❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Základní nastavení routerboardu 411

Návody a problémy s konfigurací.
Martinkaa

Základní nastavení routerboardu 411

Příspěvekod Martinkaa » 13 years ago

Dobrý den, po několika letech jsem od svého internetového providera dostala podmínku používání výhradně routerboarů mikrotik. Vyměnila jsem jej za stavající obyčejný router a ráda bych zprovoznila spojení. Přes winbox jsem stáhla nejnovější firmware, nastavila wan, DHCP server a nat dle možností quick setupu, ale nejsem schopná zprovoznit komunikaci mezi WAN a LAN. Trochu jsem se v tom štourala ale na nic kloudného jsem nepřišla. Nastavení rout a pravidel je pro mě zatím španělskou vesnicí. Ráda bych prozatimně zprovoznila alespoň přímí přístup z vnitřní sítě na vnější bez jakéhokoliv FW (ten mám stávající hw na vnitřní síti).
Bylo by možno mě tu prozatimě nasměrovat co mám jak nastavit?

Ráda bych dál experimentovala, ale v tuto chvíli je to trochu obtížné, když jsem bez jakéhokoliv připojení na net. Na který se dostanu (dokud se znovu nepřipojím) velice málo .-(.

Předem díky za veškeré rady
Martina
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

to dofam neni mysleno vazne... tvuj ISP ti RBcko nenastavi ? to je jak zlej sen, copak je vic a vic ISP, kteri davaj podporu nula a jen inkasuji a maj radi kdyz lidi drzi rypak ?

PW
0 x

Martinkaa

NN jsem připojena za velice mírný poplatek na základě dohody defacto se zákazníkem ISP, protože já přímo na něj nevidím. Je to od člověka co tomu rozumí jetě méně než já a navíc je dlouhodobě pryč.
Jde mi jen o to jak správně propojit obě rozhraní, předpokládala jsem že přes konfigurátor to je bez problémů, ale evidentně není :cry:
0 x

pcwifi

scelo by to vzdaleny pristup k pc na kterem je RB napojeno...a nebo aspon popis toho cos kde jak nastavila...jake mas pridelene IP,GW,DNS na WAN od ISP atd.

PW
0 x

Martinkaa

Re: Základní nastavení routerboardu 411

Příspěvekod Martinkaa » 14 srp 2012 18:24
Nevím co všechno, ale
xxx.yyy.0.1 router providera
xxx.yyy.0.25 moje IP do WAN
192.168.88.1 moje IP do LAN
198.162.88.100-198.162.88.150 DHCP rozsah do LAN
8.8.8.8 DNS kterou jsem zadala v quick setupu, ale nikde dál tuto informaci nezaznamenávám, ale v tuhle chvíli to není směrodatné
Vnitřní síť je za NATem který se mi automaticky vytvořil v IP RULES

ROUTE LIST je následující:
dst address/ gateway/ pref source
AS 0.0.0.0/0 XXX.YYY.0.1 reachable wlan1
DAC XXX.YYY.0.0/24 wlan1 reachable XXX.YYY.0.25
DAC 192.168.88.0/24 eth1 reachable 192.168.88.1
a muj ruční pokus:
AS 192.168.88.0 XXX.YYY.0.1 reachable wlan1

Tuším, že chyba je v propojení ze sítě 192.168.88 na XXX.YYY.0 :-(
0 x

Martinkaa

To tu chlapy není jediný odborník, který dokáže pomoci se základním nastavením?' moc škemrám :cry:
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 13 years ago

Tak internet ti funguje, kdyz muzes psat sem, ne? Tak neskemrej a maskaraduj. :wink:
0 x

Martinkaa

ja nejsem u sebe proto v tom vidím problém. Stáhla jsem si informace co jsem našla, ale nikde nevidím žádnou chybu. Potřebovala bych se od něčeho odrazit, bohužel mikrotik vidím poprvé v životě... Když přijedu domu a vyzkouším to a nepojede to tak budu muset znovu do Prahy a zase zpátky. To bych taky mohla nastavovat do vánoc :-(
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

DNS se dá najít v IP>DNS>Settings (tady by mělo být zapnuto ještě Allow remote requests)
Tu statickou routu na 192.168.88.0 tam máš k ničemu a navíc špatně. Už tam je dynamicky to DAC 192.168.88.0/24 eth1 reachable 192.168.88.1
Defaultní routu (dst 0.0.0.0/0) tam máš a zdá se ok, takže jestli funguje spojení přes WLAN, určitě půjde ping třeba na tu 8.8.8.8
To by znamenalo, že net na routeru máš.

Pak by mělo stačit opravit překlad/přidat maškarádu. Nejlépe prvně vymazat všechna pravidla v IP>Firewall>FilterRules a IP>Firewall>NAT, pokud tam jsou.
Pak otevřít terminál a

Kód: Vybrat vše

/ip firewall nat add chain=srcnat out-interface=wlan1 action=masquerade
(nevím jak máš pojmenovanou wlan, to si kdyžtak změň)

Předpokládám, že ti ethernet funguje a regulerně přiděluje konfiguraci sítě přes DHCP v rozsahu 192.168.88.x
0 x

Martinkaa

Na DNS kouknu, ale ta mě asi tak netrápí, jelikož nemůžu ten DNS server ani pingnout :-( tu routu jsem tam původně něměla a nemám to byla jen zkouška. Maškarádu mam taky, jen jsem z toho co tam bylo automaticky musela nastavit ten out interface. Jinak je vše z nastavení pomocí quik setup
0 x

Martinkaa

dnska je Allow remote requests
jestě přihazuji:
[admin@martinka] /ip> address print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
# ADDRESS NETWORK INTERFACE
0 ;;; default configuration
192.168.88.1/24 192.168.88.0 ether1
1 XXX.YYY.0.25/24 XXX.YYY.0.0 wlan1
[admin@martinka] /ip> route print
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic,
C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme,
B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit
# DST-ADDRESS PREF-SRC GATEWAY DISTANCE
0 A S 0.0.0.0/0 XXX.YYY.0.1 1
1 ADC XXX.YYY.0.0/24 XXX.YYY.0.25 wlan1 0
2 ADC 192.168.88.0/24 192.168.88.1 ether1 0

to bylo ještě před těmi marnými pokusy s tou poslední routou...
jakýkoliv ping skončí timeoutem :-(
0 x

pcwifi

pingnes branu, tedy 192.168.0.1 ?

PW
0 x

Martinkaa

192.168.88.1 gw pingnu z PC i z routreru pres lan, Z PC pingnu taky vnější WAN IP mikrotiku ale router providera už je timeout
0 x

pcwifi

no tak neco je spatne..spojeni s AP ok, registrace ok,je videt signal a ccq v obou smerech ?

PW
0 x

Martinkaa

prijímá i vysílá i když z Wan je tuším příjem občasný, ale je. Nevím ale co je ccq?
0 x