ccq - kvalita linky od AP k tobe a naopak. no pokud nepingnes ani GW ISP, tak to nekde fest dre...to uz je na konzultaci s ISP...
PW
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Základní nastavení routerboardu 411
odstup signál šum je asi 30dB, před tím to bylo méně a chodilo to
0 x
Koukám že to asi nerozjedu
Kdyby někdo měl nějaký podnět ve čtvrtek budu zase na netu.
BTW jak se dá v logu nastavit přesný čas? Zkoušela jsem nastavit 2 NTP servery a místo roku 1970 tam mám 2002 .-( Dost špatně se v tom pak orientuje...

BTW jak se dá v logu nastavit přesný čas? Zkoušela jsem nastavit 2 NTP servery a místo roku 1970 tam mám 2002 .-( Dost špatně se v tom pak orientuje...
0 x
kontaktuj ISP, jako toto nikam nevede...tot ma rada. samouctvi ano, ale zas nic se nema prehanet
PW

PW
0 x
pcwifi píše:samouctvi ano, ale zas nic se nema prehanet![]()
PW
hm, bez internetu se clovek spatne uci, kor mikrotik...
kdyby někdo vyflustl ukazkovou konfiguraci nejakyho klienta s pozmenenyma datama, tak by ji to mozna pomohlo.
0 x
V podstatě šikula má nastaveno všechno dobře, WAN, LAN.. DHCP, DNS, defaultu (to já se s tím quick setupem v mikrotiku absolutně nekamarádím a dřív to mám ručně přes terminál).
Z PC pingne vnitřní i vnější IP na mikrotiku, ale gw u providera ne. Tak mě napadá, pokud isp začal vyžadovat mikrotik na klientovi, nebude to jen tak.
To znamená, že jediný problém by pak mohl být jen v tom, že ji to AP nepustí připojit (mac-filtr, wpa.. apod), nebo to AP vyžaduje zapnutou některou z mk featur - nstreme, nebo nv2.
Z PC pingne vnitřní i vnější IP na mikrotiku, ale gw u providera ne. Tak mě napadá, pokud isp začal vyžadovat mikrotik na klientovi, nebude to jen tak.
To znamená, že jediný problém by pak mohl být jen v tom, že ji to AP nepustí připojit (mac-filtr, wpa.. apod), nebo to AP vyžaduje zapnutou některou z mk featur - nstreme, nebo nv2.
0 x
Martinkaa píše:Koukám že to asi nerozjeduKdyby někdo měl nějaký podnět ve čtvrtek budu zase na netu.
mam takovy dojem, ze je pro synchronizaci s NTP serverem nutno nastavit datum a cas priblizne k realu, nekde jsem cetl, ze to nesynchronizuje s vice jak 30ti hodinovym rozdilem oproti realu, ale nejsem si jisty, jinak osobne pouzivam tento NTP server: 192.43.244.18
tom-tom píše:V podstatě šikula má nastaveno všechno dobře, WAN, LAN.. DHCP, DNS, defaultu (to já se s tím quick setupem v mikrotiku absolutně nekamarádím a dřív to mám ručně přes terminál).
pokud by ji to AP nepustilo pripojit, tak by nepsala, jakej ma signal, to same pokud by zadala spatne klic, mac filtr a Nstreame/nv2 to same
jen otazku, ip WAN portu je nastavena staticky nebo dynamicky (z DHCP serveru)?
a taky by bylo dobre uvest jak je cela trasa od ISP, pres toho zakaznika az k vam resena

0 x
Tak po odmlce zpátky u kamarádky...
Můj ISP je defacto člověk který tu dlouhodobě není. Se starým routrem se připojím bez problémů zkoušela jsem to několikrát, jen mi to nebylo doporučeno proto jsem prohodila routery s jiným kde to nevadilo a já mám místo toho tento mikrotik. IP WAN mám nastavenou správně je statická tak jak byla...
Můj ISP je defacto člověk který tu dlouhodobě není. Se starým routrem se připojím bez problémů zkoušela jsem to několikrát, jen mi to nebylo doporučeno proto jsem prohodila routery s jiným kde to nevadilo a já mám místo toho tento mikrotik. IP WAN mám nastavenou správně je statická tak jak byla...
0 x
-
1. otevri winbox, dej terminal a napis system reset (potvrd y). router bude v tovarnim nastaveni
2. po resetu, chvilku to trva otevri winbox pres mac adresu a po nastartovani dej remove configuration
3. otevri IP/addresses a pridej tam 192.168.88.1/24 a interface lan1
dalsi adresa je adresa od tveho dodavatele a to xxx.yyy.0.25/24 a interface dej wlan1-gateway (muze byt jiny nazev, ale wlan tam bude)
4 otevri IP/DHCP server a klikni na DHCP setup a vypln to postupne, tam se snad chyba neda udelat. DNS pokud nevis tak 8.8.4.4
5. otevri IP/routes pridej pravidlo (velke plus) a do gateway napis ip adresu routeru na ktery se pripojujes a to xxx.yyy.0.1
6. otevri IP/firewall v zalozce NAT pridej nove pravidlo. Kde bude vyplneno chain na foward , src address 192.168.88.0/24, out interface bude wlan1-gateway (nebo jiny nazev wlan) a na zalozce action das masquarade
7. otevri si wlan, najdi si sit ke ktere se pripojujes a pripoj to. Poznas to ze u wlan bude R
8 . oprav sitove pripojeni na pc, aby ti to pridelilo nove IP s DHCP serveru
9 . zkus ping postupne na lan, wlan a xxx.yyy.0.1 pokud bude ok, tak ping na 8.8.4.4 Melo by to jet
10. priste psat do zacatcnickych otazek.
11, schvalne ji nedavam prikazy na terminal, bo nevi kde se to ukaze, at se tim proklika
12, pokud se ti to nepodari, posli do pm kontakt na skype, poradim pres chat
2. po resetu, chvilku to trva otevri winbox pres mac adresu a po nastartovani dej remove configuration
3. otevri IP/addresses a pridej tam 192.168.88.1/24 a interface lan1
dalsi adresa je adresa od tveho dodavatele a to xxx.yyy.0.25/24 a interface dej wlan1-gateway (muze byt jiny nazev, ale wlan tam bude)
4 otevri IP/DHCP server a klikni na DHCP setup a vypln to postupne, tam se snad chyba neda udelat. DNS pokud nevis tak 8.8.4.4
5. otevri IP/routes pridej pravidlo (velke plus) a do gateway napis ip adresu routeru na ktery se pripojujes a to xxx.yyy.0.1
6. otevri IP/firewall v zalozce NAT pridej nove pravidlo. Kde bude vyplneno chain na foward , src address 192.168.88.0/24, out interface bude wlan1-gateway (nebo jiny nazev wlan) a na zalozce action das masquarade
7. otevri si wlan, najdi si sit ke ktere se pripojujes a pripoj to. Poznas to ze u wlan bude R
8 . oprav sitove pripojeni na pc, aby ti to pridelilo nove IP s DHCP serveru
9 . zkus ping postupne na lan, wlan a xxx.yyy.0.1 pokud bude ok, tak ping na 8.8.4.4 Melo by to jet
10. priste psat do zacatcnickych otazek.
11, schvalne ji nedavam prikazy na terminal, bo nevi kde se to ukaze, at se tim proklika
12, pokud se ti to nepodari, posli do pm kontakt na skype, poradim pres chat
0 x
Děkuji všem za pomoc, když už nic nefungovalo napadlo mě zkusit úplně čistě náhodou MAC do WLAN dát stejnou jako mělo staré zařízení... Kupodivu běhá
Můj ISP mi nikdy ale o kontrole MAC nic neřekl. Před pár lety to určitě nedělal...

0 x