tvrdili, že na trubičky do HDPE musím mít kopresor s 10Barama a 10m3 ...... blbost, nemusím, dokonce s nižším tlakem kolem 6bar to šlo lépe a průtok se musel regulovat jinak se v trubce něco dělo a trubičky jakoby narazli do zdi. Po stažení průtoku ok.

Na kabel do mikrotrubičky stačil dokonce malý 2kw kopresor Metabo s hltností asi 170l .... používám ho na drobnosti v dílně jako foukání gum a povolování kol u auta.

Máme za sebou takto zafouknuto několik kilometrů tras a jen by to chtělo vylepšit o ten automatický pohon.

Pohon jednoho kabelu nebo jedné trubičky je docela easy, horší to je s větším množstvím trubiček a jejich počtem. Na různý počet je potřeba různý tvar unašečů na řetězu. Zvažoval jsem způsob pohonu, zda na aku šroubovák, či krokový motor s baterií neboť tam by se dalo odvodit z počtu pulsů zafouknutou vzdálenost a rychlost zafukování.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Můžeš nám ukázat fotky? Také jsme foukali hobby kompresorem, také to jde, jen jsme měli relativně slabý s 50l zásobníkem, sice to trvalo o něco déle, ale taky se to dalo. Ruční posun je bohužel zatím součástí. Už mám nějakou dobu v hlavě nápad, jak vyřešit posun s měřením. Existují protahovací měřidla délky kabelů, které sice nemají vlastí pohon, ale to už je otázka pár úprav. Min. se lze nechat inspirovat jejich jednoduchou ale efektivní konstrukcí.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Atanono píše:už nějaký pátek taháme HDPE 32/27 a nejvíc mě štve, když musíme rozmotávat HDPE (smotky). Nedávno čerstvě pršelo a museli jsme rozmotávat HDPE přes mokrou trávu a asi každý si dovede představit jak jsme vypadali :D

http://www.szolnoky.cz/cz/7-detail-prod ... ijeni.html
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

Radek Úlehla píše:
Atanono píše:už nějaký pátek taháme HDPE 32/27 a nejvíc mě štve, když musíme rozmotávat HDPE (smotky). Nedávno čerstvě pršelo a museli jsme rozmotávat HDPE přes mokrou trávu a asi každý si dovede představit jak jsme vypadali :D

http://www.szolnoky.cz/cz/7-detail-prod ... ijeni.html

Moc pěkné a jednoduché. Akorát to asi nebude stavitelné na menší průměry smotků. Dobrá inspirace k tomu, abych si něco podobného vytvořil :-)
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Je to nastavitelné v celé šíři ramen. Ale chtějí za to nekřesťanské peníze - jsou to jen ty ramena k vertikálnímu odvíječi.
0 x

kuba_lysa

Příspěvekod kuba_lysa » 12 years ago

Na odvíjení HDPEček jsem si udělal stojan a dva držáky na smotky. Stačilo pár jeklů, trubka, roxory a jeden šikula se svářečkou. Mám to udělaný tak, aby se mi stojan vešel na káru za auto. Dělá se s tím parádně, 200 i 300m smotky HDPE 40 se odvíjí jedna báseň.
Přílohy
odvijeckaHDPE.jpg
odvijecka HDPE
odvijeckaHDPE.jpg (108.46 KiB) Zobrazeno 3491 x
0 x

Atanono
Kontaktovat uživatele:

kuba_lysa píše:Na odvíjení HDPEček jsem si udělal stojan a dva držáky na smotky. Stačilo pár jeklů, trubka, roxory a jeden šikula se svářečkou. Mám to udělaný tak, aby se mi stojan vešel na káru za auto. Dělá se s tím parádně, 200 i 300m smotky HDPE 40 se odvíjí jedna báseň.

Bylo by nějaké podrobnější foto? Jinak to vypadá úžasně, přívěsný vozík bych rád, ale není garáž :-/
0 x

kuba_lysa

Příspěvekod kuba_lysa » 12 years ago

Našel jsem ještě jednu fotku z "akce", odvíječ tam je vidět o kus líp. Spodní rám asi 160x120cm je svařenej z jeklů, na tom je trn-silná trubka a na ní jsou nad sebou dva "kolotoče" z roxorů. Samotný odvíjení chráničky zvládne i jeden člověk, naložení je práce pro dva.
Přílohy
odvijeckaHDPE_2.jpg
odvijeckaHDPE2
odvijeckaHDPE_2.jpg (150.86 KiB) Zobrazeno 3491 x
0 x